A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére

2022. június 14., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Tiszta otthon, rendes ház. Gazdiként ezt bizony olykor kihívásként élhetjük meg, és gyakrabban kerül elő a takarító-szett. Milyen problémát okozhatnak a kutya számára, és hogyan előzzük meg a bajt?Kutyáink rengeteg szeretettel töltik meg otthonunkat. Kedvességük, együttérzésük, vidámságuk mellett még azért sem tudnánk rájuk haragudni, ha útjukat sáros tappancsnyomok, szőrpamacsok és koszos teniszlabdák, nyálban fürdő plüssök jelzik. A szokásosnál többször takarítunk, porszívózunk és mosunk fel utánuk – kutyás háztartásban ez bizony nem kérdés. De milyen hatással lehetnek a különféle vegyszerek rájuk? Léteznek kutyabarát megoldások is?

 

 

Miben rejlik a veszély?

 

A hagyományos tisztítószerek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek számos módon károsíthatják a kutya egészségét. Bizonyos összetevőik, például az ammónia, a klór, a fehérítők, a formaldehid, fenolok és izopropil alkoholok mind-mind komoly gondot okozhatnak, ha rákerülnek bőrére, szemébe, orrába vagy belekóstol. Sajnos nem mindig könnyű megállapítani, hogy valóban fogyasztott-e a vegyszerekből, és ha igen, pontosan melyikből?

 

 

A felmosóvízbe se kóstoljon bele a kíváncsi kutya
A felmosóvízbe se kóstoljon bele a kíváncsi kutya
Fotó: joypetproducts.com

 

 

A mérgezésre utaló tünetek eltérőek lehetnek, nagyban függnek a vegyszer összetételétől, és az sem mindegy, milyen módon érintkezett vele a kutya. Például, ha rácseppen bőrére, kiütéshez hasonló piros foltokat láthatunk, melyek viszkető és/vagy égő érzést kelthetnek. Súlyos esetben egy maró hatású anyag nagyon csúnya (és fájdalmas!) égési sérüléseket okozhat, melyek kezelése hosszadalmas, gyógyulásuk lassú.

 

Másik lehetőség, ha a kutya beleszagol, belenyal a tisztítószerbe, esetleg le is nyel belőle valamennyit. A rossz közérzet, levertség, gyengeség mellett hányás, hasmenés jelentkezhet, rohamok léphetnek fel, a kutya elveszítheti eszméletét. Bizonyos mérgek elfogyasztása által életveszélyes állapotba kerülhet – ilyenkor azonnal intézkedni kell, mielőbb állatorvoshoz kell juttatni a kutyát!

 

További tünetek: bőrirritáció, szemirritáció (kipirosodás, gyulladás), légzési problémákra hajlamos kutyáknál nehezített légzés, köhögés a vegyi anyagok erős illata miatt.

 

 

A különféle tisztítószerek veszélyesek lehetnek a kutyára, ha hozzájuk fér
A különféle tisztítószerek veszélyesek lehetnek a kutyára, ha hozzájuk fér
Fotó: petmd.com

 

 

1. Padlótisztítók

 

Házon belül hol is tölti legtöbb idejét a kutya? A parkettán, járólapon? Márpedig ahhoz, hogy eltüntessük a lerakódott koszt, amit mi magunk is beviszünk a cipőnkkel, és kutyánk is behord a tappancsán, elképzelhető, hogy hetente (akár naponta) több alkalommal is felmossuk a padlót. Mi sem kóstolnánk bele, kedvencünknek se engedjük! Megelőzhetjük a bajt azáltal, ha becsukjuk a kutyát egy másik szobába vagy ki a kertbe, amíg teljesen felszárad a padló.

 

Tipp: A tisztítós flakonra használat után azonnal helyezzük vissza a kupakját, és tegyük el a helyére, ahol a kutya nem férhet hozzá. A felmosóvizes vödörbe se kóstoljon bele!

 

 

2. Vécétisztítók

 

Ha a kutya előszeretettel iszik, érdemes átgondolni, milyen vegyszert használjon a gazdi. A különféle illatosítók, tisztítók, melyek a perem alatt vagy a tartályban foglalnak helyet, olyan kemikáliákat juttatnak a vízbe, melyek öblítés után is megmaradnak a vécékagylóban. Összetételük miatt komoly kockázatot jelentenek, súlyos égési sérüléseket okozhatnak a kutya orrán, szájában, lenyelés esetén pedig a torokban, emésztőrendszerben felszívódva is veszélyesek.

 

Tipp: Zárjuk la a vécé fedelét, ha szükséges, zárjuk be a fürdőszoba, vécéhelyiség ajtaját is, hogy ne férjen hozzá a kutya.

 

 

A vécé fedele mindig legyen csukva, hogy a kutya ne férjen hozzá
A vécé fedele mindig legyen csukva, hogy a kutya ne férjen hozzá
Fotó: pathofex.com

 

 

 

3. Mosáshoz, szárításhoz használatos anyagok

 

Remélhetőleg kicsi az esélye annak, hogy a kutya belenyaljon a mosószerekbe, öblítőbe, de előfordulhat, hogy felkelti figyelmét a mosókapszula, mosódió, vagy a színfogó és illatosító kendők. Bajba is sodorhatja magát, ha elrágcsálja, lenyeli azokat. Csúnya sebeket, fekélyeket okozhatnak a szájüregben, ha pedig túl sokat fogyasztott belőlük, hányás, bélelzáródás jelentkezhet.

