A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük?

2024. január 23., 11:45


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Több mint 9500 évvel ezelőtt jelentek meg először Szibériában.



 

A sarkvidéki élethez alkalmazkodott kutyák évezredek óta szerves részét képezik a zord körülmények között élő népek mindennapjainak. A Szibéria keleti részén feltárt régészeti leletek alapján a szánhúzó kutyák és az északi emberek közös múltja legalább 15 ezer évre nyúlik vissza.

 

E bátor, szívós és kitartó kutyáknak köszönhetően maradhattak életben őseink, segítségükkel juthattak el otthonuktól messze fekvő területekre.

 

 

Utazás kutyaszánon Szibériában - Illusztráció 1856-ból
Utazás kutyaszánon Szibériában - Illusztráció 1856-ból
Fotó: Bulyov, Ivan Dmitriyevich (FL. 1856)/ Scott Polar Research Institute of, University of Cambridge, U.K./BRIDGEMAN IMAGES

 

 

Ám a mai szánhúzók kutyák elődeinek genetikai és evolúciós múltjáról sokáig csak találgattak a tudósok. Egy 2020-as tanulmányból* kiderült, hogy a modern szánhúzó fajták közös őse egy szibériai kutya lehetett.

 

A nemzetközi kutatócsoport 10 grönlandi kutya DNS-ét vetették össze egy 33 ezer éves szibériai farkas és a 9500 éves szibériai kutya DNS-ével. A kelet-szibériai tenger egyik szigetén talált kutya vizsgálata során bizonyítékot találtak arra, hogy valóban szánhúzó feladatot látott el.

 

A sziget után a Zhokhov nevet kapta, és hála neki a kutatóknak sikerült feltérképezni a ma fellelhető legősibb kutyalelet DNS-ét. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy az ősi szánhúzó kutyák típusa rendkívül régen fejlődött ki az ősi kutyákból.

 

 

Sokkal régebb óta társaink a szánhúzó kutyák, mint ahogy eddig véltük
Sokkal régebb óta társaink a szánhúzó kutyák, mint ahogy eddig véltük
Fotó: Unsplash - Till Daling

 

 

„Ez azt jelenti, hogy a modern szánhúzók és Zhokhov eredete Szibériához köthető, és több mint 9500 éves múltra tekint vissza” - mondta el Mikkel Sindinng, a Globe Institute tudósa.

 

Ez már csak amiatt is érdekes, mert „eddig úgy tudtuk, hogy a szánhúzók mindössze 2-3 ezer évvel ezelőtt alakultak ki”.

 

Bár a pleisztocén korban élt farkasok génjei fel-felbukkantak az ősi leletekben, de a kutatók nem találtak jelentős keveredésre utaló nyomot az amerikai-sarkvidéki farkasok és a szánhúzó kutyák között. A sarkvidéki kutyafajták esetében tehát a genetikai folytonosság legalább 9500 éve zajlik.

 

 

A modern szánhúzó kutyák eredete elsősorban Szibériához köthető
A modern szánhúzó kutyák eredete elsősorban Szibériához köthető
Fotó: sci.news / Illusztáció: John James Audubon & John Bachman.

 

 

Az emberek és a szánhúzók évezredes együttélését támasztják alá azok a bizonyítékok is, melyek szerint e kutyák szervezete kiválóan alkalmazkodott a zsírban gazdag és a szénhidrátokban szegény táplálkozáshoz. Emellett az átlagosnál hatékonyabb oxigénfelvevő képességgel rendelkeznek, mely szintén fontos szerepet játszott az északi népek vándorló életmódjában.

 

A kutyaszán feltalálása és a szánhúzó kutyák páratlan képességei jelenthették őseink túlélésének és fennmaradásának zálogát. Mindennek tudatában talán egy kicsit másként tekintünk majd ezután a velünk élő szánhúzó fajtákra, e tiszteletreméltó és szeretnivaló ősi kutyákra. 

 

 


Forrás: https://www.sci.news/genetics/sled-dogs-siberia-08579.html

 

Forrás: sci.news
Indexkép forrás: Unsplash - Till Daling
Cikk első megjelenése: 2023. október 05.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat - jelentette a The Guardian című brit lap.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Rehabportál Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi? Hírek - Címlapon
Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi?
Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát? Hírek - Címlapon
Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?