A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története

2018. november 06., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
A négylábú űrhajós története titkokkal, de még inkább óriási hazugságokkal kísért: hősnek állították be, ám inkább nevezhetnénk mártírnak. Lajka, az utcán kóborló kutya előbb gyepmesteri telepre, onnan a szovjet kiképzőközpontba - hogy aztán 1957. november 3-án a biztos halálba küldjék.Kudrjavkát, azaz Bodrit, a kistestű terrier keveréket Moszkva utcáin fogta be a sintér. A gyepmesteri telepre került sok más kutyatársa mellé, mígnem egy októberi napon érte jöttek - több társával együtt elvitték a telepről. Sajnos Kudrjavkának nem volt akkora szerencséje, hogy egy szerető gazdi vette volna magához. A helyen, ahová került és ami  közel sem volt barátságos, meleg otthonnak nevezhető, új nevet is kapott: Ugatós, azaz Lajka.

 

A Hruscsov pártfőtitkár elvárásait teljesíteni igyekvő kutatók és mérnökök előtt nagy feladat állt: egy élőlényt juttatni a világűrbe, és annak reakcióit, a környezet változásaira adott válaszait megfigyelni, tanulmányozni, ezáltal következtetéseket levonni, vajon egy ember is képes lehet-e túlélni a kilövést, és az űrben tartózkodást. Elméletük szerint egy emlősállat reakcióiból viszonylag pontos képet kaphatnak arról, hogyan viselkedhet ugyanilyen esetben az emberi szervezet. Így esett a választás egy kutyára. A kutatóknak mindössze négy hét állt a rendelkezésére a Szputnyik-2 megépítésére - és annak utasának kiképzésére.

 

Lajka kistestű terrier keverék volt

 

Lajka ideális volt a szovjet kutatók kísérletére. Kis termete, és remek ellenállóképessége miatt, amit a kiképzésen és teszteken mutatott, épp tökéletes tesztalanynak bizonyult. Lajka és a “tartalékosok” kiképzése 20 napig tartott. Több centrifugateszten estek át, ami a fellövés körülményeit szimulálta, valamint fokozatosan szoktatták hozzá őket a szűk helyhez, hiszen a kapszulában rendkívül kis hely várta a négylábú utazót. Fokozatosan csökkentették hát a kutyák mozgásterét. Mindemellett számukra ismeretlen, hangos hanghatásokhoz próbálták szoktatni őket, eledel gyanánt pedig mindössze gél állagú táplálékot kaptak, amit az űrben is fogyasztana a kiválasztott. A kísérletek rendkívül megviselték a kutyákat. A legjobban Lajka teljesített, így őt választották végül a végzetes feladatra.

 

Lajka a kapszulában

 

Már három nappal az indulás előtt be kellett állnia Lajkának a kapszulába, melyhez szíjakkal erősítették oda, így se lefeküdni, se forgolódni nem tudott. Egy hétre elegendő élelmet raktároztak a kapszulába, a kutya ürüléke számára pedig zacskót rögzítettek Lajkára. Ezen kívül oxingéngenerátor és hűtőventillátor is került a kapszulába.

 

1957. november 3.  Fél hat.  A fellövés.

A rettegő kutya pulzusa a duplájára emelkedett, légzése a háromszorosára gyorsult. A Szputnyik-2 hűtőrendszere nem működött megfelelően - a kapszula pillanatok alatt felforrósodott. Ezeket az adatokat persze nem hozták nyilvánosságra.

 

Az akkor kiadott hivatalos közlemények szerint Lajka köszönte szépen, jól viselte az utazást. Nyugodt volt, még evett is az eledeléből. Szintén a kiadott információk szerint Lajka összesen tíz napot élt az űrben, majd az ételébe kevert méreg által fájdalommentesen örökre elaludt. Lajka elaltatásával az egész nyugati társadalom számára üzent a Szovjetunió, bizonyítva a humánus hozzáállásukat. Lajka hősként, emelt fővel halt meg.

