A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Itt a világ legidősebb kutyamúmiája!

Jakutföldön találták a legkülönlegesebb kutyamaradványt


2015. június 22., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Könnyű
Különleges leletre bukkant egy paleontológus testvérpár Jakutföldön még 2011-ben. A kölyökkutya olyan jó állapotban van, hogy egyedülálló eredményekre jutnak a mostani vizsgálatok során.A kelet-szibériai Jakutföldön élő paleontológus testvérpár, Jurij és Igor Gorokhov mamutagyar-vadászatra indult a falujuktól 42 kilométerre. A fagyott talajban azonban egészen mást találtak: a világ első olyan kutyamúmiáját, mely tökéletesen konzerválódott a jégben. 

Miután szülőfalujukról elnevezték Tumat kutyának, felvették a kapcsolatot a jakutszki Északkeleti Szövetségi Egyetem orvosaival, és a tudományos kutatásnak adták a legősibb múmiakutyát. 

 

Orvosok a különleges lelettel
Orvosok a különleges lelettel
Forrás: http://siberiantimes.com/

 

A szakértők az elmúlt négy évben folyamatosan vizsgálták a maradványt. A jakutföldi professzorokhoz Belgiumból, Kanadából, Németországból csatlakoztak tudósok. A kutya olyan tökéletes állapotban maradt fenn, hogy boncolást tudtak rajta végezni, melyre idén áprilisban került sor. 

Kiderült, hogy egy 12.450 éves egyedről van szó, aki már biztosan az ember közelében élt. Egy kölyök szukáról beszélhetünk, akinek a szőrzete, a bőre, és a belső szervei mellett a gyomortartalma is megmaradt az utókornak. 

 

Ezt a fadarabot is a gyomrában találták
Ezt a fadarabot is a gyomrában találták
Forrás: http://siberiantimes.com/

 

A professzorok makró és mikró szinten tanulmányozzák a kutya szöveteit. A halálának okáról különböző elméleteket dolgoztak ki, a legvalószínűbbnek az látszik, hogy egy földcsuszamlás áldozata lett. Utolsó erejével gyökerekbe kapaszkodott. Erre utalnak a gyomrában talált fadarabkák. 

A vizsgálatokba bekapcsolódott kutatók a lelet méretei, szövetei és egyéb adatai alapján sokkal pontosabban tudják felállítani a mai kutyák családfáját, melyet ezidáig ilyen tényanyagok nélkül nem lehetett megtenni. 

 

Tökéletes állapotban maradt láb
Tökéletes állapotban maradt láb
Forrás: http://siberiantimes.com/

 

Valószínűleg ez a kölyökkutya egy olyan korai fajta, mely eredetileg a közép-ázsiai emberek közelében élt, majd Amerikába került. A kutatók most újabb érvekkel tudják alátámasztani azt az elméletüket, mely szerint a kutyákat az emberek szelidítették meg, ők kezdeményezték a kapcsolatot, és nem fordítva. 

 

A Tumat kutya fogsora
A Tumat kutya fogsora
Forrás: http://siberiantimes.com/

 

A kutya testének vizsgálata tovább folytatódik. Ősztől Japánba kerülnek szövetminták, hogy a legmodernebb eszközökkel elemezhessék a nem mindennapi leletet. 

Régészek csoportja nyáron Jakutföldre készül, hogy átfésüljék Tumat környékét további mumifikálódott testek után. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: siberiantimes.com
Indexkép forrás: http://siberiantimes.com/

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

A kutyák már családtagok, nem háziállatok – de mit esznek és mennyiért? Felmérés készült a hazai kutyatartási szokásokról A kutyák már családtagok, nem háziállatok – de mit esznek és mennyiért? Felmérés készült a hazai kutyatartási szokásokról
A kutyatartók közel negyede szerint a kutyájuk fontosabb, mint a legtöbb családtagja vagy ismerőse. A legfiatalabb kutyagazdák között az arány egy harmad. Többek között ez derült ki a Whizzopet.hu webáruház által készített kutatásból.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál MTI JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ismét gyilkoltak a yulin-i kutyahús fesztiválon Hírek - Címlapon
Ismét gyilkoltak a yulin-i kutyahús fesztiválon
5 dolog, amit nem rosszaságból csinál a kutyád Hírek - Címlapon
5 dolog, amit nem rosszaságból csinál a kutyád