A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Superfood - A kutyabarát táplálék

Ételek a külső-belső egészségért


2016. augusztus 06., 13:00


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




Hét olyan élelmiszert mutatunk be, melyek segítik megőrizni a mozgékonyságot, figyelmet és nem utolsó sorban az egészséget kutyáink számára. Ezek bizony nem mindig olcsó fogások, de a tudatos táplálkozás követőinél már biztosan megtalálhatóak az alapanyagok.



"Egy falat nekem, egy falat neked, kiskutyám!" - Ha nem etetjük az asztalnál kedvencünket, akkor is ismerős ez a mondat. De ki gondolta volna, hogy a manapság oly népszerű szuperételekből (superfood-okból) a kutyánknak is nyugodtan adhatunk?

 

Először is azt tisztázzuk, hogy miért kapták bizonyos ételek a "szuper" jelzőt. A tudomány mai állása szerint vannak olyan élelmiszerek, melyek segítenek - akár sejtszinten - regenerálódni a szervezetnek. Megelőznek betegségeket, illetve bizonyos testrészekre, szervekre különösen jó hatással vannak. Úgy tűnik, a most következő alapanyagok nem csak az emberek számára kincsek, hanem négylábú barátainknak is!

 

Áfonya, a superfood!
Áfonya, a superfood!
Kép: www.pinterest.com

 

Íme, az a hetes lista, melynek darabjai kiemelkedő hatással vannak akár nyersen, akár főzve a kutyának és gazdának.

 

1. Áfonya:

    Ismert, bár drága gyümölcse a nyári szezonnak. Az áfonya antioxidáns tartalma - vagyis     daganatmegelőző hatása - miatt az egyik legjobb étel. A kutya számára is! Joghurtba     keverve, vagy akár egy kis kutyakeksszel adhatjuk. Ez utóbbit ne magunknak. 

 

2. Kókuszolaj:

    Egyre többen ismerkednek ezzel az újfajta zsiradékkal. A kókuszolajnak nincs utóíze,     így sem a kutyánk, sem mi nem azt fogjuk érezni, hogy minden ételhez megettünk egy     fél kókuszdiót. Főzéskor adjuk az ételéhez, ezzel segítve az E-vitamin bevitelt. Ettől a     kutya szőre fényesebb lesz (a miénk is), és a szövetekre is jótékony hatással van. 

 

3. Quinoa:

    Nem sokan ismerik ezt a köretnek használható gabonafélét. Pedig rendkívül jó   tulajdonságokkal rendelkezik. Érdemes beépíteni az ember és a kutya étrendjébe egyaránt. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére használt rizs-féle kitűnően     emészthető szénhidrátforrás. Allergiás kutyáknak (és embereknek) nagyon jó alternatíva.

 

Fodros kel chips kinek kell?
Fodros kel chips kinek kell? 
Fotó: dogismysous.files.wordpress.com

 

4. Fodros kel:

    Íme egy zöldség, ami egyáltalán nem terjedt el a magyar piacokon! Ne keverjük össze a     kínai kellel, mert annál jóval ritkásabb, és valóban fodros a levélzete. Habár nálunk nem     nagyon ismert, a csontrendszer hálát rebegne a fogyasztásáért! Magas A, C és K     vitaminforrás, valamint rákmegelőző. 

Az ételhez gőzölt levelet adjunk, vagy kenjük be olajjal és süssünk belőle chipset. Megkóstolni szabad! 

 

5. Édesburgonya:

    Szinte az összes élelmiszerboltban megtalálható ma már. Sokkal nagyobb, mint a hagyományos krumpli, nos, az ára is. Ennek ellenére a superfood-ok között már évek óta     megtalálható. Vitamin és ásványi anyag tartalma teszi olyan különlegessé, hogy akik     kedvelik, bátran állítják: megéri a pénzt. Immunizáló hatása a kutyáknak is segít     legyőzni, illetve megelőzni a különböző betegségeket. 

 

6. Mogyoróvaj:

    A magyar konyha számára szinte teljesen ismeretlen fehérjeforrás, mely a "jó zsírok"     csoportjába tartozik. Magas kalóriatartalma miatt keveset is elég fogyasztani belőle,     hogy érezhető legyen jótékony hatása a szív- és érrendszerre.

 

Répa rágóka
Répa rágóka
Fotó: freiheit-fuer-tiere.de

 

7. Sárgarépa: 

    Ha eddig fogták a fejüket, hogy mennyire drága zöldség és gyümölcs felhozatalt     állítottunk össze, akkor most fellélegezhetnek! Végre egy étek, ami árban     és fellelhetőségben is egyaránt elérhető. Már írtunk róla, hogy a répát milyen gusztán     tudják ropogtatni a kutyák is. Ezt a jövőben is támogathatjuk, mivel béta-karotin     tartalma nemcsak a szívbetegségeket előzi meg, de a látást is javítja. 

 

A szuperételek által biztosíthatjuk kutyánk számára, hogy boldog, kiegyensúlyozott életet élhessenek. Természetesen, ehhez az a vidámság és öröm is kell, melyet az együtt töltött órák adnak meg. Ezek a különleges ételek a mindennapi harmonikus táplálkozás alternatívái és kiegészítői lehetnek. 

 

 

Olvasd el ITT, milyen Superfood-okat adj idős kutyádnak, hogy tovább fitt és egészséges maradjon! Egy szuper-egészséges fűszerért pedig kattints ide!

 

 

 

 

Forrás: prettyfluffy.com
Indexkép forrás: petnet.io
Cikk első megjelenése: 2015. május 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról
Álomszép fehér bunda, igéző szemek, rózsaszín orr. Semmihez sem fogható megjelenésük mellett azonban különleges odafigyelést, törődést igényelnek az albínók. Mit érdemes tudni róluk?

Miért őszülnek idő előtt a kutyák? Miért őszülnek idő előtt a kutyák?
Az ősz szőrszálak már fiatalabb korban is megjelenhetnek kedvencünk pofáján. Mi okozza és mely tényezők befolyásolják alapvetően az őszülés folyamatát?

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutya-macska barátság -  Egy jó viszony kezdete Hírek - Címlapon
Kutya-macska barátság - Egy jó viszony kezdete
Nem lesz több kóbor kutya Hollandiában! Hírek - Címlapon
Nem lesz több kóbor kutya Hollandiában!