A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kennelköhögés kutyáknál - Mit kell tudnunk a betegségről?

2022. szeptember 28., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
A kennelköhögés több, mint egy nátha, hiszen az elhúzódó köhögés megterhelheti a kutya szervezetét, kezelés nélkül pedig szövődményekkel is járhat. Az őszi-téli időszak különösen kedvez a fertőzés terjedésének, ezért is fontos, hogy megóvjuk tőle kedvenceinket. Mit kell tudnunk róla? 

Mi az a kennelköhögés?

 

Maga a kifejezés egy tágabb fogalmat jelöl, ami alatt kutyák fertőző betegségét értjük, melyben az egyik legfőbb klinikai tünet a köhögés. A fertőzés a felső légutakat érinti, sok esetben hörghurut is fellép. Kórokozói között vírusok és baktériumok egyaránt szerepelhetnek, gyakran ezek egyidejű jelenléte okozza a betegséget, úgymint: adenovírus (2-es típus), parainfluenza vírus, kutya koronavírus, valamint a Bordetella bronchiseptica nevű baktérium.

 

A fertőzés elsősorban olyan közösségekben terjed, ahol kutyák tartósan együtt élnek, például tenyészetekben, menhelyeken, innen is ered a „kennel” elnevezés. Sokszor az is elegendő, ha kedvencünk más kutyák által sűrűn látogatott helyeken megfordul, például futtatón, parkban, napköziben, panzióban, kiállításon, versenyen és igen, sajnos a kutyaiskola és az állatorvosi rendelő is ide sorolható.

 

 

Kennelköhögés kutyáknál - Sok esetben több idő kell a gyógyuláshoz
Kennelköhögés kutyáknál - Sok esetben több idő kell a gyógyuláshoz
Fotó: Pinterest

 

 

A kennelköhögés tünetei

 

A klinikai tünetek változóak lehetnek. A betegség gyakran enyhének mutatkozik, de a köhögés krónikussá válhat, akár heteken át is elhúzódik. Tipikus tünet még:

 • kutya hangosan köhög, - libagágogáshoz hasonló hangot ad ki
 • orrfolyás
 • könnyezés, szemváladékozás
 • duzzadt orrcimpák
 • tüsszögés, szortyogás
 • étvágycsökkenés, étvágytalanság (ritkább tünet)
 • általános levertség, gyengeség, rosszkedv

Testmozgás közben és után rendszerint felerősödik a köhögés. A legtöbb kutyánál mesterségesen is előidézhető, amikor a torkukat megtapogatják vagy megdörzsölik – árulkodó jel az állatorvos számára, ha a kutya ilyenkor köhögni kezd.

 

A fertőzést követően akár hetekig is megmaradhat a köhögés. Egy egészséges, felnőtt kutya esetében olykor ez az egyetlen tünet, miközben ugyanolyan aktív, mint egyébként lenni szokott, és az étvágya sem csökken.

 

 

Kennelköhögés kutyáknál - Fő tünete a köhögés
Kennelköhögés kutyáknál - Fő tünete a köhögés
Fotó: trudellanimalhealth.com

 

 

Hogyan terjed a kennelköhögés?

 

A kennelköhögés rendkívül fertőző, már azáltal is elkaphatja a kutya, ha egy beteg társával összeszimatol a sétán, játék közben vagy közös itatótálból iszik vele.  Bizonyos tényezők növelhetik a fertőzés kockázatát:

 

 1. Közvetlen kapcsolat egy fertőzött kutyával – Ha kedvencünk más kutyákkal játszott vagy olyan helyen fordult meg, ahol fertőzött kutyával találkozott, nagy a valószínűsége, hogy elkapja a betegséget.
   
 2. Zsúfolt helyek – nem megfelelően szellőztetett, hiányosan tisztántartott helyiségek, ahol egyidejűleg több kutya is tartózkodik ideális körülményeket teremtenek a betegség terjedésének.
   
 3. Találkozás több kutyával – Napközi, panzió, kutyaiskola, sportpálya, edzés, kiállítás? Bármely környezet, ahol nagyobb számban fordulnak meg idegen kutyák, növeli a fertőzés kockázatát.
   
 4. Hideg hőmérséklet – Azok a kutyák, amelyek több időt töltenek el hűvös, hideg környezetben, könnyebben kaphatják el a betegséget, mivel a kórokozók kedvelik az alacsony hőmérsékletet, tovább maradnak életben a talajon és különböző tárgyakon is. A hideg levegő hatására a kutya légzőrendszere nehezebben küzd meg a légúti fertőzésekkel. Az őszi-téli időszak különösen kedvez a betegség terjedésének!
   
 5. Por, füst és dohányfüst – Ezek ugyanúgy hatnak a kutyák légzőszerveire, mint a miénkre, növelik a fertőzés esélyét. (Bővebben. Passzív dohányzás: kutyáinkat is veszélyezteti!)
   
 6. Stressz – A negatív érzelmek és a stressz befolyásolják az immunrendszer működését. Ha egy kutya ilyen állapotban éli napjait, szorong, fél, stresszel, könnyebben megtámadhatják a betegségek és nehezebben küzd meg velük a szervezete.

 

 

Kennelköhögés - A fertőzéshez elegendő, ha a kutya összeszagol egy fertőzött kutyával
Kennelköhögés - A fertőzéshez elegendő, ha a kutya összeszagol egy fertőzött kutyával
Fotó: canna-pet.com


 

Hogyan kezelhető a kennelköhögés?

