A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Milyen a jól nevelt kutya?

Ember-szempont, kutya-szempont


2015. március 23., 14:45


Szerző: RSM


Kategória: Nevelés
Minden gazda jól nevelt kutyára vágyik. Ez vajon mit jelent? A megoldásközpontú kutyanevelés és szemlélet segíthet a különböző egyedeknek elérni a maximális jól- neveltségi-fokot.Mikor beszélünk jól nevelt kutyáról? 

- Ha a gazda minden óhaját és sóhaját teljesíti? 

- Ha nem piszkol és piszkít kénye kedve szerint? 

- Ha elmehetünk vele bárhova, mert olyan jól viselkedik, mintha ott sem lenne? 

- Ha nem jelent önmagára és a környezetére veszélyt? 

A kérdéseket és az ezekre adott válaszokat a végtelenségig lehetne folytatni. Ahány gazda, annyi jól neveltségi elvárás a kutya felé. 

 

jókutya2
Úgy sajnálom!
Fotó: http://www.rantlifestyle.com/

 

Mégis elmondható, hogy nincs két egyforma eset, amiben ezt meg lehetne határozni. Mert, ha abból indulunk ki, hogy minden kutya egyedi, személyiségében, viselkedésében, tulajdonságában és múltjában, akkor a neveltsége is más-más fokú lesz. 

 

Az a menhelyes felnőtt kutya, aki most került új gazdához, máshogy halad a pozitív viselkedésformák elsajátításában, mint az az elkényeztetett szobakutya, akinek rehabilitációra van szüksége. Szintén más eredményeket érhetünk el egy kölyökkortól egyenletesen haladó, biztonságban élő kutyával. 

 

jókutya3
A méret a magatartásnál sem lényeg
Fotó: http://www.dogpictures.co/

 

A gazdáknak ezeket a különbségeket nagyon nehéz elfogadnia. Ehhez hozzátartozik, hogy a kutya szemével is érdemes megvizsgálni egy-egy olyan helyzetet, amikor konfliktus alakul ki a gazda és kutyája között, és erőteljesebb nevelési eszközöket kezd alkalmazni a gazda a kutya megfékezésére. Holott, lehet, hogy a kutya nem érti a gazda jelzéseit. A nem egyértelmű és következetes elvárások szintén akadályozzák a nevelés előrehaladását.

Ha egy gazda például engedi, hogy a kutyája a földről felegye otthon a lepotyogott ételt, akkor a kutya nem fogja érteni, hogy ugyanezt miért nem szabad az utcán megtennie. 

Szintén nehezen érthető a kutya számára, ha azért kell nyugton maradnia, hogy gazdája beszélgethessen egy másik kutyással, akinek az ebe viszont nagyon játszana.

 

Tehát minden esetben érdemes átgondolni, hogy az elvárások reálisak-e az adott szituációban. 

 

jókutya1
Ha kiposztolom a közösségi oldalra, hogy elloptad egy kislány fagyiját, 
akkor majd legközelebb nem csinálod? 
Fotó: http://thumbpress.com/

 

Ha a gazda a pozitív viselkedést úgy kívánja elérni, hogy fájdalmat okoz a kutyájának, vagy túl erősen büntet, akkor a kutya nem belső késztetésből akar jó lenni, hanem félelemből. Ez szintén nehezíti az előrehaladást.

 

A megoldásközpontú kutyanevelés a legjobb megoldás a különböző egyedek számára. A gazdának és az oktatónak együtt kell(ene) kiaknáznia a többfajta módszer közül azt, ami a leghatásosabb az adott kutya jó neveltségéhez. Nem megtagadni kell egy-egy irányzatot, hanem beemelni a jól működő elemeit az oktatásba.

 

Az biztos, hogy mivel minden kutya más, ezért a szociális beilleszkedés területén is különbségek lesznek. Ezért, ha jól nevelt kutyáról beszélünk, minden esetben mást godolunk róla, és az idealisztikus állapot minig más és más lesz. 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre
Negyedik alkalommal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az Állatorvostudományi Egyetem és az Állatvédelem gyerekeknek Facebook-oldal, amelyre az idén csaknem ötszáz oktatási intézmény nevezése érkezett.

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján 4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján
Van pár dolog, ami miatt azokat a nőket is ünnepelhetnénk, akik egy, vagy több kutyusnak az „anyukája”. A gazdi szerep, ha nem is ugyanaz, nagyon hasonlít a szülői szerepre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Négy lábon, boldogan Hírek - Címlapon
Négy lábon, boldogan
Kutyaparadicsom: Hotel Villa Natura Hírek - Címlapon
Kutyaparadicsom: Hotel Villa Natura