A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Milyen a jól nevelt kutya?

Ember-szempont, kutya-szempont


2015. március 23., 14:45


Szerző: RSM


Kategória: Nevelés




Minden gazda jól nevelt kutyára vágyik. Ez vajon mit jelent? A megoldásközpontú kutyanevelés és szemlélet segíthet a különböző egyedeknek elérni a maximális jól- neveltségi-fokot.



Mikor beszélünk jól nevelt kutyáról? 

- Ha a gazda minden óhaját és sóhaját teljesíti? 

- Ha nem piszkol és piszkít kénye kedve szerint? 

- Ha elmehetünk vele bárhova, mert olyan jól viselkedik, mintha ott sem lenne? 

- Ha nem jelent önmagára és a környezetére veszélyt? 

A kérdéseket és az ezekre adott válaszokat a végtelenségig lehetne folytatni. Ahány gazda, annyi jól neveltségi elvárás a kutya felé. 

 

jókutya2
Úgy sajnálom!
Fotó: http://www.rantlifestyle.com/

 

Mégis elmondható, hogy nincs két egyforma eset, amiben ezt meg lehetne határozni. Mert, ha abból indulunk ki, hogy minden kutya egyedi, személyiségében, viselkedésében, tulajdonságában és múltjában, akkor a neveltsége is más-más fokú lesz. 

 

Az a menhelyes felnőtt kutya, aki most került új gazdához, máshogy halad a pozitív viselkedésformák elsajátításában, mint az az elkényeztetett szobakutya, akinek rehabilitációra van szüksége. Szintén más eredményeket érhetünk el egy kölyökkortól egyenletesen haladó, biztonságban élő kutyával. 

 

jókutya3
A méret a magatartásnál sem lényeg
Fotó: http://www.dogpictures.co/

 

A gazdáknak ezeket a különbségeket nagyon nehéz elfogadnia. Ehhez hozzátartozik, hogy a kutya szemével is érdemes megvizsgálni egy-egy olyan helyzetet, amikor konfliktus alakul ki a gazda és kutyája között, és erőteljesebb nevelési eszközöket kezd alkalmazni a gazda a kutya megfékezésére. Holott, lehet, hogy a kutya nem érti a gazda jelzéseit. A nem egyértelmű és következetes elvárások szintén akadályozzák a nevelés előrehaladását.

Ha egy gazda például engedi, hogy a kutyája a földről felegye otthon a lepotyogott ételt, akkor a kutya nem fogja érteni, hogy ugyanezt miért nem szabad az utcán megtennie. 

Szintén nehezen érthető a kutya számára, ha azért kell nyugton maradnia, hogy gazdája beszélgethessen egy másik kutyással, akinek az ebe viszont nagyon játszana.

 

Tehát minden esetben érdemes átgondolni, hogy az elvárások reálisak-e az adott szituációban. 

 

jókutya1
Ha kiposztolom a közösségi oldalra, hogy elloptad egy kislány fagyiját, 
akkor majd legközelebb nem csinálod? 
Fotó: http://thumbpress.com/

 

Ha a gazda a pozitív viselkedést úgy kívánja elérni, hogy fájdalmat okoz a kutyájának, vagy túl erősen büntet, akkor a kutya nem belső késztetésből akar jó lenni, hanem félelemből. Ez szintén nehezíti az előrehaladást.

 

A megoldásközpontú kutyanevelés a legjobb megoldás a különböző egyedek számára. A gazdának és az oktatónak együtt kell(ene) kiaknáznia a többfajta módszer közül azt, ami a leghatásosabb az adott kutya jó neveltségéhez. Nem megtagadni kell egy-egy irányzatot, hanem beemelni a jól működő elemeit az oktatásba.

 

Az biztos, hogy mivel minden kutya más, ezért a szociális beilleszkedés területén is különbségek lesznek. Ezért, ha jól nevelt kutyáról beszélünk, minden esetben mást godolunk róla, és az idealisztikus állapot minig más és más lesz. 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Négy lábon, boldogan Hírek - Címlapon
Négy lábon, boldogan
Kutyaparadicsom: Hotel Villa Natura Hírek - Címlapon
Kutyaparadicsom: Hotel Villa Natura