A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére

2024. március 10., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Tiszta otthon, rendes ház. Gazdiként ezt bizony olykor kihívásként élhetjük meg, és gyakrabban kerül elő a takarító-szett. Milyen problémát okozhatnak a kutya számára, és hogyan előzzük meg a bajt?



Kutyáink rengeteg szeretettel töltik meg otthonunkat. Kedvességük, együttérzésük, vidámságuk mellett még azért sem tudnánk rájuk haragudni, ha útjukat sáros tappancsnyomok, szőrpamacsok és koszos teniszlabdák, nyálban fürdő plüssök jelzik. A szokásosnál többször takarítunk, porszívózunk és mosunk fel utánuk – kutyás háztartásban ez bizony nem kérdés. De milyen hatással lehetnek a különféle vegyszerek rájuk? Léteznek kutyabarát megoldások is?

 

 

Miben rejlik a veszély?

 

A hagyományos tisztítószerek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek számos módon károsíthatják a kutya egészségét. Bizonyos összetevőik, például az ammónia, a klór, a fehérítők, a formaldehid, fenolok és izopropil alkoholok mind-mind komoly gondot okozhatnak, ha rákerülnek bőrére, szemébe, orrába vagy belekóstol. Sajnos nem mindig könnyű megállapítani, hogy valóban fogyasztott-e a vegyszerekből, és ha igen, pontosan melyikből?

 

 

A felmosóvízbe se kóstoljon bele a kíváncsi kutya
A felmosóvízbe se kóstoljon bele a kíváncsi kutya
Fotó: joypetproducts.com

 

 

A mérgezésre utaló tünetek eltérőek lehetnek, nagyban függnek a vegyszer összetételétől, és az sem mindegy, milyen módon érintkezett vele a kutya. Például, ha rácseppen bőrére, kiütéshez hasonló piros foltokat láthatunk, melyek viszkető és/vagy égő érzést kelthetnek. Súlyos esetben egy maró hatású anyag nagyon csúnya (és fájdalmas!) égési sérüléseket okozhat, melyek kezelése hosszadalmas, gyógyulásuk lassú.

 

Másik lehetőség, ha a kutya beleszagol, belenyal a tisztítószerbe, esetleg le is nyel belőle valamennyit. A rossz közérzet, levertség, gyengeség mellett hányás, hasmenés jelentkezhet, rohamok léphetnek fel, a kutya elveszítheti eszméletét. Bizonyos mérgek elfogyasztása által életveszélyes állapotba kerülhet – ilyenkor azonnal intézkedni kell, mielőbb állatorvoshoz kell juttatni a kutyát!

 

További tünetek: bőrirritáció, szemirritáció (kipirosodás, gyulladás), légzési problémákra hajlamos kutyáknál nehezített légzés, köhögés a vegyi anyagok erős illata miatt.

 

 

A különféle tisztítószerek veszélyesek lehetnek a kutyára, ha hozzájuk fér
A különféle tisztítószerek veszélyesek lehetnek a kutyára, ha hozzájuk fér
Fotó: petmd.com

 

 

1. Padlótisztítók

 

Házon belül hol is tölti legtöbb idejét a kutya? A parkettán, járólapon? Márpedig ahhoz, hogy eltüntessük a lerakódott koszt, amit mi magunk is beviszünk a cipőnkkel, és kutyánk is behord a tappancsán, elképzelhető, hogy hetente (akár naponta) több alkalommal is felmossuk a padlót. Mi sem kóstolnánk bele, kedvencünknek se engedjük! Megelőzhetjük a bajt azáltal, ha becsukjuk a kutyát egy másik szobába vagy ki a kertbe, amíg teljesen felszárad a padló.

 

Tipp: A tisztítós flakonra használat után azonnal helyezzük vissza a kupakját, és tegyük el a helyére, ahol a kutya nem férhet hozzá. A felmosóvizes vödörbe se kóstoljon bele!

 

 

2. Vécétisztítók

 

Ha a kutya előszeretettel iszik, érdemes átgondolni, milyen vegyszert használjon a gazdi. A különféle illatosítók, tisztítók, melyek a perem alatt vagy a tartályban foglalnak helyet, olyan kemikáliákat juttatnak a vízbe, melyek öblítés után is megmaradnak a vécékagylóban. Összetételük miatt komoly kockázatot jelentenek, súlyos égési sérüléseket okozhatnak a kutya orrán, szájában, lenyelés esetén pedig a torokban, emésztőrendszerben felszívódva is veszélyesek.

 

Tipp: Zárjuk la a vécé fedelét, ha szükséges, zárjuk be a fürdőszoba, vécéhelyiség ajtaját is, hogy ne férjen hozzá a kutya.

