A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei

2023. július 13., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Furcsa dudorok a kutya szájában? Kerek vagy levélformájú kinövések végtagjain, talpán? A papillomák többnyire ártalmatlanok, de kellemetlenné is válhatnak, ha túlságosan megnőnek. Mit kell tudnunk róluk? 

Mi az a papilloma?

 

A papillomák vírusos eredetű, jóindulatú kinövések a bőrfelszínen és a nyálkahártyákon, ritkábban a bőrben is kialakulhatnak. Kutyák esetében főként a száj környékén, a pofán, és a szájüregben (ajkak, fogíny, nyelv, torok), de a test más részein is megjelenhetnek. Spontán módon, gyakran maguktól is eltűnnek, amint a kutya immunrendszere képessé válik leküzdeni a vírust. Néhány esetben olyannyira elszaporodhatnak, hogy az állat életminőségét akadályozzák, ezért műtéti eltávolításra lehet szükség.

 

 

Mi az a papillomavírus?

 

"A papilloma szó a latin „papilla” (csecsbimbó, bőrkidudorodás) és a görög „-oma” (daganat) szóösszetételből ered, amely „bimbódzó (bőr) daganatként” értelmezhető." (1) A vírus a bőrben és nyálkahártyában található hámsejtek magjában szaporodik. A hámsejtek a hámszövetet építik fel, mely a belső szervek, testüregek, véredények felületein és a bőrben található. Miután a vírus behatolt a sejtbe, DNS-ében elhelyezi saját genetikai információját, és megváltoztatja a sejtosztódás normalis folyamatát. Aktiválja a növekedést elősegítő géneket, egyúttal elnyomja azokat, melyek normális esetben gátat szabnak a sejtek elburjánzásának. Leegyszerűsítve: a sejtképzés és sejtpusztulás egyensúlya felborul, rendellenes sejtszaporodás történik.

 

 

Papilloma kutyáknál - A száj környékén is jellemzőek
Papilloma kutyáknál - A száj környékén is jellemzőek
Fotó: Dreamstime

 

 

A papillomavírus fajspecifikus, minden állatfajban és az emberben is fellelhetőek az adott fajra jellemző típusok. Megkülönböztetünk kutya papillomavírust (Canine Papilloma Virus, CPV), macska papillomavírust (Feline Papilloma Virus, FePv), szarvasmarha papillomavírust (Bovine Papilloma Virus, BPV), ló papillomavírust (Equine Papilloma Virus, EcPV), a humán papilloma vírust (HPV), és így tovább. A vírusok csak az adott faj egyedei között terjednek, fajok között nem.

 

 

Hogyan fertőz?

 

A vírus közvetlen kontaktussal, vagyis érintéssel (egymás szájának megnyalása, harapás, stb.) terjed a fertőzött állatról vagy annak környezetéből fajtársaira, például közösen használt játékok, etető- és itatótálak, fekhelyek révén. Rendkívül ellenálló, 4-5°C-on akár két hónapon át is képes túlélni a fertőzött kutya környezetében. "A papillomavirusok zsíroldószerekkel (pl. éter) szemben rezisztensek. Ellenállnak a savas kémhatásnak (pH 3–7 között) és a 30 percig tartó 56 °C-os hőkezelésnek is."(2) Még 36 °C-on is órákig képesek életben maradni.  

 

A kórokozók nem tudnak átjutni az egészséges bőrön és nyálkahártyán, sérülés (pl. vágás, karcolás, horzsolás) esetén viszont könnyen megtelepedhetnek felületükön. Bejuthatnak a szervezetbe rovarcsípés (pl. kullancs, bolha, szúnyog, stb.) által is.

 

 

Vannak veszélyeztetettebb kutyák?

 

A papillomavírus tünetmentesen is hordozható, tüneteket jellemzően kölyök- és fiatal kutyákban, idős egyedekben, valamint az immunrendszer gyengesége, meglévő alapbetegség esetén okozhat. A kölyök- és fiatal kutyák immunrendszere még fejlődésben van, ezért fogékonyabbak lehetnek a vírusokra, ám ahogy erősebbé válik, antitesteket kezd el termelni a kórokozók ellen, és normális esetben képes leküzdeni azt. A minőségi táplálás, rendszeres testmozgás és a megfelelő tartási körülmények, a kutya egészségvédelme mellett legalább ilyen fontos az immunerősítés is – minden életkorban. Ezzel kapcsolatosan kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

 

 

Kölyökkorban még fejletlenebb a kutya immunrendszere, fogékonyabb lehet a fertőzésekre
Kölyökkorban még fejletlenebb a kutya immunrendszere, fogékonyabb lehet a fertőzésekre
Fotó: akc.org

 

 

Melyek a papilloma tünetei?

 

Kutyákban a papillomák gyakran a száj környékén és a szájüregben alakulnak ki, innen terjednek át a nyelvre, szájpadlásra, a garat és a torok nyálkahártyájára. Fiatal kutyákra jellemzőbb, de bármelyik életkorban megjelenhet. Problémássá tehetik az evést, ivást, nyelést, légzést. A papilloma sérülése gyulladáshoz, duzzanathoz, további fertőzéshez vezethet, mely rendkívül fájdalmas állapot. Mindenképpen állatorvosi kezelésre szorul!

 

A papillomák másik formája a bőrön mutatkozik, ezek hasonlóak a nyálkahártyákon lévőkhöz. Rendszerint egyedülállóak, a bőrből kinövő lapos, hosszúkás vagy levélszerű szemölcsök. Sima felületűek, időnként hámlás figyelhető meg rajtuk. Bármely életkorban megjelenhetnek, középkorú és idős kutyákban valamelyest jellemzőbbek. Tipikus előfordulási helyeik: pofa, szemkörnyék, szemhéj, végtagok, hajlatok, mancsok, talppárnák, valamint a talppárnák köze.

