A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Superfood - A kutyabarát táplálék

Ételek a külső-belső egészségért


2016. augusztus 06., 13:00


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




Hét olyan élelmiszert mutatunk be, melyek segítik megőrizni a mozgékonyságot, figyelmet és nem utolsó sorban az egészséget kutyáink számára. Ezek bizony nem mindig olcsó fogások, de a tudatos táplálkozás követőinél már biztosan megtalálhatóak az alapanyagok.



"Egy falat nekem, egy falat neked, kiskutyám!" - Ha nem etetjük az asztalnál kedvencünket, akkor is ismerős ez a mondat. De ki gondolta volna, hogy a manapság oly népszerű szuperételekből (superfood-okból) a kutyánknak is nyugodtan adhatunk?

 

Először is azt tisztázzuk, hogy miért kapták bizonyos ételek a "szuper" jelzőt. A tudomány mai állása szerint vannak olyan élelmiszerek, melyek segítenek - akár sejtszinten - regenerálódni a szervezetnek. Megelőznek betegségeket, illetve bizonyos testrészekre, szervekre különösen jó hatással vannak. Úgy tűnik, a most következő alapanyagok nem csak az emberek számára kincsek, hanem négylábú barátainknak is!

 

Áfonya, a superfood!
Áfonya, a superfood!
Kép: www.pinterest.com

 

Íme, az a hetes lista, melynek darabjai kiemelkedő hatással vannak akár nyersen, akár főzve a kutyának és gazdának.

 

1. Áfonya:

    Ismert, bár drága gyümölcse a nyári szezonnak. Az áfonya antioxidáns tartalma - vagyis     daganatmegelőző hatása - miatt az egyik legjobb étel. A kutya számára is! Joghurtba     keverve, vagy akár egy kis kutyakeksszel adhatjuk. Ez utóbbit ne magunknak. 

 

2. Kókuszolaj:

    Egyre többen ismerkednek ezzel az újfajta zsiradékkal. A kókuszolajnak nincs utóíze,     így sem a kutyánk, sem mi nem azt fogjuk érezni, hogy minden ételhez megettünk egy     fél kókuszdiót. Főzéskor adjuk az ételéhez, ezzel segítve az E-vitamin bevitelt. Ettől a     kutya szőre fényesebb lesz (a miénk is), és a szövetekre is jótékony hatással van. 

 

3. Quinoa:

    Nem sokan ismerik ezt a köretnek használható gabonafélét. Pedig rendkívül jó   tulajdonságokkal rendelkezik. Érdemes beépíteni az ember és a kutya étrendjébe egyaránt. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére használt rizs-féle kitűnően     emészthető szénhidrátforrás. Allergiás kutyáknak (és embereknek) nagyon jó alternatíva.

 

Fodros kel chips kinek kell?
Fodros kel chips kinek kell? 
Fotó: dogismysous.files.wordpress.com

 

4. Fodros kel:

    Íme egy zöldség, ami egyáltalán nem terjedt el a magyar piacokon! Ne keverjük össze a     kínai kellel, mert annál jóval ritkásabb, és valóban fodros a levélzete. Habár nálunk nem     nagyon ismert, a csontrendszer hálát rebegne a fogyasztásáért! Magas A, C és K     vitaminforrás, valamint rákmegelőző. 

Az ételhez gőzölt levelet adjunk, vagy kenjük be olajjal és süssünk belőle chipset. Megkóstolni szabad! 

 

5. Édesburgonya:

    Szinte az összes élelmiszerboltban megtalálható ma már. Sokkal nagyobb, mint a hagyományos krumpli, nos, az ára is. Ennek ellenére a superfood-ok között már évek óta     megtalálható. Vitamin és ásványi anyag tartalma teszi olyan különlegessé, hogy akik     kedvelik, bátran állítják: megéri a pénzt. Immunizáló hatása a kutyáknak is segít     legyőzni, illetve megelőzni a különböző betegségeket. 

 

6. Mogyoróvaj:

    A magyar konyha számára szinte teljesen ismeretlen fehérjeforrás, mely a "jó zsírok"     csoportjába tartozik. Magas kalóriatartalma miatt keveset is elég fogyasztani belőle,     hogy érezhető legyen jótékony hatása a szív- és érrendszerre.

 

Répa rágóka
Répa rágóka
Fotó: freiheit-fuer-tiere.de

 

7. Sárgarépa: 

    Ha eddig fogták a fejüket, hogy mennyire drága zöldség és gyümölcs felhozatalt     állítottunk össze, akkor most fellélegezhetnek! Végre egy étek, ami árban     és fellelhetőségben is egyaránt elérhető. Már írtunk róla, hogy a répát milyen gusztán     tudják ropogtatni a kutyák is. Ezt a jövőben is támogathatjuk, mivel béta-karotin     tartalma nemcsak a szívbetegségeket előzi meg, de a látást is javítja. 

 

A szuperételek által biztosíthatjuk kutyánk számára, hogy boldog, kiegyensúlyozott életet élhessenek. Természetesen, ehhez az a vidámság és öröm is kell, melyet az együtt töltött órák adnak meg. Ezek a különleges ételek a mindennapi harmonikus táplálkozás alternatívái és kiegészítői lehetnek. 

 

 

Olvasd el ITT, milyen Superfood-okat adj idős kutyádnak, hogy tovább fitt és egészséges maradjon! Egy szuper-egészséges fűszerért pedig kattints ide!

 

 

 

 

Forrás: prettyfluffy.com
Indexkép forrás: petnet.io
Cikk első megjelenése: 2015. május 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek
Mintha egy angyal küldte volna oda a kiskutyát, a legnehezebb pillanatban. Megható történet!

Akik mellett nem lehet könnyek nélkül elmenni Akik mellett nem lehet könnyek nélkül elmenni
A kóborló gazdátlan állatok száma elképesztő mennyiséget öltött az országban. Ugyanakkor az örökbefogadási kedv és lehetőség lassan nullához közelít.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9 Hírstart MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutya-macska barátság -  Egy jó viszony kezdete Hírek - Címlapon
Kutya-macska barátság - Egy jó viszony kezdete
Nem lesz több kóbor kutya Hollandiában! Hírek - Címlapon
Nem lesz több kóbor kutya Hollandiában!