A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A gazdi lét legnehezebb pillanata - Hogyan készüljünk az eutanáziára?

10 dolog, amit ha tudsz segíthet előbb megtalálni a lelki békét


2023. április 28., 06:30


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Jó tudni!




Mindig nehéz döntés, amikor végleg búcsút kell vennünk szeretett kedvencünktől. A gyászt talán semmi sem enyhítheti. Azonban ha megismerjük az eljárást, talán könnyebb lesz elfogadni, hogy így a végső ajándékot adhatjuk négylábú társunknak, megmentve őt egy sor felesleges szenvedéstől. És így talán könnyebben békére lelhet a lelkünk is.



 

10 pont, ami segíthet átgondoltan felkészülni kisállatunk eutanáziájára
 

 

#1 Szervezd meg kutyusodnak élete legjobb napját
 

Az a nap, amikor végleg el kell köszönötök egymástól, minden bizonnyal életed egyik legrosszabb napja lesz. Neki azonban lehet az élete legjobbja. Ez csak rajtad áll!
 

Fontos tudatosítanod magadban, hogy az ő érdekében hozod meg ezt a nehéz döntést, hogy véget vess a fájdalmának és szenvedésének! És még ennél is többet tehetsz.
 

Ha tudtok, még menjetek el együtt a kedvenc helyeire sétálni egyet. Találkozzatok azokkal az emberekkel, akiket különösen szeret. Csináljatok olyan dolgokat, amik mindig is örömet okoztak neki.

 

 

Kedvenc kaja
Egyetek valami nagyon finomat még utoljára. Akár olyat is, amit korábban tiltottál neki!
Forrás: www.toegrips.com

 

 

Egy amerikai állatorvos például azt javasolja az ügyfeleinek, hogy vigyenek csokoládét a kutyájuk eutanáziájára. Az eutanázia előtti pillanatokban, miközben az orvos és a gazdi beszélgetnek, csokoládédarabokkal etetik a kutyát, aki azt hiszi, hogy a mennyország leszállt a földre.
Ha a kutyus élelem motivált és van is étvágya (Lehet, hogy ebben a fázisban már nem lesz), fontold meg, hogy ehessen olyan nasit, amit amúgy tiltottál neki, de tudod, hogy mégis imádja. Ezt a kényeztetést azonban érdemes közvetlenül az időpontja előttre időzíteni, hogy az utolsó élményei között ne egy gyomorrontás szerepeljen. Néhány falat egy korábban tiltott finomságból közvetlenül az eutanázia-eljárás előtt boldogsághormonokat szabadíthat fel, és különlegessé teheti az utolsó emléket.
 

 

#2 Tervezd meg gondosan az utolsó jelenet forgatókönyvét
 

Ha van rá lehetőséged szervezd az eseményt egy olyan helyre, ahol kedvenced mindig jól érezte magát. Lehet ez a nappaliban, az autódban, a saját kertetekben, a verandán, de akár az ágyadon is. Olyan emberekkel körülvéve, akiket nagyon szeretett. (Arra azért ügyelj, hogy elzárt, intim hely legyen, ahol nem tudnak megzavarni!)

 

 

Kedvenc helyek
Ha teheted az egyik kedvenc helyére tervezd az eljárást! De mindenképpen olyan helyre, ahol nem zavarnak meg benneteket!
Forrás: www.toegrips.com



Bár még mindig leggyakoribb helyszín az orvosi vizsgáló és vannak esetek, amikor egyszerűen nincs más opció. De bármilyen együttérző is a személyzet, az állatorvosi rendelő feltehetően nem a kedvenc helye volt a kutyusodnak. Ne ez legyen hát az utolsó emléke, ha van más lehetőség!

Már Magyarországon is vannak olyan állatorvosok, akikkel meg lehet beszélni, hogy az otthonodban segítsék végső nyugalomra kedvencedet.
 

 

#3 Vedd körül magatokat a kutyusod kedvenc dolgaival
 

Ha az orvosi rendelőben kerül is sor az elaltatásra, vidd magaddal a kedvenc fekhelyét, pokrócát, a játékait. Ezek segíthetnek neki is ellazulni és megnyugodni.
Ha van olyan zene, amit szívesen hallgat, akkor játszd le neki a telefonodról, amíg álomba szenderül.
A cél az, hogy a kutyus minél komfortosabban és elégedettebben érezhesse magát.
 

 

#4 Rendezd előre a számlát
 

Intézzetek el előre minden szükséges adminisztrációt és rendezd a számlát is. Nem biztos, hogy olyan állapotban leszel utána, hogy tudsz majd ezekkel foglalkozni.
 

 

#5 Tudd, hogy mire számíthatsz az eljárás folyamán
 

Mindenképpen még a megjelölt időpont előtt kerítsetek sort egy beszélgetésre az állatorvossal, amikor elmondja, hogy mire számíthatsz, és felteheted a kérdéseidet. Természetes érzés félni az ismeretlentől és ezen könnyíthet, ha felkészült vagy. Ráadásul minél nyugodtabb tudsz lenni, a kutyusodnak is annál többet tudsz segíteni. Ne feledd, hogy ők mindig megérzik az aggodalmainkat és át is veszik azokat! Legyen az az utolsó út annyira békés, amennyire csak lehetséges.
 

Legyél viszont realista! A folyamat bár rendkívül kíméletes és általában zökkenőmentes, ez nem egy Disney film.

Igen, miután elment lehet, hogy vizeletet vagy bélsarat ürít. Ez akkor történik, amikor a test „elenged”. Ha az eljárás előtt még egy utolsó, rövid sétára viszed, ahol a dolgát el tudja végezni, akkor csökkenhet ennek a valószínűsége.
 

Néha az elmúlás után még vesznek néhány mély, drámai lélegzetet. Ezt hívják az orvosok agonizáló légzésnek. Már a neve is rettenetes. Azonban ez nem a fájdalomra vagy a kínlódásra mutatott reakció. Ez csupán egy reflex.
 

És az átkelés utáni első pillanatokban még előfordulhatnak akaratlan izomrándulások, ahogy a sejtek is meghalnak. Ez is önkéntelen és nem ad okot aggodalomra. Semmiképp sem jelenti azt, hogy a kutyus még élne, esetleg szenvedne.
 

Ha és amikor a fentiek bármelyike ​​bekövetkezik az eutanázia során, fontos emlékezned arra, hogy a kutya eszméletlen, a szív valószínűleg már leállt, és a szellem szabad.

 

 

Kutya lélek
Amikor a test már nem szenved többé és a szellem szabad.
Forrás: www.toegrips.com

 

 

#6 Engedd az állatorvosnak, hogy intravénás katétert helyezzen be kutyusodnak
 

Maga a behelyezés valóban jár egy pillanatnyi fájdalommal a négylábú számára. Azonban az ezen át történő szer befecskendezés már egyáltalán nem fájdalmas, cserében sokkal biztonságosabb. Az eutanáziára érkező kutyusok legtöbbször már törékenyek, dehidratáltak, a vérnyomásuk pedig alacsony. Még egy gyakorlott állatorvos számára is trükkös lehet, hogy az injekcióval elsőre eltalálja a vénát. Ha pedig az eutanázia-oldat nem a megfelelő helyre kerül befecskendezésre, az fájdalommal jár.
 

 

#7 Engedd az állatorvosnak, hogy nyugtató injekciót adjon a kutyusnak az eutanázia-oldat előtt
 

Nem minden eb követi a forgatókönyvet, amikor átkel a szivárványhídon.


3 oka is lehet, amiért érdemes előtte nyugtató injekciót beadatni nekik:
 

  1. Vannak olyan kutyusok, akiknél mintha nem hatna az eutanázia-oldat, és látszólag nem hajlandók elaludni. Ennek oka lehet a kutya alapbetegsége (különösen, ha agyi érintettségről van szó), szervi diszfunkció, vagy a kiszáradás, rossz véráramlás miatti rendellenes gyógyszerfelszívódás. Bármi legyen is az oka, néha a várt hatás bekövetkezése elhúzódik.
    De ez nem azért van, mert nem akarják elhagyni szeretteiket, harcolnak a gyógyszer ellen, vagy túl erős volt a szívük – mindezt jó szándékú gazdik terjesztik.
    Ez azért van így, mert a vegyszerek nem a várt módon működnek egy öreg és/vagy beteg szervezetben. De, ha a kutyust előbb bebódítják akkor, ha a dolgok nem is a tervek szerint mennek, az állatorvos egyszerűen beadhat további injekciókat szükség szerint anélkül, hogy fájdalmat, stresszt vagy szorongást okozna az állatnak. Ha a kutyát előbb bealtatják, gyakorlatilag semmi sem akadályozhatja meg a békés eutanáziát.
     
  2. A másik ok, amiért célszerű a szedációt előnyben részesíteni, hogy vannak kutyusok, akik rövid ideig hangokat adnak ki (ugatnak, vonyítanak), amíg az eutanázia-oldat befejezi a munkát. Ez a hozzátartozók számára nagyon felkavaró lehet. A vokalizáció semmiképpen sem a fájdalomra vagy a félelemre adott reakció, hanem az oldat által kiváltott dezorientáció érzését kommunikálják így. Ez gyakorlatilag soha nem fordul elő olyan kutyánál, aki korábban nyugtató injekciót kapott.
     
  3. És végül: az eutanázia előtt benyugtatózott kutyáknál sokkal kevésbé valószínű, hogy agonizáló légzést produkálnának. (Lásd fentebb az #5 pontban.)


Fontos azonban azt is tudni, hogy a nyugtató az, ami. Egy erős nyugtató. Ami viszont pont elegendő ahhoz, hogy kedvencünk gyorsan álomba szenderüljön tőle. Ezért, ha még szeretnénk a szemébe nézni és utoljára elmondani neki, hogy mennyire szerettük, - úgy, hogy reagálni is tudjon rá - akkor ezt a nyugtató beadása előtt tegyük meg.

Amit még meg kell említeni, hogy az előzetes nyugtató injekció kicsit csíphet. És erre a kellemetlen érzésre a kutyus reagálhat. Azonban még ezzel együtt is sokkal több az előnye az eutanázia előtti szedációnak.
 

 

#8 Beszélj kedvencedhez továbbra is szerető szavakkal (Még akkor is, ha a nyugtató már hatott.)
 

A kutya hallása az utolsó az öt érzékszerv közül, amely elveszik a halál útján. Ezért még hallják ezeket a szavakat, és tudják, hogy a gazdi velük van.

 

 

Beszélj hozzá
Mondd el neki még utoljára, hogy mennyire szereted! Hallani fogja.
Forrás: www.toegrips.com


 

#9 Add meg magadnak a szükséges időt (És ne érezz emiatt bűntudatot!)
 

Ha az eljárás előtt, közben vagy után bármilyen kérdésed van, tedd fel nyugodtan állatorvosodnak!
 

Az eutanázia után tudatni fogják veled, hogy kedvenced szíve leállt és ő átkelt a szivárványhídon. Innentől rajtad áll, hogy hogyan kezeled a gyászodat. Fontos azonban tudnod, hogy bárhogy tudod megélni, szabadon megteheted! A te döntésed, hogy időzöl e még a szobában vagy inkább gyorsan távozol. Az is rendben van, ha sírsz és az is, ha nem. Nincs miért szégyellned magad vagy zavarban lenned!
 

 

#10 Gondold át előre, hogy mit szeretnél, mi legyen kutyusod maradványaival
 

Még az eutanázia időpontja előtt beszéld át állatorvosoddal a lehetőségeket és a várható költségeket, hogy ne a legfájóbb pillanatokban kelljen erről döntést hoznod.

 

 

Utolsó séta
A búcsút könnyűvé tenni senki nem tudja.
Forrás: www.toegrips.com

 

 

A búcsút könnyűvé tenni senki nem tudja. De talán összeállításunk segíthet kicsit könnyebbé tenni a felkészülést az utolsó útra…
 

 

 

Az eredeti cikk szerzője: Dr. Julie Buzby

Forrás: toegrips.com
Indexkép forrás: Unsplash - Helena Lopes

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is
A Gondosóra program segítség lehet a házi kedvencek, kisállatok számára is - közölte a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videóban.

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja
Korábban már körüljártuk a dohányzás kutyákra gyakorolt hatásának témakörét. De mi a helyzet az e-cigarettával?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Rehabportál MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Teret nevezhetnek el a világhírű mentőkutyánkról Hírek - Címlapon
Teret nevezhetnek el a világhírű mentőkutyánkról
Ügyészség előtt a kutyáit sanyarú körülmények között tartó férfi ügye Hírek - Címlapon
Ügyészség előtt a kutyáit sanyarú körülmények között tartó férfi ügye