A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A mozgatás a prevenció kulcsa

2015. március 01., 04:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Egészség




Kevesen tudják, hogy a kutyák ízületi problémáinak nagy része a rossz terhelés miatt alakul ki. Ha ezeket időben felfedeznénk, vagy (ami még jobb lenne), ha megelőznénk, akkor számtalan kellemetlenségtől kímélnénk meg négylábúinkat, és önmagunkat.



A prevencióban a legmegdöbbentőbb, hogy nem kell azonnal súlyos dolgokra gondolnunk. Erre a legegyszerűbb példa az ebek körmének állapota. Reidinger Anita kutyafizioterapeuta szerint a kívánatosnál hosszabb karom teljesen átalakítja a négylábú talpterhelését, másképp használja a páciens a végtagját, előfordul, hogy látványosan sántít. Miközben egy karomvágással megelőzhető lenne a tünet együttes.

 

A másik egyszerű, mégis sokakat érintő téma a hosszú gerincű kutyák problémái. Például egy tacskó esetében már kölyökkorban el kell kezdeni odafigyelni a helyes mozgatásra. Nem szabad engedni, hogy az ágyra fel-le ugráljon vagy a lépcsőn szaladgáljon, ellenkező esetben az eb gerince belenghet.

 

A lépcsőzés megterhelő lehet a kutya gerincének és ízületeinek
Fotó: dumpaday.com

 

Unásig ismételt „sirám”, mégis sokan a mai napig nem veszik komolyan a diszplázia szűrést. Az eredménnyel a kézben már tovább lehet a jövőn gondolkodni, például egy kutya fizioterapeuta személyesen a négylábúra szabott gyakorlatokkal sokat tud javítani az általános állapoton. Ehhez azonban felelősségteljes gazdákra van szükség, akik kivizsgáltatják, megnézetik, figyelemmel kísérik kutyáik sorsát.

 

Fizioterápia kutyáknak
Fotó: dogsinmotion.com.au

 

Néhány tévhit cikkünk végére:

„Ha valami baja van a kutyámnak, akkor le kell állni az addigi kimozgatásokkal.” – Ez így ebben a formában hamis elképzelés. Mindenképp szakember véleményét kell kikérni, s könnyen lehet, hogy fontos szempont marad a jövőben a kimozgatások tartása, az eb rehabilitációjában.

 

„Bizonyos fajták nem lépcsőzhetnek!” – Sarkos kijelentés. A valóságban a fokokat néha terápiának is használják az orvosok, de az tény, hogy nem szabad hagyni rohangálni fel, s alá az ebeket a lépcsőn, mivel a gerincük beleng, ami egészségtelen, és veszélyes is.

 

Száz szónak is egy a vége: a prevenciót tartsuk szemünk előtt, ezzel akár éveket tehetünk fájdalomtól mentessé kutyáinknak. Csak egy pici időt, és odafigyelést igényel – ennyit pedig minden négylábú megérdemel!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: dogwallpapers.net

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 MOL Nyrt. Hírstart Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaszag ellen parfümöt tessék! Hírek - Címlapon
Kutyaszag ellen parfümöt tessék!
Vakvezető ABC – E, mint etetés Hírek - Címlapon
Vakvezető ABC – E, mint etetés