A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Passzív dohányzás: kutyáinkat is veszélyezteti!

2021. augusztus 23., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Tudjuk jól, milyen veszélyeket rejt egészségünkre az aktív és a passzív dohányzás. De tisztában vagyunk-e azzal, milyen hatással van a cigaretta és a dohányzás kedvenceinkre?



A kutyák és macskák szervezetének felépítése és működése sokban hasonlít a miénkhez, ezért sem meglepő, hogy ami számunkra mérgező, az az ő egészségükre, fizikai, mentális és érzelmi állapotukra is kedvezőtlenül hat. Kutatások tömkelege igazolja az aktív és passzív dohányzás káros hatásait az emberi szervezetre, a dohányfüst belélegzése pedig komoly kockázatot jelent kedvenceinkre nézve is, mivel több, mint 250 káros vegyületet tartalmaz, és ebből legalább 50 rákkeltő hatással bír. Nemcsak a kilélegzett, hanem a cigarettából, szivarból párolgó füst belélegzése is súlyos problémák kialakulásához vezethet:

  • légzőszervi betegségek
  • allergia
  • asztma
  • hörghurut
  • tüdőszövet elváltozásai, fibrózis
  • orr, orrmelléküreg- és tüdőrák
  • szembetegségek
  • limfóma (a nyirokrendszer daganatos megbetegedése)
  • pszichés problémák: depresszió, szorongás, letargia…

A passzív dohányfüstből származó nikotin káros hatással van a kutyák és macskák idegrendszerére egyaránt. A környezetben található dohányfüstből is számos rákkeltő összetevő juthat be szervezetükbe, mely potenciálisan veszélyes kedvenceink egészségére. Az asztmával küzdő vagy allergiához köthető tüdőproblémával rendelkező kutyák esetében például sokkal nehezebb a betegség kontrollálása, mivel a dohányfüst hatására az évszakosan jelentkező tünetek egész éven át fennállhatnak. Még egy kicsattanó egészségnek örvendő kutya szaglását is megterheli, hihetetlenül érzékeny orruk igen nehezen viseli a füst kellemetlen szagát.

 

Kutyáinkat is veszélyeztetik a passzív dohányzás káros hatásai
Kutyáinkat is veszélyeztetik a passzív dohányzás káros hatásai
Fotó: soyunperro.com

 

Az orr- és orrmelléküreg daganatai magasabb előfordulási aránnyal bírtak a dohányos háztartásban élő kutyáknál, derült ki a Coloradoi Állami Egyetemen végzett tanulmányból. Elsősorban a hosszú orrú kutyafajták (pl. németjuhászok, retrievek) egyedeiben és keverékeikben alakultak ki, mivel esetükben a nyálkahártya nagyobb felülete teret ad a káros molekulák megtapadásának. Szomorú, hogy az orrot érintő ráktípusok túlélési ideje átlagosan legfeljebb egy év.

A rövid és közepesen hosszú orrú kutyáknál (pl. bulldogok, boxerek) ezzel szemben a tüdőrákot találták jellemzőbbnek, mivel a dohányfüstből eredő rákkeltő molekulák könnyebben lejutnak a légutakba és a tüdőbe a rövidebb orrjáratokon át.

 

tüdőrák kialakulásának esélyét 60%-kal magasabbra becsülték a dohányosokkal együtt élő kutyáknál, mint „nemdohányzó” társaiknál. Tipikus tünetei a krónikus köhögés, fáradtság, bágyadtság, tüsszögés, zihálás, sípoló légvétel, orrvérzés, az orrkörnyék bedagadása, súlycsökkenés. 

 

A harmadlagos dohányzás veszélyei

 

A Harvard Orvosi Egyetem tanulmánya szerint a passzív dohányzáson túl további kockázatokat jelent az úgynevezett harmadlagos dohányzás, mely a füstből származó, nehezen lebomló részecskék megtapadását és tartós jelenlétét igazolta a dohányosok környezetében. A ruházathoz, lakberendezési tárgyakhoz, bútorokhoz, szőnyegekhez, függönyökhöz tapadó molekulák a dohányfüst távozása után is megmaradnak, ennek szaga érezhető az autó belső terében is, bármennyit is szellőztetünk.

Nem elég, hogy a kutya belélegzi a füsttel telített levegőt, minden egyes alkalommal, amikor ráfekszik a kanapéra, fekhelyére vagy kényelmesen összekucorodik dohányos gazdája ölében, kültakarója felveszi a letapadt füstmolekulákat. Ha megnyalogatja mancsait vagy bundáját, könnyedén lenyelheti e mérgező részecskéket, melyek a gazdi kezének vagy arcának megnyalásával is ugyanígy bejuthatnak szervezetébe. A rákkeltő karcinogének a háziporban is felgyülemlenek, a harmadlagos dohányzás tehát azért is olyan káros kedvenceink szempontjából, mivel ők jóval több időt töltenek otthon, a veszélyes molekulahalmazban.

