A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért eszik füvet a kutyám?

2024. március 17., 08:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi? 

"Miért füvezik a kutyám?"Talán az egyik leggyakoribb kérdés, amit a gazdik feltesznek az állatorvosoknak, hiszen olyan gyakran előfordul. A fűevés hátterében sejthető valamilyen tápanyaghiány, de ha a kutya kiegyensúlyozott, teljes értékű étrenden van, akkor mégis miért folyamodik hozzá?

 

A legelészés, mint fizikai szükséglet

 

Az általános vélemény szerint akkor eszik füvet a kutya, ha elrontotta pocakját. Egyesek szinte habzsolják a fűszálakat, hogy aztán pár perc elteltével „viszontlássák”. Kissé hasonlít a csirke vagy a tojás dilemmájához: melyik volt előbb? Négylábú barátunk azért legelészett, hogy megszabaduljon a gyomorrontástól, vagy éppen amiatt fáj a pocakja és hány, mert füvet evett?

 

Érdekes, hogy egy 1500 fős tanulmányban a kutyák alig egynegyedénél figyeltek meg hányást a füvezést követően, tehát már nem is olyan egyértelmű az összefüggés a gyomorfájás és a fűevés, mint "alternatív gyógymód" között. 

 

 

A kölyökkutyák is ehetnek füvet
A kölyökkutyák is ehetnek füvet
Fotó: bowwowlabs.com

 

 

Az adatok azt is mutatják, hogy csupán 10%-ra tehető azon kutyák száma, akiken betegség jelei mutatkoztak a fűevést megelőzően. Úgy tűnik, a legelésző kutyák többségénél nem tapasztalható gyanús tünet és a csemegézés után sem hánynak.

 

Van egy dolog azonban, amire a megfelelő emésztéshez szükségük van, méghozzá a durvább textúrájú táplálék (pl. fakéreg). Bizonyára nem ez jut eszünkbe egy vékonyka fűszálról… Ám a benne lévő rostok miatt fontos kiegészítője lehet a kutya étrendjének is. Elősegíti az elfogyasztott táplálék megemésztését, jótékonyan hat a bélmozgásra és az ürítésre is. A fűevés tehát hozzájárulhat eme testi funkciók egészséges, hatékonyabb „menetéhez”.

 

Figyelem: ha úgy látjuk, kedvencünk pocakja érzékeny, kellemetlenséget vagy fájdalmat okoz, látogassunk el az állatorvoshoz! Emésztési probléma, reflux, irritábilis bél szindróma (IBS), hasnyálmirigy-gyulladás, és megannyi betegség bújhat meg a tünetek mögött. Minél előbb kivizsgáltatjuk, annál hamarabb segíthetünk kutyánkon!

 

 

Sok kutya szeret legelészni
Sok kutya szeret legelészni
Fotó: Pinterest

 

 

A legelészés, mint pszichológiai szükséglet

 

Furcsán hangozhat e megfogalmazás, mégis érdemes foglalkozni vele. A gazdi távolléte alatt egy idő után elunhatja magát a kutya, és ha éppen a kertben tartózkodik, könnyen feltalálhatja magát. A fű legtöbbször kéznél, vagyis mancsnál van, a legelészés pedig olyan tevékenység, ami nem igényel különösebb energiabefektetést. Talán ez járhat a kutya fejében: „eleszegetek itt magamban, addig is történik valami”.

 

Társas lények révén igénylik a gazdival való kapcsolatot, interakciót, és ha elhanyagolva érzik magukat, olyan dolgokhoz folyamodhatnak, ami könnyen felhívja a gazdi figyelmét. Sajnos ezek olykor nemkívánatos viselkedéseket eredményeznek, ilyen lehet az is, hogy túl gyakran, túl sok füvet eszik a kutya. Jóból is megárt a sok, a túlzásba vitt legelészés pedig kellemetlenségekhez vezethet (pl. hányás, puffadás, hasmenés).

 

 

Füvet rágcsálhat a kutya akkor is, ha unatkozik, egy kis játékra vágyik
Füvet rágcsálhat a kutya akkor is, ha unatkozik, egy kis játékra vágyik
Fotó: Pinterest

 

 

A stressz és szorongás is szerepelhet a fűevés okai között. Ezt ahhoz hasonlíthatnánk, amikor idegességében az ember elkezdi rágni a körmeit, folyton nassol, vagy kezeivel babrál valamin. Mindenkinél másképp nyilvánulhat meg a feszültség, a kutyáknál ez lehet éppen a legelészés is, mely akár kényszeressé is válhat.

 

Mit tehetünk mi, gazdik?

 

Beszámolók szerint ez a viselkedés az esetek döntő többségében mérséklődik, amint a kutya megkapja mindazt a foglalkozást, törődést és szeretetet, amire vágyik. Ez lehet a gazdi illatát árasztó ruhadarab, például pulóver vagy egy takaró, amelyhez távollétünkben odabújhat a kutya. Ha jobban szereti a gondolkodós feladatokat, taníthatunk neki trükköket, gyakorolhatunk egy kis engedelmességet, megdolgoztathatjuk orrát szimatmunkával, és bevethetünk interaktív játékokat is. Az aktívabb ebeknél pedig egy kiadós testmozgás (séta, túrázás, futás, stb.) és szabadtéri játék (labdázás, frizbi, stb.) is kiváló elfoglaltság lehet.

 

Unalom, magány, szorongás – ha úgy érezzük, nehezen találjuk a megoldást ezekre a kihívásokra, forduljunk tapasztalt, pozitív megerősítéssel dolgozó kutyaviselkedési szakemberhez, trénerhez.

 

 

Füvet eszik a kutya - Idős korban is jól tud esni egy kis friss zöld
Füvet eszik a kutya - Idős korban is jól tud esni egy kis friss zöld
Fotó: Pinterest

 

 

A legelészés, mint ösztönös tevékenység

 

Kutyáink ősei hírből sem ismerték a száraztápot, amit zacskóból mer ki a gazdi. Táljuk sem volt, amibe minden nap kaptak volna finomságot, nem beszélve a jutalomfalatokról… Maguk kutatták fel élelmüket, és a vadászatot követően szinte minden részét elfogyasztották a prédának. A hús, belsőség, csont és a gyomor is fontos táplálék volt, különösen annak tartalma (füvek, növények, gyümölcsök), melyet a növényevő/rágcsáló előzőleg megőrölt fogaival és megkezdte emésztését. Ez biztosította a rostok javarészét.

 

Az ember mellett töltött évezredek során a kutya emésztőrendszere is átalakult, tulajdonképpen ugyanúgy nem sorolhatók 100%-ban a ragadozó kategóriába, minthogy mindenevőbe sem – valahol a kettő közötti átmeneti halmazban helyezkednek el. A vadon élő kutyafélék gyakorlatilag bármit megesznek, amiből értékes tápanyagokhoz juthatnak. Ürülékminták elemzéséből kiderült, hogy a farkasok 11-47%-a fogyaszt füvet is.

 

 

A fűevés ösztönös tevékenység is lehet kutyáknál
A fűevés ösztönös tevékenység is lehet kutyáknál
Fotó: Pinterest

 

 

A velünk élő kutyának már nem kell ennivalóra vadásznia, de ettől még ugyanúgy megennének bármit, amit felkelti érdeklődésüket. Az őseiktől örökölt fűevés „hagyománya” tehát igen mélyen gyökerezik bennük.

 

Szeretik egyáltalán a kutyák a füvet?

 

Többféle magyarázatot is találhatunk a fűevés miértjére, a legegyszerűbb talán mégis az, hogy azért legelészik a kutya, mert szereti. Élvezheti a fű textúráját és ízét, azt, ahogyan a foga alatt ropog. Igazi ínyencek is akadnak közöttük, akik kizárólag a tavaszi friss zöldből szeretnek csemegézni.

 

Adódhat gond abból, ha a kutya füvezik?

 

Jótékony hatásai mellett azért a fű nem igazán tartozik a legjobb nassolnivalók közé. Bár önmagában ártalmatlan, a növényvédő és rovarirtó szerekkel kezelt fűvel együtt mérgező anyagokat is elfogyaszthat a kutya. A mások által hátrahagyott ürülékkel szennyezett fűszálakkal pedig paraziták is bekerülhetnek szervezetébe. Emiatt – és egyébként is – nagyon fontos, hogy kedvencünknek rendszeres védelmet biztosítsunk a külső-belső élősködők ellen! Hamar bajt lehet abból, ha a kutya véletlenül lenyel egy toklászt vagy kalászt! Köhögés, fulladás, rosszullét utalhat erre - azonnal induljunk a rendelőbe! 

 

 

Bajt is okozhat, ha a kutya túl sok füvet eszik
Bajt is okozhat, ha a kutya túl sok füvet eszik
Fotó: Pinterest

 

 

Ha szeretnénk elérni, hogy kutyánk kevesebb füvet egyen vagy hagyjon vele, kipróbálhatjuk a következőt: mindig legyen nálunk némi jutalomfalat, és mielőtt nekikezdene a legelészésnek, hívjuk el, és adjunk neki egy falatot, nagy dicséret kíséretében. Ha akkor kapja meg a falatot, miután már evett füvet, összekötheti a jutalmazást a fűevéssel. De ha már azelőtt elhívjuk, hogy enne belőle, hamar rájön, hogy azért jár a jutalom, ha otthagyja a füvet. Kihívás lehet, ha a kutya kevésbé „kajás” – szerencsés, ha a gazdi figyelme, a dicséret, simogatás az, ami jobban motiválja. Bárhogyan is, érezze, hogy miért jutalmazzuk! Trükkös feladat, ahol nekünk kell résen lennünk, ezért ha úgy érezzük, nehezen boldogulunk vele, kérjünk segítséget!

 

 

Összegzés

 

Az alkalmankénti legelészés miatt még nem kell aggódnunk, amennyiben kedvencünknek is jólesik. Egy ösztönös viselkedés megváltoztatása ugyanis nem mindig összeegyeztethető a kutya lényével, s ha az nem a megfelelő módon történik, sajnos több kárt okozhatunk, mint hinnénk. Amire figyeljünk: rosszullét jelei, szokatlan tünetek esetén minél előbb mutassuk meg kedvencünket az állatorvosnak!

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: vcahospitals.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2021. október 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben! A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben!
Toklász. Egyetlen apróság, mely borzasztó fájdalmat és súlyos szövődményeket okozhat a kutyának, ha utat talál testébe. Mit tehetünk a megelőzés érdekében, és hogyan segíthetünk, ha már megtörtént a baj?

Mitől lehet sápadt a kutya fogínye? Mitől lehet sápadt a kutya fogínye?
Kedvencünk egészségi állapotának egyik nagyon jó jelzője a fogínyének színe. Mi mindenre utalhat, és hogyan lehet felismerni, ha baj van?

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban
A napi rutinban bekövetkező változásoktól kezdve az egészségi problémákig terjedhet azon okok széles köre, melyek miatt a kutya elutasítja az ételt. Mit szeretne velünk közölni és hogyan segíthetünk neki?

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Praktiker Rehabportál Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Hírek - Címlapon
Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Hírek - Címlapon
Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti