A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Passzív dohányzás: kutyáinkat is veszélyezteti!

2019. augusztus 28., 15:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Tudjuk jól, milyen veszélyeket rejt egészségünkre az aktív és a passzív dohányzás. De tisztában vagyunk-e azzal, milyen hatással van a cigaretta és a dohányzás kedvenceinkre?A kutyák és macskák szervezetének felépítése és működése sokban hasonlít a miénkhez, ezért sem meglepő, hogy ami számunkra mérgező, az az ő egészségükre, fizikai, mentális és érzelmi állapotukra is kedvezőtlenül hat. Kutatások tömkelege igazolja az aktív és passzív dohányzás káros hatásait az emberi szervezetre, a dohányfüst belélegzése pedig komoly kockázatot jelent kedvenceinkre nézve is, mivel több, mint 250 káros vegyületet tartalmaz, és ebből legalább 50 rákkeltő hatással bír. Nemcsak a kilélegzett, hanem a cigarettából, szivarból párolgó füst belélegzése is súlyos problémák kialakulásához vezethet:

 • légzőszervi betegségek
 • allergia
 • asztma
 • hörghurut
 • tüdőszövet elváltozásai, fibrózis
 • orr, orrmelléküreg- és tüdőrák
 • szembetegségek
 • limfóma (a nyirokrendszer daganatos megbetegedése)
 • pszichés problémák: depresszió, szorongás, letargia…

A passzív dohányfüstből származó nikotin káros hatással van a kutyák és macskák idegrendszerére egyaránt. A környezetben található dohányfüstből is számos rákkeltő összetevő juthat be szervezetükbe, mely potenciálisan veszélyes kedvenceink egészségére. Az asztmával küzdő vagy allergiához köthető tüdőproblémával rendelkező kutyák esetében például sokkal nehezebb a betegség kontrollálása, mivel a dohányfüst hatására az évszakosan jelentkező tünetek egész éven át fennállhatnak. Még egy kicsattanó egészségnek örvendő kutya szaglását is megterheli, hihetetlenül érzékeny orruk igen nehezen viseli a füst kellemetlen szagát.

 

Kutyáinkat is veszélyeztetik a passzív dohányzás káros hatásai
Kutyáinkat is veszélyeztetik a passzív dohányzás káros hatásai
Fotó: soyunperro.com

 

Az orr- és orrmelléküreg daganatai magasabb előfordulási aránnyal bírtak a dohányos háztartásban élő kutyáknál, derült ki a Coloradoi Állami Egyetemen végzett tanulmányból. Elsősorban a hosszú orrú kutyafajták (pl. németjuhászok, retrievek) egyedeiben és keverékeikben alakultak ki, mivel esetükben a nyálkahártya nagyobb felülete teret ad a káros molekulák megtapadásának. Szomorú, hogy az orrot érintő ráktípusok túlélési ideje átlagosan legfeljebb egy év.

A rövid és közepesen hosszú orrú kutyáknál (pl. bulldogok, boxerek) ezzel szemben a tüdőrákot találták jellemzőbbnek, mivel a dohányfüstből eredő rákkeltő molekulák könnyebben lejutnak a légutakba és a tüdőbe a rövidebb orrjáratokon át.

 

tüdőrák kialakulásának esélyét 60%-kal magasabbra becsülték a dohányosokkal együtt élő kutyáknál, mint „nemdohányzó” társaiknál. Tipikus tünetei a krónikus köhögés, fáradtság, bágyadtság, tüsszögés, zihálás, sípoló légvétel, orrvérzés, az orrkörnyék bedagadása, súlycsökkenés. 

 

A harmadlagos dohányzás veszélyei

 

A Harvard Orvosi Egyetem tanulmánya szerint a passzív dohányzáson túl további kockázatokat jelent az úgynevezett harmadlagos dohányzás, mely a füstből származó, nehezen lebomló részecskék megtapadását és tartós jelenlétét igazolta a dohányosok környezetében. A ruházathoz, lakberendezési tárgyakhoz, bútorokhoz, szőnyegekhez, függönyökhöz tapadó molekulák a dohányfüst távozása után is megmaradnak, ennek szaga érezhető az autó belső terében is, bármennyit is szellőztetünk.

