A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ehet a kutya almát?

2023. október 03., 15:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Őszi almafajták különösen ízletesek, amit kutyánk orra is megérez, ahol beleharapunk a roppanós gyümölcsbe. Adhatunk neki belőle?



Tápanyagban gazdag gyümölcsünk nemcsak a gazdi, hanem kedvence egészségére is jótékony hatással bír, de van néhány fontos dolog, amire oda kell figyelnünk, ha ő is kérne almát. Megfelelően tálalva biztonságos finomság, frissítően zamatos – és még jutalomfalatnak is kiváló.

 

Vitaminokban gazdag (A, C és K), fontos ásványi anyagok (kálcium, foszfor), valamint antioxidánsok is találhatók benne. Bőségesen tartalmaz rostokat, ugyanakkor fehérjében szegény, és alacsony kalóriatartalma is mellette szól.

 

Javíthatja az emésztést, remek választás azoknak az ebeknek, akik valamilyen okból kifolyólag szigorú diétára vannak fogva, például fogyókúra miatt csökkenteni kell a bevitt zsír mennyiségét, esetleg vesebetegsége miatt nem mindegy, miből mennyi fehérjéhez jut. Idős kutyáknak is segíthet bizonyos állapotok mellett. Az alma fogyasztása a fogak egészségéhez és a friss lehelethez is hozzájárul.

 

 

Zamatos őszi gyümölcs - A kutyák is szeretik az almát
Zamatos őszi gyümölcs - A kutyák is szeretik az almát
Fotó: packlove.com

 

 

Mire figyeljünk, ha almát adunk kutyánknak?

 

 

Az első és legfontosabb, hogy mindig érett almát válasszunk! Éretlen vagy túlérett, romlott almát soha ne adjunk a kutyánknak!

 

 

Az alma magjaiban található cián mérgező, ezért azokból ne egyen a kutya. Bár kicsi méretük miatt jó néhányat kellene elfogyasztania belőlük ahhoz, hogy gondot okozzon, de jobb, ha nem kockáztatjuk kutyánk egészségét. Távolítsuk el az alma szárát, levelét, mossuk meg az almát, magozzuk ki – akár meg is hámozhatjuk – és már adhatjuk is kedvencünknek.

 

A magház keményebb, sokak számára nehézséget okozhat a elrágása, ezért jobb, ha azt is eltávolítjuk. Kisméretű kutyusuknál, kölyköknél fulladást okozhat, illetve elzárhatja a belek útját, ha habzsolnak, és rágás nélkül nyelnek le belőle többet.

 

Az almában lévő cukor miatt ügyeljünk a mennyiségre, különösen daganatos betegség, diabétesz esetén. Ha kedvencünk cukorbeteg, kérjük ki állatorvosunk tanácsát, kaphat-e almát, és ha igen, milyen fajtát és mennyit.

 

 

Almát a kutyának - Mossuk meg, mielőtt enne belőle
Almát a kutyának - Mossuk meg, mielőtt enne belőle
Fotó: thesprucepets.com

 

 

A kevesebb néha több elve itt is érvényes, mert gyomorrontást, akár még hasmenést is okozhat, ha túl sokat fogyaszt belőle a kutya. Főleg, ha vegyszerrel (pl. permetszer) kezelt, mosatlan almához jut hozzá.

 

 

Mi a helyzet az almás finomságokkal?

 

Az almatartalmú termékek, illetve azok, amelyek almaízzel készülnek, gyakran cukrozottak, és mesterséges ízesítőanyagokat, tartósítószereket is tartalmaznak, melyek károsak a kutya egészségére.

 

Mindig olvassuk el a boltok polcain található almás finomságok (péksütemények pl. almásrétes, befőttek, almaszósz, stb.) leírásában szereplő összetevőket, mielőtt megkóstoltatnánk kutyánkkal. A cukorhelyettesítőként használatos (xilit) nyírfacukor halált okozhat, ha a kutya szervezetébe kerül.

 

Lehetőleg válasszunk organikus gazdálkodásból származó almát, mivel az üzletekben található almákat sok esetben olyan anyagokkal kezelik, melyektől fényesebbnek tűnnek. Mossuk meg alaposan, hogy megszabadítsuk a növényvédőszerektől, permetszerektől.

 

 

Ehető játék kutyáknak - Az alma, mint labda
Ehető játék kutyáknak - Az alma, mint labda
Fotó: pumpkin.care

 

 

Előfordulhat, hogy az alma fogyasztása allergiát vált ki a kutyánál, ezért ha még nem evett almát, kezdjük egy kisebb szelettel, hogy lássuk, hogyan reagál rá szervezete. A legtöbb esetben gond nélkül elrágcsálják, a problémát az alma héjába beivódott vegyszerek is okozhatják, így ha gondoljuk, hámozzuk meg, mielőtt adnánk neki belőle. Allergiás reakcióra utaló tünetek: köhögés, tüsszögés, duzzanat, nehézlégzés, szapora szívverés, és egyéb tünetek fellépése esetén értesítsük állatorvosunkat.

 

 

Hogyan tálaljuk az almát?

 

Apró kockákra vágva vagy lereszelve belekeverhetjük a kutya eledelébe, de készíthetünk belőle házi almapürét is. Pépesítjük, és cukor hozzáadása nélkül adjuk kedvencünknek. Ilyen esetben rövid ideig áll el az alma, ezért a legjobb, ha etetés előtt frissen készítjük el. Ha kutyusunk szereti a gyümölcsöket, meglephetjük egy házi smoothie-val, melybe a számára egészséges gyümölcsökből dobunk össze. Nyáron hűsítő finomság lehet az almás-joghurtos jégkocka, és természetesen az otthon elkészített kutyakekszet is bátran ízesíthetjük vele.

 

Forrás: dogsnaturally.com, thesprucepets.com
Indexkép forrás: pumpkin.care
Cikk első megjelenése: 2022. október 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Ehet a kutya áfonyát? Ehet a kutya áfonyát?
Kedvelt gyümölcseink közé tartozik az áfonya, és persze kedvencünk is szívesen megkóstolná. Jól tesszük, ha adunk neki belőle?

Kutyasüti DIY - 3 ötletes recept kedvencednek Kutyasüti DIY - 3 ötletes recept kedvencednek
Spenótos-cukkinis falatkák, áfonyás szív, almás-répás roppanós... Otthon elkészíthető, ínycsiklandó finomságok, melyektől kutyusodnak is garantáltan fülig ér majd a szája. Jó étvágyat kívánunk!

Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket? Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket?
Ki tudna ellenállni egy mennyei fahéjas finomságnak? Ugye, hogy még kedvencünk sem? De milyen hatással van rájuk a fahéj?

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta MOL Nyrt. Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Megfiatalodott a 96 éves nagypapa, miután egy kicsi kölyökkutya belépett az életébe Hírek - Címlapon
Megfiatalodott a 96 éves nagypapa, miután egy kicsi kölyökkutya belépett az életébe
Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi! Hírek - Címlapon
Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi!