A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története

2020. november 04., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
A négylábú űrhajós története titkokkal, de még inkább óriási hazugságokkal kísért: hősnek állították be, ám inkább nevezhetnénk mártírnak. Lajka, az utcán kóborló kutya előbb gyepmesteri telepre, onnan a szovjet kiképzőközpontba - hogy aztán 1957. november 3-án a biztos halálba küldjék.Kudrjavkát, azaz Bodrit, a kistestű terrier keveréket Moszkva utcáin fogta be a sintér. A gyepmesteri telepre került sok más kutyatársa mellé, mígnem egy októberi napon érte jöttek - több társával együtt elvitték a telepről. Sajnos Kudrjavkának nem volt akkora szerencséje, hogy egy szerető gazdi vette volna magához. A helyen, ahová került és ami  közel sem volt barátságos, meleg otthonnak nevezhető, új nevet is kapott: Ugatós, azaz Lajka.

 

A Hruscsov pártfőtitkár elvárásait teljesíteni igyekvő kutatók és mérnökök előtt nagy feladat állt: egy élőlényt juttatni a világűrbe, és annak reakcióit, a környezet változásaira adott válaszait megfigyelni, tanulmányozni, ezáltal következtetéseket levonni, vajon egy ember is képes lehet-e túlélni a kilövést, és az űrben tartózkodást. Elméletük szerint egy emlősállat reakcióiból viszonylag pontos képet kaphatnak arról, hogyan viselkedhet ugyanilyen esetben az emberi szervezet. Így esett a választás egy kutyára. A kutatóknak mindössze négy hét állt a rendelkezésére a Szputnyik-2 megépítésére - és annak utasának kiképzésére.

 

Lajka kistestű terrier keverék volt

 

Lajka ideális volt a szovjet kutatók kísérletére. Kis termete, és remek ellenállóképessége miatt, amit a kiképzésen és teszteken mutatott, épp tökéletes tesztalanynak bizonyult. Lajka és a “tartalékosok” kiképzése 20 napig tartott. Több centrifugateszten estek át, ami a fellövés körülményeit szimulálta, valamint fokozatosan szoktatták hozzá őket a szűk helyhez, hiszen a kapszulában rendkívül kis hely várta a négylábú utazót. Fokozatosan csökkentették hát a kutyák mozgásterét. Mindemellett számukra ismeretlen, hangos hanghatásokhoz próbálták szoktatni őket, eledel gyanánt pedig mindössze gél állagú táplálékot kaptak, amit az űrben is fogyasztana a kiválasztott. A kísérletek rendkívül megviselték a kutyákat. A legjobban Lajka teljesített, így őt választották végül a végzetes feladatra.

 

Lajka a kapszulában

 

Már három nappal az indulás előtt be kellett állnia Lajkának a kapszulába, melyhez szíjakkal erősítették oda, így se lefeküdni, se forgolódni nem tudott. Egy hétre elegendő élelmet raktároztak a kapszulába, a kutya ürüléke számára pedig zacskót rögzítettek Lajkára. Ezen kívül oxingéngenerátor és hűtőventillátor is került a kapszulába.

 

1957. november 3.  Fél hat.  A fellövés.

A rettegő kutya pulzusa a duplájára emelkedett, légzése a háromszorosára gyorsult. A Szputnyik-2 hűtőrendszere nem működött megfelelően - a kapszula pillanatok alatt felforrósodott. Ezeket az adatokat persze nem hozták nyilvánosságra.

 

Az akkor kiadott hivatalos közlemények szerint Lajka köszönte szépen, jól viselte az utazást. Nyugodt volt, még evett is az eledeléből. Szintén a kiadott információk szerint Lajka összesen tíz napot élt az űrben, majd az ételébe kevert méreg által fájdalommentesen örökre elaludt. Lajka elaltatásával az egész nyugati társadalom számára üzent a Szovjetunió, bizonyítva a humánus hozzáállásukat. Lajka hősként, emelt fővel halt meg.

