A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A Te kutyádnak is van legjobb barátja?

2021. január 17., 08:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?"Feltétel nélkül szeret, hűséges, számomra ő a minden, és azt hiszem fordítva is így van ez." Ugye milyen gyakran hallani e kifejezéseket a kutyájuk iránt elkötelezett gazdiktól? Rajongásig tudjuk szeretni őket, bármit megtennénk, hogy megvédjük őket, boldognak lássuk őket és megőrizzük egészségüket; hogy minél tovább élvezhessük egymás társaságát.

Csalódottsággal tölt el, ha talál magának egy olyan pajtást, akivel legalább olyan jól érzi magát, mint velünk? Felébred a féltékenység zöld mumusa? Hiszen kedvencünk kutyából van, így nagyon is elképzelhető, hogy egy hasonszőrű pajtással is remekül megtalálhatja a közös hangot, legyen szó játékról, sétáról, összebújós pihenésről vagy az ellenállhatatlan illatok közös megszimatolásáról.  

 

Észrevehettük, ahogy a sétákon vagy a parkban nagy lendülettel veti bele magát a bolondozásba. Vagy inkább kiválaszt egy-egy játszópajtást, akivel felhőtlenül töltheti el idejét? Előbújik belőle „a kutya”, szabadon szaladgál, birkózik, kergetőzik, és olybá tűnik, még rólunk is megfeledkezik... Ha nap-nap után találkoznak, kitörő örömmel fogadják egymást és nyilvánvaló, hogy „valami van” közöttük. A kutyák között is kialakulhatnak valódi barátságok? Nekik is lehetnek legjobb barátaik?

 

Az ember legjobb barátja a kutya, tartja a mondás
Az ember legjobb barátja a kutya, tartja a mondás
Fotó: Pinterest

 

Hogyan határozzuk meg az állati barátságot?

 

Evolúciós szempontból nézve azt gondolhatnánk, hogy az állatok hozzánk hasonlóan alakítanak ki kapcsolatokat annak érdekében, hogy javítsák túlélési esélyeiket és együttműködve biztosítsák fajuk fennmaradását. De képesek barátságra, vagy inkább kivetítjük rájuk emberi érzéseinket és viselkedésükben e jellegzetes mozzanatokat véljük felfedezni?

A szociális kapcsolatok, így a barátság kialakítására való képesség több állatfajnál is megfigyelhető. Sőt, még a különböző fajokhoz tartozó állatok között is létrejöhetnek ismeretségek, mondhatni baráti kapcsolatok. Különösen ott, ahol agyi struktúráik fejlettsége lehetővé teszi a szociális képességek meglétét, így például az ember és kutyája között kialakuló barátságra.

 

De mi van, ha a kutyám csak azért szeret, mert enni adok neki?

 

Ha felmerült már valaha e kérdés, megnyugodhatunk afelől, hogy nincs így. Tény, hogy a kutyákat remekül lehet motiválni étellel, jutalomfalatokkal és játékokkal, de ennél sokkal több rejlik bennük. Történetek és tanulmányok sora igazolja, hogy viszont szeretnek minket, és családjukként tekintenek ránk. Hozzánk fordulnak, ha segítségre, védelemre van szükségük, és persze egy kis kedveskedésre, pocakvakargatásra is bármikor kaphatóak. Való igaz, hogy egy kis finomsággal le lehet venni őket a lábukról, de sokkalta többet jelent a gazdi közelsége, a biztonságos otthon, és a kettőnk között létrejövő kapcsolat.

 

Barátság, játék - A kutyák előnyben részesíthetik egyik-másik fajtársukat
Barátság, játék - A kutyák előnyben részesíthetik egyik-másik fajtársukat
Fotó: pawp.com

 

Hogyan választanak barátot a kutyák?

