A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük?

2023. október 05., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Több mint 9500 évvel ezelőtt jelentek meg először Szibériában. 

A sarkvidéki élethez alkalmazkodott kutyák évezredek óta szerves részét képezik a zord körülmények között élő népek mindennapjainak. A Szibéria keleti részén feltárt régészeti leletek alapján a szánhúzó kutyák és az északi emberek közös múltja legalább 15 ezer évre nyúlik vissza.

 

E bátor, szívós és kitartó kutyáknak köszönhetően maradhattak életben őseink, segítségükkel juthattak el otthonuktól messze fekvő területekre.

 

 

Utazás kutyaszánon Szibériában - Illusztráció 1856-ból
Utazás kutyaszánon Szibériában - Illusztráció 1856-ból
Fotó: Bulyov, Ivan Dmitriyevich (FL. 1856)/ Scott Polar Research Institute of, University of Cambridge, U.K./BRIDGEMAN IMAGES

 

 

Ám a mai szánhúzók kutyák elődeinek genetikai és evolúciós múltjáról sokáig csak találgattak a tudósok. Egy 2020-as tanulmányból* kiderült, hogy a modern szánhúzó fajták közös őse egy szibériai kutya lehetett.

 

A nemzetközi kutatócsoport 10 grönlandi kutya DNS-ét vetették össze egy 33 ezer éves szibériai farkas és a 9500 éves szibériai kutya DNS-ével. A kelet-szibériai tenger egyik szigetén talált kutya vizsgálata során bizonyítékot találtak arra, hogy valóban szánhúzó feladatot látott el.

 

A sziget után a Zhokhov nevet kapta, és hála neki a kutatóknak sikerült feltérképezni a ma fellelhető legősibb kutyalelet DNS-ét. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy az ősi szánhúzó kutyák típusa rendkívül régen fejlődött ki az ősi kutyákból.

 

 

Sokkal régebb óta társaink a szánhúzó kutyák, mint ahogy eddig véltük
Sokkal régebb óta társaink a szánhúzó kutyák, mint ahogy eddig véltük
Fotó: Unsplash - Till Daling

 

 

„Ez azt jelenti, hogy a modern szánhúzók és Zhokhov eredete Szibériához köthető, és több mint 9500 éves múltra tekint vissza” - mondta el Mikkel Sindinng, a Globe Institute tudósa.

 

Ez már csak amiatt is érdekes, mert „eddig úgy tudtuk, hogy a szánhúzók mindössze 2-3 ezer évvel ezelőtt alakultak ki”.

 

Bár a pleisztocén korban élt farkasok génjei fel-felbukkantak az ősi leletekben, de a kutatók nem találtak jelentős keveredésre utaló nyomot az amerikai-sarkvidéki farkasok és a szánhúzó kutyák között. A sarkvidéki kutyafajták esetében tehát a genetikai folytonosság legalább 9500 éve zajlik.

 

 

A modern szánhúzó kutyák eredete elsősorban Szibériához köthető
A modern szánhúzó kutyák eredete elsősorban Szibériához köthető
Fotó: sci.news / Illusztáció: John James Audubon & John Bachman.

 

 

Az emberek és a szánhúzók évezredes együttélését támasztják alá azok a bizonyítékok is, melyek szerint e kutyák szervezete kiválóan alkalmazkodott a zsírban gazdag és a szénhidrátokban szegény táplálkozáshoz. Emellett az átlagosnál hatékonyabb oxigénfelvevő képességgel rendelkeznek, mely szintén fontos szerepet játszott az északi népek vándorló életmódjában.

 

A kutyaszán feltalálása és a szánhúzó kutyák páratlan képességei jelenthették őseink túlélésének és fennmaradásának zálogát. Mindennek tudatában talán egy kicsit másként tekintünk majd ezután a velünk élő szánhúzó fajtákra, e tiszteletreméltó és szeretnivaló ősi kutyákra. 

 

 


Forrás: https://www.sci.news/genetics/sled-dogs-siberia-08579.html

 

Forrás: sci.news
Indexkép forrás: Unsplash - Till Daling

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket
Egy kutatás szerint mélyebben együtt érzünk azokkal, akik nem tudják megvédeni önmagukat, és az irántuk érzett szeretetünk is erősebb.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története
A négylábú űrhajós története titkokkal, de még inkább óriási hazugságokkal kísért: hősnek állították be, ám inkább nevezhetnénk mártírnak. Lajka, az utcán kóborló kutya előbb gyepmesteri telepre, onnan a szovjet kiképzőközpontba - hogy aztán 1957. november 3-án a biztos halálba küldjék.

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Irodakutya.com JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Új kutyás emlékérmét bocsátott ki az MNB az állatok világnapján Hírek - Címlapon
Új kutyás emlékérmét bocsátott ki az MNB az állatok világnapján
Otthont a háziállatoknak! - Az állatok világnapján és minden más nap is segíthetünk nekik Hírek - Címlapon
Otthont a háziállatoknak! - Az állatok világnapján és minden más nap is segíthetünk nekik