 

Lajka képe egy bélyegen

 

A mese gyönyörűen hangzott - ám sajnos egyetlen szava sem volt igaz. A teljes igazságra 2002-ben derült fény. Lajka mindössze pár órát élt túl a kapszulában. Dimitrij Malasenkov, orosz tudós szerint a felszállás okozta stressz és a kapszula felforrósodása okozta Lajka halálát.

 

Lajka óriás-koporsója összesen 162 napig keringett a Föld körül, majd újra az atmoszférába lépve elégett. Lajka előtt tisztelegve azóta több szobrot is emeltek.

 

Lajka egyik szobra

 

 

Forrás: rubicon.hu,hvg.hu,index.hu
Cikk első megjelenése: 2017. november 03.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyák a történelemben: a Titanic négylábú utasai Kutyák a történelemben: a Titanic négylábú utasai
Az óceánjáró első útja dicsőség helyett végzetes katasztrófába torkolott. Kevesen tudják azonban, hogy a hajón nemcsak emberek, hanem kutyák is utaztak. Rájuk emlékezünk.

Igaz barát - Kihúzta a medencébe esett 14 éves vak pajtását a bátor kutya Igaz barát - Kihúzta a medencébe esett 14 éves vak pajtását a bátor kutya
A négylábú hős pillanatok alatt szeretett barátja mellett termett, és mindent megtett, hogy segíthessen rajta. Megható videó!

Mancsát nyújtja gazdájának fürdés közben a mopsz, aki retteg a víztől és a fürdetéstől is Mancsát nyújtja gazdájának fürdés közben a mopsz, aki retteg a víztől és a fürdetéstől is
Kis termete ellenére óriási szívvel áldotta meg a sors, együttérzésének pedig bájos módon ad hangot. Vagyis mancsot.

A fukushimai állatok őrangyala: 10 éve gondoskodik a hátrahagyottakról az önzetlen férfi A fukushimai állatok őrangyala: 10 éve gondoskodik a hátrahagyottakról az önzetlen férfi
Hogyan lehetséges életben maradni egy atomkatasztófa sújtotta területen? Naoto Matsamura visszatért a veszélyzónába, és a mai napig szeretettel viseli gondját a magukra maradt kóbor állatoknak. Ők pedig meghálálják önzetlen segítségét.

Az emberek étrendje is segíthette a kutyák háziasítását Az emberek étrendje is segíthette a kutyák háziasítását
Hosszú idő óta foglalkoztatja a kutatókat, hogyan váltak a vad, félelmetes vadászokból leghűségesebb társunkká és barátunkká a kutyák. Egy újabb elmélet szerint a háziasítás folyamatát az akkori emberek étrendje is segítette.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Kutyája hívott segítséget az árokba zuhant idős, látássérült bácsinak Kutyája hívott segítséget az árokba zuhant idős, látássérült bácsinak
Gazdája életét mentette meg a labrador, aki kitartó ugatásával hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy nagy baj van.

Hétköznapi hős: beugrott a jeges vízben rekedt kutya után, hogy megmentse életét Hétköznapi hős: beugrott a jeges vízben rekedt kutya után, hogy megmentse életét
Futás közben vette észre a férfi a rémülten kapálózó spánielt – gondolkodás nélkül a segítségére sietett.

Együtt temették el a kőkorban élt gazdit és kutyáját - 8400 éves leletet tártak fel Együtt temették el a kőkorban élt gazdit és kutyáját - 8400 éves leletet tártak fel
Ember és kutya 8400 éves közös nyughelyére bukkantak Dél-Svédországban. Egyelőre nem tudni, a kutya miért, vagy hogyan került a sírba, de valószínű, hogy a mellette nyugvó ember a gazdája volt.

Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák
Az első világháborúban a brit Vöröskereszt csapatait speciálisan képzett kutyák egészítették ki, hogy a csatamezőn bajbajutott katonák segítségére legyenek. Ez az ő történetük.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Miért szeretik a kutyák csipkedni, rágicsálni egymást? És minket? Hírek - Címlapon
Miért szeretik a kutyák csipkedni, rágicsálni egymást? És minket?
Már legalább öt kutyaféle létezett a jégkorszak alkonyán Hírek - Címlapon
Már legalább öt kutyaféle létezett a jégkorszak alkonyán
fb-text