 

4. Felülettisztítók

 

Különösen veszélyes, ha a kutya hajlamos felkapaszkodni, netán felugrani a konyhapultra, asztalra némi finomság reményében. Nemcsak a vegyszerek miatt veszélyes ez, hanem az ételkészítéshez használt evőeszközök miatt is; megvághatja magát, ha éppen az éles késre teszi le a mancsát, ha pedig a bekapcsolt főzőlapon „tapicskol”, égési sérüléseket szerezhet. A fertőtlenítő és zsíroldó porok, folyadékok is károsak, a sprayk pedig irritálhatják a szem és az orr nyálkahártyáját, részecskéik még az itatótálba is belekerülhetnek a levegőn át. Szoktassuk le a kutyát a nemkívánatos viselkedésről. A tisztítás idejére küldjük a helyére.

 

5. Légfrissítők

 

Habár nem kifejezetten otthonunk tisztítására használjuk, mégsem hagyhatjuk ki a felsorolásból. Az illatosító gyertyák, aeroszolok, konnektorba csatlakoztatható légfrissítők ugyanis gondot okozhatnak az allergiára hajlamos, érzékenyebb kutyáknál. Tüsszögés, köhögés, légzési panaszok, bőr- és szemirritáció is felléphet. A vegyszeres megoldások helyett készítsünk otthon természetes illatosítót (potpurri) szárított gyümölcsökből, növényekből, virágokból. Használjunk olyan összetevőket, melyek a kutya orrát sem bántját.

 

 

Védjük bőrünket a vegyszerektől, ugyanígy óvjuk azoktól a kutyánkat is
Védjük bőrünket a vegyszerektől, ugyanígy óvjuk azoktól a kutyánkat is
Fotó: petmd.com

 

 

Biztonságos alternatívák

 

Ha megfelelően alkalmazzuk e tisztítószereket, betartjuk a biztonsági előírásokat, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kutya ne férhessen hozzájuk, minimálisra redukálhatjuk az esetleges problémákat. Mindazonáltal érdemes beszerezni környezetbarát, vegyszermentes tisztítószereket, de mi magunk is megpróbálkozhatunk a természetes megoldásokkal.

 

  • Az almaecet-víz 1:1 arányú oldata például beválhat felülettisztító gyanánt (asztal, pult, ablaküveg, stb.), bár a makacsabb szennyeződésekhez több almaecet szükséges, aminek jellegzetes szagát sokan nem kedvelik, és az érzékeny kutyaorrnak is zavaró lehet.
     
  • Nagyanyáink áldott segítője, a szódabikarbóna ma is nagy népszerűségnek örvend. Ahogy mondják, szinte „mindent visz”, használható a lerakódott vízkő és különféle szennyeződések eltávolítására. Járjunk utána, hogyan készítsük el megfelelően.

 

Bármilyen megoldást is választunk, ne feledjük, hogy egyes ebeknél váratlan reakciót, allergiát okozhatnak. A biztonság kedvéért tartsuk távol a tisztítószerektől kedvencünket, szükség esetén kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

 

 

10 vegyszer, ami viszketést okoz - Kutyabarát helyek

Vörös foltok, karcolások, gyulladás - a krónikus viszketés tünetei. A kutyák számára ez legalább annyira kellemetlen probléma, mint nekünk, embereknek. És ha mindez nem lenne elég, a környezetünkben található vegyi anyagok ezeket a tüneteket erősen súlyosbíthatják. Íme a 10 legirritálóbb kemikália!

 

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: joypetproducts.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gyomorcsavarodás kutyáknál - Tünetek, teendők és az életveszélyes állapot megelőzése Gyomorcsavarodás kutyáknál - Tünetek, teendők és az életveszélyes állapot megelőzése
A gyomorcsavarodás súlyos és sajnos gyakori állapot, mégis keveset tudunk róla. Gazdiként kiemelten fontos tisztában lennünk tüneteivel és a szükséges teendőkkel.

Így teheted biztonságossá otthonod a kutyád számára - A fürdőszoba és a mosókonyha Így teheted biztonságossá otthonod a kutyád számára - A fürdőszoba és a mosókonyha
Bár a legtöbben elkerülnék a fürdőszobát és a mosókonyhát, kutyáink kíváncsisága határtalan. Milyen veszélyekkel találkozhatnak e helyeken, és hogyan előzhetjük meg a bajt?

Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban? Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban?
Az évszakok változásaihoz és az időjárási körülményekhez kénytelenek vagyunk alkalmazkodni, ám otthonunk hőmérsékletét ideális esetben mi magunk is szabályozhatjuk. Kedvencünk testhőmérséklete is igazodhat ehhez, de ahogy nekünk, úgy nekik is megvannak a maguk határai. Mi számít hidegnek, melegnek és mire figyeljünk a fűtés beállításánál?

7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz 7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz
De megéri, mert a kettőnk közt létrejövő szeretetteljes kapcsolat igazi ajándék. Néha azonban nem is olyan könnyű összeegyeztetni életünket, mégis haladunk a változással, hiszen fontos, hogy kedvencünk is jól érezze magát.

Ehet a kutya diót? Ehet a kutya diót?
Miért is ne? Hiszen egyik legegészségesebb ropogtatnivalónk, egyenesen a természet patikájából. De vigyázni kell vele, mert komoly baj is származhat belőle!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A Szivárványhíd felé - 10 lehetséges jel, hogy a kutya búcsúzni készül Hírek - Címlapon
A Szivárványhíd felé - 10 lehetséges jel, hogy a kutya búcsúzni készül
5 tipp, hogy a kutyás strandolás felhőtlen legyen! Hírek - Címlapon
5 tipp, hogy a kutyás strandolás felhőtlen legyen!