A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Veseelégtelenség kutyáknál

Veszélyes és végzetes


2015. február 15., 20:00


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




Ugyanúgy, ahogy az embernél, a kutyánál is adódhat vizeletkiválasztási probléma. A vesebajoknak vannak jellegzetes tünetei, de alattomosan és félrevezetően alakulhatnak ki. Minél előbb fény derül a betegségre, annál nagyobb a túlélési lehetőség.



A legfontosabb tévhit, hogy úgy gondolják a gazdák, minél többet iszik és pisil a kutyájuk, annál jobban működik a vesék kiválasztása! A rengeteg ivás és vizeletürítés a vesebetegségek első tünetei is lehetnek!

Amikor szembesülünk azzal, hogy általános tüneteket produkál a kutyánk - vagyis rossz kedvű, nincs hangulata játszani, mozogni, nem eszik, sokat, vagy keveset iszik, illetve pisil - biztosan gyanakodhatunk valamilyen betegségre. A veseprobléma akkor körvonalazódhat a laikus számára is, amikor sápadtnak látjuk a nyálkahártyákat, a fogak kilazulnak, és roppant kellemetlen szájszaga lesz kedvencünknek. 

 

Ebben az esetben gondolkodás nélkül fel kell keresni az állatorvost, mert a hirtelen kialakuló vesebetegség kezeletlenül a kutya életébe kerül néhány hét leforgása alatt!

 

vesebaj3
Az orvos megvizsgálja a kutyát
Fotó: dog-health-problems-online.com

 

Azért fontos a vesék épsége és egészsége, mert ez a páros szerv felel a méreganyagok kiválasztásáért, a megfelelő folyadék-háztartásért, a sav-bázis egyensúlyért, az elektrolit háztartásért, de még a vörösvérsejtek termeléséért is. Valamint hormonszint szabályozó szerepe van. 

Ezért, ha a vesék károsodnak, az a kutya egész szervezetére hatással van. 

 

A betegséget vizelet- és vérvizsgálatokkal, valamint ultrahanggal diagnosztizálják. Ezekből kiderül, hogy mennyire képes még dolgozni a vese, illetve milyen állapotban vannak a szervek.

 

Létezik idült, vagyis lassan kialakuló, illetve akut, gyors lefolyású vesebetegség is. Az idült állapotok a vizeletkiválasztási rendszer lassú leállási folyamatát jelenti. Ezzel az állapottal szembesülni nagyon nehéz a gazdának, mivel a kezelése hosszú időn át tart, 

A kórházi ápolástól az otthon adott infúzióig és szigorú diétáig, nagyon gondos és pontos figyelmet igényel ez a kórkép, hogy a vesék állapota tovább ne romoljon. 

 

Vesebetegségek esetén komoly gazda és állatorvos közti együttműködéssel biztosíthatunk csak élhető, tartalmas életet kutyánk számára. 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Milán, a kutyafotós Hírek - Címlapon
Milán, a kutyafotós
Terápiával a négylábúakért Hírek - Címlapon
Terápiával a négylábúakért