
Hírek archívum
Hírek - Ajánló
A nyersen etetés alapszabályai
2019. november 29., 12:30
Szerző: (X)
Kategória: Ajánló
Sokakban merülhet fel az a kérdés, hogy vajon, amikor nyersen adunk ételt kedvencünknek, kitesszük-e a legnagyobb jószándékunk mellett is veszélyforrásnak Őket. Nos, a válasz igen. Leginkább akkor, ha olyan fontos alapelveket nem tartunk be, amelyeket saját étkezésünk során is figyelembe veszünk. Cikkünkben sorba vesszük a leglényegesebb szabályokat.
Nyers húsból vásárolhatunk előhűtöttet és fagyasztottat. Legalapvetőbb különbség a kettő között, hogy az első esetben a hús közvetlenül vágást követően nem kerül fagyasztásra, hanem 0 fok feletti hőmérsékleten tárolják. Az emberek esetében - ha nem egy nyersen fogyasztható termékről beszélünk, mint a tatárbifsztek - nem okoz nagy veszélyt, ha a kereskedelmi egység minimális mértékben ugyan, de megszegi a szabályokat. A főzésre szánt húsok esetében a főzéssel jó eséllyel pusztulnak el azok a káros baktériumok, melyek a kereskedőnél kezdtek önálló életet a megvásárolt élelmiszeren.
Sokkal kedvezőbb a helyzet, ha fagyasztott húsárut vásárolunk, hiszen ekkor Mi vagyunk az elsők, akik kiengedik a húst. Ekkor is jól nézzük meg, milyen húst vásárolunk, hiszen amelyik elszíneződött, az már valószínűleg korábban fel lett engedve. Fizikai tartósításnak nevezzük a fagyasztást, amely legkevésbé változtatja meg a hús eredeti tulajdonságát, ráadásul ha megbízható helyről vásároljuk és a hűtési lánc sem szakad meg, akkor mindent megtettünk, hogy elkerüljünk egy fertőzést. A négylábúak estében a legideálisabb és biztonságosabb, ha fagyasztott terméket vásárolunk.
Mindig megbízható helyről szerezzük be kutyánknak a nyers húst, hisz minél több kézen megy keresztül egy termék, annál nagyobb az esélye, hogy szennyeződik, ezért célszerű vagy közvetlenül a gyártótól vagy első forgalmazótól vásárolni. A vásárolt terméken a jelölésnek magyar nyelvűnek kell lennie.
A nyers húst a többi élelmiszertől elkülönítve vigyük haza, lehetőség szerint hűtőtáskában, még hideg idő esetében is!

A megfelelő módon fagyasztott hústermékek felengedési ideje akár 48 óra is lehet, minden esetben csomagolás nélkül és maximum 5 fokon engedjük fel a terméket feldolgozás előtt. Ha szabályszerű felengedést követően a hús szagában, színében eltérést tapasztalunk, úgy őrizzük meg a terméket, így keressük fel az értékesítés helyszínét, ahol meg tudják vizsgálni, hogy az elváltozást mi okozhatta. A szakszerűtlen felengedés tényét is meg lehet állapítani, erre számtalan módszer létezik, ezért ennek lehetőségét mielőtt reklamálunk, mindenképpen zárjuk ki!
Aprított, darált húst ne tároljunk, egy napon belül dolgozzuk fel!
A nyers húst a hűtőben elkülönítve a többi élelmiszertől tároljuk, gondoskodjunk róla, hogy az ne csöpöghessen le és közvetlenül feldolgozás előtt vegyük csak ki a hűtőből, mivel a hús szobahőmérsékleten gyors romlásnak indul.
A nyers húsokon gyakran találhatóak baktériumok, melyeket egyik termékről a másikra vihetünk át meggondolatlanul. Ezért mindig mossunk kezet, ha nyers hússal érintkezünk! Ideális esetben a vágódeszkát fertőtlenítve tároljuk és a különböző húsokhoz különböző vágódeszkát használjunk.
A használt edényeket, hússal érintkezett konyha eszközöket mindig alaposan mossuk el!
A cikk a Minőségi Barf Kft. szakmai támogatásával készült.
Húst házhoz, az ünnepek előtt
Ahogy az a híradásokból mindig hallható, bizony a webáruházból rendelők jóval korábban kell gondolkodjanak, ha bizonyosan meg akarják kapni a rendelt terméket otthonukba. De vajon mi a helyzet, amikor kényes terméket, mondjuk húsárut rendelünk?
Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen!
Egyre többet fordulunk az internetes webáruházakhoz, ha valamire szükségünk van. Ruhák, a legkülönbözőbb eszközök, lakberendezési tárgyak vagy akár egyes élelmiszerek esetében is könnyebben tudunk vásárolni a neten: megspóroljuk az időt, az üzemanyagot, az idegeskedést, keresgélést.
A nyers erő versenye - Küzdj le minden akadályt kutyáddal!
Nincs annál jobb élmény, mint amikor átléped a saját korlátaidat, erőn felül teljesítesz és célba érsz. Ez a nyers erő versenye!
Nyers étrend – több a tévhit, mint a „hit”?
Örök (akár „vérre menő”) vita: táp, vagy nyersezés? Kommentháborúk. Érvek, ellenérvek végtelen sora… Hogyan is döntsük el kezdőként, melyiket válasszuk? Hihetünk-e a vitákban, cikkekben olvasott tényeknek – már ha ezek tényleg tények és nem csak tévhitek, netán ijesztgetés…
Nyersetetés kis- és közepes méretű kutyáknak
Komplett menük nagyban megkönnyítik a nyersetetést, hisz minden összetevőt tartalmaznak megfelelő arányban. Az összetételt szakemberek állították össze.