A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya? - Frissítve

2019. november 30., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Jégbe fagyott, mumifikálódott négylábút vizsgálnak a kutatók: még nem tudni, kutya, vagy farkas lehet-e.Svéd genetikusok vizsgálják azt a mumifikálódott kutyafélét, melynek kora körülbelül 18.000 év lehet. A múmiát jégbe fagyva találták meg Szibériában, Jakutföldön 2018 nyarán. 

A genetikusok most azon dolgoznak, hogy megállapítsák, pontosan milyen állatról is van szó pontosan: farkasról vagy valamilyen őskutyáról. Előfordulhat, hogy a kis múmia személyében a világ legidősebb kutyáját tisztelhetjük… 

 

 

Szibériában találták meg a 18.000 éves leletet
Szibériában találták meg a 18.000 éves leletet
Fotó: Centre for Paleogenetics

 

 

Az eddigi legidősebb kutya leletének korát 12.450 évesre teszik a kutatók. A Tumat kutyának elnevezett őskutyát szintén Szibériában találták megfagyva. A farkas leletek között pedig 50.000 éveset is találtak már: a kanadai farkaskölyök megdöbbentően jó állapotban került elő a fagyott talajból: bundája, mancsai, farka és feje is szinte teljes épségben konzerválódott, ami nagyon ritka az ilyen leleteknél.

 

 

Fogai és bundája is jó állapotban őrződött meg az évezredek során
Fogai és bundája is jó állapotban őrződött meg az évezredek során
Fotó: Centre for Paleogenetics

 

 

 

 


Frissítés - 2019.11.30.


 

Azt már bizonyosan megállapították, hogy a kölyök kan, és tejfogai alapján alig kéthónapos lehetett, amikor elpusztult. Az örökké fagyott talaj az Ingyigirka folyó közelében tökéletesen megőrizte a tetemet, még a kicsiny állat bajuszát és szempilláit is.

A kölyökállat halálának okát sem tudták még megállapítani a tudósok, de a tetem helyzetéből arra következtetnek, hogy nem valami váratlan esemény okozta.

 

 

A kölyök nagyjából két hónapos lehetett
A kölyök nagyjából két hónapos lehetett

 

 

Az első DNS-szekvenálást a svédországi Paleogenetikai Központban végzeték, és eredménye meglepte a kutatókat, mivel nem tudták meghatározni, hogy a kicsiny állat kutya vagy farkas volt.

Love Dalén professzor szerint általában ez már az első DNS-tesztekből ki szokott derülni. "A központnak van Európa legnagyobb génbankja a világ összes kutyaféléjéből, de ebben az esetben nem tudtuk azonosítani az állatot az első vizsgálattal" - magyarázta.

 

A tudósok feltételezése szerint a kölyök vagy farkas, vagy kutya, de lehet egy farkaskutya/korai kutya, azaz átmenet a farkas és a kutya között. A kölyök a Dogor nevet kapta, amely jakut nyelven barátot jelent, angolul azonban akár azt a kérdést is rejtheti, hogy kutya vagy..(dog or) mi ez az állat.

 

 

 

 

Forrás: Centre for Paleogenetics, MTI
Cikk első megjelenése: 2019. november 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egyes kutyák szívesebben működnek együtt az emberrel, mint mások Egyes kutyák szívesebben működnek együtt az emberrel, mint mások
Keresi a társaságod? Szeret veled lenni? Imádja, ha együtt csináltok valamit? Vagy nem annyira lelkes? Meglepő helyen rejtőzhet az ok!

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Ősi rejtély - A kutya szőrének színe és mintája évmilliókkal ezelőttről ered Ősi rejtély - A kutya szőrének színe és mintája évmilliókkal ezelőttről ered
Egy kutatás nemcsak új megvilágításba helyezi mindazt, amit bundás pajtásunk szőréről eddig tudtunk, de a kutyák evolúciójáról is új kérdéseket vet fel.

Ősi kutyák - 11.000 évvel ezelőtt 5 különböző kutyatípus létezett Ősi kutyák - 11.000 évvel ezelőtt 5 különböző kutyatípus létezett
Meglepő eredményekre jutottak a kutatók, miközben 27 őskori kutya maradványainak DNS-ét vizsgálták.

A világon először vizsgálták EEG-vel a farkasok alvását az ELTE etológusai A világon először vizsgálták EEG-vel a farkasok alvását az ELTE etológusai
A világon először vizsgálták farkasok alvását nem-invazív EEG alkalmazásával az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszékének kutatói - közölte az ELTE Természettudományi Kara az MTI-vel.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Praktiker Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nagy zajban is meghallja a kutyád, ha nevén szólítod? Hírek - Címlapon
Nagy zajban is meghallja a kutyád, ha nevén szólítod?
Különleges szánhúzó kutyák segítettek az inuit hódítóknak Hírek - Címlapon
Különleges szánhúzó kutyák segítettek az inuit hódítóknak