A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya-macska barátság - Egy jó viszony kezdete

2016. augusztus 08., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Nevelés
Kemény fába vágja a fejszéjét az, aki kutyát és cicát szeretne együtt tartani. Különösen akkor, ha egyikük menhelyről való, felnőtt. Egy rossz tapasztalatú ebbel, vagy egy igazán makacs macskával nem lesz könnyű dolga a vállalkozó szellemű gazdinak. Van lehetetlen társítás is, de megéri próbálkozni.A kutyák és macskák testbeszédének ismeretével nem nehéz rájönni, hogy mi a két faj közötti ellenségeskedés fő oka. Ha ebünk a farkát csóválja, az örömöt fejez ki, míg a macskáknál épp ellenkező jelentéssel bír. Ha azonban a cica hanyagul, magasra emelt farokkal oldalog el a kutya mellett, azt ugatós barátunk szintén könnyen félreértelmezheti. Ugyanis a kutyáknál ez a dominancia jele, ahogy az is, mikor a macsek játszó szándékkal, tárt karokkal a fejére ugrik. Rövid ismerkedés után könnyen megértik egymás testbeszédét, így elkerülhetőek a további félreértések. A kutya a macskára falkatagként fog tekinteni.

 

A legjobb játszótárs
Kölyökkutya és macska - a legjobb játszótárs
Fotó: cutestpaws.com

 

Az új jövevény érkezése előtt - akár a kutya az, akár a cica - különítsünk el mindkét állat számára egy privát szférát. Eleinte, ha bizonytalanok vagyunk jobb, ha nem találkozik a két kedvenc. Várjunk, amíg az újdonsült kisállat felfedezi saját területét, és korábbi négylábúnk is hozzászokik a szagokhoz. Segíthet az is, ha néha kicseréljük a pokrócukat, így megismerkedhetnek egymás illatával. Az új jövevény kiválasztásakor vegyük figyelembe otthoni kedvencünk természetét, és korát is. Legjobb, ha az újonc fiatal, így bármihez hozzászoktatható, ellenben, ha a társa már idős, szerencsésebb, ha korosabb partnert választunk mellé.

 

Első találkozásukkor fontos az időzítés, és a figyelem. Nem árt előtte megetetni, és jól lefárasztani a két rosszcsontot, így kevésbé lesz heves a találkozás. Kutyánkat mindenképpen tegyük pórázra, várjunk el tőle néhány engedelmességi mutatványt, és amikor közelítünk a macska területére, ne engedjük, hogy húzzon. Kérjük, hogy figyeljen ránk. A megfelelő jutalmazást se feledjük, hiszen a nyugodt viselkedésért kutyakeksz jár! Ha ebünk nem túl heves nyugodtan közelebb mehetünk a cicához, akár meg is szagoltathatjuk vele, de figyeljük a macska reakcióit is. Nem lenne szerencsés, ha egy hirtelen mozdulattal félelmében kikaparná az eb szemét. Ugatás, félelem, vagy egyéb nem megfelelő reakciók esetén folytassuk az ismerkedést egy másik napon, vagy később, egy újabb kiadós játék után.

 

Heves reakció a macskától
Találkozás kutyával - heves reakció a macskától
Fotó: wormsandgermsblog.com


Előfordulnak igazán jó szövetségesek, akik a kezdetektől barátok. Biztosan mindannyian találkoztunk már a nagy testű bundás eb, és az egészen pici cica párosával. Ők elválaszthatatlanok lesznek, és sosem fog problémát okozni a különböző jelbeszéd. Olyan esetekkel is találkozhatunk, ahol sosem barátkoznak meg egymással. A próbálkozást azonban ne adjuk fel, egymás elviseléséig eljuttathatjuk a két fajt, még ha a kapcsolat nem is lesz sosem igazán töretlen. Ez esetben sose hagyjuk együtt a négylábúakat, ha nem vagyunk otthon. Zárjuk őket külön szobába, vagy szeparáljunk el saját területet mindkettőnek.

 

A következő videóban egy sorozatot láthatunk kutyák és cicák első találkozásáról. A kutyusok nagyon barátságosan közelednek, inkább a macskák azok, akiktől tartani kell. Persze vannak kivételek. Érdemes megnézni, nagyon aranyos videó! :)

 

 

 


Indexkép forrás: blog.barknyapp.com
Cikk első megjelenése: 2015. május 22.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban
Kedvencünk általános jóllétének és egészségének megőrzéséhez fontos, hogy mind fizikailag, mind érzelmileg, mind mentálisan is jól érezze magát. Hogyan segíthetünk neki ebben?

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A világ minden tájáról érkeznek kuvaszok a hétvégén Hírek - Címlapon
A világ minden tájáról érkeznek kuvaszok a hétvégén
Superfood - A kutyabarát táplálék Hírek - Címlapon
Superfood - A kutyabarát táplálék