
A nyersen etetés alapszabályai
2019. november 29., 12:30
Szerző: (X)
Kategória: Ajánló
Sokakban merülhet fel az a kérdés, hogy vajon, amikor nyersen adunk ételt kedvencünknek, kitesszük-e a legnagyobb jószándékunk mellett is veszélyforrásnak Őket. Nos, a válasz igen. Leginkább akkor, ha olyan fontos alapelveket nem tartunk be, amelyeket saját étkezésünk során is figyelembe veszünk. Cikkünkben sorba vesszük a leglényegesebb szabályokat.
Nyers húsból vásárolhatunk előhűtöttet és fagyasztottat. Legalapvetőbb különbség a kettő között, hogy az első esetben a hús közvetlenül vágást követően nem kerül fagyasztásra, hanem 0 fok feletti hőmérsékleten tárolják. Az emberek esetében - ha nem egy nyersen fogyasztható termékről beszélünk, mint a tatárbifsztek - nem okoz nagy veszélyt, ha a kereskedelmi egység minimális mértékben ugyan, de megszegi a szabályokat. A főzésre szánt húsok esetében a főzéssel jó eséllyel pusztulnak el azok a káros baktériumok, melyek a kereskedőnél kezdtek önálló életet a megvásárolt élelmiszeren.
Sokkal kedvezőbb a helyzet, ha fagyasztott húsárut vásárolunk, hiszen ekkor Mi vagyunk az elsők, akik kiengedik a húst. Ekkor is jól nézzük meg, milyen húst vásárolunk, hiszen amelyik elszíneződött, az már valószínűleg korábban fel lett engedve. Fizikai tartósításnak nevezzük a fagyasztást, amely legkevésbé változtatja meg a hús eredeti tulajdonságát, ráadásul ha megbízható helyről vásároljuk és a hűtési lánc sem szakad meg, akkor mindent megtettünk, hogy elkerüljünk egy fertőzést. A négylábúak estében a legideálisabb és biztonságosabb, ha fagyasztott terméket vásárolunk.
Mindig megbízható helyről szerezzük be kutyánknak a nyers húst, hisz minél több kézen megy keresztül egy termék, annál nagyobb az esélye, hogy szennyeződik, ezért célszerű vagy közvetlenül a gyártótól vagy első forgalmazótól vásárolni. A vásárolt terméken a jelölésnek magyar nyelvűnek kell lennie.
A nyers húst a többi élelmiszertől elkülönítve vigyük haza, lehetőség szerint hűtőtáskában, még hideg idő esetében is!

A megfelelő módon fagyasztott hústermékek felengedési ideje akár 48 óra is lehet, minden esetben csomagolás nélkül és maximum 5 fokon engedjük fel a terméket feldolgozás előtt. Ha szabályszerű felengedést követően a hús szagában, színében eltérést tapasztalunk, úgy őrizzük meg a terméket, így keressük fel az értékesítés helyszínét, ahol meg tudják vizsgálni, hogy az elváltozást mi okozhatta. A szakszerűtlen felengedés tényét is meg lehet állapítani, erre számtalan módszer létezik, ezért ennek lehetőségét mielőtt reklamálunk, mindenképpen zárjuk ki!
Aprított, darált húst ne tároljunk, egy napon belül dolgozzuk fel!
A nyers húst a hűtőben elkülönítve a többi élelmiszertől tároljuk, gondoskodjunk róla, hogy az ne csöpöghessen le és közvetlenül feldolgozás előtt vegyük csak ki a hűtőből, mivel a hús szobahőmérsékleten gyors romlásnak indul.
A nyers húsokon gyakran találhatóak baktériumok, melyeket egyik termékről a másikra vihetünk át meggondolatlanul. Ezért mindig mossunk kezet, ha nyers hússal érintkezünk! Ideális esetben a vágódeszkát fertőtlenítve tároljuk és a különböző húsokhoz különböző vágódeszkát használjunk.
A használt edényeket, hússal érintkezett konyha eszközöket mindig alaposan mossuk el!
A cikk a Minőségi Barf Kft. szakmai támogatásával készült.
A kutya helyes táplálása egy dietetikus és egy dietetikus-állatorvos szemszögéből. Második rész.
Az interneten számos tévhit terjeng azzal kapcsolatban, hogyan érdemes etetni a kutyákat: naponta hányszor, mekkora adagot, és pontosan mit. Bár egyre többen agitálnak a nyersetetés mellett, az általunk megkérdezett állatorvos és állatdietetikus szerint jobban járunk, ha a jó minőségű tápok vagy főtt eledelek mellett döntünk.
Azonban ez a döntés még csak a kezdet, ugyanis rengeteg mindenre kell odafigyelni ahhoz, hogy jól táplált, egészséges kutyát neveljünk.
A kutya helyes táplálása egy dietetikus és egy dietetikus-állatorvos szemszögéből. Első rész.
Az interneten számos tévhit terjeng azzal kapcsolatban, hogyan érdemes etetni a kutyákat: naponta hányszor, mekkora adagot, és pontosan mit. Bár egyre többen agitálnak a nyersetetés mellett, az általunk megkérdezett állatorvos és állatdietetikus szerint jobban járunk, ha a jó minőségű tápok vagy főtt eledelek mellett döntünk.
Azonban ez a döntés még csak a kezdet, ugyanis rengeteg mindenre kell odafigyelni ahhoz, hogy jól táplált, egészséges kutyát neveljünk.
A nyersetetéstől megvadul a kutyám?
A nyersetetés vagy barfozás kétségkívül nagyon megosztó. Akik eszerint etetnek, erősen hangoztatják az előnyeit, míg mások egyenesen undorodnak tőle. Valójában miért ennyire polgárpukkasztó, ha nyersen tálalod kutyád eledelét?
“Dobj egy csontot!”-kéri a kutyád. Na de melyiket lehet?
Szinte mindennapi kérdés a kutyás közösségekben a csont. Melyiket és milyen formában eheti a kutya? Igyekszünk az összes felmerülő kérdést megválaszolni.
Száraztáp vagy természetes eledel?
Házi kovászos kenyér vagy csomagolt toast kenyér? Te sem kérdőjelezed meg, hogy melyik a természetes, ugye? A száraztáp minden, csak nem természetes élelmiszer. Az ultrafeldolgozott eledelek helyett választhatunk természeteset is, nézzük, mik az előnyei!