A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kennelköhögés kutyáknál - Mit kell tudnunk a betegségről?

2022. szeptember 28., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
A kennelköhögés több, mint egy nátha, hiszen az elhúzódó köhögés megterhelheti a kutya szervezetét, kezelés nélkül pedig szövődményekkel is járhat. Az őszi-téli időszak különösen kedvez a fertőzés terjedésének, ezért is fontos, hogy megóvjuk tőle kedvenceinket. Mit kell tudnunk róla? 

Mi az a kennelköhögés?

 

Maga a kifejezés egy tágabb fogalmat jelöl, ami alatt kutyák fertőző betegségét értjük, melyben az egyik legfőbb klinikai tünet a köhögés. A fertőzés a felső légutakat érinti, sok esetben hörghurut is fellép. Kórokozói között vírusok és baktériumok egyaránt szerepelhetnek, gyakran ezek egyidejű jelenléte okozza a betegséget, úgymint: adenovírus (2-es típus), parainfluenza vírus, kutya koronavírus, valamint a Bordetella bronchiseptica nevű baktérium.

 

A fertőzés elsősorban olyan közösségekben terjed, ahol kutyák tartósan együtt élnek, például tenyészetekben, menhelyeken, innen is ered a „kennel” elnevezés. Sokszor az is elegendő, ha kedvencünk más kutyák által sűrűn látogatott helyeken megfordul, például futtatón, parkban, napköziben, panzióban, kiállításon, versenyen és igen, sajnos a kutyaiskola és az állatorvosi rendelő is ide sorolható.

 

 

Kennelköhögés kutyáknál - Sok esetben több idő kell a gyógyuláshoz
Kennelköhögés kutyáknál - Sok esetben több idő kell a gyógyuláshoz
Fotó: Pinterest

 

 

A kennelköhögés tünetei

 

A klinikai tünetek változóak lehetnek. A betegség gyakran enyhének mutatkozik, de a köhögés krónikussá válhat, akár heteken át is elhúzódik. Tipikus tünet még:

 • kutya hangosan köhög, - libagágogáshoz hasonló hangot ad ki
 • orrfolyás
 • könnyezés, szemváladékozás
 • duzzadt orrcimpák
 • tüsszögés, szortyogás
 • étvágycsökkenés, étvágytalanság (ritkább tünet)
 • általános levertség, gyengeség, rosszkedv

Testmozgás közben és után rendszerint felerősödik a köhögés. A legtöbb kutyánál mesterségesen is előidézhető, amikor a torkukat megtapogatják vagy megdörzsölik – árulkodó jel az állatorvos számára, ha a kutya ilyenkor köhögni kezd.

 

A fertőzést követően akár hetekig is megmaradhat a köhögés. Egy egészséges, felnőtt kutya esetében olykor ez az egyetlen tünet, miközben ugyanolyan aktív, mint egyébként lenni szokott, és az étvágya sem csökken.

 

 

Kennelköhögés kutyáknál - Fő tünete a köhögés
Kennelköhögés kutyáknál - Fő tünete a köhögés
Fotó: trudellanimalhealth.com

 

 

Hogyan terjed a kennelköhögés?

 

A kennelköhögés rendkívül fertőző, már azáltal is elkaphatja a kutya, ha egy beteg társával összeszimatol a sétán, játék közben vagy közös itatótálból iszik vele.  Bizonyos tényezők növelhetik a fertőzés kockázatát:

 

 1. Közvetlen kapcsolat egy fertőzött kutyával – Ha kedvencünk más kutyákkal játszott vagy olyan helyen fordult meg, ahol fertőzött kutyával találkozott, nagy a valószínűsége, hogy elkapja a betegséget.
   
 2. Zsúfolt helyek – nem megfelelően szellőztetett, hiányosan tisztántartott helyiségek, ahol egyidejűleg több kutya is tartózkodik ideális körülményeket teremtenek a betegség terjedésének.
   
 3. Találkozás több kutyával – Napközi, panzió, kutyaiskola, sportpálya, edzés, kiállítás? Bármely környezet, ahol nagyobb számban fordulnak meg idegen kutyák, növeli a fertőzés kockázatát.
   
 4. Hideg hőmérséklet – Azok a kutyák, amelyek több időt töltenek el hűvös, hideg környezetben, könnyebben kaphatják el a betegséget, mivel a kórokozók kedvelik az alacsony hőmérsékletet, tovább maradnak életben a talajon és különböző tárgyakon is. A hideg levegő hatására a kutya légzőrendszere nehezebben küzd meg a légúti fertőzésekkel. Az őszi-téli időszak különösen kedvez a betegség terjedésének!
   
 5. Por, füst és dohányfüst – Ezek ugyanúgy hatnak a kutyák légzőszerveire, mint a miénkre, növelik a fertőzés esélyét. (Bővebben. Passzív dohányzás: kutyáinkat is veszélyezteti!)
   
 6. Stressz – A negatív érzelmek és a stressz befolyásolják az immunrendszer működését. Ha egy kutya ilyen állapotban éli napjait, szorong, fél, stresszel, könnyebben megtámadhatják a betegségek és nehezebben küzd meg velük a szervezete.

 

 

Kennelköhögés - A fertőzéshez elegendő, ha a kutya összeszagol egy fertőzött kutyával
Kennelköhögés - A fertőzéshez elegendő, ha a kutya összeszagol egy fertőzött kutyával
Fotó: canna-pet.com


 

Hogyan kezelhető a kennelköhögés?

