A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák

2024. március 09., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?



 

Azon felül, hogy megrágcsálják a növényeket, ugyan miféle bajt okozhatnának a meztelencsigák – gondolhatnánk. Nos, a kockázat valós, hiszen köztigazdái lehetnek egy igen veszélyes féregnek.

 

Az Angiostrongylus vasorum, más néven a francia szívféreg, súlyos tüdőférgességet okozhat kutyáknál, és ha ez nem lenne elég, a szívbe is képes bejutni. Elsősorban kutyákra és rókákra veszélyes, és hazánkban is jelen van. Az utóbbi években pedig Európa északabbi részein is találkoztak már ilyen esetekkel.

 

A parazita köztigazdái tehát a csigák és a meztelencsigák, életciklusuk java-része azonban a kutyában, illetve rókában megy végbe. A jó hír, hogy a betegség emberre nem terjed.

 

 

A francia szívféreg (Angiostrongylus vasorum) előfordulása Európában
A francia szívféreg (Angiostrongylus vasorum) előfordulása Európában
Fotó: mdpi.com

 

 

Fertőzés esetén a kifejlett férgek a kutya, róka tüdejében, illetve vérereiben telepszenek meg. Lerakják petéiket, melyeket az állat felköhög, majd lenyeli, így a peték az emésztőrendszeren át az ürülékben jutnak ki a szabadba. A csigák ezt megdézsmálják, így a peték bekerülnek szervezetükbe. A kutya, róka pedig akkor fertőződik meg, amikor kíváncsiságában megeszi a csigát, vagy a csiganyálkát.

 

Nincs könnyű dolga a gazdiknak sem: azt ugyan még meghallani, ahogy a kutya elropogtat egy „házas csigát”. A meztelencsigák azonban lehetnek olyan kicsik is, hogy legelészés közben könnyedén lenyelheti a kutya. Megtörténhet ez akkor is, ha a kutya séta vagy kirándulás közben beleiszik egy pocsolyába, és a vízben vagy a víz szélén lévő csiga is lecsúszik a torkán.

 

A csigák által hátrahagyott nyálka is tartalmazhat parazitákat, ezért jobb, ha a kutya nem nyalja fel. Ha szőrére rátapadt egy csiga, szedjük le óvatosan, a nyálkát pedig alaposan töröljük le, nehogy lenyalja magáról a kutya. A talppárnák közé is beragadhat egy-egy meztelencsiga, járjunk el ugyanígy.  

 

 

Csigák és meztelencsigák - Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak
Csigák és meztelencsigák - Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak
Fotó: elanco.com

 

 

Tünetek

 

A féreggel való fertőzésre utaló tünetek eléggé változatosak. A tüdő érintettsége esetén tipikus a köhögés, de mozgás közben megfigyelhető nehézlégzés vagy fulladás is.

 

Az erek érintettségénél vérzékenység jelenhet meg, mivel a vér kevésbé tud megalvadni. Jelei: orrvérzés, vérzés a szájüregben, bevérzések a szemben vagy szokatlan vérzés műtéti beavatkozást követően. Általános tünet a fáradékonyság. Továbbá érintett lehet az agy, a vesék és az idegrendszer is, bár ez jóval ritkább.

 

Azzal azonban fontos tisztában lenni, hogy súlyos fertőzöttség esetén életveszélyes állapotba kerülhet a kutya.

 

 

Diagnózis

 

Állatorvosunk a fizikális vizsgálat mellett laboratóriumi vizsgálatokat is elrendelhet (vér, vizelet, ürülék). Szükséges lehet még röntgen és ultrahang elvégzése is, ha a tünetek alapján nem lehet más betegséget egyértelműen kizárni.

 

 

Hazánkban számos faja él a meztelencsigáknak, köztük invazív fajok is
Hazánkban számos faja él a meztelencsigáknak, köztük invazív fajok is
Fotó: pestsbanned.com

 

 

Kezelés

 

Gyógyszeres kezeléssel jól gyógyítható a betegség. Léteznek olyan féreghajtó tabletták, és parazitaellenes készítmények, melyek kezdeti formájában képesek megszüntetni a fertőzést. Állatorvosunk receptre kapható gyógyszert is felírhat, melynek adagolását pontosan be kell tartani.

 

Komolyabb tünetek esetén azonban további kezelésekre lehet szükség, hogy megelőzzék az életveszélyes állapot kialakulását. Késői felismerés esetén a terápiás részét képezhetik alábbiak: intenzív állatkórházi ellátás, vérátömlesztés, további gyógyszerek.

 

 

Megelőzés

 

A legjobb, amit tehetünk, ha megelőzzük a problémát:

 

  • Kérjük ki állatorvosunk tanácsát a kutyánk számára megfelelő féreghajtó készítmény kiválasztásában
  • Gondoskodjunk kutyánk rendszeres parazitaellenes kezeléséről (férgek, bolhák, kullancsok, stb.)
  • Előzzük meg, hogy kutyánk csigát egyen
  • Szedjük fel kutyánk után a kakit és a megfelelő módon dobjuk ki
  • Ne használjunk csigacsapdát, mert a benne lévő méreganyagok a kutyákra is veszélyesek

 

 

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét! 

 

Forrás

  1. https://www.mdpi.com/2076-0817/10/10/1236 (Ábra - A. vasorum Európában)
  2. https://vethelpdirect.com/vetblog/2009/12/03/beware-of-slugs-and-snails/

Forrás: vethelpdirect.com
Indexkép forrás: Unsplash/@brookecagle - wagwalking.com
Cikk első megjelenése: 2023. október 27.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Ehetnek a kutyák cseresznyét? Ehetnek a kutyák cseresznyét?
Ahogy a cseresznyefa mennyei illatot árasztó virágai a tavasz közeledtét jelzik, úgy piros termése a nyár idilli képét vetítik elénk május végén. Édes, roppanós gyümölcsét szinte mindenki szereti. De vajon kedvencünknek is adhatunk belőle?

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Országos szinten a kutyák 6-7%-a szívféreggel fertőzött lehet Országos szinten a kutyák 6-7%-a szívféreggel fertőzött lehet
A szívférgesség továbbra is a kutyák egyik legádázabb ellensége. Az állatorvosok tapasztalatai alapján 1-2%-kal emelkedhetett a szívférges kutyák száma, azaz a hazai kutyapopulációnak jelenleg átlagosan 6-7%-a fertőzött. Az ország egyes területein sokkal magasabb is lehet a fertőzöttség. A szívférgesség tüneteire már nagyon súlyos stádiumban figyelnek fel a kutyatartók, ezért is fontos a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálat minden 6 hónapnál idősebb kutya esetében. Dr. Fok Éva ny. tudományos főmunkatárs, PhD, állatorvos, parazitológus elmondta, hogyan védhetjük meg négylábú kedvenceinket: a prevenció a kulcs a harcban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Hírek - Címlapon
Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk! Hírek - Címlapon
Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk!