A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Orrvérzés kutyáknál - mire utalhat és mit tegyünk?

2020. november 30., 13:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Rendkívül ijesztő látvány, ha kutyánk orra vérezni kezd. Hogyan segíthetünk rajta, és mikor forduljunk állatorvoshoz?



Az orrvérzés (epistaxis) az egyik legnyugtalanítóbb a légutakat érintő problémák közül, mellyel egy gazdi szembesülhet. A vérzés eredhet az orrból, az orrmelléküregekből vagy az orrgaratból. A legtöbb akut és hirtelen fellépő állapot hátterében egy egyszerű trauma vagy felsőlégúti fertőzés áll, mértéke az enyhétől a súlyosig terjedhet, mely sürgősségi ellátásra szorul.

 

Az orrvérzés okai kutyáknál

 

Kisebb sérüléstől kezdve idegentest beágyazódásán át súlyos, akár az egész szervezetre kiható állapotig terjedhet az epistaxis okainak skálája. Szerencsés esetben a kutya beütötte az orrát heves játék vagy szaladgálás közben, ha azonban idegen test (pl. toklász) szorult az orrjáratába, a kellemetlenségtől orra dörgölésével, mancsolásával próbálhat megszabadulni, tüsszögések közepette.

 

Ha duzzanattal jár együtt, akkor rovarcsípésre is gyanakodhatunk, mely szintén fájdalmas, és az erőltetett prüszkölés hatására megrepedhetnek az orr apró hajszálerei, vérzés tapasztalható.

 

Az orrvérzés megjelenhet bakteriális vagy gombás eredetű fertőzésnél, mely az orrjáratokat, orrmelléküreget vagy a felsőlégutakat érinti. Fogászati betegség (pl. gyulladás, tályog) esetén a kórokozók feljuthatnak az orrba, mely orrváladékozás, tüsszögés, szipogás mellett vérzéssel is járhat.

 

Bizonyos, kullancs által terjesztett betegségek jellemző tünete az orrvérzés, pl. az Ehrlichiosis, Sziklás-hegységi foltos láz (Rocky Mountain Spotted Fever).

 

Daganatos megbetegedés, különösen ha az a koponyán belül vagy az orr belső területén alakul ki, szintén eredményezheti nagyobb mennyiségű vér távozását az orron, szájüregen át.

 

Idegentest is okozhat orrvérzést, ha a kutya szimatolás közben beszippantja
Idegentest is okozhat orrvérzést, ha a kutya szimatolás közben beszippantja
Fotó: bravotv.com

 

A véralvadás veleszületett vagy szerzett rendellenessége is megmutatkozhat orrvérzés formájában:

  • vérzékenység (hemofília)
  • ITP (immuntrombocitopénia = immunológiai okok miatt alacsony vérlemezkeszám)
  • DIC (disszeminált intravaszkuláris alvadás)
  • von Willebrand-szindróma (kóros vérzékenységgel járó állapot)
  • csontvelő-betegség

Orrvérzés kísérheti a mérgezést is, például, ha a kutya rágcsálóirtó szert fogyasztott. Gyógyszerek mellékhatásaként, allergiás reakció következtében is megjelenthet. Nyaralás, utazás során kerüljük azon helyeket, ahol mérges kígyókkal találkozhatunk, kutyánk kíváncsisága, vadászösztöne végzetes következményekkel járhat.

 

A diagnózis felállítása orrvérzés esetén

 

Fontos megfigyelni, hogy honnan és milyen mértékben távozik vér? Ha a vérzés egyoldali, tehát csak egyik orrlyukából ered, jelezhet fogászati problémát (pl. tályogot), jó- vagy rosszindulatú szövetburjánzást a pofa egyik oldalán vagy idegentestet, melyet a kutya véletlenül felszippantott és beékelődött az egyik orrjáratba.

