A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák

2024. március 09., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?



 

Azon felül, hogy megrágcsálják a növényeket, ugyan miféle bajt okozhatnának a meztelencsigák – gondolhatnánk. Nos, a kockázat valós, hiszen köztigazdái lehetnek egy igen veszélyes féregnek.

 

Az Angiostrongylus vasorum, más néven a francia szívféreg, súlyos tüdőférgességet okozhat kutyáknál, és ha ez nem lenne elég, a szívbe is képes bejutni. Elsősorban kutyákra és rókákra veszélyes, és hazánkban is jelen van. Az utóbbi években pedig Európa északabbi részein is találkoztak már ilyen esetekkel.

 

A parazita köztigazdái tehát a csigák és a meztelencsigák, életciklusuk java-része azonban a kutyában, illetve rókában megy végbe. A jó hír, hogy a betegség emberre nem terjed.

 

 

A francia szívféreg (Angiostrongylus vasorum) előfordulása Európában
A francia szívféreg (Angiostrongylus vasorum) előfordulása Európában
Fotó: mdpi.com

 

 

Fertőzés esetén a kifejlett férgek a kutya, róka tüdejében, illetve vérereiben telepszenek meg. Lerakják petéiket, melyeket az állat felköhög, majd lenyeli, így a peték az emésztőrendszeren át az ürülékben jutnak ki a szabadba. A csigák ezt megdézsmálják, így a peték bekerülnek szervezetükbe. A kutya, róka pedig akkor fertőződik meg, amikor kíváncsiságában megeszi a csigát, vagy a csiganyálkát.

 

Nincs könnyű dolga a gazdiknak sem: azt ugyan még meghallani, ahogy a kutya elropogtat egy „házas csigát”. A meztelencsigák azonban lehetnek olyan kicsik is, hogy legelészés közben könnyedén lenyelheti a kutya. Megtörténhet ez akkor is, ha a kutya séta vagy kirándulás közben beleiszik egy pocsolyába, és a vízben vagy a víz szélén lévő csiga is lecsúszik a torkán.

 

A csigák által hátrahagyott nyálka is tartalmazhat parazitákat, ezért jobb, ha a kutya nem nyalja fel. Ha szőrére rátapadt egy csiga, szedjük le óvatosan, a nyálkát pedig alaposan töröljük le, nehogy lenyalja magáról a kutya. A talppárnák közé is beragadhat egy-egy meztelencsiga, járjunk el ugyanígy.  

 

 

Csigák és meztelencsigák - Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak
Csigák és meztelencsigák - Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak
Fotó: elanco.com

 

 

Tünetek

 

A féreggel való fertőzésre utaló tünetek eléggé változatosak. A tüdő érintettsége esetén tipikus a köhögés, de mozgás közben megfigyelhető nehézlégzés vagy fulladás is.

 

Az erek érintettségénél vérzékenység jelenhet meg, mivel a vér kevésbé tud megalvadni. Jelei: orrvérzés, vérzés a szájüregben, bevérzések a szemben vagy szokatlan vérzés műtéti beavatkozást követően. Általános tünet a fáradékonyság. Továbbá érintett lehet az agy, a vesék és az idegrendszer is, bár ez jóval ritkább.

 

Azzal azonban fontos tisztában lenni, hogy súlyos fertőzöttség esetén életveszélyes állapotba kerülhet a kutya.

 

 

Diagnózis

 

Állatorvosunk a fizikális vizsgálat mellett laboratóriumi vizsgálatokat is elrendelhet (vér, vizelet, ürülék). Szükséges lehet még röntgen és ultrahang elvégzése is, ha a tünetek alapján nem lehet más betegséget egyértelműen kizárni.

 

 

Hazánkban számos faja él a meztelencsigáknak, köztük invazív fajok is
Hazánkban számos faja él a meztelencsigáknak, köztük invazív fajok is
Fotó: pestsbanned.com

 

 

Kezelés

 

Gyógyszeres kezeléssel jól gyógyítható a betegség. Léteznek olyan féreghajtó tabletták, és parazitaellenes készítmények, melyek kezdeti formájában képesek megszüntetni a fertőzést. Állatorvosunk receptre kapható gyógyszert is felírhat, melynek adagolását pontosan be kell tartani.

 

Komolyabb tünetek esetén azonban további kezelésekre lehet szükség, hogy megelőzzék az életveszélyes állapot kialakulását. Késői felismerés esetén a terápiás részét képezhetik alábbiak: intenzív állatkórházi ellátás, vérátömlesztés, további gyógyszerek.

 

 

Megelőzés

 

A legjobb, amit tehetünk, ha megelőzzük a problémát:

 

  • Kérjük ki állatorvosunk tanácsát a kutyánk számára megfelelő féreghajtó készítmény kiválasztásában
  • Gondoskodjunk kutyánk rendszeres parazitaellenes kezeléséről (férgek, bolhák, kullancsok, stb.)
  • Előzzük meg, hogy kutyánk csigát egyen
  • Szedjük fel kutyánk után a kakit és a megfelelő módon dobjuk ki
  • Ne használjunk csigacsapdát, mert a benne lévő méreganyagok a kutyákra is veszélyesek

 

 

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét! 

 

Forrás

  1. https://www.mdpi.com/2076-0817/10/10/1236 (Ábra - A. vasorum Európában)
  2. https://vethelpdirect.com/vetblog/2009/12/03/beware-of-slugs-and-snails/

Forrás: vethelpdirect.com
Indexkép forrás: Unsplash/@brookecagle - wagwalking.com
Cikk első megjelenése: 2023. október 27.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Beagle Club Online JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Hírek - Címlapon
Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk! Hírek - Címlapon
Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk!