A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?

2024. január 22., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Kutyánkra nézve nem csak kedves tekintete, hanem a pofija körül meredező bajusz is meglágyítja szívünket. De milyen célt szolgálnak e különleges szőrszálak?



Kevés kivételtől eltekintve a kutyák testét majdnem mindenhol szőr borítja, melynek eloszlása nagyjából egyenletes. A hosszú szőrű fajták és keverékek egy részénél a szőr hossza állandónak tekinthető, míg mások rendszeres kozmetikázásra szorulnak, mielőtt bundájuk kezelhetetlenné válna. Egy dolog azonban minden kutyára jellemző: a pofájukon és szemek körül található bizonyos szőrszálak meghatározott célt szolgálnak.

 

Mi is az a bajusz?

 

Habár a bajusz ugyanúgy a hajhagymákban gyökerezik, mint a többi szőrszál a kutya testén, megjelenése és funkciója merőben eltérő. A bajusz vastagabb, erősebb, hosszabb, gyökerei pedig háromszor mélyebbre nyúlnak a bőrben.

 

Elhelyezkedésüket tekintve a szemek fölött, az állon és a felső ajak környékén nőnek, a szőrszálak mennyisége, mintázata, színe és pontos helye azonban fajtánként változhat. Érdekességként: az emberektől eltérőn a kutyáknak nem kell éveket várniuk, mire megjelenik bajszuk. Az újszülött kölykök is rendelkeznek vele, sőt, azon szőrszálak között szerepelnek, melyek elsőként indulnak növekedésnek, tehát már születéskor jelen vannak.

 

A bajusz segít a tájékozódásban - A kutya látását a pofa és az orr is akadályozza
A bajusz segít a tájékozódásban - A kutya látását a pofa és az orr is akadályozza
Fotó: Pinterest

 

A bajusz rendkívül érzékeny, mivel a hajhagymáját vérerek és idegek szövik át gazdagon. Olyannyira érzékenyek, mint a mi ujjbegyeink. Míg mi ujjainkkal érintjük meg elsősorban a dolgokat, addig a kutyák „pofájukkal érintik” meg mindazt, ami felkeltette figyelmüket.

 

Mi célt szolgál a bajusz?

 

A vastag, hosszú szőrszálak szinte keretet adnak a kutya pofájának: szemöldök gyanánt veszi körül a szemeket, valamint kihangsúlyozzák a pofarészt, amikor a kutya „mosolyog”. Szerepük azonban sokkal több, mint holmi arccsinosítónak, fontos funkciót szolgálnak. A bajusz speciálisan hangolt érzékelő eszköz, mely mintegy elnavigálja a kutyát mindennapi tevékenységei során. Antennaként segítik a látásban és a tájékozódásban, a rovarok csápjaihoz hasonlóan.

 

Tapintó szőrszálaknak is nevezik őket, ám önmagukban érzéketlenek. Jelentőségük abban áll, hogy információt közvetítenek az érzékelő sejtekhez, amikor „letapogatnak” egy tárgyat vagy mozgást észlelnek. Ha egy lágy szellő borzolja őket vagy súrolnak valamit, a szőrszál reagál és vibrálni kezd, stimulálva a hajhagymában lévő idegeket. A légáramlás enyhe változásainak érzékelése által a kutya bajsza információt nyújt a közelében lévő tárgyak alakjáról, méretéről, mozgásának sebességéről, elősegítve a hatékonyabb, biztonságosabb tájékozódást.

 

A bajusz információkat továbbít a kutya agyának
A bajusz információkat továbbít a kutya agyának
Fotó: news-daily.com

 

Biológiai radar szenzor

 

Kiemelkedő szaglásuk és hallásuk mellett a kutyák vizuális képességei némileg eltörpülnek. Távolra ugyan nagyon jól látnak, de a közvetlen közelükben lévő tárgyakat homályosabban látják, viszont a bajusz a fókuszálásban is segíti őket. Általa „jobban látják” az orruk és pofájuk elé, alá kerülő dolgokat azáltal, hogy a szőrszálak folyamatosan továbbítják a begyűjtött információt az agynak. Ahogy a kutya útjába kerül valami, a légáramlás felélénkül és visszapattan arról, amivel érintkezésbe kerül. A bajusz a légáramlás legenyhébb változásából fakadó rezgéseket is észleli, mint az autó radar szenzora.

 

A vadonban a bajusz folyamatosan jelzést ad az állatnak, többek között a közelben lévő préda, potenciális ellenség, valamint falkájának helyzetéről. A velünk élő kutya esetében természetesen jóval fontosabb az etető- és itatótál helyzetének bemérése, és a bajusznak hála könnyebben találják meg kedvenc játékukat, fekhelyüket például este a sötét szobában. Ahelyett, hogy lefejelné a kanapét, pontosan be tudja tájolni, merre van és melyik részére kell felugrani, hogy kényelmesen szundíthasson egyet rajta a gazdi mellett. E szuper "szőrradar" tehát hatékonyan segíti a tájékozódás a szabadban, a kertben és otthon is, nappal és éjszaka is. 

 

Bajusz - A vastag, erős szőrszálak elősegítik, hogy a kutya pontosabban érzékelje a környezetében lévő dolgokat
Bajusz - A vastag, erős szőrszálak elősegítik, hogy a kutya pontosabban érzékelje a környezetében lévő dolgokat
Fotó: canebaypetsitting.com

 

A bajusz segíti a látást

 

A kutyák látását még egy dolog hátráltatja, nevezetesen a pofa és az orr, mivel „belelógnak” a látótérbe, akadályozva vizuális képességeit. Nehezebben veszik észre az orruk előtt és a pofájuk alatt lévő dolgokat.