 

Lajka képe egy bélyegen

 

A mese gyönyörűen hangzott - ám sajnos egyetlen szava sem volt igaz. A teljes igazságra 2002-ben derült fény. Lajka mindössze pár órát élt túl a kapszulában. Dimitrij Malasenkov, orosz tudós szerint a felszállás okozta stressz és a kapszula felforrósodása okozta Lajka halálát.

 

Lajka óriás-koporsója összesen 162 napig keringett a Föld körül, majd újra az atmoszférába lépve elégett. Lajka előtt tisztelegve azóta több szobrot is emeltek.

 

Lajka egyik szobra

 

 

Forrás: rubicon.hu,hvg.hu,index.hu
Cikk első megjelenése: 2017. november 03.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A hősök néha négy lábon járnak: 6 hónapos kölyökkutya mentette meg gazdáját a csörgőkígyótól A hősök néha négy lábon járnak: 6 hónapos kölyökkutya mentette meg gazdáját a csörgőkígyótól
Hősként ünnepli a világ a kis golden retrievert: a Todd nevű kölyökkutya megmentette gazdáját azzal, hogy gazdija és a támadni készülő csörgőkígyó közé ugrott.

8 hónapos pitbull mentette meg a családját a tűztől 8 hónapos pitbull mentette meg a családját a tűztől
Fiatal négylábú hős: még egy éves sincs a kis pit bull, máris hősként tekintenek rá. A kutyának hála nem történt tragédia a lakástűzben.

Az erdőtűzben is hűségesen őrizte családja kecskéit a hős kutya Az erdőtűzben is hűségesen őrizte családja kecskéit a hős kutya
Mindenét elveszítette a kaliforniai család - a lángoló pokolban egyedül kutyájuk és mentett kecskéik maradtak életben. Megrendítő történet a kitartásról és a hűségről!

32 kilós kutyájával a hátán, biciklin menekült az erdőtűz elől a kaliforniai nő 32 kilós kutyájával a hátán, biciklin menekült az erdőtűz elől a kaliforniai nő
“Több száz dollárnyi cuccot is bepakolhattam volna az utazótáskába, de Bentley felbecsülhetetlen értékkel bír számomra. Sohasem válnék meg a kutyámtól. Soha!”

Örökbefogadta a kóbor kutyát, aki megmentette támadóitól tengerparti nyaralásán Örökbefogadta a kóbor kutyát, aki megmentette támadóitól tengerparti nyaralásán
Szívmelengető történet egy hontalan kutyáról, aki megmentette egy idegen életét és az idegenről, aki több tízezer kilométert utazva visszatért a hontalan kutyáért.

Feláldozta életét a kutya, hogy megmentse családját egy öngyilkos merénylőtől Feláldozta életét a kutya, hogy megmentse családját egy öngyilkos merénylőtől
Önfeláldozás a szeretteinkért - kutyáink sokszor bizonyították már, hogy értünk bármire képesek. Újabb megható és egyben végtelenül szomorú történet egy hatalmas szívű kutyáról!

Hétköznapi hősök: tűzoltók élesztettek újra egy kiskutyát Hétköznapi hősök: tűzoltók élesztettek újra egy kiskutyát
A hősök köztünk járnak, és ha jól figyelünk, megleshetjük őket önzetlen segítés közben. Így “buktak le” Kalifornia hősei is: a tűzoltók egy eszméletlen kiskutya életét mentették meg.

Hősként ünneplik a rottweilert, aki egy ajtónyitással megmentette gazdája életét Hősként ünneplik a rottweilert, aki egy ajtónyitással megmentette gazdája életét
Súlyosan beteg gazdája életét mentette meg a kutya, akit azóta hősként ünnepel az internet. Önzetlenség és odaadás - ilyenek a négylábú hősök!

Hős kutya: kihúzta társát a folyó sodrásából Hős kutya: kihúzta társát a folyó sodrásából
A nagy játszásban a labrador rossz helyre téved a folyón: elkapja egy áramlat, ami egy magával sodorja egy zúgón keresztül. Nem kell azonban megijedni, a kutyus nem volt életveszélyben, mégis megható nézni, ahogy társa kihúzza a sodrásból, ráadásul nem is akármilyen technikával!