 

Vírusfertőzéseknél nem beszélhetünk specifikus kezelésről. A kennelköhögés súlyosabb tüneteiben azonban rendszerint baktériumok (pl. a Bordetella bronchiseptica) is közrejátszanak, ezek leküzdésében az antibiotikumok hatásosak lehetnek. A betegség egyes esetekben hosszabb kezelést igényel, de általában 1-2 héten belül lezajlik.

 

Az enyhébb köhögéses tünetek a bakteriális fertőzés kiiktatása után olykor hetekig is elhúzódhatnak. Ilyenkor köhögéscsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszereket írhat fel állatorvosunk, hogy a kutya könnyebben vészelje át a kellemetlen tüneteket. Soha ne adjunk kutyánknak humán gyógyszert – kezelését minden esetben bízzuk állatorvosunkra!

 

 

Hogyan előzhető meg a kennelköhögés?

 

Az oltási program keretében lehetőség van beadatni kutyánknak az adenovírus és a parainfluenza elleni védőoltásokat. Ajánlatos a Bordetella elleni oltás is abban az esetben, ha kutyánkkal közösségbe járunk, sűrűn megfordul más kutyák által rendszeresen látogatott helyeken (például kutyaiskola, napközi, panzió, kutyakozmetika, stb.) és/vagy gyakran találkozik fajtársaival a futtatón, parkban, sétákon.

 

Kölyök, fiatal és idős, valamint alapbetegséggel rendelkező kutyáknál sokkal nagyobb a betegség és a szövődmények kockázata, ezért rájuk különösen oda kell figyelni!

 

 

Kennelköhögés - Súlyos esetben oxigénre is szüksége lehet a beteg kutyának
Kennelköhögés - Súlyos esetben oxigénre is szüksége lehet a beteg kutyának
Fotó: a-z-animals.com

 

Mennyire hatékonyak ezek az oltások?

 

Ha a kutya már átesett a fertőzésen, valamennyi védettséggel rendelkezhet, de egy idő után ez is elmúlik. Nem várhatjuk el az oltásoktól sem, hogy örökké tartsanak. Mivel az immunitás az adott körülményektől függően változik, a legjobb, ha átbeszéljük állatorvosunkkal, milyen oltásokat érdemes beadatni kedvencünknek, és milyen időközönként kerüljön sor az ismétlésre. Kennelköhögésnél ez az időszak általában 6 hónap. Egyes szolgáltatók (pl. napközi, panzió) kiköthetik, hogy csak olyan kutyát fogadnak, amelyet elláttak a kennelköhögés elleni vakcinával is.

 

 

Hogyan adják be az oltást?

 

Szerencsére létezik kíméletes változat is, amikor az oltóanyagot a kutya orrnyílásába cseppentik. Gondolhatunk úgy is rá, mint egy orrcseppre, melynek eredményeként helyi védettség alakul ki az orrjárat, torok és a légutak nyálkahártyáján, ahol a kennelköhögés kórokozói előszeretettel telepednek meg. Előnye, hogy nem kell megszúrni a kutyát, tovább gyorsabban alakul ki a védettség, mintha injekcióban adnák be.

 

Vigyázzunk kedvenceink egészségére az őszi időszakban is! 

 

 

A kennelköhögés a kölyökkutyákat sem kíméli, óvjuk őket a bajtól! - Kutyabarát helyek

Hűvősebb napokon kedvenceink is megfázhatnak, a kennelköhögés pedig különösen megterhelheti a fiatal ebek, főleg a kölykök szervezetét. Mire figyeljünk, és hogyan segítsük gyógyulásukat?

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: vcahospitals.com
Indexkép forrás: trudellanimalhealth.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

7 gyakori tünet, ami allergiát jelezhet a kutyáknál 7 gyakori tünet, ami allergiát jelezhet a kutyáknál
Az allergia gyakori jelenség kutyáknál. Összetett dolog, változatos tünetekkel, melyek megkeseríthetik a kutya és családja életét is a mindennapokban.

Miért szagol be a kutya a lábaink közé? Miért szagol be a kutya a lábaink közé?
Kínos, zavarba ejtő, mulatságos... Egy biztos: nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha kutyánk orra éppen érzékeny testrészeinkre téved. Mi teszi olyan érdekessé számára, és mit tehetünk, ha túlzásba viszi a szimatolást?

Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek? Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek?
Piros foltok, viszkető bőr... Idővel egyre kellemetlenebb tünetek léphetnek fel, melyek komolyabb betegségre is utalhatnak. Mit kell tudnunk a kiütésekről és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Baj, ha sokat tüsszög a kutya? Baj, ha sokat tüsszög a kutya?
Időnként mindenki szokott hapcizni, így négylábú barátaink is. Mi van akkor, ha alig bírja abbahagyni? Honnan tudhatjuk, hogy mennyi „tüssz” számít soknak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com Praktiker Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vakvezető kutyákkal a HDR-en – az akarat, ami minden akadályt legyőzött Hírek - Címlapon
Vakvezető kutyákkal a HDR-en – az akarat, ami minden akadályt legyőzött
Két mentett kutya lesz a Buckingham palota új lakója: Beth és Bluebell költözik III. Károllyal és Kamillával Hírek - Címlapon
Két mentett kutya lesz a Buckingham palota új lakója: Beth és Bluebell költözik III. Károllyal és Kamillával