Nem elég, hogy a kutya belélegzi a füsttel telített levegőt, minden egyes alkalommal, amikor ráfekszik a kanapéra, fekhelyére vagy kényelmesen összekucorodik dohányos gazdája ölében, kültakarója felveszi a letapadt füstmolekulákat. Ha megnyalogatja mancsait vagy bundáját, könnyedén lenyelheti e mérgező részecskéket, melyek a gazdi kezének vagy arcának megnyalásával is ugyanígy bejuthatnak szervezetébe. A rákkeltő karcinogének a háziporban is felgyülemlenek, a harmadlagos dohányzás tehát azért is olyan káros kedvenceink szempontjából, mivel ők jóval több időt töltenek otthon, a veszélyes molekulahalmazban.

 

A kisgyermekek és a kedvenceink különösen érzékenyek erre a káros utóhatásra, a hosszantartó kitettség súlyos fizikai és mentális egészségi problémák kialakulásához vezethet, többek között: allergia, immunrendszeri gyengeség, fertőzésekre való fokozott hajlam, légúti megbetegedések, daganatos megbetegedések, idegrendszeri károsodások, hangulatingadozás, depresszió, szorongás, stb. hogy a teljesség igénye nélkül néhány példát említsünk.

Gondoljunk csak bele: mi ugyan megmossuk kezünket, arcunkat naponta több alkalommal is, kisállatunk esetében azonban hetek, akár hónapok telhetnek el egy-egy fürdetés között. A káros vegyületek lerakódnak szőrükön és bőrükön, idővel pedig nagy mennyiségben felhalmozódnak. Különösen veszélyes ez a macskákra, akik tisztaságmániájuk révén naponta többször is gondosan megmosdatják bundájukat, elősegítve a rákkeltő karcinogének megtelepedését szájnyálkahártyájukon.

 

A passzív és a harmadlagos dohányzás kutyák és macskák esetében is súlyos betegségeket okozhat - óvjuk őket a füsttől!
A passzív és a harmadlagos dohányzás kutyák és macskák esetében is súlyos betegségeket okozhat - óvjuk őket a füsttől!
Fotó: goodpetparent.com

 

A Tufts Állatorvostudományi Egyetem tanulmánya összefüggésbe hozta a passzív dohányzást macskák szájüregi daganatának fokozott megjelenésével. A dohányos háztartásban élő egyedek, melyek környezetében is kimutatható volt a dohányfüst jelenléte több mint 5 éven át, nagyobb százalékban lettek daganatosak. A Minnesotai Egyetem tanulmányában a dohányosokkal együtt élő macskák vizeletében nikotin és egyéb mérgező származékokat mutattak ki. Továbbá kétszer akkora eséllyel alakul ki náluk rosszindulatú limfóma, mint a nemdohányzó háztartásokban élő macskáknál. A nyirokmirigyekben képződő daganatok tüneteinek felismerése gyakran nem könnyű - étvágytalanság, fogyás, légzési problémák, köhögés, hányás, hasmenés, bágyadtság jelentkezése esetén azonban e lehetőséget sem szabad kizárni! 12 hónapon belül 4-ből 3 macska sajnos életét veszti e rák miatt.