 

A kutyák testbeszédükkel kommunikálva jelzik hangulatukat, érzéseiket, így azt is, ha éppen kedvük támad barátkozni, játszani. Ennek egyik jellegzetes módja a játékra hívó meghajlás, amikor mellső lábait maga elő nyújtja a talajra (dobbanthat is párat), hátsó fele az égnek mered, farkával csóvál és várakozó tekintettel néz, izgatottan vakkanthat is. A laza testtartás, a test vonalában tartott farok laza csóválása is jelezheti, hogy nyitott az ismerkedésre. Ne feledjük, hogy a testbeszédet egészében érdemes nézni (testtartás, tekintet, fülek állása, farok helyzete, mozgása, stb.), hogy az adott helyzetben mit kíván közölni a kutya. Valóban barátkozni szeretne vagy inkább tartózkodik, és kedvesen, finoman jelzi a másik félnek, hogy térre van szüksége.

 

A kutyáknak is lehetnek legjobb barátai?

 

Marc Bekoff, a coloradói egyetem ökológia és evolúciós biológia professzora is egyetért azzal, hogy a kutyák előnyben részesíthetik egyik-másik fajtársukat vagy éppen más állatfaj képviselőjét a többiekkel szemben, és képesek kiválasztani azt is, kivel töltenek el szívesebben időt.

 

Úgy vélem, az állatok a fajok közötti kapcsolatokat tekintve ugyanúgy választhatnak, mint egyazon fajon belül. Vannak kutyák, akik nem igazán kedvelik fajtársaikat. Az állatok igencsak megválogatják, kit engednek be az életükbe.”

 

Egy 2015-ös tanulmány arra enged következtetni, hogy a kutyáknál létezik a proszociális viselkedés. Így nevezik a viselkedésnek azt a megnyilvánulását, amikor egy élőlény annak tudatában segít egy társának, hogy cselekedete semmiféle haszonnal nem jár számára. Sokáig csak az emberszabásúaknál figyelték meg az együttműködés e különleges formáját, a bécsi Messerli Kutató Intézet kísérletében résztvevő kutyák azonban önzetlenül átengedték a felkínált jutalomfalatot társuknak. Még érdekesebb, hogy nagylelkűbbnek bizonyultak abban az esetben, ha társukkal már találkoztak korábban, őket előnyben részesítették az idegen kutyákkal szemben. (Olvass többet -> Önzetlen kutyáink egymást is jutalmazzák).

 

Összefoglalva tehát a kutyák társas lényekként képesek szorosabb kapcsolatok kialakítására fajtársaikkal és egyik-másik ismerősüket közelebb engedik, érzik magukhoz a többiekhez képest.

 

Kutya-macska barátság
Kutya-macska barátság
Fotó: Pinterest

 

Tényleg a kutya az ember legjobb barátja?

 

Lehet erre e kérdésre nemmel válaszolni? Gazdiként, kutyabarátokként aligha, és még a tudomány is alátámasztja az állítás helyességét. Itt említenénk meg még egy érdekességet: Dr. Chris Blazina pszichológus, a nemekre fókuszált egyik tanulmányában, és arra jutott, hogy a férfiak közelebb érzik magukat kutyájukhoz, mint barátaikhoz, családjukhoz, még kedvesükhöz is! Ahogy idősödnek, kedvencük egyre fontosabb szerepet tölt be életükben. Feszültséget kelthet-e ez egy párkapcsolatban? Nos, ha elfogadjuk, hogy kutyáink számára mi vagyunk a minden, akkor miért ne érezhetnénk ugyanezt irányukban? Egy megértő társ mellett bizony érdemes az egyensúlyra és harmóniára törekedni ember-ember és kutya-gazdi tekintetben is.

