A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakvezető ABC – E, mint etetés

2015. február 28., 04:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!
Sorozatunk előző részében a simogatás kényes kérdését jártuk körül, természetesen a munkakutyák szemszögéből. Hasonlóan fontos, ugyanakkor nem eléggé ismert téma az etetés problematikája. Ki, mikor, és mit adhat a kedves dolgozó ebnek?A válasz egyszerű: csak a gazdi, csak amit akar, és amikor jónak látja. Ez az alapszabály, amit persze az emberek szeretnek figyelmen kívül hagyni. Hiszen nehogy már épp a vakvezető ne érdemeljen meg egy kis csontot, csülök darabot, csirkebőrt, vagy kolbászvéget. Hiszen becsületesen végzi felelősségteljes munkáját, kijár neki a dicséret! A gondolatmenet egyébként nem is rossz, csak egy ponton csúszik hiba a képletbe: mindezt a gazdának kell biztosítania, aki ezt meg is teszi. Vagy már az utcán haladva jutalommal motiválja a hűséges négylábút, vagy az út végén, otthon nyeri el megérdemelt dicséretét a kutya, mindenesetre biztosak lehetünk abban, hogy ezek a párosok pontosan tudják mit, mikor, és miért tesznek.

 

Kép: thedogfiles.com

 

A labrador-retriever nagyon falánk fajta, így az étel visszautasításának megtanítása nem egyszerű feladat. A legjobb lenne, hogyha hám nélkül, szabad futkározás közben se csábulna el. Ehhez persze következetesség, türelem kell a gazda oldaláról, és hatalmas önfegyelem a mothos csahos részéről.

 

Amikor pedig a munkaruha felkerül a kutyára minden egyéb inger eltűnik. Ilyenkor hiába van a földön  egy kis chips, vagy egy kiflicsücsök – közömbösnek kell maradnia. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ehhez micsoda erőre van szüksége. Így nagyon nagy kárt tudnak okozni azok, az általában jó szándékkal, és némi hevességgel megáldott járókelők/szomszédok/ismerősök, egyszóval rajongók, akik biztosak abban, hogy a kutyuska sovány, éheztetik, és ráadásul megérdemli a parizert, zsemlét, vagy karajcsontot.

 

Kép: szeretlekmagyarorszag.hu

 

Természetesen ezekből a vitákból mindig a gazdik kerülnek ki vesztesen, mivel többnyire a rajongók megsértődnek, zokon veszik, hogy visszautasítják kedves ajándékukat, és nem értik meg, hogy ez nem ellenük történik, hanem a négylábúak érdekében.

 

Jegyezzük meg tehát, hogy bármennyire édes, zabálnivaló az a vakvezető, ne akarjuk megetetni, keksszel tömni, a gazdáját ezzel nehéz, olykor kifejezetten kínos, kellemetlen helyzetbe hozni.

Szeressük, tiszteljük ezeket a hűséges, komoly feladatot teljesítő ebeket, de a megfelelő határokon belül, ezzel megkönnyítve a párosok életét (is).

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Miért szeretne a kutyám evés után játszani? Miért szeretne a kutyám evés után játszani?
Jóízűen elfogyasztotta vacsoráját, majd hirtelen rátör a játszhatnék. Tényleg annyira finom volt, hogy kedvencünk örömében nem tudja visszafogni magát, és ki kell mozognia jókedvét? De hát pihennie kellene...

Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene? Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene?
Az elhízás veszélyei kedvenceinket sem kímélik - jól tudjuk, de vajon képesek vagyunk felismerni a túlsúlyra utaló jeleket? Hogyan szabadulhatunk meg a feleslegtől?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Emléklapot kapott gazdija diplomaosztóján Gesztenye, a vakvezető kutya is, aki minden lépésénél segítette szeretett gazdáját az egyetemen.

Ehetnek a kutyák paradicsomot? Ehetnek a kutyák paradicsomot?
Kedvenceink szívesen megkóstolnának mindent, amit mi eszünk, de ez még nem jelenti azt, hogy kapniuk is kell belőle. Mi a helyzet a paradicsommal?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A mozgatás a prevenció kulcsa Hírek - Címlapon
A mozgatás a prevenció kulcsa
Sztárok és sztárkutyák II. Hírek - Címlapon
Sztárok és sztárkutyák II.