A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Orrvérzés kutyáknál - mire utalhat és mit tegyünk?

2019. október 18., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Rendkívül ijesztő látvány, ha kutyánk orra vérezni kezd. Hogyan segíthetünk rajta, és mikor forduljunk állatorvoshoz?Az orrvérzés (epistaxis) az egyik legnyugtalanítóbb a légutakat érintő problémák közül, mellyel egy gazdi szembesülhet. A vérzés eredhet az orrból, az orrmelléküregekből vagy az orrgaratból. A legtöbb akut és hirtelen fellépő állapot hátterében egy egyszerű trauma vagy felsőlégúti fertőzés áll, mértéke az enyhétől a súlyosig terjedhet, mely sürgősségi ellátásra szorul.

 

Az orrvérzés okai kutyáknál

 

Kisebb sérüléstől kezdve idegentest beágyazódásán át súlyos, akár az egész szervezetre kiható állapotig terjedhet az epistaxis okainak skálája. Szerencsés esetben a kutya beütötte az orrát heves játék vagy szaladgálás közben, ha azonban idegen test (pl. toklász) szorult az orrjáratába, a kellemetlenségtől orra dörgölésével, mancsolásával próbálhat megszabadulni, tüsszögések közepette.

 

Ha duzzanattal jár együtt, akkor rovarcsípésre is gyanakodhatunk, mely szintén fájdalmas, és az erőltetett prüszkölés hatására megrepedhetnek az orr apró hajszálerei, vérzés tapasztalható.

 

Az orrvérzés megjelenhet bakteriális vagy gombás eredetű fertőzésnél, mely az orrjáratokat, orrmelléküreget vagy a felsőlégutakat érinti. Fogászati betegség (pl. gyulladás, tályog) esetén a kórokozók feljuthatnak az orrba, mely orrváladékozás, tüsszögés, szipogás mellett vérzéssel is járhat.

 

Bizonyos, kullancs által terjesztett betegségek jellemző tünete az orrvérzés, pl. az Ehrlichiosis, Sziklás-hegységi foltos láz (Rocky Mountain Spotted Fever).

 

Daganatos megbetegedés, különösen ha az a koponyán belül vagy az orr belső területén alakul ki, szintén eredményezheti nagyobb mennyiségű vér távozását az orron, szájüregen át.

 

Idegentest is okozhat orrvérzést, ha a kutya szimatolás közben beszippantja
Idegentest is okozhat orrvérzést, ha a kutya szimatolás közben beszippantja
Fotó: bravotv.com

 

A véralvadás veleszületett vagy szerzett rendellenessége is megmutatkozhat orrvérzés formájában:

 • vérzékenység (hemofília)
 • ITP (immuntrombocitopénia = immunológiai okok miatt alacsony vérlemezkeszám)
 • DIC (disszeminált intravaszkuláris alvadás)
 • von Willebrand-szindróma (kóros vérzékenységgel járó állapot)
 • csontvelő-betegség

Orrvérzés kísérheti a mérgezést is, például, ha a kutya rágcsálóirtó szert fogyasztott. Gyógyszerek mellékhatásaként, allergiás reakció következtében is megjelenthet. Nyaralás, utazás során kerüljük azon helyeket, ahol mérges kígyókkal találkozhatunk, kutyánk kíváncsisága, vadászösztöne végzetes következményekkel járhat.

 

A diagnózis felállítása orrvérzés esetén

 

Fontos megfigyelni, hogy honnan és milyen mértékben távozik vér? Ha a vérzés egyoldali, tehát csak egyik orrlyukából ered, jelezhet fogászati problémát (pl. tályogot), jó- vagy rosszindulatú szövetburjánzást a pofa egyik oldalán vagy idegentestet, melyet a kutya véletlenül felszippantott és beékelődött az egyik orrjáratba.

