A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Négy lábon, boldogan

A diszpláziáról dióhéjban


2015. március 25., 04:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség
Egy, a napjainkban egyre gyakrabban előforduló betegség témáját járjuk körül, a csípőízületi diszpláziáét. Többnyire örökletesnek mondható, de kialakulhat túlterhelésből adódóan is, tehát érdemes odafigyelnünk a mozgatás mennyiségére és mikéntjére.A diszplázia rendellenes fejlődést jelent, mely utalhat a csípő, a váll és a könyök nem megfelelő kialakulására. Az ízületeket alkotó csontvégek, porcok nem illeszkednek megfelelően egymáshoz, ami porckopást, ficamot, és degeneratív ízületi elváltozást alakíthat ki, a betegség fajtájától és súlyosságától függően. Fiatal korban észlelhető tünetei esetén a kutya nehezen áll fel, fáradékony. Mozgás során “kacsázás” szerű járás figyelhető meg, a lábakat vagy túl közel vagy túl távol helyezi egymástól a talajra, futás közben pedig nyúlszerű ugrálás látható a hátsó lábakat tekintve. Később felléphet sántaság, az izmok beesése, elvékonyodása is.  

 

Problémás területek
Forrás: http://www.drjuhasztamas-allatkorhaz.wlap.hu

 

A diszplázia örökletes betegség, így nem hiába mondják oly sokan, hogy a betegségre leszűrt, és mentes szülőktől válasszunk kiskutyákat. Ne higgyünk a szaporítónak, ha azt állítja, hogy a kicsik nem diszpláziásak, ugyanis ezt fél éves korig nem lehet kimutatni, ekkor jelennek meg az első látható tünetek, de ez is kizárólag csak a súlyos esetekre igaz. Ha fiatal korban a csípőízületi lazaság mérhető, és romlik is, akkor tartanunk kell a betegség kialakulásától, ami tudatos mozgatással sok esetben még korrigálható, máskor viszont már csak a műtét segíthet.

 

Megelőzési lehetőségként fontos megemlíteni a táplálás jelentőségét, különösen fiatal korban, amikor még növésben van az eb. Kerüljük a túlzott fehérje, valamint kalcium bevitelt, ugyanis ez a csontok nagyobb mértékű növekedését eredményezi, melyhez nem tud azonos minőségben fejlődni az izomzat. Ebből eredően ízületi lazaság, izomzatbeli deficit, és mozgásszervi zavarok léphetnek fel, ami melegágya lehet a diszpláziának. Ne etessünk több táppal, mint az előírt mennyiség, vagy amitől a kutya éppen jóllakik, csonterősítők alkalmazása előtt pedig mindenképpen egyeztessünk állatorvosunkkal.

 

Vannak fajták, akik kimondottan hajlamosak a betegségre, náluk éremes fokozottan odafigyelni mind a táplálásra, mind a mozgatásra, és a lehető legkorábban elvinni őket a szükséges szűrésekre.

 

A helyes, és a hibás testtartás
Forrás: http://allatvedojogasz.blog.hu

 

Az előszűrést érdemes elvégeztetni, ha tenyészetni szeretnénk, vagy sportolni kívánunk a kiskutyával a jövőben. Ebben az esetben természetesen a végleges szűrésre is sort kell keríteni, ugyanis ekkor kapunk biztos eredményt. Ha nincsenek ilyen terveink az ebbel, a vizsgálatot csak akkor szokták javasolni, ha nem múló sántaság lép fel. A szűrés előtt este már ne etessük a kutyát, mert a röntgent bódításban végzik. A vizsgálathoz párhuzamosan beállítják a combcsontokat, amíg a kutya egy diszplázia vályúban fekszik, ami a megfelelő pozícióban tartja. A röntgenfelvételen élesen kell látszódnia a combcsontoknak, és a térdízületeknek is. A művelet kb. 10-20 percet vesz igénybe, utána a kutya nagy valószínűséggel már a saját lábán tér haza.

 

Ha a szűrés közepes, vagy súlyos eredményt ad, ami sántaságban is megmutatkozik, sok esetben javasolják a gyógyszeres kezelést, gyulladáscsökkentés, porcerősítés céljából, nagyon súlyos esetben műtéttel történő korrekcióra is sor kerülhet.

