A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakvezető ABC – E, mint etetés

2015. február 28., 04:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!




Sorozatunk előző részében a simogatás kényes kérdését jártuk körül, természetesen a munkakutyák szemszögéből. Hasonlóan fontos, ugyanakkor nem eléggé ismert téma az etetés problematikája. Ki, mikor, és mit adhat a kedves dolgozó ebnek?



A válasz egyszerű: csak a gazdi, csak amit akar, és amikor jónak látja. Ez az alapszabály, amit persze az emberek szeretnek figyelmen kívül hagyni. Hiszen nehogy már épp a vakvezető ne érdemeljen meg egy kis csontot, csülök darabot, csirkebőrt, vagy kolbászvéget. Hiszen becsületesen végzi felelősségteljes munkáját, kijár neki a dicséret! A gondolatmenet egyébként nem is rossz, csak egy ponton csúszik hiba a képletbe: mindezt a gazdának kell biztosítania, aki ezt meg is teszi. Vagy már az utcán haladva jutalommal motiválja a hűséges négylábút, vagy az út végén, otthon nyeri el megérdemelt dicséretét a kutya, mindenesetre biztosak lehetünk abban, hogy ezek a párosok pontosan tudják mit, mikor, és miért tesznek.

 

Kép: thedogfiles.com

 

A labrador-retriever nagyon falánk fajta, így az étel visszautasításának megtanítása nem egyszerű feladat. A legjobb lenne, hogyha hám nélkül, szabad futkározás közben se csábulna el. Ehhez persze következetesség, türelem kell a gazda oldaláról, és hatalmas önfegyelem a mothos csahos részéről.

 

Amikor pedig a munkaruha felkerül a kutyára minden egyéb inger eltűnik. Ilyenkor hiába van a földön  egy kis chips, vagy egy kiflicsücsök – közömbösnek kell maradnia. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ehhez micsoda erőre van szüksége. Így nagyon nagy kárt tudnak okozni azok, az általában jó szándékkal, és némi hevességgel megáldott járókelők/szomszédok/ismerősök, egyszóval rajongók, akik biztosak abban, hogy a kutyuska sovány, éheztetik, és ráadásul megérdemli a parizert, zsemlét, vagy karajcsontot.

 

Kép: szeretlekmagyarorszag.hu

 

Természetesen ezekből a vitákból mindig a gazdik kerülnek ki vesztesen, mivel többnyire a rajongók megsértődnek, zokon veszik, hogy visszautasítják kedves ajándékukat, és nem értik meg, hogy ez nem ellenük történik, hanem a négylábúak érdekében.

 

Jegyezzük meg tehát, hogy bármennyire édes, zabálnivaló az a vakvezető, ne akarjuk megetetni, keksszel tömni, a gazdáját ezzel nehéz, olykor kifejezetten kínos, kellemetlen helyzetbe hozni.

Szeressük, tiszteljük ezeket a hűséges, komoly feladatot teljesítő ebeket, de a megfelelő határokon belül, ezzel megkönnyítve a párosok életét (is).

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

Csak még egy falatkát… avagy az elhízás veszélyei kutyánkra nézve Csak még egy falatkát… avagy az elhízás veszélyei kutyánkra nézve
Ízületi gyulladás, szívproblémák, légzési nehézségek… Bármennyire is aranyosan néznek ki dundin, az elhízás számos egészségügyi gondot okozhat kedvenceiknél. De mitől is híznak el a kutyák?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor Beagle Club Online Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A mozgatás a prevenció kulcsa Hírek - Címlapon
A mozgatás a prevenció kulcsa
Sztárok és sztárkutyák II. Hírek - Címlapon
Sztárok és sztárkutyák II.