 

Gondoljuk át, mikor, milyen körülmények között indult el az orrvérzés kedvencünknél. Segíthet, ha az alábbi kérdéseket sorra vesszük:

 • Használtunk-e rágcsálóirtó szert otthonunkban vagy a kertünkben? Hozzáférhetett-e a kutya?
 • Volt-e arra példa, hogy elpusztított egy rágcsálót, netán meg is ette?
 • Érhette-e sérülés a kutya orrát, például játék, szaladgálás közben nekirohant-e valaminek?
 • Sétáink során megfordultunk-e olyan helyen, ahol belélegezhetett toxinokat, idegentestet (pl. toklászt az érintetlen vagy frissen lenyírt fűben)?
 • Szed-e a kutya gyógyszereket, gyógykészítményeket? Hozzáférhetett-e véletlenül humán gyógyszerekhez?
 • Tapasztaltunk-e sötét, szurokszerű székletet kutyánk ürítésekor?
 • Észrevettünk-e vérzést, sebeket a kutya szájában, a fogínye mentén?
 • Megfigyeltünk-e heves tüsszögést, vagy azt, hogy mancsával piszkálja az orrát, hozzádörgöli a padlóhoz, bútorokhoz?
 • Vannak-e duzzanatok, dudorok vagy véraláfutásra utaló sötétebb területek a kutya orra körül?
Az orrvérzés a kutyák számára is kellemetlen, vigyázzunk egészségére
Az orrvérzés a kutyák számára is kellemetlen, vigyázzunk egészségére
Fotó: newsatlas.com

 

A kórtörténet ismertetése mellett általános fizikai vizsgálatot is elvégezhet állatorvosunk, melynek során alaposan megvizsgálja a kutya pofáját, szemeit, szájüregét, orrát alábbiakra ügyelve:

 • elváltozás a kutya pofáján
 • az orr környékén lévő bőr állapota
 • duzzanat az orrháton, az orr oldalsó vagy ajaki tájékán
 • a fogíny színe, állapota
 • a harmadik szemhéj helyzete
 • szemsérülés (pl. ütődés következtében elmozdult a helyéről)
 • túlzott könnyezés egyik szemen
 • szemek kipirosodása

Milyen tesztekre lehet szükség?

 

A vizsgálat alapján alábbi tesztek elvégzése válhat szükségessé: teljes vérkép, vese- és májfunkció értékek, vizeletvizsgálat, véralvadási tesztek, vérnyomásmérés; belső vérzés, egyéb betegség gyanúja esetén röntgen (koponya, mellkas), CT vagy MRI.

 

Ha az orrvérzés fertőzéses eredetű, mintavétel és tenyésztés javasolható a kórokozók kiszűrése és a megfelelő terápia meghatározásához. Egyéb vizsgálatok: immuntesztek, csontvelő-biopszia, kullancs által terjesztett betegségeknél pedig a levett vért küldhetik tovább speciális vizsgálatokra. Az orrjáratok, melléküregek, orrgarat pontos feltérképezésének kiváló módja az endoszkópiás vizsgálat, mely bódításban történik.

 

Mindent meg kell szimatolni - a kutya orrával látja a világot, ám a vérzés megakadályozza ebben
Mindent meg kell szimatolni - a kutya orrával látja a világot, ám a vérzés megakadályozza ebben
Fotó: Pinterest

 

Az orrvérzés kezelése kutyáknál

 

A vérzés forrásának meghatározását követően elsődleges a vérzés csillapítása, megszüntetése. Biztosítani kell, hogy a kutya légutai szabaddá váljanak, megfelelően tudjon lélegezni. Lényeges a nagyobb vérveszteség megelőzése! Ez esetben ugyanis vérátömlesztésre lehet szüksége.

 

Az orrvérzés hátterében álló betegségek kezelése is elengedhetetlen, fertőzés esetén antibiotikummal, gyulladáscsökkentőkkel. Ha a vizsgálatok során kullancs által terjesztett betegségre derül fény, hosszadalmas antibiotikumkúra, immunerősítés és egyéb kiegészítők válhatnak szükségessé a felépüléshez. Daganatos megbetegedésnél a tumor helyzetétől és típusától függően előirányozhatnak műtéti kimetszést, sugárkezelést vagy kemoterápiát.

 

Ha a háttérben fogprobléma áll, ezt is meg kell célozni, viszont ha idegentest fúródott a kutya orrjáratába, felső légutakba, altatásban történő eltávolításra kerülhet sor.

 

Ha a kutya magas vérnyomástól szenved, fontos az állapot stabilizálása - amennyiben idegesség, izgatottság okozza, az életmódváltás, nyugodt, szeretetteljes környezet és rendszeres testmozgás mellett szorongásoldók, nyugtató hatású szerek alkalmazása is szóba jöhet.

 

Véralvadási zavar esetén a diagnózis meghatározását követően állatorvosunk útmutatásával elindulhatunk a megfelelő terápia útján, a szükséges életmódbeli változtatások, egyéb teendők ismeretében.  

 

A gyógyulás ideje alatt fontos, hogy kedvencünknek nyugodt környezetet biztosítsunk, ahol kellően ki tudja magát pihenni. Kerüljük az izgalmakat, a stresszt, mert ezektől felugorhat vérnyomása, mely súlyosbíthatja az orrvérzést és lassíthatja a felépülést. Figyelni kell állapotának alakulását, aktivitásszintjét, étvágyát, általános viselkedését, hangulatát, így a hirtelen bekövetkező állapotváltozás (mely adott esetben újabb orrvérzéssel jár) nem fogja elkerülni figyelmünket.

 

Egészséges kutyaorr, készen áll a világ feltérképezésére
Egészséges kutyaorr, készen áll a világ feltérképezésére
Fotó: dailymail.co.uk

 

Úton az állatorvoshoz…

 

Mi is segíthetünk kedvencünknek, míg elérünk a rendelőbe: sérülés vagy betegség okozta orrvérzésnél fontos, hogy nyugalomba helyezzük a kutyát, mert a megemelkedett vérnyomás fokozhatja a vérzést. Helyezzünk az orrhátra (az orr felső része) egy kisebb tasak jeget, és tartsuk rajta. Rövid orrú kutyák esetében vigyázzunk, hogy ne zárjuk el az orrlyukait, jusson levegőhöz. A hideg elősegíti az orrban található apró hajszálerek összehúzódását, ezáltal lassítja a vérzést.

Ne adjunk humán vérzéscsillapító gyógyszert a kutyának, amíg nem konzultáltunk állatorvosunkkal!

 

Orrvérzés esetén a kutya nagyobb mennyiségű vért nyelhet le, az alvadt vértől széklete fekete színű lehet. Hányással is megszabadulhat a gyomrában felgyülemlett vértől. Jelezzük állatorvosunknak, ha ezeket tapasztaltuk!

 

Mely kutyáknál nagyobb az orrvérzés kockázata?

 

A kint felügyelet nélkül hagyott, szabadban elkószáló kutyák fokozottan kitettek olyan külső traumának, mely orrvérzést eredményezhet, ugyanakkor mindennapos sétáink során is találkozhatunk kullancsokkal, és otthon is hozzájuthat toxikus anyagokhoz vagy beszippanthat idegentestet, mely beékelődik az orrába.

A kölyök és fiatal kutyák szeleburdiságuk és kíváncsiságuk során könnyen megsérülhetnek, a felnőtt és idős kutyáknál pedig a fertőzéses eredetű, immunrendszerrel összefüggő vagy daganatos betegségekre is gondolni kell orrvérzés esetén.

 

Vigyázzunk rájuk és bármilyen szokatlan tünet, akár a viselkedésében bekövetkező változás kapcsán kérjünk szakértő segítséget!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com, vcahospitals.com
Indexkép forrás: dailymail.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?
Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?

10 elképesztő tény kutyáinkról 10 elképesztő tény kutyáinkról
Híresek kiváló szaglásukról, de mi a helyzet a kutyák látása és hallása terén? Vajon nekik is van ujjlenyomatuk? És tényleg mindent megértenek, amit mondunk nekik?

Aloe Vera kutyáknak - gyógynövény a természet patikájából Aloe Vera kutyáknak - gyógynövény a természet patikájából
Évezredek óta előszeretettel használják e gyógynövényt csodatévő ereje miatt. De vajon kutyánk számára is biztonságos?

5 mérgező szobanövény, amivel jobb, ha vigyázol! 5 mérgező szobanövény, amivel jobb, ha vigyázol!
Egy igazi barátságos otthon elengedhetetlen díszei a szobanövények. Sok gazdi talán nem is gondol rá, hogy ezek kutyájára nézve akár veszélyesek is lehetnek! Számos szoba- és dísznövény kisebb-nagyobb mértékben mérgező hatással bír - ezekből mutatunk most párat, az általuk okozott tünetekkel együtt.