 

Mindenképp figyeljünk oda a megfelelő mozgásformára. Azokat a kutyákat, akiknél a szűrések alapján esély van a betegség kialakulására érdemes gyakran úsztatni, hogy a környező izomzatot megerősítsük. Ebben segíthet a sík terepen futtatás, vagy a kirándulás is, de egyiket se vigyük túlzásba. Az ugrálást igénylő sportokat mindenképpen érdemes kerülni, így például az agilityt, és az őrző-védőt is, szemünk előtt pedig mindig a mértékletesség, és a minőség lebegjen.

 

Szakszerű úsztatás a problémához mérten
Forrás: http://noebaratai.com/

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: diszplazia.hu

Témába vág

Álvemhesség kutyáknál - hogyan segítsünk kedvencünknek? Álvemhesség kutyáknál - hogyan segítsünk kedvencünknek?
Ha a tüzelés elmúltával szuka kutyánk vackolni kezd, begyűjtögeti játékait vagy nyoma vész kedvenc papucsunknak, nagy valószínűséggel álvemhességgel van dolgunk.

Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete? Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete?
A kutya egészségi állapotának felméréséhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, mit fogyasztott el, hanem azzal is, mi távozik „hátul”.

Szinte hibátlanul szagolják ki a kutyák a koronavírust Szinte hibátlanul szagolják ki a kutyák a koronavírust
Akár egy hét alatt is képesek megtanulni a keresőkutyák a koronavírus minták szagának felismerését. Szaglásuk pedig csalhatatlan: elképesztő pontossággal képesek a minta azonosítására, annak jelzésére!

Csak még egy falatkát… avagy az elhízás veszélyei kutyánkra nézve Csak még egy falatkát… avagy az elhízás veszélyei kutyánkra nézve
Ízületi gyulladás, szívproblémák, légzési nehézségek… Bármennyire is aranyosan néznek ki dundin, az elhízás számos egészségügyi gondot okozhat kedvenceiknél. De mitől is híznak el a kutyák?

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből?
Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

Miért kergeti a kutya a farkát? Miért kergeti a kutya a farkát?
Kölyökkorban szórakoztató, és nem is szembetűnő, ha a négylábú gyakran lohol a farka után. Mozgásába beleszédülve elesik, nagyot gurul a földön, majd alszik egy kicsit. Hiszen a farok kergetés fárasztó móka. Gondoljuk, majd kinövi, nem lesz ilyen bolondos…

8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni 8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni
Szófogadatlan, rombol, unalmában mindenfélével elfoglalja magát? A gazdi legnagyobb meglepetésére, holott csupán arról van szó, hogy több figyelmet és foglalkozást igényelne. Lássuk az árulkodó jeleket!

Miért támasztja a fejét a falnak? - “Head pressing” Miért támasztja a fejét a falnak? - “Head pressing”
Érdemes utánajárni a betegség kezdeti tüneteinek, ugyanis a fej lógatásáig jutott kórt már igen nehéz kezelni. Ha bármikor látjuk, hogy kutyánk a falat támasztja azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Depressziós a kutyám? Depressziós a kutyám?
Étvágytalan, letargikus, elment a kedve a játéktól és a sétától? Bár sokunknak elképzelhetetlen, a depresszió sajnos kutyánkat is érintheti. Tudj meg többet az okokról és kezelési lehetőségekről!

Édes a pihenés - Ezért fontos kutyáknál is a jó (sok) alvás Édes a pihenés - Ezért fontos kutyáknál is a jó (sok) alvás
A jó alvás fél egészség, márpedig napjaink felgyorsult világában a kutyáknak is nehézséget okozhat kellően kipihenni magukat. Hogyan segíthetünk kedvenceinknek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9 Ebugatta Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Emberi étkek, mik ebszájnak ingerei Hírek - Címlapon
Emberi étkek, mik ebszájnak ingerei
Milyen a jól nevelt kutya? Hírek - Címlapon
Milyen a jól nevelt kutya?