A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tacskóhoz hasonló kutyák maradványaira bukkantak a régészek a római Colosseum csatornáiban

2022. december 06., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Nem mindennapi leletek kerültek elő az ókori építmény alól – de vajon mit kereshettek ott ezek a kicsi kutyák? 

Szövevényes hálózat húzódik a Colosseum alatt: csatornák és kamrák végtelen rendszere bújik meg két szinten, ahol 80 függőleges tárnán át lehet le-, illetve feljutni. Ezekben a járatokban pillanatok alatt eltévedhet az ember... Nem véletlenül tanulmányozzák a mai napig a régészek és kutatók, hogy minél többet megtudhassanak az akkori tervezésről, építészetről, és persze az ókori csoda alkotóinak és használóinak életéről, gondolkodásáról.

 

A legutóbbi projekt során olyan felfedezést tettek, melyre aligha számított bárki is: egy 70 méteres szennyvízelvezető csatornát mértek fel centiről-centire, ahol többek között kisméretű kutyákhoz köthető maradványokra bukkantak:

 

„Számos csontot találtunk, melyek nagyon hasonlítanak a mai tacskó csontvázára” - mondta el Alfonsina Russo, a Colosseum igazgatója.

 

 

Már az ókorban is létezhettek a mai tacskókhoz hasonló kutyák?
Már az ókorban is létezhettek a mai tacskókhoz hasonló kutyák?
Fotó: ultimenotizie.live/people.com

 

 

Az ókori stadion véres viadalok színhelye volt: gladiátorok küzdöttek elítélt bűnözőkkel és egymással, ám az élet-halál harcok legnépszerűbb formája talán mégis az volt, amikor hatalmas vadállatokkal kellett megvívniuk – a rómaiak szórakoztatására. Leopárdok, medvék, oroszlánok, struccok és óriási méretű kutyák maradványait is megtalálták a jelenleg is folyó kutatásban.

 

Hogy miként kerülhetett a képbe egy olyan kutya, mely alig érte el a 30 cm-es magasságot, nos, erre még a régészek is keresik a választ. Elképzelhető, hogy akrobatikus mutatványokat vagy különféle trükköket kellett bemutatniuk, esetleg a küzdőtéren próbálták levadászni őket a közönség mulattatására, melynek nagysága elérhette az 50 ezret is! Vagy ami még borzasztóbb: ezeknek az aprócska kutyákat a náluk sokkalta nagyobb vadakkal állítottak szembe, és már kezdődhetett is a harc...

 

 

 Egy 70 méteres szennyvízelvezető csatornában kerültek elő a kistestű kutyák maradványai
 Egy 70 méteres szennyvízelvezető csatornában kerültek elő a kistestű kutyák maradványai
Fotó: telegraph.co.uk

 

 

Nem lehet tudni pontosan; ami viszont biztos, hogy a tacskó, mint kutyafajta a 18. században kezdett el kialakulni Németországban, ahol főként borzvadászatra használták. Neve (Dachshund) is innen ered, a Dachs ugyanis borzot jelent. E veszélyes ellenfél leküzdése pedig bátor, független és hajthatatlan szellemet követelt meg e kutyáktól. Ki tudja, talán már ókori elődeik is rendelkezhettek vele.

 

Forrás: people.com, ultimenotizie.live
Indexkép forrás: ultimenotizie.live

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket
Egy kutatás szerint mélyebben együtt érzünk azokkal, akik nem tudják megvédeni önmagukat, és az irántuk érzett szeretetünk is erősebb.

Szimata segítségével is érzi a kutyád, ha stresszes vagy Szimata segítségével is érzi a kutyád, ha stresszes vagy
Egy tanulmány szerint kedvenceink azt is képesek kiszagolni, ha stresszes hangulatban vagyunk.

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Jelentős változásokon megy át a kutya személyisége, ahogy idősödik Jelentős változásokon megy át a kutya személyisége, ahogy idősödik
Kamaszodik a kutyusunk, mi pedig fogjuk a fejünket, arra gondolva, meddig tart ez? Nyugi, nem lesz ez mindig így...

A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete? A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete?
Egy faj, megannyi fajta. Hihetetlen méretkülönbségekkel. Gondoljunk csak egy csivavára és egy német dogra. Míg az egyik elfér egy válltáskában, a másiknak otthon is tágas tér kell, hogy kényelmesen tudjon mozogni, pihenni. Miért alakulhatott ez így?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Rehabportál Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket? Hírek - Címlapon
Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket?
Több mint 120 ezer gyerek vesz részt a hétfőn induló Állatvédelmi témahéten Hírek - Címlapon
Több mint 120 ezer gyerek vesz részt a hétfőn induló Állatvédelmi témahéten