A kennelköhögés a kölyökkutyákat sem kíméli, óvjuk őket a bajtól! A kennelköhögés a kölyökkutyákat sem kíméli, óvjuk őket a bajtól!
Hűvősebb napokon kedvenceink is megfázhatnak, a kennelköhögés pedig különösen megterhelheti a fiatal ebek, főleg a kölykök szervezetét. Mire figyeljünk, és hogyan segítsük gyógyulásukat?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Passzív dohányzás: kutyáinkat is veszélyezteti! Passzív dohányzás: kutyáinkat is veszélyezteti!
Tudjuk jól, milyen veszélyeket rejt egészségünkre az aktív és a passzív dohányzás. De tisztában vagyunk-e azzal, milyen hatással van a cigaretta és a dohányzás kedvenceinkre?

Véradás kutyáknál - Te is segíthetsz kedvenceddel Véradás kutyáknál - Te is segíthetsz kedvenceddel
Egészséges vérünk életmentő lehet egy másik személy számára, rendszeres véradással hozzájárulhatunk embertársaink gyógyulásához. Kutyáinknak ugyanígy szükségük lehet vérdonorra. Íme a legfontosabb tudnivalók!

Kiemelt híreink

Farokkal a homlokán született a kiskutya - ő az internet új kedvence Farokkal a homlokán született a kiskutya - ő az internet új kedvence
Különleges megjelenéssel született az "unikornis" kiskutya - az internetezők legalábbis így hívják a kölyköt, aki egy kis kutyafarokkal a homlokán született. A kölyöknek nem...

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?
Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?

Tragédia Szlovákiában: menhelyi kutyákat mentő önkénteseket sodort el az árvíz Tragédia Szlovákiában: menhelyi kutyákat mentő önkénteseket sodort el az árvíz
Gyászolnak az állatbarátok: a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék okozta árvíz sodort el három nőt, akik a nagyrőcei menhely kutyáit akarták menteni a pusztító áradás elől...

Meghökkentően rendhagyó naptár a legőrültebb kutyásoknak Meghökkentően rendhagyó naptár a legőrültebb kutyásoknak
Nem mindennapi pózokban kapták lencsevégre a kutyákat a megjelenő naptárhoz - a mondhatni tolakodó fotókkal kiadott naptár nemes célt szolgál: a bevétel egy része egy állatvédő szervezethez...

Mozifilm készül Rin Tin Tinről Mozifilm készül Rin Tin Tinről
A jól ismert németjuhász többször is megmentette a csődtől a Warner Bros stúdióját az 1920-as években. Az új filmben igazi akcióhősként jelenik meg majd a vásznon Rin Tin Tin alakja. ...

Tizenkilenc magyar érem a Kutyafogathajtó Európa-bajnokságon! Tizenkilenc magyar érem a Kutyafogathajtó Európa-bajnokságon!
Összesen 19 éremmel zárta a magyar válogatott a Magyarpolányban megrendezett kutyafogathajtó Európa-bajnokságot. Az egyes kategóriákban hat aranyérmet gyűjtöttek a magyarok.

Közel háromezer kutya ivartalanítását támogatja az Agrárminisztérium Közel háromezer kutya ivartalanítását támogatja az Agrárminisztérium
Nagy lépés az állatvédelem és a felelős állattartás terén: 100 millió forintot biztosított az Agrárminisztérium kutyák ivartalanítására. A cél a kóbor kutyák és a nem kívánt szaporulatok...

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben...

Szívszorító videóval kampányolnak az állatvédők: a kutya nem karácsonyi ajándék! Szívszorító videóval kampányolnak az állatvédők: a kutya nem karácsonyi ajándék!
A statisztikák arról tanúskodnak, hogy sajnos még mindig nem tudatosult az emberekben, hogy nem feltétlen jó ötlet élő állatot választani karácsonyi ajándékként... Az ünnepet megelőző...

Balto, a hős kutya igaz története Balto, a hős kutya igaz története
Gyermekkorunk egyik kedvence, Balto a valóságban több száz életet mentett meg az 1920-as évek Alaszkájában. Ismerjétek meg a hős történetét!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Beagle Club Online Ebugatta Vizslatúra

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Brit Petfood, egy családi vállalkozás, ahol az állatok az elsők Hírek - Címlapon
Brit Petfood, egy családi vállalkozás, ahol az állatok az elsők
Egy út széléről mentett pit bullról készültek a legcukibb kutyás kismama fotók Hírek - Címlapon
Egy út széléről mentett pit bullról készültek a legcukibb kutyás kismama fotók