A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Balto, a hős kutya igaz története

2020. július 19., 15:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Gyermekkorunk egyik kedvence, Balto a valóságban több száz életet mentett meg az 1920-as évek Alaszkájában. Ismerjétek meg a hős történetét!



Szinte hetente hallhatunk újabb és újabb történeteket kutyákról, akik bátorságukkal és hősiességükkel emberek életét mentették meg a halálból, mint Naida, aki két hétig vigyázott kislány gazdijára a szibériai vadonban, míg megtalálták őket. A hőstetteikről szóló regényeknek és filmeknek köszönhetően ezek a kutyák kulturális ikonná válnak az emberek szemében.

 

Balto és Jenna a Disney-rajzfilmben
Balto és Jenna a rajzfilmben
Fotó: cartoni-animati.com

 

Balto, a milliók szívét megérintő népszerű rajzfilm főszereplőjének története is a valóságon alapszik, bár az 1995-ös film jónéhány részletében eltér az eredeti sztoritól. Az igazi Balto szánhúzókutyaként élte mindennapjait Alaszkában az 1920-as években.

 

A történet az alaszkai Nome-ban kezdődik. 1925. januárjában diftériajárvány söpört végig a településen, gyermekek százait döntött ágynak. A torokgyík néven is ismert betegség súlyosan fertőző, s a kötelező oltás bevezetése előtt gyakran halálos kimenettel járt. Nome hamar kifogyott az egyetlen hatásos szérumból, így a közösség tömeges járványnak nézett elébe. 

 

A téli évszakban a településre vezető utak járhatatlanok voltak akkoriban, a tenger befagyott, s a hóviharok miatt repülőgépek sem szállhattak fel. Az időjárás lehetetlenné tette a közlekedést, így lakói magukra maradtak, elvágva minden külső segítségtől. Az orvos, Dr. Welsh végső elkeseredésében egy utolsó segélykiáltást adott ki: kutyaszánon várta a szükséges mennyiségű szérum megérkezését.

 

Balto és gazdája Gunnar Kaasen
Balto és gazdája Gunnar Kaasen 
Fotó: littlethings.com

 

A híres Iditarod útvonal azonban rettentően veszélyes és hosszú, ám a Nenana-ból Nome-ba tartó 1085 km-es távot a kutyászános csapatok a megszokott 30 nap helyett mindössze 5 és fél nap alatt teljesítették. A "Szérumfutás" nevet viselő embert és kutyát próbáló esemény résztvevői az idő szorításában erejüket megfeszítve hajtották a kutyákat, hiszen százak élete múlott azon, mikorra érnek oda a szérummal.

 

A felbecsülhetetlen értékű csomagot kutyaszánról kutyaszánra adták, ahogy a mérföldek peregtek. Az utazás legveszélyesebb szakaszát a híres Leonhard Seppala tette meg hihetetlen szánhúzókutya-falkájával, élükön a rettenthetetlen Togoval. Hatalmas viharokon és úszó jégtáblákon át haladtak elképesztő sebességgel, ahol az átkelés gyakran életveszélyesnek bizonyul. 

 

Seppala életét kockáztatva túljutott a nehézségeken, s átadta munkatársának Gunnar Kaasen-nek a szérumot az út utolsó szakaszára.

 

Balto és társai Nome-ban röviddel megérkezésük után
Balto és társai Nome-ban röviddel megérkezésük után
Fotó: dogster.com

 

Kaasen csapatát Balto, a szibériai husky vezette. A fiatal és tapasztalatlan szánhúzó kutya még kevés alkalommal tehette próbára tudását és bátorságát a veszélyes körülmények között. Ám teljesítménye minden várakozást felülmúlt. Az éjszaka sötétjében és hófehér nappali tájon át, fagyban és félelmetes hóviharokon át végül célba értek. Útjuk során egy váratlan pillanatban Balto hirtelen irányt változtatott, s ezzel megmentette falkáját és gazdáját attól, hogy a szikla pereméről a folyóba zuhanjanak.

 

Kassen a -50ºC-ban teljesen átfagyott és az út vége felé lebénult. Minden reménye odaveszett a beteg gyerekek megmentésére. Ám Balto emlékezett az útra és önállóan visszavezette társai Nome-ba, február 2-án érkeztek meg. Kitartásának köszönhetően megállították a járvány tömeges elterjedését. Nevüket azóta is dicsfény övezi, milliók magasztalták őket, még Calvin Coolidge elnök is (hivatalban: 1923-1929).

 

Balto szobra (Central Park, New York)
Balto szobra (Central Park, New York)
Fotó: talesofamadcapheiress.blogspot.com

 

Balto ünnepelt hősként élte életét, 1933-ban 11 éves korában hajtotta örök álomra fejét. Teste ma a Clevelend Museum of Natural History tárlatában tekinthető meg. A bátor hős tiszteletére a New York-i Central Park-ban szobrot is emeltek, melyet 1925. december 17-én lepleztek le. Tábláján ez áll:
 
"A szánhúzókutyák hajthatatlan lelkének emlékére, akik 1925. telén 600 mérföldön át szállították a szérumot Nenana-ból a világtól elzárt Nome-ba, dacolva a kemény jéggel, a csalóka víztükrökkel és a sarki hóviharokkal.
 
Állhatatosság- Hűség - Intelligencia"
 
Balto kitömött teste (Cleveland Museum of Natural History)
Balto kitömött teste (Cleveland Museum of Natural History)
Fotó: officialhuskylovers.com
 

Forrás: littlethings.com
Indexkép forrás: petsonly.gr
Cikk első megjelenése: 2016. február 03.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is! Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is!
A hideg idő beálltával jónéhány olyan dologra érdemes komolyabb figyelmet fordítanunk, melyek kutyusunk mindennapjait is könnyebbé tehetik.

Pulóver, kabát, ruha kutyáknak: Öltöztessük-e kedvencünket? Pulóver, kabát, ruha kutyáknak: Öltöztessük-e kedvencünket?
„Minek kell a kutyára ruha? Van neki szőre…” Hallhattunk már ilyen és ehhez hasonló mondatokat, de gazdiként tudjuk, hogy vannak olyan helyzetek, amikor sokat segíthet egy praktikus ruhadarab. Hogyan és milyet válasszunk?

Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez? Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez?
Egyre csípősebbek a hajnalok, és nappal is jól esik a vastagabb öltözet, mely megvéd a hidegben, ha kimegyünk. De hogyan hat kutyáinkra a téli időjárás? Mennyire fáznak, és hol van az a pont, amikor már túl hideg van ahhoz, hogy kint tartózkodjanak?

Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban? Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban?
Az évszakok változásaihoz és az időjárási körülményekhez kénytelenek vagyunk alkalmazkodni, ám otthonunk hőmérsékletét ideális esetben mi magunk is szabályozhatjuk. Kedvencünk testhőmérséklete is igazodhat ehhez, de ahogy nekünk, úgy nekik is megvannak a maguk határai. Mi számít hidegnek, melegnek és mire figyeljünk a fűtés beállításánál?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI Brimo partysátor JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyákhoz hasonlóan kommunikálnak a malacok az emberekkel Hírek - Címlapon
A kutyákhoz hasonlóan kommunikálnak a malacok az emberekkel
Hivatalos: kutyával is strandolhatunk a Borostyán-tavon! Hírek - Címlapon
Hivatalos: kutyával is strandolhatunk a Borostyán-tavon!