A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tüsszög, szipog, köhög... Náthás a kutyám?

2021. október 18., 11:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A hideg, nyirkos idő beálltával – hozzánk hasonlóan – kutyáinknál is kialakulhat a nátha. Súlyosabb légzőszervi betegségeknek is elejét vehetjük, ha időben odafigyelünk a tünetekre.



 

A hőmérsékleti ingadozás megviseli kedvencünk szervezetét, gondoljunk csak az őszi időjárásra, a meleg-hűvös napok váltakozására. Természetesen nyáron is ajánlatos odafigyelni, hiszen a légkondícionáló berendezésekből és az autó klímájából áramló hideg levegő is megbetegítheti az érzékenyebb kutyusokat.

 

Egy nyitva felejtett ajtó, ablak, huzatos helyen lévő fekhely, a kutya alatt hagyott nedves rongy, törölköző, és a stressz is növelheti a betegség kialakulásának kockázatát. Kölyök és idős korban, vagy meglévő betegség esetén a gyenge immunrendszer kevésbé bírhatja a terhelést.

 

Kutyáink nem tudják elmondani nekünk, pontosan hol és mi fáj, milyen testi tünetet éreznek. Megfázás esetén nekik is fájhat a torkuk, a tüsszögés, köhögés és a nehezedő légvétel azonban általunk is könnyen felismerhető jelek. Legtöbbször elegendő az otthoni ápolás, a bőséges folyadékfogyasztás és az ágynyugalom, ám a kutya állapotától függően gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

 

 

Skót juhászkutya tüsszentés közben - lehet, hogy megfázott
Skót juhászkutya tüsszentés közben - lehet, hogy megfázott?
Fotó: pinterest.com

 

 

Beteg a kutya?

 

Az egyik első jel, ha a kutya viselkedésében változás következik be. Ragaszkodóbbá válik, vagy éppenséggel elvonul, a magányt keresi. Kerüli a társaságot, ingerlékeny, a szokásosnál jóval többet alszik. Megfázásra utaló tipikus tünetek:

  • rövid, szapora légzés
  • tüsszögés
  • sárgás-zöldes váladék távozik az orrból
  • szem könnyezése, csipásodása
  • túlzott lihegés
  • zihálás, sípolás
  • hangos légvétel
  • fulladás
  • köhögés, amely nemcsak ébrenlétben zavarja, de nyugtalanul is alszik
  • az orrcimpái kitágulnak, fújtat
  • minden egyes légvételnél megemelkedik a mellkasa és a hasa
  • nyakát előre nyújtja, fejét lehajtva áll
  • nyitott szájjal veszi a levegőt
  • könyökeit eltartja a mellkasától
  • sápadt fogíny

Ezeket a tüneteket vírusos vagy bakteriális fertőzés mellett az orrjáratban vagy torokban elakadt idegentest, asztma, allergia, megfázáshoz nem kapcsolódó problémával járó hőemelkedés, láz is okozhatja. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát!


 

Megfázás kölyökkorban

 

A kölykök fokozottan veszélyeztetettek alacsonyabb hőtermelés, a hiányzó zsírréteg és a gyenge immunrendszerük miatt. Megfázás jelei: a testmozgás csökkenése, a kicsi kevésbé virgonc, kevesebb hangot ad, anyjához bújik melegért.  

Az első néhány hónapban fokozatosan alakul ki a hőszabályzás, a kiskutya hőtermelése a testmozgásnak és a tápláléknak hála egyre jobb, a szőrzet és a bőr alatti zsírszövetek ekkor még vékonyabbak, így a megfelelő táplálás mellett természetesen arra is figyelnünk kell, hogy tünetek jelentkezése esetén mielőbb forduljunk állatorvoshoz az állapot gyors leromlása előtt.

 

 

Megfázás kutyáknál - kölyökkorban fokozottan figyeljünk rájuk
Megfázás kutyáknál - kölyökkorban fokozottan figyeljünk rájuk
Fotó: thespruce.com

 

 

Kennelköhögés

 

Veszélyes fertőző betegségekre is utalhatnak a légzőszervi tünetek, pl. és a kennelköhögés. A kutyák fertőző légcső és hörgőgyulladásának összefoglaló neve ez, kialakulásának összetett okai lehetnek. Tipikus tünetek, hogy láz nem tapasztalható, a kutya aktivitása a normálishoz közelít, az ételt és a folyadékot nem utasítja el, ám erősen, erőltetetten köhög. Száraz vagy fehér színű, habos váladékot öklendezik fel. (Ez a váladék a légutakban képződik, ne tévesszük össze a hányással!) Későn megkezdett kezelés miatt veszélyes szövődmények is kialakulhatnak, melyekhez hőemelkedés, láz, levertség, étvágytalanság társul:

  • gennyes orrfolyás
  • kötőhártya-gyulladás
  • tüdőgyulladás

Cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 2 naptól két hétig terjed. Gyógyulási ideje a kezelés kezdetének idejétől, a kutya immunrendszerétől függően hetekig is eltarthat. Gyógyulás után hónapokig üríthetik a kórokozó baktériumokat, továbbra is fertőzhetik társaikat.