 

Ha kedvünk tartja, egy egyszerű teszttel átérezhetjük kutyánk helyzetét: szorítsuk ökölbe kezünket, majd tegyük orrunk elé. Másik karunkat nyújtsuk ki magunk előtt, mintha a végén találnánk az etetőtálat. Ha kellő távolságra van, akkor még láthatjuk, de ahogy közelebb húzzuk magunkhoz, az öklünkkel formált „kutyaorrunk” kitakarja a célpontot. Képtelenség megállapítani, milyen közel van hozzánk az a tárgy, pl. az eledel vagy víz, melyet szeretnénk magunkhoz venni.

 

E probléma megoldására két további helyen is vannak bajszok a kutya pofáján: az egyik a felső ajak területe felől lefelé mutat, míg a másik az áll alatt foglal helyet, szintén lefelé mutatva. Ezek a szőrszálak segíti betájolni a pofa alatt található dolgok közelségét.   

 

 

A bajusz az érzelmi kommunikációt is segíti

 

Pihenés és alvás közben a bajusz is kikapcsol, de újra szolgálatba áll, amint a kutya felébred. Megfigyelhetjük, ahogy hangulatához mérten mozgatja e szőrszálakat, ha valami felkeltette az érdeklődését, bajsza is arrafelé mozdul el.  

 

A bajusz az érzelmi kommunikációban is segíti a kutyát
A bajusz az érzelmi kommunikációban is segíti a kutyát
Fotó: msn.com

 

Ha boldog vagy kíváncsi, izgatott, a bajusz szőrszálai elemelkednek testétől, ennek is köszönhető az ellenállhatatlan kölykös tekintet, amikor élénk, tágra nyílt szemei körül lévő vastagabb szőrszálak az égnek merednek. Félelem, fenyegetettség érzése esetén is működésbe lépnek, a veszély irányába mozdulnak.

 

A bajusz védelmező szerepe

 

Érzékenységüket jól mutatja, hogy a legenyhébb érintésre is reagálnak. Amikor egy porszem ráhullik a szem fölött elhelyezkedő szőrszálra, a kutya pislogni kezd, vagy megrázza a fejét, hogy megszabaduljon attól. Ez a reakció megvédi a szemet, mely könnyen sérülést szenvedhet egy parányi tárgytól is. Ha séta közben a bajusz egy éles fűszállal vagy tüskés bokorral találkozik, figyelmezteti a kutyát a veszélyre, azt üzenve, hogy jobban teszi, ha visszahúzódik, mielőtt az megkarcolná vagy megbökné szemeit.

 

Védő szerepe megnyilvánul akkor is, amikor a kutya egy szűk helyet közelít meg. Ez lehet egy lyuk a kerítésen, keskeny járat a sziklás ösvényen, vagy a nappaliban lévő fotel és kanapé közötti kis tér. Normális esetben a pofa oldalán lévő bajszok nagyjából megfelel  a kutya fejének vagy testének szélességével. Ahogy közelebb ér a célponthoz, a légáramlás meghajlítja a szőrszálakat, melyek így segítenek neki eldönteni, hogy átfér-e rajta anélkül, hogy beszorulna. Homályos látásuk miatt ugyanis a rés körvonalai elmosódnak, így nehéz megállapítani, mennyire tágas vagy szűk. Egyes ebek ilyenkor próbálkozhatnak a mancsukkal kitágítani a teret, és egy résnyire nyitott ajtónál ez működhet is, míg mások inkább megállnak előtte a gazdi segítségére várva, vagy visszavonulót fújnak. A bajusz tehát roppant hasznos eszköz a túlélésben is.

 

A bajusz segít eldönteni a kutyának, hogy átfér-e egy szűk helyen
A bajusz segít eldönteni a kutyának, hogy átfér-e egy szűk helyen
Fotó: Pinterest

 

A bajusz is védelemre szorul

 

A kutya agyának jelentős része az ún. érintésérzékelőktől származó adatok feldolgozásának van szentelve, a bajusz szőrszálai pedig rendkívül megbízhatóan működnek. Nem meglepő, hogy az agy érzékeléssel foglalkozó területének közel 40%-a van összeköttetésben a kutya testének azon részeivel, ahol a bajusz is megtalálható. Minden egyes szőrszál közvetlenül kapcsolódik az agy egy bizonyos területéhez, elősegítve azt, hogy gazdájuk biztonságosan elboldoguljon a mindennapokban. Szerepük tehát elengedhetetlen, mondhatni a bajusz komoly neurológiai értéket képvisel a kutya szervezetében.

 

Éppen ezért is fontos, hogy védjük őket! Soha ne húzzuk meg a kutya bajszát, mert fájdalmat okozunk vele kedvencünknek! Ezt a gyerekekkel is meg kell értetni, különben könnyen baj lehet egy ártatlannak tűnő mulatság eredménye!

 

Ha a kutya pofáját, fogait, orrát, szemeit szeretnénk alaposabban megnézni, tegyük gyengéden, a bajuszt óvatosan érintve. Kozmetikai ápolás, nyírás esetén ügyeljünk arra, hogy e fontos szőrszálakat ne vágjuk le, hagyjuk meg eredeti hosszukat. Hiányuk összezavarhatja a kutyát, csökkentheti látását, tájékozódási képességét!

Forrás: psychologytoday.com, vcahospitals.com
Indexkép forrás: msn.com
Cikk első megjelenése: 2021. február 11.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Ebugatta Hírstart Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük? Hírek - Címlapon
Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük?
Ehet a kutya áfonyát? Hírek - Címlapon
Ehet a kutya áfonyát?