Befelé forduló formában is megjelenhetnek a papillomák, ilyenkor a bőr rétegei között növekednek. Különösen fájdalmasak a talppárnákon.  

 

 

Hogyan diagnosztizálható?

 

A papillomák jellegzetes megjelenéssel bírnak. Köralakú vagy kisebb levél formájú kinövések a bőrön (pl. végtagokon, hajlatokban), a szájban, a szemek környékén (pl. szemhéjon) vagy a talppárnákon Felszíne gyakran rendszertelen, lehet rojtos, karfiolszerű, tapintásra viszonylag puha. Mivel a faggyúmirigy-daganatok bizonyos formája ránézésre hasonlít a papillomára, a pontos diagnózis érdekében állatorvosunk finomtű aspirációt végezhet: egy vékony tű segítségével sejtmintát gyűjt a kinövésből, majd mikroszkóp alatt megvizsgálja. Ha az eredmény bizonytalan, biopsziát javasolhatnak, melynek során műtéti úton kimetszenek egy darabot a papillomából. Ha egészen kicsi, akkor az egészet eltávolíthatják, majd szövettani elemzésre továbbítják.

 

 

Papilloma kutyáknál - A szájüregben, így a fogínyen is kialakulhatnak
Papilloma kutyáknál - A szájüregben, így a fogínyen is kialakulhatnak
Fotó: vet.bc.ca

 

 

Hogyan kezelhető?

 

Egészséges állatokban a papillomák lokálisan jelennek meg, nem terjednek át a szervezet más részeire. Normális esetben a kutya immunrendszere felveszi a vírussal a harcot, így a papillomák kb. 1-5 hónapon belül visszahúzódnak. Gyógyulást követően az állat immunissá válik a vírusra, de a későbbiekben más típusaival találkozva újra kialakulhat a fertőzés.

Gyenge immunrendszer esetén további papillomák alakulhatnak ki. Kezelés akkor válik indokolttá, ha a szövetburjánzás zavaró méreteket ölt, és/vagy a kutya evés, játék, testmozgás közben felsérti azokat. A papilloma begyulladhat, elfertőződhet, megduzzadhat – mindez komoly fájdalommal jár. Antibiotikum szedésére lehet szükség, súlyosabb esetben a papillomákat műtéti úton távolíthatják el.

 

 

Mire figyeljünk?

 

Vigyázzunk arra, hogy a kutya ne tegyen kárt a papillomában. Dörzsölés, vakarás, nyalogatás, rágcsálás következtében a papilloma begyulladhat, elfekélyesedhet, kifakadhat és vérezhet is.  Tartsuk tisztán az érintett területet! A kutya szájában lévő papillomák olyannyira megnőhetnek, hogy gondot okozhatnak a táplálkozásnál, megváltoztathatják a kutya ízérzékelését, nyelési nehézség léphet fel. Mindez megmutatkozhat úgy is, hogy a kutya nem kívánja az ételt, étvágytalan. A szájüregben, torokban elszaporodott papillomák esetenként a légzést is akadályozhatják. Játék, evés közben a kutya ráharaphat a papillomára, mely vérezni kezd, be is gyulladhat. Ha ezt tapasztaljuk, látogassunk el az állatorvoshoz!

 

 

Műtét után – ápolás otthon

 

Az eltávolított papilloma helyét tisztán és szárazon kell tartani. Előzzük meg, hogy a kutya dörzsölje, vakarja, nyalogassa vagy rágcsálja a sebet. Ebben segíthet egy műtét utáni kutyaruha vagy gallér. Ha kiszakadna a varrat, megduzzad a seb, váladékozik vagy vérzik, mielőbb vigyük vissza kedvencünket az állatorvoshoz!

 

 

Papilloma kutyáknál - Fertőzött felületről is átterjedhet a kutyára
Papilloma kutyáknál - Fertőzött felületről (közösen használt játék, etető- és itatótál, stb.) is átterjedhet a kutyára
Fotó: positively.com

 

 

Emberre is átterjedhet a papillomavírus?

 

Nem. A vírus fajspecifikus, tehát csak az adott faj egyedei között terjed, fajok között nem. Így a kutya papillomavírus (CPV) kutyák között fertőz, de emberre nem veszélyes, ahogy kedvencünk sem kaphatja el tőlünk a kizárólag emberre jellemző humán papillomavírust (HPV).

 

 

Összegzés

 

Ha bármilyen furcsa dudort, kinövést veszünk észre kedvencünkön, mindenképpen mutassuk meg állatorvosunknak! A papilloma mellett másfajta daganat is kialakulhat a kutya szájában, jó- és rosszindulatú egyaránt, ezért is fontos tisztában lenni azzal, mivel állunk szemben.

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: 

1, 2 - Állatorvosi járványtan I. - Állatorvosi mikrobiológia, bakteriológia, virológia, immunológia

 

 

Forrás: regi.tankonyvtar.hu, vcahospitals.com
Indexkép forrás: wagwalkingweb.com
Cikk első megjelenése: 2020. november 11.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Minden nap megmasszírozzák a macskák a menhelyen élő öreg, beteg kutyát Hírek - Címlapon
Minden nap megmasszírozzák a macskák a menhelyen élő öreg, beteg kutyát
Szülinapi tortával ünnepelték szabadulásuk évfordulóját a kísérleti telepről mentett kutyák Hírek - Címlapon
Szülinapi tortával ünnepelték szabadulásuk évfordulóját a kísérleti telepről mentett kutyák