 

A dohányzás áldozatai között szerepelnek egyébként a kedvtelésből tartott madarak is. Finom légzőrendszerük gyakorlatilag minden, a levegő útján terjedő szennyezőanyagra hiperérzékeny, emiatt számukra halálos kimenetellel is járhat a dohányfüstnek való tartós kitettség. A tüdőgyulladás, tüdőrák, szem-, bőr- és szívproblémák mellett a termékenységi zavarok sem ritkák. Ha a kalitkából kiengedett madár letelepedik dohányos gazdája nikotinmolekulákkal borított kezére, nyakára, idővel gyulladásos bőrbetegség (dermatitisz) alakulhat ki nála, melynek következtében tollait is kitépheti. Fokozott figyelemmel kell eljárni a madarak körül, természetesen a legjobb, amit tehetünk, ha füstmentes környezetben tartjuk őket.

 

A nikotinmérgezés veszélye

 

A nikotin toxikus szintje kutyák és macskák esetében is 1,0-2,0 mg nikotin/testtömegkilogramm, vagyis testsúlykilogrammonként már 10 mg nikotin elfogyasztása is halálos kimenetellel bírhat. Egy szál cigarettában 15-25 mg nikotin található márkától függően, a csikkben pedig meglepően magas koncentrációban van jelen (4-8 mg) - akár egy szál cigaretta nikotintartalmának 25%-a is! A legkisebb mennyiség megemésztése is káros!

 

A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy egy 10-12 kg-os kutyának elég 4-5 szál cigaretta elrágcsálása, egy 25 kg-osnak pedig csupán fél doboznyi is elég ahhoz, hogy életveszélyes állapotba kerüljön! A karcinogének belélegzése mellett ugyanis előfordulhat, hogy kedvencünk kiváncsiságában vagy mohóságában megkóstolja a cigarettát, szivart, az eldobott csikket vagy a leszokást segítő egyéb termékeket. A nikotintartalmú rágógumik és tapaszok, az e-cigaretta és annak utántöltő patronja is ellenállhatatlannak tűnhet finom illatanyagainak köszönhetően. Legalább ennyire káros, ha a kutya olyan vízből iszik, melyben oldott formában található a nikotin (kiázott benne egy vagy több csikk). Hánytatással eltávolítható a szervezetből az elfogyasztott nikotin egy része, a szisztémás és akár halálos nikotinmérgezés megelőzése érdekében azonban ajánlatos azonnal felkeresni állatorvosunkat!

 

A nikotinmérgezés tünetei

 • remegés, rángás, rohamok
 • nyálzás
 • összeszűkült pupillák
 • szapora szívverés
 • viselkedésváltozás, ingerlékenység, izgatottság
 • hallucináció (látás, hallás terén egyaránt)
 • hányás, hasmenés
A nikotinmérgezés halálos veszéllyel bírhat kedvenceinkre - soha ne hagyjunk elől cigarettát, csikket, nikotintartalmú készítményeket
A nikotinmérgezés halálos veszéllyel bírhat kedvenceinkre - soha ne hagyjunk elől cigarettát, csikket, nikotintartalmú készítményeket
Fotó: dogingtonpost.com

 

Mit tehetünk kedvencünk védelme érdekében?

 

Ismereteink birtokában kijelenthetjük, hogy kedvenceink számára a legeslegjobb, amit tehetünk az, ha megóvjuk őket a dohányfüsttől. A széleskörű tájékoztatás és a leszokást segítő programok megléte azonban még nem vezet automatikusan a kezdő lépés megtételéhez, hiszen egy erőteljes függőségről van szó. A szokások megtörése és végleges megszüntetése hosszabb időbe is telhet, saját és környezetünk, így imádott négy- és kétlábúink egészsége azonban elegendő motivációt nyújthat arra, hogy búcsút intsünk e káros szenvedélynek. A leszokáshoz vezető rögös úton pedig több olyan lépést is megtehetünk, melyek segítségével csökkenthetjük a dohányzás okozta károkat kedvencünk számára:

