A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ehet a kutya áfonyát?

2024. január 21., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Kedvelt gyümölcseink közé tartozik az áfonya, és persze kedvencünk is szívesen megkóstolná. Jól tesszük, ha adunk neki belőle?



 

Állatorvosok és kutyadietetikusok egybehangzó véleménye* alapján elmondhatjuk, hogy a kék áfonyát kedvenceink is biztonsággal fogyaszthatják. Ez az aprócska gyümölcs számos jótékony tulajdonsággal bír: gazdag antioxidánsokban, fitokemikáliákban és vitaminokban, melyek nagyon fontosak egészségünk szempontjából. Friss és fagyasztott formájában is tápláló nasi mind a gazdinak, mind kutyusának.

 

Kék vagy fekete?

 

A kutyák számára egészséges gyümölcsökről már többször írtunk részletesebben, ezúttal a fekete, illetve a kék áfonya a főszereplő. Bár nagyon hasonlóak, szinte mintha ikrek lennének, van egy kis csavar a dologban: míg a fekete áfonya Európa északi részén őshonos, addig Amerikában inkább a kék változatát ismerik. Színükön kívül leginkább a méretükben figyelhető meg különbség: a fekete áfonya ugyanis valamivel kisebb amerikai rokonánál. Természetesen ma már mindegyikkel találkozhatunk a boltok polcain, szervezetünkre gyakorolt hatásuk is nagyon hasonló.

 

 

Kék áfonya - Egészséges nasi a kutyusnak
Kék áfonya - Egészséges nasi a kutyusnak
Fotó: raisedrightpets.com

 

 

Mitől olyan jó az áfonya?

 

Az áfonya igazi superfood, hiszen rengeteg tápanyag található benne. Fitokemikáliái például nemcsak a szív- és érrendszer egészségét támogatják, de természetes módon segítenek felvenni a harcot a daganatos betegségekkel szemben. Az áfonyában lévő antioxidánsok csökkentik a gyulladásos folyamatokat, ezáltal segíthetik a szellemi frissesség megőrzését idős korban is, továbbá enyhíthetik az ízületi fájdalmakat. A rák kialakulásában szerepet játszó szabadgyökök káros hatásait is enyhítik.

 

Az áfonya vitaminjai, mint a C- és K-vitaminok, erősítik az immunrendszert. Rostjai hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Ásványi anyagai, mint a kálcium, magnézium, vas, zink, mangán és a foszfor gyakran a szükségesnél kisebb mennyiségben találhatóak meg a húsokban – ez természetes módon, áfonyával is pótolható. Egyes kutyaeledel-gyártók is felismerték jótékony hatásait, így már több szárazeledel és konzerv összetevői között is rábukkanhatunk az áfonyára.

 

 

 

Áfonyát a kutyának - Tápanyagokban gazdag finomság
Áfonyát a kutyának - Tápanyagokban gazdag finomság
Fotó: lovingpetproducts.com

 

 

Mitől lehet problémás, ha a kutya áfonyát eszik?

 

Amire érdemes odafigyelni, hogyha egészben nyeli le a kutya (miközben habzsol), torkán akadhatnak a bogyók. Ha kedvencünk pillanatok alatt képes eltüntetni tálkájából az eledelt, akkor előfordulhat, hogy a rágás nélkül elfogyasztott falatok miatt gyomorrontás lép fel. Tudjuk jól, hogy az emésztés már rágás közben beindul, a nyálban lévő emésztőenzimek hatására. Ha a folyamatnak ez a része hiányos, akkor fájhat a pocak, másként alakul a táplálék lebontása és a felszívódás is. Elejét vehetjük ennek, ha például evéslassító tálból etetjük kutyánkat.

 

És figyeljük arra is, hogy ha kertünkben van áfonyabokor, ne az legyen a kutyus hobbija, hogy egész nap azt dézsmálgatja. Nagy mennyiségben ugyanis az áfonya is okozhat hasi diszkomfortot és hasmenést, főként amiatt, hogy növényi rostokban gazdag.

 

 

Hogyan adjunk kutyánknak áfonyát?

 

Frissen, miután alaposan megmostuk a gyümölcsöt, vagy fagyasztott formában, például, ha otthon készítünk kutyusunknak fagylaltot. Először kóstolóval kezdjük, és ne lepődjünk meg azon, ha kedvencünk fintorogva elfordul. A kutyák sem egyformák: vannak, akik bármi ehetőt felfalnának, míg mások válogatósak. Ne erőltessük, ha nem kér az áfonyából. Ha viszont imádja, akkor se vigyük túlzásba az áfonya adását. Néhány szem naponta egészséges nasi.

 

 

Superfood a kutyának - Az áfonya
Superfood a kutyának - Az áfonya
Fotó: darwinspets.com

 

 

Egyéb tudnivalók

 

 

Áfonya vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy tisztán a gyümölcsöt vegyük. Ha sérülés látható rajta, egy-egy szem már romlásnak indult, vagy penész telepedett meg rajta, akkor dobjuk ki.

 

Az aszalt áfonyában több a cukor, a diákcsemegében olyan aszalt gyümölcsök és magvak is lehetnek, amelyek jobb, ha elkerül a kutya. Az áfonyalekvár, dzsem, szirup esetében a mesterséges hozzávalók (pl. nyírfacukor - xilitol) és a magas cukortartalom adhatnak okot aggodalomra, különösen hízásra hajlamos, túlsúlyos vagy cukorbeteg kutyák esetében.

 

Kérdés, panasz, gyanús tünet esetén minden esetben forduljunk állatorvoshoz!

 

 


https://www.darwinspet.com/resources/nutrition/dogs-and-blueberries-the-good-bad-and-the-berry.html

 

Forrás: darwinspet.com
Indexkép forrás: lovingpetproducts.com
Cikk első megjelenése: 2023. augusztus 22.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Kutyasüti DIY - 3 ötletes recept kedvencednek Kutyasüti DIY - 3 ötletes recept kedvencednek
Spenótos-cukkinis falatkák, áfonyás szív, almás-répás roppanós... Otthon elkészíthető, ínycsiklandó finomságok, melyektől kutyusodnak is garantáltan fülig ér majd a szája. Jó étvágyat kívánunk!

Ehet a kutyám brokkolit? Ehet a kutyám brokkolit?
Tápanyagokban és fitokemikáliákban rendkívül gazdag, és még finom is! Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb zöldségünk, mely méltán érdemelte ki az ún. superfood, vagyis szuperegészséges étel jelzőt. De vajon a kutyák is ehetik?

Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket? Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket?
Ki tudna ellenállni egy mennyei fahéjas finomságnak? Ugye, hogy még kedvencünk sem? De milyen hatással van rájuk a fahéj?

Ehet a kutya sütőtököt? Ehet a kutya sütőtököt?
A sütőtök igazi superfood – esszenciális mikrotápanyagokban és rostokban gazdag, ugyanakkor kalóriaszegény, tápláló finomság. Vajon kedvencünknek is adhatunk belőle?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát? Hírek - Címlapon
Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?
Miért szaglásszák a kutyák egymás hátsóját? Hírek - Címlapon
Miért szaglásszák a kutyák egymás hátsóját?