 

A kisgyermekek és a kedvenceink különösen érzékenyek erre a káros utóhatásra, a hosszantartó kitettség súlyos fizikai és mentális egészségi problémák kialakulásához vezethet, többek között: allergia, immunrendszeri gyengeség, fertőzésekre való fokozott hajlam, légúti megbetegedések, daganatos megbetegedések, idegrendszeri károsodások, hangulatingadozás, depresszió, szorongás, stb. hogy a teljesség igénye nélkül néhány példát említsünk.

Gondoljunk csak bele: mi ugyan megmossuk kezünket, arcunkat naponta több alkalommal is, kisállatunk esetében azonban hetek, akár hónapok telhetnek el egy-egy fürdetés között. A káros vegyületek lerakódnak szőrükön és bőrükön, idővel pedig nagy mennyiségben felhalmozódnak. Különösen veszélyes ez a macskákra, akik tisztaságmániájuk révén naponta többször is gondosan megmosdatják bundájukat, elősegítve a rákkeltő karcinogének megtelepedését szájnyálkahártyájukon.

 

A passzív és a harmadlagos dohányzás kutyák és macskák esetében is súlyos betegségeket okozhat - óvjuk őket a füsttől!
A passzív és a harmadlagos dohányzás kutyák és macskák esetében is súlyos betegségeket okozhat - óvjuk őket a füsttől!
Fotó: goodpetparent.com

 

A Tufts Állatorvostudományi Egyetem tanulmánya összefüggésbe hozta a passzív dohányzást macskák szájüregi daganatának fokozott megjelenésével. A dohányos háztartásban élő egyedek, melyek környezetében is kimutatható volt a dohányfüst jelenléte több mint 5 éven át, nagyobb százalékban lettek daganatosak. A Minnesotai Egyetem tanulmányában a dohányosokkal együtt élő macskák vizeletében nikotin és egyéb mérgező származékokat mutattak ki. Továbbá kétszer akkora eséllyel alakul ki náluk rosszindulatú limfóma, mint a nemdohányzó háztartásokban élő macskáknál. A nyirokmirigyekben képződő daganatok tüneteinek felismerése gyakran nem könnyű - étvágytalanság, fogyás, légzési problémák, köhögés, hányás, hasmenés, bágyadtság jelentkezése esetén azonban e lehetőséget sem szabad kizárni! 12 hónapon belül 4-ből 3 macska sajnos életét veszti e rák miatt.

 

A dohányzás áldozatai között szerepelnek egyébként a kedvtelésből tartott madarak is. Finom légzőrendszerük gyakorlatilag minden, a levegő útján terjedő szennyezőanyagra hiperérzékeny, emiatt számukra halálos kimenetellel is járhat a dohányfüstnek való tartós kitettség. A tüdőgyulladás, tüdőrák, szem-, bőr- és szívproblémák mellett a termékenységi zavarok sem ritkák. Ha a kalitkából kiengedett madár letelepedik dohányos gazdája nikotinmolekulákkal borított kezére, nyakára, idővel gyulladásos bőrbetegség (dermatitisz) alakulhat ki nála, melynek következtében tollait is kitépheti. Fokozott figyelemmel kell eljárni a madarak körül, természetesen a legjobb, amit tehetünk, ha füstmentes környezetben tartjuk őket.

 

A nikotinmérgezés veszélye

 

A nikotin toxikus szintje kutyák és macskák esetében is 1,0-2,0 mg nikotin/testtömegkilogramm, vagyis testsúlykilogrammonként már 10 mg nikotin elfogyasztása is halálos kimenetellel bírhat. Egy szál cigarettában 15-25 mg nikotin található márkától függően, a csikkben pedig meglepően magas koncentrációban van jelen (4-8 mg) - akár egy szál cigaretta nikotintartalmának 25%-a is! A legkisebb mennyiség megemésztése is káros!

 

A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy egy 10-12 kg-os kutyának elég 4-5 szál cigaretta elrágcsálása, egy 25 kg-osnak pedig csupán fél doboznyi is elég ahhoz, hogy életveszélyes állapotba kerüljön! A karcinogének belélegzése mellett ugyanis előfordulhat, hogy kedvencünk kiváncsiságában vagy mohóságában megkóstolja a cigarettát, szivart, az eldobott csikket vagy a leszokást segítő egyéb termékeket. A nikotintartalmú rágógumik és tapaszok, az e-cigaretta és annak utántöltő patronja is ellenállhatatlannak tűnhet finom illatanyagainak köszönhetően. Legalább ennyire káros, ha a kutya olyan vízből iszik, melyben oldott formában található a nikotin (kiázott benne egy vagy több csikk). Hánytatással eltávolítható a szervezetből az elfogyasztott nikotin egy része, a szisztémás és akár halálos nikotinmérgezés megelőzése érdekében azonban ajánlatos azonnal felkeresni állatorvosunkat!

