A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Négy lábon, boldogan

A diszpláziáról dióhéjban


2015. március 25., 04:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Egy, a napjainkban egyre gyakrabban előforduló betegség témáját járjuk körül, a csípőízületi diszpláziáét. Többnyire örökletesnek mondható, de kialakulhat túlterhelésből adódóan is, tehát érdemes odafigyelnünk a mozgatás mennyiségére és mikéntjére.



A diszplázia rendellenes fejlődést jelent, mely utalhat a csípő, a váll és a könyök nem megfelelő kialakulására. Az ízületeket alkotó csontvégek, porcok nem illeszkednek megfelelően egymáshoz, ami porckopást, ficamot, és degeneratív ízületi elváltozást alakíthat ki, a betegség fajtájától és súlyosságától függően. Fiatal korban észlelhető tünetei esetén a kutya nehezen áll fel, fáradékony. Mozgás során “kacsázás” szerű járás figyelhető meg, a lábakat vagy túl közel vagy túl távol helyezi egymástól a talajra, futás közben pedig nyúlszerű ugrálás látható a hátsó lábakat tekintve. Később felléphet sántaság, az izmok beesése, elvékonyodása is.  

 

Problémás területek
Forrás: http://www.drjuhasztamas-allatkorhaz.wlap.hu

 

A diszplázia örökletes betegség, így nem hiába mondják oly sokan, hogy a betegségre leszűrt, és mentes szülőktől válasszunk kiskutyákat. Ne higgyünk a szaporítónak, ha azt állítja, hogy a kicsik nem diszpláziásak, ugyanis ezt fél éves korig nem lehet kimutatni, ekkor jelennek meg az első látható tünetek, de ez is kizárólag csak a súlyos esetekre igaz. Ha fiatal korban a csípőízületi lazaság mérhető, és romlik is, akkor tartanunk kell a betegség kialakulásától, ami tudatos mozgatással sok esetben még korrigálható, máskor viszont már csak a műtét segíthet.

 

Megelőzési lehetőségként fontos megemlíteni a táplálás jelentőségét, különösen fiatal korban, amikor még növésben van az eb. Kerüljük a túlzott fehérje, valamint kalcium bevitelt, ugyanis ez a csontok nagyobb mértékű növekedését eredményezi, melyhez nem tud azonos minőségben fejlődni az izomzat. Ebből eredően ízületi lazaság, izomzatbeli deficit, és mozgásszervi zavarok léphetnek fel, ami melegágya lehet a diszpláziának. Ne etessünk több táppal, mint az előírt mennyiség, vagy amitől a kutya éppen jóllakik, csonterősítők alkalmazása előtt pedig mindenképpen egyeztessünk állatorvosunkkal.

 

Vannak fajták, akik kimondottan hajlamosak a betegségre, náluk éremes fokozottan odafigyelni mind a táplálásra, mind a mozgatásra, és a lehető legkorábban elvinni őket a szükséges szűrésekre.

 

A helyes, és a hibás testtartás
Forrás: http://allatvedojogasz.blog.hu

 

Az előszűrést érdemes elvégeztetni, ha tenyészetni szeretnénk, vagy sportolni kívánunk a kiskutyával a jövőben. Ebben az esetben természetesen a végleges szűrésre is sort kell keríteni, ugyanis ekkor kapunk biztos eredményt. Ha nincsenek ilyen terveink az ebbel, a vizsgálatot csak akkor szokták javasolni, ha nem múló sántaság lép fel. A szűrés előtt este már ne etessük a kutyát, mert a röntgent bódításban végzik. A vizsgálathoz párhuzamosan beállítják a combcsontokat, amíg a kutya egy diszplázia vályúban fekszik, ami a megfelelő pozícióban tartja. A röntgenfelvételen élesen kell látszódnia a combcsontoknak, és a térdízületeknek is. A művelet kb. 10-20 percet vesz igénybe, utána a kutya nagy valószínűséggel már a saját lábán tér haza.

 

Ha a szűrés közepes, vagy súlyos eredményt ad, ami sántaságban is megmutatkozik, sok esetben javasolják a gyógyszeres kezelést, gyulladáscsökkentés, porcerősítés céljából, nagyon súlyos esetben műtéttel történő korrekcióra is sor kerülhet.

 

Mindenképp figyeljünk oda a megfelelő mozgásformára. Azokat a kutyákat, akiknél a szűrések alapján esély van a betegség kialakulására érdemes gyakran úsztatni, hogy a környező izomzatot megerősítsük. Ebben segíthet a sík terepen futtatás, vagy a kirándulás is, de egyiket se vigyük túlzásba. Az ugrálást igénylő sportokat mindenképpen érdemes kerülni, így például az agilityt, és az őrző-védőt is, szemünk előtt pedig mindig a mértékletesség, és a minőség lebegjen.

 

Szakszerű úsztatás a problémához mérten
Forrás: http://noebaratai.com/

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: diszplazia.hu

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Rehabportál JULIUS-K9 Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Emberi étkek, mik ebszájnak ingerei Hírek - Címlapon
Emberi étkek, mik ebszájnak ingerei
Milyen a jól nevelt kutya? Hírek - Címlapon
Milyen a jól nevelt kutya?