A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Négy lábon, boldogan

A diszpláziáról dióhéjban


2015. március 25., 04:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség
Egy, a napjainkban egyre gyakrabban előforduló betegség témáját járjuk körül, a csípőízületi diszpláziáét. Többnyire örökletesnek mondható, de kialakulhat túlterhelésből adódóan is, tehát érdemes odafigyelnünk a mozgatás mennyiségére és mikéntjére.A diszplázia rendellenes fejlődést jelent, mely utalhat a csípő, a váll és a könyök nem megfelelő kialakulására. Az ízületeket alkotó csontvégek, porcok nem illeszkednek megfelelően egymáshoz, ami porckopást, ficamot, és degeneratív ízületi elváltozást alakíthat ki, a betegség fajtájától és súlyosságától függően. Fiatal korban észlelhető tünetei esetén a kutya nehezen áll fel, fáradékony. Mozgás során “kacsázás” szerű járás figyelhető meg, a lábakat vagy túl közel vagy túl távol helyezi egymástól a talajra, futás közben pedig nyúlszerű ugrálás látható a hátsó lábakat tekintve. Később felléphet sántaság, az izmok beesése, elvékonyodása is.  

 

Problémás területek
Forrás: http://www.drjuhasztamas-allatkorhaz.wlap.hu

 

A diszplázia örökletes betegség, így nem hiába mondják oly sokan, hogy a betegségre leszűrt, és mentes szülőktől válasszunk kiskutyákat. Ne higgyünk a szaporítónak, ha azt állítja, hogy a kicsik nem diszpláziásak, ugyanis ezt fél éves korig nem lehet kimutatni, ekkor jelennek meg az első látható tünetek, de ez is kizárólag csak a súlyos esetekre igaz. Ha fiatal korban a csípőízületi lazaság mérhető, és romlik is, akkor tartanunk kell a betegség kialakulásától, ami tudatos mozgatással sok esetben még korrigálható, máskor viszont már csak a műtét segíthet.

 

Megelőzési lehetőségként fontos megemlíteni a táplálás jelentőségét, különösen fiatal korban, amikor még növésben van az eb. Kerüljük a túlzott fehérje, valamint kalcium bevitelt, ugyanis ez a csontok nagyobb mértékű növekedését eredményezi, melyhez nem tud azonos minőségben fejlődni az izomzat. Ebből eredően ízületi lazaság, izomzatbeli deficit, és mozgásszervi zavarok léphetnek fel, ami melegágya lehet a diszpláziának. Ne etessünk több táppal, mint az előírt mennyiség, vagy amitől a kutya éppen jóllakik, csonterősítők alkalmazása előtt pedig mindenképpen egyeztessünk állatorvosunkkal.

 

Vannak fajták, akik kimondottan hajlamosak a betegségre, náluk éremes fokozottan odafigyelni mind a táplálásra, mind a mozgatásra, és a lehető legkorábban elvinni őket a szükséges szűrésekre.

 

A helyes, és a hibás testtartás
Forrás: http://allatvedojogasz.blog.hu

 

Az előszűrést érdemes elvégeztetni, ha tenyészetni szeretnénk, vagy sportolni kívánunk a kiskutyával a jövőben. Ebben az esetben természetesen a végleges szűrésre is sort kell keríteni, ugyanis ekkor kapunk biztos eredményt. Ha nincsenek ilyen terveink az ebbel, a vizsgálatot csak akkor szokták javasolni, ha nem múló sántaság lép fel. A szűrés előtt este már ne etessük a kutyát, mert a röntgent bódításban végzik. A vizsgálathoz párhuzamosan beállítják a combcsontokat, amíg a kutya egy diszplázia vályúban fekszik, ami a megfelelő pozícióban tartja. A röntgenfelvételen élesen kell látszódnia a combcsontoknak, és a térdízületeknek is. A művelet kb. 10-20 percet vesz igénybe, utána a kutya nagy valószínűséggel már a saját lábán tér haza.

 

Ha a szűrés közepes, vagy súlyos eredményt ad, ami sántaságban is megmutatkozik, sok esetben javasolják a gyógyszeres kezelést, gyulladáscsökkentés, porcerősítés céljából, nagyon súlyos esetben műtéttel történő korrekcióra is sor kerülhet.

 

Mindenképp figyeljünk oda a megfelelő mozgásformára. Azokat a kutyákat, akiknél a szűrések alapján esély van a betegség kialakulására érdemes gyakran úsztatni, hogy a környező izomzatot megerősítsük. Ebben segíthet a sík terepen futtatás, vagy a kirándulás is, de egyiket se vigyük túlzásba. Az ugrálást igénylő sportokat mindenképpen érdemes kerülni, így például az agilityt, és az őrző-védőt is, szemünk előtt pedig mindig a mértékletesség, és a minőség lebegjen.

 

Szakszerű úsztatás a problémához mérten
Forrás: http://noebaratai.com/

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: diszplazia.hu

Témába vág

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Új kutya érkezik a családba – 8 érv a mielőbbi állatorvosi látogatás mellett Új kutya érkezik a családba – 8 érv a mielőbbi állatorvosi látogatás mellett
Az új családtag érkezése megannyi izgalommal jár, akkor is, ha négylábú. Ahogy magunkhoz vesszük választottunkat, felkerülhet a rózsaszín szemüveg is, hiszen olyan édes! Szeretnénk, hogy jól érezze magát és egészséges legyen – ehhez pedig elengedhetetlen egy látogatás az állatorvoshoz, minél előbb!

Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők
A kutyafül. Kicsi, nagy, háromszögalakú, ovális vagy kerek. Hegye mutathat felfelé, lóghat lefelé vagy hetykén megtörik, és igazán bájos megjelenést kölcsönöz viselőjének. De mi történik, ha a fül megbetegszik? Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Édes a pihenés - Ezért fontos kutyáknál is a jó (sok) alvás Édes a pihenés - Ezért fontos kutyáknál is a jó (sok) alvás
A jó alvás fél egészség, márpedig napjaink felgyorsult világában a kutyáknak is nehézséget okozhat kellően kipihenni magukat. Hogyan segíthetünk kedvenceinknek?

Szopornyicás rókákat találtak - kutyánkra is veszélyes a betegség, életmentő lehet a megelőzés! Szopornyicás rókákat találtak - kutyánkra is veszélyes a betegség, életmentő lehet a megelőzés!
A BirdMania - Madárpark és Vadmadár-mentőközpont közzétett felhívása szerint rövid időn belül már a második szopornyica fertőzött róka került hozzájuk. A fertőzés a kutyákra is veszélyes, életmentő lehet a megelőzés!

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből?
Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Emberi étkek, mik ebszájnak ingerei Hírek - Címlapon
Emberi étkek, mik ebszájnak ingerei
Milyen a jól nevelt kutya? Hírek - Címlapon
Milyen a jól nevelt kutya?
fb-text