 • ha kint, a szabad levegőn gyújtunk rá, megelőzhetjük, hogy a füstrészecskék javarésze beivódjon otthonunk berendezésébe, autónk kárpitjába, ezáltal csökkenthetjük a méregtelítettség szintjét
 • minőségi légtisztító berendezés használatával eltávolíthatjuk a dohányfüstből visszamaradt, levegőben keringő toxinokat
 • dohányzást követően alaposan mossuk meg arcunkat, kezeinket, öblítsük ki szájunkat, mossunk fogat, és váltsunk ruhát, mielőtt érintkezésbe kerülnénk kedvencünkkel
 • ha kutyánk, macskánk előszeretettel dörgölőzik nyakunkhoz, hajunkhoz, időnként örömmel „megmosdatja” e területeket, ajánlatos dohányzást követően hajat mosni
 • a hamutartót mindig ürítsük ki, tartsuk tisztán
 • a kertben ne dobáljuk szanaszét a csikkeket, dohányzás után szedjük össze; kérjük meg erre vendégeinket is
 • ügyeljünk arra, hogy kedvencünk ne juthasson hozzá szivarhoz, cigarettához, valamint egyéb, nikotintartalmú készítményekhez (rágógumi, tapasz, e-cigaretta és annak utántöltője), sem azok csomagolásában, sem használat után, sem a hulladéktárolóból vagy séta közben az utcán.

Szeretteinknek, így kedvenceinknek is tartozunk annyival, hogy kellően odafigyelünk egészségükre, hiszen megérdemlik! Kíméljük meg őket a dohányfüsttől, ám a legjobb, amit tehetünk az, ha végleg felhagyunk a dohányzással. Végtére is szőrmókod a legjobb barátod, hűséges társad, aki mindig melletted van, szeretete átsegít a nehézségeken, kedvessége felvidít és örömmel tölti be mindennapjaidat. Csupán egy kérdés maradt: ha másért nem is, érte megtennéd?

 

 

 

Forrás: healthypets.mercola.com, sciencedaily.com
Indexkép forrás: soyunperro.com
Cikk első megjelenése: 2019. január 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja
Korábban már körüljártuk a dohányzás kutyákra gyakorolt hatásának témakörét. De mi a helyzet az e-cigarettával?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből?
Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

Élelem megtagadása - az egyik legfontosabb tananyag a kutyának Élelem megtagadása - az egyik legfontosabb tananyag a kutyának
Két csoportba sorolhatóak a kutyák: vannak a haspókok, akik élnek-halnak egy kis nasiért, megnyúlt, vágyakozó ábrázatukkal bizton számolhatunk minden egyes étkezéskor és vannak társaik, akik méltóságukon alulinak érzik a kunyerálást. Ők jobbára tisztes távolságból szemlélik az ember falatozását...

Kutyára és emberre is veszélyes betegséget terjeszthetnek a szúnyogok Kutyára és emberre is veszélyes betegséget terjeszthetnek a szúnyogok
Az éghajlatváltozásnak köszönhetően hazánkban is megjelent a Leishmaniasis nevű betegség, mely házikedvenceinket és minket, gazdikat is érinthet. Mit tegyünk a betegség gyanúja esetén és hogyan védekezzünk ellene?

Forró téma: védjük a tappancsot! Forró téma: védjük a tappancsot!
A nyári balesetek túlnyomó része a tappancsok égési sérülései miatt következnek be. Sétára, nyaralásra, kirándulásra is fel kell készülnünk, mert a forró talaj komoly egészségügyi problémát okoz!

Aloe Vera kutyáknak - gyógynövény a természet patikájából Aloe Vera kutyáknak - gyógynövény a természet patikájából
Évezredek óta előszeretettel használják e gyógynövényt csodatévő ereje miatt. De vajon kutyánk számára is biztonságos?

Kezdődik a toklász-szezon! Kezdődik a toklász-szezon!
Nyár elején a sok eső, és kedvező hőmérséklet hatására gyorsan nő a fű,de ritkábban nyírják, mint kellene. Ez teret enged a veszélyes gyomnövénynek. A kalászok mindenhol ott vannak, még nyírás után is érdemes figyelmet fordítanunk a száraz maradványokra.