 


 

Teendők megfázás esetén

  • A kutyák szervezete a jó minőségű táplálékból (főként húsból) állítja elő a C-vitamint, ezért ajánlatos a fehérjedús táplálék adagolása.
  • Figyeljünk a bő folyadékpótlásra! Ha nem kíván inni, eledeléhez öntsünk több vizet. Ha étvágya is lecsökken, fecskendővel juttassuk szájába a folyadékot.
  • Tartsuk melegen, vackoljunk be neki a fűtőtest mellett, fekhelyét béleljük ki meleg pokróccal, és ha jólesik neki, be is takarhatjuk egy pléddel.
  • Kerüljük a hosszú sétát, csak annyit mozgassuk kedvencünket, amennyit igényel. Betegség esetén általában véve jobban vágynak a pihenésre, teremtsük meg a nyugodt alváshoz szükséges körülményeket. Ha kutyusunk még betegség esetén is eleven, benti játékokkal is lefoglalhatjuk elméjét
  • Rövid szőrű vagy kistestű kutyákra szélálló kabátot is adhatunk hideg időben. Eső esetén töröljük szárazra bundáját, tappancsait is.
  • Infravörös fényzuhannyal is melegen tarthatjuk, alkalmanként 5-10 perc erejéig. Maradjunk mellette, hogy elkerüljük a sérülést, az előírt távolságot tartsuk be.
  • Hőemelkedés, láz esetén mindenképpen keressük fel állatorvosunkat! 

 

 

Megfázás kutyáknál - Fontos az ágynyugalom, a pihenés
Megfázás kutyáknál - Fontos az ágynyugalom, a pihenés
Fotó: boneandyarn.com

 

 

Elkaphatjuk kutyánktól a náthát? És ő tőlünk?

 

Tévhit, hogy kutyánkra fertőzőek lennénk, ha náthásak vagyunk. Extrém esetben, legyengült szervezetnél, pici kölyköknél természetesen jobb, ha tisztes távolságot tartunk vagy szájkendőt húzunk. Mi sem kaphatjuk el tőlük, hiszen más-más vírusok és baktériumok veszélyesek rájuk és ránk is.

Ha kedvencünk szívesen odakucorodna mellénk, ne küldjük el. Pontosan tudja, érzi, hogy valami nincs rendben, közelsége és szeretete már önmagában is gyógyír.

 


 

Mire számíthatunk az állatorvosnál?

 

A kutya tüneteit - a betegség gyanújának felmerülésétől kezdve - meséljük el részletesen, valamint azt is, ha egyéb egészségi problémája van vagy gyógyszeres kezelés alatt áll. Légzésének megfigyelését és tüdejének meghallgatását követően állatorvosunk kérhet vér- és vizeletvizsgálatot. A röntgen és az ultrahangos vizsgálatok is megszokott eljárások ilyen esetben. Súlyosabb esetben oxigénmaszkot tehet a kutyára, s akár bent is tarthatja megfigyelésre, míg stabilizálódik a légzése. A kutya állapotára tekintettel infúziós kezelés is szükségessé válhat, de általában véve elegendő a felírt gyógyszerek megfelelő adagolása otthon.  

 

 


Amit ne tegyünk:

  • ne adjunk kutyánknak humán gyógyszert, mely nátha esetén nálunk bevált
  • teljes gyógyulásig kerüljük a kontaktust a többi kutyával a fertőzés veszélye miatt

 

 

Megfázás kutyáknál - Ők is lehetnek náthásak
Megfázás kutyáknál - A bágyadtság is jelző tünet lehet
Fotó: thespruce.com

 

 

Megelőzés

 

Hideg, nyirkos időben kerüljük a hosszú sétákat kölyökkutyánkkal. Ha tudomásunk van a környezetünkben köhögős kutyáról, a fertőzésveszély csökkentése érdekében tartsuk a megfelelő távolságot a teljes gyógyulásig.

Kinti tartás esetén biztosítsuk kutyánknak esőtől, széltől, hótól védett száraz, hőszigetelt kutyaházat, kennelt. További védelmet jelent, ha elemeljük a talajszinttől. Jó ötletnek tűnhet egy kényelmes takaró elhelyezése itt, ám a vizes szőrtől átnedvesedhet, rajta fekve pedig felfázhat, megfázhat a kutya. Figyeljünk oda erre is!

 

 

 


 

Megfázás, influenza gyanúja esetén látogassunk el kutyánkkal állatorvosunkhoz, hogy megelőzhessük a szövődmények kialakulását, melyek kezelése időigényes és az állat szervezete számára is nagyobb megterhelést jelent!

 


 

 

Forrás: allatorvos-szekesfehervar.hu, háziállat.hu, trupanion.hu
Indexkép forrás: thespruce.com
Cikk első megjelenése: 2017. szeptember 21.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán 5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán
Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, amikor úgy hozza az élet, hogy a sétán összetalálkozunk egy segítőkutyával és gazdijával?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
„Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Egészen más lenne az életem, ha Echo nem lenne benne.”

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Hírstart JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaharapást szőrével? A rehabilitáció lehetőségei I. Hírek - Címlapon
Kutyaharapást szőrével? A rehabilitáció lehetőségei I.
Újra fókuszban a hős kutyák! Hírek - Címlapon
Újra fókuszban a hős kutyák!