 

Gondoljuk át, mikor, milyen körülmények között indult el az orrvérzés kedvencünknél. Segíthet, ha az alábbi kérdéseket sorra vesszük:

  • Használtunk-e rágcsálóirtó szert otthonunkban vagy a kertünkben? Hozzáférhetett-e a kutya?
  • Volt-e arra példa, hogy elpusztított egy rágcsálót, netán meg is ette?
  • Érhette-e sérülés a kutya orrát, például játék, szaladgálás közben nekirohant-e valaminek?
  • Sétáink során megfordultunk-e olyan helyen, ahol belélegezhetett toxinokat, idegentestet (pl. toklászt az érintetlen vagy frissen lenyírt fűben)?
  • Szed-e a kutya gyógyszereket, gyógykészítményeket? Hozzáférhetett-e véletlenül humán gyógyszerekhez?
  • Tapasztaltunk-e sötét, szurokszerű székletet kutyánk ürítésekor?
  • Észrevettünk-e vérzést, sebeket a kutya szájában, a fogínye mentén?
  • Megfigyeltünk-e heves tüsszögést, vagy azt, hogy mancsával piszkálja az orrát, hozzádörgöli a padlóhoz, bútorokhoz?
  • Vannak-e duzzanatok, dudorok vagy véraláfutásra utaló sötétebb területek a kutya orra körül?
Az orrvérzés a kutyák számára is kellemetlen, vigyázzunk egészségére
Az orrvérzés a kutyák számára is kellemetlen, vigyázzunk egészségére
Fotó: newsatlas.com

 

A kórtörténet ismertetése mellett általános fizikai vizsgálatot is elvégezhet állatorvosunk, melynek során alaposan megvizsgálja a kutya pofáját, szemeit, szájüregét, orrát alábbiakra ügyelve:

  • elváltozás a kutya pofáján
  • az orr környékén lévő bőr állapota
  • duzzanat az orrháton, az orr oldalsó vagy ajaki tájékán
  • a fogíny színe, állapota
  • a harmadik szemhéj helyzete
  • szemsérülés (pl. ütődés következtében elmozdult a helyéről)
  • túlzott könnyezés egyik szemen
  • szemek kipirosodása

Milyen tesztekre lehet szükség?

 

A vizsgálat alapján alábbi tesztek elvégzése válhat szükségessé: teljes vérkép, vese- és májfunkció értékek, vizeletvizsgálat, véralvadási tesztek, vérnyomásmérés; belső vérzés, egyéb betegség gyanúja esetén röntgen (koponya, mellkas), CT vagy MRI.

 

Ha az orrvérzés fertőzéses eredetű, mintavétel és tenyésztés javasolható a kórokozók kiszűrése és a megfelelő terápia meghatározásához. Egyéb vizsgálatok: immuntesztek, csontvelő-biopszia, kullancs által terjesztett betegségeknél pedig a levett vért küldhetik tovább speciális vizsgálatokra. Az orrjáratok, melléküregek, orrgarat pontos feltérképezésének kiváló módja az endoszkópiás vizsgálat, mely bódításban történik.

 

Mindent meg kell szimatolni - a kutya orrával látja a világot, ám a vérzés megakadályozza ebben
Mindent meg kell szimatolni - a kutya orrával látja a világot, ám a vérzés megakadályozza ebben
Fotó: Pinterest

 

Az orrvérzés kezelése kutyáknál

 

A vérzés forrásának meghatározását követően elsődleges a vérzés csillapítása, megszüntetése. Biztosítani kell, hogy a kutya légutai szabaddá váljanak, megfelelően tudjon lélegezni. Lényeges a nagyobb vérveszteség megelőzése! Ez esetben ugyanis vérátömlesztésre lehet szüksége.

 

Az orrvérzés hátterében álló betegségek kezelése is elengedhetetlen, fertőzés esetén antibiotikummal, gyulladáscsökkentőkkel. Ha a vizsgálatok során kullancs által terjesztett betegségre derül fény, hosszadalmas antibiotikumkúra, immunerősítés és egyéb kiegészítők válhatnak szükségessé a felépüléshez. Daganatos megbetegedésnél a tumor helyzetétől és típusától függően előirányozhatnak műtéti kimetszést, sugárkezelést vagy kemoterápiát.