Mérgező növények, melyek veszélyt jelenthetnek kutyáinkra Mérgező növények, melyek veszélyt jelenthetnek kutyáinkra
Itt a tavasz, nyílnak a virágok. Nem csak a mezőkön, kirándulás, vagy városi séták alkalmával találkozhatunk csodaszép növényekkel, hanem sokszor kertünk is rejteget egy-egy dísznövényt, melyről sokszor nem is sejtjük, akár mérgező is lehet kedvencünknek.

Kiemelt híreink

Facebook rajongók újították fel a zuglói kutyafuttatót Facebook rajongók újították fel a zuglói kutyafuttatót
Arról már beszámoltunk Nektek, hogy egy zuglói kutyafuttató nemrégiben megújult, érdemes azonban pár szót ejteni a mögötte álló kezdeményezésről is.

Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen! Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen!
Egyre többet fordulunk az internetes webáruházakhoz, ha valamire szükségünk van. Ruhák, a legkülönbözőbb eszközök, lakberendezési tárgyak vagy akár egyes élelmiszerek esetében is könnyebben...

12 év után lett meg egy család eltűnt kutyája 12 év után lett meg egy család eltűnt kutyája
Megható hazatérés: több mint tíz év után szólalt meg a család telefonja az örömhírrel. A régen elveszett kutyusukat közel 2000 kilométerrel odébb találta meg egy állatvédő szervezet. ...

Vad- és háziállatokat szaporító telepet számoltak fel az állatvédők Vad- és háziállatokat szaporító telepet számoltak fel az állatvédők
Borzalmas körülmények fogadták az állatvédőket és rendőröket a gödi háznál. A legkülönbözőbb fajú állatok voltak összezárva embertelen körülmények között, betegen, vemhesen...

Börtönbe mehet a balotaszállási állatkínzó - megtörtént a vádemelés Börtönbe mehet a balotaszállási állatkínzó - megtörtént a vádemelés
Vádat emeltek a balotaszállási állatkínzó nő ellen: az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért!

Depressziós a kutyám? Depressziós a kutyám?
Étvágytalan, letargikus, elment a kedve a játéktól és a sétától? Bár sokunknak elképzelhetetlen, a depresszió sajnos kutyánkat is érintheti. Tudj meg többet az okokról és kezelési...

Kalifornia állam betiltotta a szőrmekereskedelmet Kalifornia állam betiltotta a szőrmekereskedelmet
Egy lépéssel közelebb egy együttérző jövő felé - Kalifornia államban elfogadták a törvényjavaslatot, mely a szőrmekereskedelem betiltását javasolta.

5 tipp a kullancsmentes kertért! 5 tipp a kullancsmentes kertért!
Az enyhe telek hatására ugrásszerűen megnőtt a kullancsok száma, ezáltal a veszély is, melyet ránk és kedvenceinkre nézve jelentenek. Ezekkel a tippekkel olyan környezetet teremthetsz a...

Miért is jó, ha van kutyád? Miért is jó, ha van kutyád?
Hosszú ideje győzködöd kedvesedet vagy családtagjaidat arról, hogy legyen kutyus a háznál? Megfelelő körülmények esetén, illetve, ha elegendő szabadidőd van, az alábbi indokok segíthetnek...

5 mérgező szobanövény, amivel jobb, ha vigyázol! 5 mérgező szobanövény, amivel jobb, ha vigyázol!
Egy igazi barátságos otthon elengedhetetlen díszei a szobanövények. Sok gazdi talán nem is gondol rá, hogy ezek kutyájára nézve akár veszélyesek is lehetnek! Számos szoba- és dísznövény...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
A kutyatartás lehet a hosszú élet titka? Hírek - Címlapon
A kutyatartás lehet a hosszú élet titka?
Tíz kutya halálra éheztetése mindössze egy felfüggesztettet ér Hírek - Címlapon
Tíz kutya halálra éheztetése mindössze egy felfüggesztettet ér