 

Összegzés

 

A kutyák társas állatok, barátságokat köthetnek és kiválaszthatják az általuk kedvelt játszópajtásokat temperamentum, habitus, életkor és egyéb tényezők alapján. A buborék, amibe mások is beleférnek lehet kicsi, de lehet igen tág is, és változó, mikor, kik kerülnek bele. Vannak kutyák, akik egy-két társuk mellett érzik magukat biztonságban, míg mások szinte bárhol, bármikor és bárkivel kaphatóak egy kis játékra. Azt pedig, hogy kutyánk pusztán azért szeret, mert ételt adunk neki – nos, felejtsük el. A végletekig hűséges, ragaszkodó és szeretetteljes; bármennyire is finom az a vacsora vagy falatka, hozzánk képest pillanatnyi örömöt nyújt. Mi viszont a világot jelenthetjük kedvencünk számára.

Forrás: cuteness.com
Indexkép forrás: pawp.com
Cikk első megjelenése: 2020. szeptember 23.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a hátsójukat, derekukat? Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a hátsójukat, derekukat?
Azt a bizonyos pontot a leleményesebb ebek a falnak, bútoroknak, kerítésnek dőlve, vagy a fűben hemperegve is megpróbálhatják megvakarni. De mennyivel könnyebb a gazdi segítségét kérni! Hóbort csupán, vagy komolyabb dologra utal, amelynek érdemes utánajárni?

Varázslatot hozott a 104 éves bácsi életébe az árva fekete kutya Varázslatot hozott a 104 éves bácsi életébe az árva fekete kutya
Szívmelengető történet egy kis fekete keverékről, akinek hála újra feléledt a szeretet lángja egy idős bácsi lelkében.

Újabb állatvédelmi tantárgy vált kötelezővé az Állatorvostudományi Egyetemen Újabb állatvédelmi tantárgy vált kötelezővé az Állatorvostudományi Egyetemen
Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ megkezdte az új kötelező kurzus, az Összehasonlító állatvédelem oktatását. A tantárgy oktatása magyar és angol nyelven is zajlik.

A pici lány is felsorakozik a kerítésnél, mikor a szomszéd jutalomfalatot ad kutyáinak A pici lány is felsorakozik a kerítésnél, mikor a szomszéd jutalomfalatot ad kutyáinak
Semmi jóból nem szeretne kimaradni, ezért minden nap odatotyog nagytesóival a kerítéshez, amikor a szomszéd egy-egy finomsággal lepi meg őket.

Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká
Az ember legjobb barátja talán sohasem volt még ennyi figyelemmel körülrajongva, mint napjainkban. Honnan ered kötődésünk, és mikortól tekintünk rájuk kedvencként?

Idős kutyát fogadnál örökbe? Van 5 remek érvünk mellette! Idős kutyát fogadnál örökbe? Van 5 remek érvünk mellette!
Egy mentett őszpofi hálája egy életen át elkísér. Szívmelengető érzés tudni, hogy annyi nehézség után hátralévő éveit nyugalomban és szeretetben élheti le melletted. Annyi mindennel gazdagodhat életünk, ha egy kisöreget választunk!

Miért szaglásszák a kutyák egymás hátsóját? Miért szaglásszák a kutyák egymás hátsóját?
Zavarba ejtőnek tűnhet, ám a kutyák számára a kommunikáció lényeges részét képezi az, hogy megszimatolják egymás intim területeit. Miben segíti ez őket?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Mosolyogj a kutyádra, és még jobban fog szeretni Mosolyogj a kutyádra, és még jobban fog szeretni
Mosolyogj, és a világ visszamosolyog rád, tartja a mondás. Túlzónak tűnhet, egyvalami azonban biztos: ha a világ nem is, kutyád értékeli a törekvésedet. Miben rejlik a varázslat?

5 dolog, amit a kutyád szívesen elmondana Neked, ha tehetné 5 dolog, amit a kutyád szívesen elmondana Neked, ha tehetné
Bárcsak beszélni tudna – kívánjuk nap, mint nap kedvencünkre nézve. Vajon, mi járhat az okos kis buksijában? Mit üzenne nekünk, ha lehetősége adódna rá?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Hírek - Címlapon
Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Sós utak: a kutyák téli nagy ellensége Hírek - Címlapon
Sós utak: a kutyák téli nagy ellensége
fb-text