A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Különleges szánhúzó kutyák segítettek az inuit hódítóknak

2019. november 30., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Különleges szánhúzó kutyák segítettek az észak-amerikai kontinens sarkvidéki területét meghódító inuitoknak - állapította meg egy átfogó kutatás, amelyben több száz állat maradványait elemezték.



A tanulmány szerint az inuitok Alaszkából és Szibériából különleges kutyákkal keltek útra, és nem az út közben útjukba akadt kutyákat fogadták magukhoz. Saját tenyésztésű kutyákkal vándoroltak, mert szükségük volt azok különleges tulajdonságaira - írta a Sciencedaily.com.

 

A kutatók 391 kutya maradványait vizsgálták meg. Az elemzés szerint az inuitok kutyái nagyobbak voltak, a térségben korábban élő kutyákhoz képest arányosan szűkebb koponyával. Az inuit kutyák a modern északi-sarki szánhúzó kutyák közvetlen elődei, bár a kutyák külseje az idők során folyamatosan változott.

 

A szakértők korábban is tudták, hogy az inuitok szánhúzásra használták a kutyákat, arról azonban először készült tanulmány, hogy ehhez az inuitok egy új kutyapopulációt hoztak magukkal a térségbe. Ezek a kutyák terjedtek el később az inuit bevándorlókkal együtt az észak-amerikai sarkvidéken.

 

 

Az inuitok Alaszkából és Szibériából különleges kutyákkal keltek útra
Az inuitok Alaszkából és Szibériából különleges kutyákkal keltek útra - A képen egy északi inuit fajtájú kutya 
Fotó: pets4homes.co.uk

 

 

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS Biology) megjelent kutatást vezető Carly Ameen, az Exeteri Egyetem archeológusa szerint a kutyák olyan régóta élnek Észak-Amerikában, mint az emberek. A tanulmányban azonban azt igazolják, hogy az inuitok magukkal hoztak egy új kutyafajt a régióba, amely a korábban ott élő kutyáktól genetikailag és fizikailag is különbözött.

 

"Több ezer évvel ezelőtt nem volt olyan sok kutyatenyészet, mint manapság. Több száz kutya maradványainak DNS- és morfológiai elemzése révén arra a megállapításra jutottunk, hogy az inuitok kutyáinak más alakú volt a koponyája, a fogazatuk formája is különbözött, és valószínűleg az életben is másként néztek ki, mint azok a kutyák, amelyek érkezésükkor már a sarkvidéken éltek.

 

 

Saját tenyésztésű kutyákkal vándoroltak az inuitok, mert szükségük volt azok különleges tulajdonságaira
Saját tenyésztésű kutyákkal vándoroltak az inuitok, mert szükségük volt azok különleges tulajdonságaira - a kép illusztráció
Fotó: puppies.org.za

 

 

A szakemberek 921 kutya és farkas genetikai állományát is tanulmányozták, amelyek az elmúlt 4500 évben éltek. Az elemzések kimutatták, hogy az inuitok által elfoglalt területeteken élő kutyák mintegy 2000 évvel ezelőtt genetikailag különbözőek voltak az eredetileg ott élő kutyáktól.

 

A tanulmány társszerzője, Tatiana Feuerborn, a dániai Globe Intézet és a svéd Paleogenetikai Központ tudósa elmondta, hogy a régészeti bizonyítékok szerint az inuitok érkezése előtt ritka volt a térségben a szánhúzásra használt kutya. A DNS-elemzés megerősítette, hogy az inuitok különleges kutyái alkalmasak voltak arra, hogy segítsenek a közösségeknek a zord körülmények közötti fennmaradásban, mivel a szállításban és a vadászatban is használhatták őket.

 

Feuerborn hangsúlyozta, hogy ezeknek az inuit kutyáknak a genetikai öröksége ma is látható a sarkvidéki szánhúzó kutyákon.

Az iniutok tengeri emlősökre vadásztak, és sokkal mozgékonyabbak voltak a térségben élő többi népeknél. Kutyáik segítségével hatalmas távolságokra jutottak el a Sarkvidéken.

 

 

 

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük? Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük?
Több mint 9500 évvel ezelőtt jelentek meg először Szibériában.

Tacskóhoz hasonló kutyák maradványaira bukkantak a régészek a római Colosseum csatornáiban Tacskóhoz hasonló kutyák maradványaira bukkantak a régészek a római Colosseum csatornáiban
Nem mindennapi leletek kerültek elő az ókori építmény alól – de vajon mit kereshettek ott ezek a kicsi kutyák?

Hihetetlenül aranyos a vak husky, amikor a hónak örül - Mosolya ragadós Hihetetlenül aranyos a vak husky, amikor a hónak örül - Mosolya ragadós
Bár nem látja, de érzi a havat, és egyszerűen nem tud betelni vele. Nézzétek, milyen vidáman bolondozik!

Közel 200 kilométert kóborolt a szánhúzó kutya - három hónap után épségben került elő Közel 200 kilométert kóborolt a szánhúzó kutya - három hónap után épségben került elő
A kutya még az Iditarod versenyen tűnt el márciusban az egyik ellenőrző pontról - közel 200 kilométerrel odébb találták meg, szerencsére épségben.

8 elképesztő kutyafoglalkozás munkamániás kutyáknak 8 elképesztő kutyafoglalkozás munkamániás kutyáknak
Kutyák: ők azok teljessé teszik az életünket. Ma elsősorban társként tartjuk a kutyát, korábban azonban szinte kivétel nélkül egy-egy meghatározott célra lettek a különböző fajták kitenyésztve. Mindegyiküknek más-más “foglalkozása” volt - ezekből mutatunk most be 8 különleges kutya-munkát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya? - Frissítve Hírek - Címlapon
18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya? - Frissítve
A nyersen etetés alapszabályai Hírek - Címlapon
A nyersen etetés alapszabályai