A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya? - Frissítve

2019. november 30., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Jégbe fagyott, mumifikálódott négylábút vizsgálnak a kutatók: még nem tudni, kutya, vagy farkas lehet-e.Svéd genetikusok vizsgálják azt a mumifikálódott kutyafélét, melynek kora körülbelül 18.000 év lehet. A múmiát jégbe fagyva találták meg Szibériában, Jakutföldön 2018 nyarán. 

A genetikusok most azon dolgoznak, hogy megállapítsák, pontosan milyen állatról is van szó pontosan: farkasról vagy valamilyen őskutyáról. Előfordulhat, hogy a kis múmia személyében a világ legidősebb kutyáját tisztelhetjük… 

 

 

Szibériában találták meg a 18.000 éves leletet
Szibériában találták meg a 18.000 éves leletet
Fotó: Centre for Paleogenetics

 

 

Az eddigi legidősebb kutya leletének korát 12.450 évesre teszik a kutatók. A Tumat kutyának elnevezett őskutyát szintén Szibériában találták megfagyva. A farkas leletek között pedig 50.000 éveset is találtak már: a kanadai farkaskölyök megdöbbentően jó állapotban került elő a fagyott talajból: bundája, mancsai, farka és feje is szinte teljes épségben konzerválódott, ami nagyon ritka az ilyen leleteknél.

 

 

Fogai és bundája is jó állapotban őrződött meg az évezredek során
Fogai és bundája is jó állapotban őrződött meg az évezredek során
Fotó: Centre for Paleogenetics

 

 

 

 


Frissítés - 2019.11.30.


 

Azt már bizonyosan megállapították, hogy a kölyök kan, és tejfogai alapján alig kéthónapos lehetett, amikor elpusztult. Az örökké fagyott talaj az Ingyigirka folyó közelében tökéletesen megőrizte a tetemet, még a kicsiny állat bajuszát és szempilláit is.

A kölyökállat halálának okát sem tudták még megállapítani a tudósok, de a tetem helyzetéből arra következtetnek, hogy nem valami váratlan esemény okozta.

 

 

A kölyök nagyjából két hónapos lehetett
A kölyök nagyjából két hónapos lehetett

 

 

Az első DNS-szekvenálást a svédországi Paleogenetikai Központban végzeték, és eredménye meglepte a kutatókat, mivel nem tudták meghatározni, hogy a kicsiny állat kutya vagy farkas volt.

Love Dalén professzor szerint általában ez már az első DNS-tesztekből ki szokott derülni. "A központnak van Európa legnagyobb génbankja a világ összes kutyaféléjéből, de ebben az esetben nem tudtuk azonosítani az állatot az első vizsgálattal" - magyarázta.

 

A tudósok feltételezése szerint a kölyök vagy farkas, vagy kutya, de lehet egy farkaskutya/korai kutya, azaz átmenet a farkas és a kutya között. A kölyök a Dogor nevet kapta, amely jakut nyelven barátot jelent, angolul azonban akár azt a kérdést is rejtheti, hogy kutya vagy..(dog or) mi ez az állat.

 

 

 

 

Forrás: Centre for Paleogenetics, MTI
Cikk első megjelenése: 2019. november 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük? Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük?
Több mint 9500 évvel ezelőtt jelentek meg először Szibériában.

150 év után visszatértek a farkasok Kaliforniába, ám ennek sokan nem örülnek 150 év után visszatértek a farkasok Kaliforniába, ám ennek sokan nem örülnek
A 2021-es erdőtüzeket követően újra életre kelt a növényzet, ami nemcsak a farmerek állatainak, de a vadon élő növényevőknek is paradicsomi körülményeket kínál. Ez pedig természetes módon odavonzza a ragadozókat is, köztük a farkasokat.

A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére
Amikor megpróbálták felállítani a Honshu farkas családfáját, kiderült, hogy sokkal szorosabb kapcsolatban áll a kutyákkal, mint bármely más állattal.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Megjelent a Bagira című könyv! Hírek - Címlapon
Megjelent a Bagira című könyv!
Törvény tiltaná a katonakutyák hátrahagyását Hírek - Címlapon
Törvény tiltaná a katonakutyák hátrahagyását