 

A nikotinmérgezés tünetei

  • remegés, rángás, rohamok
  • nyálzás
  • összeszűkült pupillák
  • szapora szívverés
  • viselkedésváltozás, ingerlékenység, izgatottság
  • hallucináció (látás, hallás terén egyaránt)
  • hányás, hasmenés
A nikotinmérgezés halálos veszéllyel bírhat kedvenceinkre - soha ne hagyjunk elől cigarettát, csikket, nikotintartalmú készítményeket
A nikotinmérgezés halálos veszéllyel bírhat kedvenceinkre - soha ne hagyjunk elől cigarettát, csikket, nikotintartalmú készítményeket
Fotó: dogingtonpost.com

 

Mit tehetünk kedvencünk védelme érdekében?

 

Ismereteink birtokában kijelenthetjük, hogy kedvenceink számára a legeslegjobb, amit tehetünk az, ha megóvjuk őket a dohányfüsttől. A széleskörű tájékoztatás és a leszokást segítő programok megléte azonban még nem vezet automatikusan a kezdő lépés megtételéhez, hiszen egy erőteljes függőségről van szó. A szokások megtörése és végleges megszüntetése hosszabb időbe is telhet, saját és környezetünk, így imádott négy- és kétlábúink egészsége azonban elegendő motivációt nyújthat arra, hogy búcsút intsünk e káros szenvedélynek. A leszokáshoz vezető rögös úton pedig több olyan lépést is megtehetünk, melyek segítségével csökkenthetjük a dohányzás okozta károkat kedvencünk számára:

  • ha kint, a szabad levegőn gyújtunk rá, megelőzhetjük, hogy a füstrészecskék javarésze beivódjon otthonunk berendezésébe, autónk kárpitjába, ezáltal csökkenthetjük a méregtelítettség szintjét
  • minőségi légtisztító berendezés használatával eltávolíthatjuk a dohányfüstből visszamaradt, levegőben keringő toxinokat
  • dohányzást követően alaposan mossuk meg arcunkat, kezeinket, öblítsük ki szájunkat, mossunk fogat, és váltsunk ruhát, mielőtt érintkezésbe kerülnénk kedvencünkkel
  • ha kutyánk, macskánk előszeretettel dörgölőzik nyakunkhoz, hajunkhoz, időnként örömmel „megmosdatja” e területeket, ajánlatos dohányzást követően hajat mosni
  • a hamutartót mindig ürítsük ki, tartsuk tisztán
  • a kertben ne dobáljuk szanaszét a csikkeket, dohányzás után szedjük össze; kérjük meg erre vendégeinket is
  • ügyeljünk arra, hogy kedvencünk ne juthasson hozzá szivarhoz, cigarettához, valamint egyéb, nikotintartalmú készítményekhez (rágógumi, tapasz, e-cigaretta és annak utántöltője), sem azok csomagolásában, sem használat után, sem a hulladéktárolóból vagy séta közben az utcán.

Szeretteinknek, így kedvenceinknek is tartozunk annyival, hogy kellően odafigyelünk egészségükre, hiszen megérdemlik! Kíméljük meg őket a dohányfüsttől, ám a legjobb, amit tehetünk az, ha végleg felhagyunk a dohányzással. Végtére is szőrmókod a legjobb barátod, hűséges társad, aki mindig melletted van, szeretete átsegít a nehézségeken, kedvessége felvidít és örömmel tölti be mindennapjaidat. Csupán egy kérdés maradt: ha másért nem is, érte megtennéd?

 

 

 

Forrás: healthypets.mercola.com, sciencedaily.com
Indexkép forrás: soyunperro.com
Cikk első megjelenése: 2019. január 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére
Tiszta otthon, rendes ház. Gazdiként ezt bizony olykor kihívásként élhetjük meg, és gyakrabban kerül elő a takarító-szett. Milyen problémát okozhatnak a kutya számára, és hogyan előzzük meg a bajt?

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja
Korábban már körüljártuk a dohányzás kutyákra gyakorolt hatásának témakörét. De mi a helyzet az e-cigarettával?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Ebugatta Hírstart Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Korlátozzák az erdőlátogatást több erdőben is Hírek - Címlapon
Korlátozzák az erdőlátogatást több erdőben is
Meghitt videó: a kis beagle és a cica egymást átölelve nézi a madarakat Hírek - Címlapon
Meghitt videó: a kis beagle és a cica egymást átölelve nézi a madarakat