 

Vírusfertőzéseknél nem beszélhetünk specifikus kezelésről. A kennelköhögés súlyosabb tüneteiben azonban rendszerint baktériumok (pl. a Bordetella bronchiseptica) is közrejátszanak, ezek leküzdésében az antibiotikumok hatásosak lehetnek. A betegség egyes esetekben hosszabb kezelést igényel, de általában 1-2 héten belül lezajlik.

 

Az enyhébb köhögéses tünetek a bakteriális fertőzés kiiktatása után olykor hetekig is elhúzódhatnak. Ilyenkor köhögéscsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszereket írhat fel állatorvosunk, hogy a kutya könnyebben vészelje át a kellemetlen tüneteket. Soha ne adjunk kutyánknak humán gyógyszert – kezelését minden esetben bízzuk állatorvosunkra!

 

 

Hogyan előzhető meg a kennelköhögés?

 

Az oltási program keretében lehetőség van beadatni kutyánknak az adenovírus és a parainfluenza elleni védőoltásokat. Ajánlatos a Bordetella elleni oltás is abban az esetben, ha kutyánkkal közösségbe járunk, sűrűn megfordul más kutyák által rendszeresen látogatott helyeken (például kutyaiskola, napközi, panzió, kutyakozmetika, stb.) és/vagy gyakran találkozik fajtársaival a futtatón, parkban, sétákon.

 

Kölyök, fiatal és idős, valamint alapbetegséggel rendelkező kutyáknál sokkal nagyobb a betegség és a szövődmények kockázata, ezért rájuk különösen oda kell figyelni!

 

 

Kennelköhögés - Súlyos esetben oxigénre is szüksége lehet a beteg kutyának
Kennelköhögés - Súlyos esetben oxigénre is szüksége lehet a beteg kutyának
Fotó: a-z-animals.com

 

Mennyire hatékonyak ezek az oltások?

 

Ha a kutya már átesett a fertőzésen, valamennyi védettséggel rendelkezhet, de egy idő után ez is elmúlik. Nem várhatjuk el az oltásoktól sem, hogy örökké tartsanak. Mivel az immunitás az adott körülményektől függően változik, a legjobb, ha átbeszéljük állatorvosunkkal, milyen oltásokat érdemes beadatni kedvencünknek, és milyen időközönként kerüljön sor az ismétlésre. Kennelköhögésnél ez az időszak általában 6 hónap. Egyes szolgáltatók (pl. napközi, panzió) kiköthetik, hogy csak olyan kutyát fogadnak, amelyet elláttak a kennelköhögés elleni vakcinával is.

 

 

Hogyan adják be az oltást?

 

Szerencsére létezik kíméletes változat is, amikor az oltóanyagot a kutya orrnyílásába cseppentik. Gondolhatunk úgy is rá, mint egy orrcseppre, melynek eredményeként helyi védettség alakul ki az orrjárat, torok és a légutak nyálkahártyáján, ahol a kennelköhögés kórokozói előszeretettel telepednek meg. Előnye, hogy nem kell megszúrni a kutyát, tovább gyorsabban alakul ki a védettség, mintha injekcióban adnák be.

 

Vigyázzunk kedvenceink egészségére az őszi időszakban is! 

 

 

A kennelköhögés a kölyökkutyákat sem kíméli, óvjuk őket a bajtól! - Kutyabarát helyek

Hűvősebb napokon kedvenceink is megfázhatnak, a kennelköhögés pedig különösen megterhelheti a fiatal ebek, főleg a kölykök szervezetét. Mire figyeljünk, és hogyan segítsük gyógyulásukat?

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: vcahospitals.com
Indexkép forrás: trudellanimalhealth.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Mennyire tiszta a kutyád etetőtálja? Mennyire tiszta a kutyád etetőtálja?
Egy kutatás szerint ugyanis káros lehet egészségére, ha nem figyelünk oda erre.

Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők
A kutyafül. Kicsi, nagy, háromszögalakú, ovális vagy kerek. Hegye mutathat felfelé, lóghat lefelé vagy hetykén megtörik, és igazán bájos megjelenést kölcsönöz viselőjének. De mi történik, ha a fül megbetegszik? Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Új kutya érkezik a családba – 8 érv a mielőbbi állatorvosi látogatás mellett Új kutya érkezik a családba – 8 érv a mielőbbi állatorvosi látogatás mellett
Az új családtag érkezése megannyi izgalommal jár, akkor is, ha négylábú. Ahogy magunkhoz vesszük választottunkat, felkerülhet a rózsaszín szemüveg is, hiszen olyan édes! Szeretnénk, hogy jól érezze magát és egészséges legyen – ehhez pedig elengedhetetlen egy látogatás az állatorvoshoz, minél előbb!

Fokozott nyáladzás kutyáknál - mi okozhatja? Fokozott nyáladzás kutyáknál - mi okozhatja?
A kutyanyál. Csöpög, nyúlik, ragad… Nem éppen a kedvencünk, de hozzátartozik kedvencünkhöz. Lássuk hát, mi minden állhat a túlzott nyálzás hátterében!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vakvezető kutyákkal a HDR-en – az akarat, ami minden akadályt legyőzött Hírek - Címlapon
Vakvezető kutyákkal a HDR-en – az akarat, ami minden akadályt legyőzött
Két mentett kutya lesz a Buckingham palota új lakója: Beth és Bluebell költözik III. Károllyal és Kamillával Hírek - Címlapon
Két mentett kutya lesz a Buckingham palota új lakója: Beth és Bluebell költözik III. Károllyal és Kamillával