 

Ha a háttérben fogprobléma áll, ezt is meg kell célozni, viszont ha idegentest fúródott a kutya orrjáratába, felső légutakba, altatásban történő eltávolításra kerülhet sor.

 

Ha a kutya magas vérnyomástól szenved, fontos az állapot stabilizálása - amennyiben idegesség, izgatottság okozza, az életmódváltás, nyugodt, szeretetteljes környezet és rendszeres testmozgás mellett szorongásoldók, nyugtató hatású szerek alkalmazása is szóba jöhet.

 

Véralvadási zavar esetén a diagnózis meghatározását követően állatorvosunk útmutatásával elindulhatunk a megfelelő terápia útján, a szükséges életmódbeli változtatások, egyéb teendők ismeretében.  

 

A gyógyulás ideje alatt fontos, hogy kedvencünknek nyugodt környezetet biztosítsunk, ahol kellően ki tudja magát pihenni. Kerüljük az izgalmakat, a stresszt, mert ezektől felugorhat vérnyomása, mely súlyosbíthatja az orrvérzést és lassíthatja a felépülést. Figyelni kell állapotának alakulását, aktivitásszintjét, étvágyát, általános viselkedését, hangulatát, így a hirtelen bekövetkező állapotváltozás (mely adott esetben újabb orrvérzéssel jár) nem fogja elkerülni figyelmünket.

 

Egészséges kutyaorr, készen áll a világ feltérképezésére
Egészséges kutyaorr, készen áll a világ feltérképezésére
Fotó: dailymail.co.uk

 

Úton az állatorvoshoz…

 

Mi is segíthetünk kedvencünknek, míg elérünk a rendelőbe: sérülés vagy betegség okozta orrvérzésnél fontos, hogy nyugalomba helyezzük a kutyát, mert a megemelkedett vérnyomás fokozhatja a vérzést. Helyezzünk az orrhátra (az orr felső része) egy kisebb tasak jeget, és tartsuk rajta. Rövid orrú kutyák esetében vigyázzunk, hogy ne zárjuk el az orrlyukait, jusson levegőhöz. A hideg elősegíti az orrban található apró hajszálerek összehúzódását, ezáltal lassítja a vérzést.

Ne adjunk humán vérzéscsillapító gyógyszert a kutyának, amíg nem konzultáltunk állatorvosunkkal!

 

Orrvérzés esetén a kutya nagyobb mennyiségű vért nyelhet le, az alvadt vértől széklete fekete színű lehet. Hányással is megszabadulhat a gyomrában felgyülemlett vértől. Jelezzük állatorvosunknak, ha ezeket tapasztaltuk!

 

Mely kutyáknál nagyobb az orrvérzés kockázata?

 

A kint felügyelet nélkül hagyott, szabadban elkószáló kutyák fokozottan kitettek olyan külső traumának, mely orrvérzést eredményezhet, ugyanakkor mindennapos sétáink során is találkozhatunk kullancsokkal, és otthon is hozzájuthat toxikus anyagokhoz vagy beszippanthat idegentestet, mely beékelődik az orrába.

A kölyök és fiatal kutyák szeleburdiságuk és kíváncsiságuk során könnyen megsérülhetnek, a felnőtt és idős kutyáknál pedig a fertőzéses eredetű, immunrendszerrel összefüggő vagy daganatos betegségekre is gondolni kell orrvérzés esetén.

 

Vigyázzunk rájuk és bármilyen szokatlan tünet, akár a viselkedésében bekövetkező változás kapcsán kérjünk szakértő segítséget!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com, vcahospitals.com
Indexkép forrás: dailymail.co.uk
Cikk első megjelenése: 2019. október 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Brimo partysátor MOL Nyrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tiltott állatviadalon ütött rajta a TEK – 25 kutyát mentettek ki, elfogták a szervezőket Hírek - Címlapon
Tiltott állatviadalon ütött rajta a TEK – 25 kutyát mentettek ki, elfogták a szervezőket
Fokhagyma és hagyma – valóban mérgező a kutyákra? Hírek - Címlapon
Fokhagyma és hagyma – valóban mérgező a kutyákra?