A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tacskóhoz hasonló kutyák maradványaira bukkantak a régészek a római Colosseum csatornáiban

2022. december 06., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Nem mindennapi leletek kerültek elő az ókori építmény alól – de vajon mit kereshettek ott ezek a kicsi kutyák?



 

Szövevényes hálózat húzódik a Colosseum alatt: csatornák és kamrák végtelen rendszere bújik meg két szinten, ahol 80 függőleges tárnán át lehet le-, illetve feljutni. Ezekben a járatokban pillanatok alatt eltévedhet az ember... Nem véletlenül tanulmányozzák a mai napig a régészek és kutatók, hogy minél többet megtudhassanak az akkori tervezésről, építészetről, és persze az ókori csoda alkotóinak és használóinak életéről, gondolkodásáról.

 

A legutóbbi projekt során olyan felfedezést tettek, melyre aligha számított bárki is: egy 70 méteres szennyvízelvezető csatornát mértek fel centiről-centire, ahol többek között kisméretű kutyákhoz köthető maradványokra bukkantak:

 

„Számos csontot találtunk, melyek nagyon hasonlítanak a mai tacskó csontvázára” - mondta el Alfonsina Russo, a Colosseum igazgatója.

 

 

Már az ókorban is létezhettek a mai tacskókhoz hasonló kutyák?
Már az ókorban is létezhettek a mai tacskókhoz hasonló kutyák?
Fotó: ultimenotizie.live/people.com

 

 

Az ókori stadion véres viadalok színhelye volt: gladiátorok küzdöttek elítélt bűnözőkkel és egymással, ám az élet-halál harcok legnépszerűbb formája talán mégis az volt, amikor hatalmas vadállatokkal kellett megvívniuk – a rómaiak szórakoztatására. Leopárdok, medvék, oroszlánok, struccok és óriási méretű kutyák maradványait is megtalálták a jelenleg is folyó kutatásban.

 

Hogy miként kerülhetett a képbe egy olyan kutya, mely alig érte el a 30 cm-es magasságot, nos, erre még a régészek is keresik a választ. Elképzelhető, hogy akrobatikus mutatványokat vagy különféle trükköket kellett bemutatniuk, esetleg a küzdőtéren próbálták levadászni őket a közönség mulattatására, melynek nagysága elérhette az 50 ezret is! Vagy ami még borzasztóbb: ezeknek az aprócska kutyákat a náluk sokkalta nagyobb vadakkal állítottak szembe, és már kezdődhetett is a harc...

 

 

 Egy 70 méteres szennyvízelvezető csatornában kerültek elő a kistestű kutyák maradványai
 Egy 70 méteres szennyvízelvezető csatornában kerültek elő a kistestű kutyák maradványai
Fotó: telegraph.co.uk

 

 

Nem lehet tudni pontosan; ami viszont biztos, hogy a tacskó, mint kutyafajta a 18. században kezdett el kialakulni Németországban, ahol főként borzvadászatra használták. Neve (Dachshund) is innen ered, a Dachs ugyanis borzot jelent. E veszélyes ellenfél leküzdése pedig bátor, független és hajthatatlan szellemet követelt meg e kutyáktól. Ki tudja, talán már ókori elődeik is rendelkezhettek vele.

 

Forrás: people.com, ultimenotizie.live
Indexkép forrás: ultimenotizie.live

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen
A bátor kutya sajnos lebukott, de ennél cukibb letartóztatásról aligha számolhatott be a rendőrség.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyás barangolások - Varázslatos túra Pilisszentkeresztről Dobogókőre Hírek - Címlapon
Kutyás barangolások - Varázslatos túra Pilisszentkeresztről Dobogókőre
Több mint 120 ezer gyerek vesz részt a hétfőn induló Állatvédelmi témahéten Hírek - Címlapon
Több mint 120 ezer gyerek vesz részt a hétfőn induló Állatvédelmi témahéten