A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története

2023. november 04., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A négylábú űrhajós története titkokkal, de még inkább óriási hazugságokkal kísért: hősnek állították be, ám inkább nevezhetnénk mártírnak. Lajka, az utcán kóborló kutya előbb gyepmesteri telepre, onnan a szovjet kiképzőközpontba - hogy aztán 1957. november 3-án a biztos halálba küldjék.



 

Kudrjavkát, azaz Bodrit, a kistestű terrier keveréket Moszkva utcáin fogta be a sintér. A gyepmesteri telepre került sok más kutyatársa mellé, mígnem egy októberi napon érte jöttek - több társával együtt elvitték a telepről. Sajnos Kudrjavkának nem volt akkora szerencséje, hogy egy szerető gazdi vette volna magához. A helyen, ahová került és ami  közel sem volt barátságos, meleg otthonnak nevezhető, új nevet is kapott: Ugatós, azaz Lajka.

 

A Hruscsov pártfőtitkár elvárásait teljesíteni igyekvő kutatók és mérnökök előtt nagy feladat állt: egy élőlényt juttatni a világűrbe, és annak reakcióit, a környezet változásaira adott válaszait megfigyelni, tanulmányozni, ezáltal következtetéseket levonni, vajon egy ember is képes lehet-e túlélni a kilövést, és az űrben tartózkodást. Elméletük szerint egy emlősállat reakcióiból viszonylag pontos képet kaphatnak arról, hogyan viselkedhet ugyanilyen esetben az emberi szervezet. Így esett a választás egy kutyára. A kutatóknak mindössze négy hét állt a rendelkezésére a Szputnyik-2 megépítésére - és annak utasának kiképzésére.

 

 

Lajka kistestű terrier keverék volt
Lajka kistestű terrier keverék volt

 

 

Lajka ideális volt a szovjet kutatók kísérletére. Kis termete, és remek ellenállóképessége miatt, amit a kiképzésen és teszteken mutatott, épp tökéletes tesztalanynak bizonyult. Lajka és a “tartalékosok” kiképzése 20 napig tartott. Több centrifugateszten estek át, ami a fellövés körülményeit szimulálta, valamint fokozatosan szoktatták hozzá őket a szűk helyhez, hiszen a kapszulában rendkívül kis hely várta a négylábú utazót. Fokozatosan csökkentették hát a kutyák mozgásterét. Mindemellett számukra ismeretlen, hangos hanghatásokhoz próbálták szoktatni őket, eledel gyanánt pedig mindössze gél állagú táplálékot kaptak, amit az űrben is fogyasztana a kiválasztott. A kísérletek rendkívül megviselték a kutyákat. A legjobban Lajka teljesített, így őt választották végül a végzetes feladatra.

 

 

Lajka a kapszulában
Lajka a kapszulában

 

 

Már három nappal az indulás előtt be kellett állnia Lajkának a kapszulába, melyhez szíjakkal erősítették oda, így se lefeküdni, se forgolódni nem tudott. Egy hétre elegendő élelmet raktároztak a kapszulába, a kutya ürüléke számára pedig zacskót rögzítettek Lajkára. Ezen kívül oxingéngenerátor és hűtőventillátor is került a kapszulába.

 

1957. november 3.  Fél hat.  A fellövés.

A rettegő kutya pulzusa a duplájára emelkedett, légzése a háromszorosára gyorsult. A Szputnyik-2 hűtőrendszere nem működött megfelelően - a kapszula pillanatok alatt felforrósodott. Ezeket az adatokat persze nem hozták nyilvánosságra.

 

Az akkor kiadott hivatalos közlemények szerint Lajka köszönte szépen, jól viselte az utazást. Nyugodt volt, még evett is az eledeléből. Szintén a kiadott információk szerint Lajka összesen tíz napot élt az űrben, majd az ételébe kevert méreg által fájdalommentesen örökre elaludt. Lajka elaltatásával az egész nyugati társadalom számára üzent a Szovjetunió, bizonyítva a humánus hozzáállásukat. Lajka hősként, emelt fővel halt meg.

 

 

Lajka képe egy bélyegen
Lajka képe egy bélyegen

 

 

A mese gyönyörűen hangzott - ám sajnos egyetlen szava sem volt igaz. A teljes igazságra 2002-ben derült fény. Lajka mindössze pár órát élt túl a kapszulában. Dimitrij Malasenkov, orosz tudós szerint a felszállás okozta stressz és a kapszula felforrósodása okozta Lajka halálát.

 

Lajka óriás-koporsója összesen 162 napig keringett a Föld körül, majd újra az atmoszférába lépve elégett. Lajka előtt tisztelegve azóta több szobrot is emeltek.

 

 

Lajka egyik szobra
Lajka egyik szobra

 

 

Forrás: rubicon.hu,hvg.hu,index.hu
Cikk első megjelenése: 2017. november 03.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat - jelentette a The Guardian című brit lap.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük? Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük?
Több mint 9500 évvel ezelőtt jelentek meg először Szibériában.

A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier
Skócia, 1858. A bozontos kiskutya gazdáját súlyos betegség ragadta el. Bobby elkísérte utolsó útjára, majd leheveredett a sírhantra, és elhatározta, hogy vigyáz rá, amíg csak él.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál JULIUS-K9 Beagle Club Online Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene? Hírek - Címlapon
Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene?
Közeleg a hideg: Készítsd fel a kutyaházat! Hírek - Címlapon
Közeleg a hideg: Készítsd fel a kutyaházat!