Kutyával a hősök nyomában - kutyabarát emléktúrák Kutyával a hősök nyomában - kutyabarát emléktúrák
Nincs is szebb, kikapcsolóbb szabadidős tevékenység, mint szebbnél-szebb tájakon kirándulni. De miért elégednénk meg ennyivel? Fizikai felfrissülés mellett egyúttal miért ne töltődhetnénk fel szellemileg, lelkileg is? Mindezt természetesen kedvencünk társaságában!

Kiemelt híreink

Brit Petfood, egy családi vállalkozás, ahol az állatok az elsők Brit Petfood, egy családi vállalkozás, ahol az állatok az elsők
A szuper prémium állateledeleket gyártó cseh cég már több mint 25 éve van a piacon, és termékeik Magyarországon is egyre népszerűbbek.

Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen! Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen!
Egyre többet fordulunk az internetes webáruházakhoz, ha valamire szükségünk van. Ruhák, a legkülönbözőbb eszközök, lakberendezési tárgyak vagy akár egyes élelmiszerek esetében is könnyebben...

Elzárást és pénzbüntetést kapott két állatkínzó Elzárást és pénzbüntetést kapott két állatkínzó
Jogerősen 90 napi elzárásra, illetve 180 ezer forint pénzbüntetésre ítéltek két zalai állatkínzót pénteken - közölte a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője az MTI-vel.

Alapengedelmesség: tudni nem elég, alkalmazni is kell! Alapengedelmesség: tudni nem elég, alkalmazni is kell!
Szemünk előtt a kép: a kutya parancsra ugrik át az akadályon, felkapja a labdát, majd szájában tartva visszafut hozzánk. Elénk ül és szinte mondani sem kell semmit, máris kezünkbe adja...

Miért ne használj flexi pórázt? Miért ne használj flexi pórázt?
A hám vagy nyakörv, valamint a megfelelő póráz kérdése állandó vitatéma. Mindenki másra esküszik, és meg is van a saját indoka. De miért olyan fontos ez a kérdés?

Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak? Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak?
Aligha létezik édesebb látvány kedvencünknél, mikor elnyúlik fekhelyén, szanaszét heverő lábakkal és békésen hortyog mély álmában. Ám az alvás ennél jóval több: kutyáink egészségének...

Ilyen egy örökbefogadott menhelyi kutya új élete - képregényben elmesélve Ilyen egy örökbefogadott menhelyi kutya új élete - képregényben elmesélve
Rajzolt képkockákon elevenedik meg, milyen is az, amikor a menhelyről végre hazaviszed az árva négylábút, aki ettől kezdve szerető családban élhet.

Te biztonságosan utazol kutyáddal? Te biztonságosan utazol kutyáddal?
A hazai kutyatartók sok esetben veszélybe sodorják négylábú barátaikat és saját magukat is autós utazásaik során – derül ki a Groupama Biztosító legfrissebb országos kutatásából...

Orrvérzés kutyáknál - mire utalhat és mit tegyünk? Orrvérzés kutyáknál - mire utalhat és mit tegyünk?
Rendkívül ijesztő látvány, ha kutyánk orra vérezni kezd. Hogyan segíthetünk rajta, és mikor forduljunk állatorvoshoz?

Egy út széléről mentett pit bullról készültek a legcukibb kutyás kismama fotók Egy út széléről mentett pit bullról készültek a legcukibb kutyás kismama fotók
Egy mentett pit bull bájos képeitől olvad az internet. Az út mentén bóklászó magasvemhes kutyát az állatvédők szedték össze, hogy biztonságban lehessen a kicsik érkezésekor.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 MTI AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Jéghideg folyóba ugrott egy férfi, hogy kimentse kutyáját a sodrásból Hírek - Címlapon
Jéghideg folyóba ugrott egy férfi, hogy kimentse kutyáját a sodrásból
Kutyás kirándulóhelyek Bécsben - 1. Hírek - Címlapon
Kutyás kirándulóhelyek Bécsben - 1.