 

 

A vécé fedele mindig legyen csukva, hogy a kutya ne férjen hozzá
A vécé fedele mindig legyen csukva, hogy a kutya ne férjen hozzá
Fotó: pathofex.com

 

 

 

3. Mosáshoz, szárításhoz használatos anyagok

 

Remélhetőleg kicsi az esélye annak, hogy a kutya belenyaljon a mosószerekbe, öblítőbe, de előfordulhat, hogy felkelti figyelmét a mosókapszula, mosódió, vagy a színfogó és illatosító kendők. Bajba is sodorhatja magát, ha elrágcsálja, lenyeli azokat. Csúnya sebeket, fekélyeket okozhatnak a szájüregben, ha pedig túl sokat fogyasztott belőlük, hányás, bélelzáródás jelentkezhet.

 

4. Felülettisztítók

 

Különösen veszélyes, ha a kutya hajlamos felkapaszkodni, netán felugrani a konyhapultra, asztalra némi finomság reményében. Nemcsak a vegyszerek miatt veszélyes ez, hanem az ételkészítéshez használt evőeszközök miatt is; megvághatja magát, ha éppen az éles késre teszi le a mancsát, ha pedig a bekapcsolt főzőlapon „tapicskol”, égési sérüléseket szerezhet. A fertőtlenítő és zsíroldó porok, folyadékok is károsak, a sprayk pedig irritálhatják a szem és az orr nyálkahártyáját, részecskéik még az itatótálba is belekerülhetnek a levegőn át. Szoktassuk le a kutyát a nemkívánatos viselkedésről. A tisztítás idejére küldjük a helyére.

 

5. Légfrissítők

 

Habár nem kifejezetten otthonunk tisztítására használjuk, mégsem hagyhatjuk ki a felsorolásból. Az illatosító gyertyák, aeroszolok, konnektorba csatlakoztatható légfrissítők ugyanis gondot okozhatnak az allergiára hajlamos, érzékenyebb kutyáknál. Tüsszögés, köhögés, légzési panaszok, bőr- és szemirritáció is felléphet. A vegyszeres megoldások helyett készítsünk otthon természetes illatosítót (potpurri) szárított gyümölcsökből, növényekből, virágokból. Használjunk olyan összetevőket, melyek a kutya orrát sem bántját.

 

 

Védjük bőrünket a vegyszerektől, ugyanígy óvjuk azoktól a kutyánkat is
Védjük bőrünket a vegyszerektől, ugyanígy óvjuk azoktól a kutyánkat is
Fotó: petmd.com

 

 

Biztonságos alternatívák

 

Ha megfelelően alkalmazzuk e tisztítószereket, betartjuk a biztonsági előírásokat, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kutya ne férhessen hozzájuk, minimálisra redukálhatjuk az esetleges problémákat. Mindazonáltal érdemes beszerezni környezetbarát, vegyszermentes tisztítószereket, de mi magunk is megpróbálkozhatunk a természetes megoldásokkal.

 

  • Az almaecet-víz 1:1 arányú oldata például beválhat felülettisztító gyanánt (asztal, pult, ablaküveg, stb.), bár a makacsabb szennyeződésekhez több almaecet szükséges, aminek jellegzetes szagát sokan nem kedvelik, és az érzékeny kutyaorrnak is zavaró lehet.
     
  • Nagyanyáink áldott segítője, a szódabikarbóna ma is nagy népszerűségnek örvend. Ahogy mondják, szinte „mindent visz”, használható a lerakódott vízkő és különféle szennyeződések eltávolítására. Járjunk utána, hogyan készítsük el megfelelően.

 

Bármilyen megoldást is választunk, ne feledjük, hogy egyes ebeknél váratlan reakciót, allergiát okozhatnak. A biztonság kedvéért tartsuk távol a tisztítószerektől kedvencünket, szükség esetén kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

 

 

10 vegyszer, ami viszketést okoz - Kutyabarát helyek

Vörös foltok, karcolások, gyulladás - a krónikus viszketés tünetei. A kutyák számára ez legalább annyira kellemetlen probléma, mint nekünk, embereknek. És ha mindez nem lenne elég, a környezetünkben található vegyi anyagok ezeket a tüneteket erősen súlyosbíthatják. Íme a 10 legirritálóbb kemikália!

 

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: joypetproducts.com
Cikk első megjelenése: 2022. június 14.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál
Elég egyetlen pillanat, ha nem figyelünk oda, és már meg is történt a baj. Mit kell tudnunk az áramütésról, és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek? Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek?
Piros foltok, viszkető bőr... Idővel egyre kellemetlenebb tünetek léphetnek fel, melyek komolyabb betegségre is utalhatnak. Mit kell tudnunk a kiütésekről és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben! A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben!
Toklász. Egyetlen apróság, mely borzasztó fájdalmat és súlyos szövődményeket okozhat a kutyának, ha utat talál testébe. Mit tehetünk a megelőzés érdekében, és hogyan segíthetünk, ha már megtörtént a baj?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Beagle Club Online MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti! Hírek - Címlapon
Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti!
A Te kutyádnak is van legjobb barátja? Hírek - Címlapon
A Te kutyádnak is van legjobb barátja?