A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kistestű kutya a családban - 10 gyakori betegség, melyről tudnunk kell

2021. október 16., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Picik, kedvesek és szeretnivalóak. A kis méret azonban jónéhány olyan gondot rejthet magában, mellyel felelősségteljes gazdiként fontos tisztában lennünk. Összegyűjtöttük a legjellemzőbbeket, hogy időben léphessünk kutyánk jólléte érdekében.



Egészségügyi problémák mindegyik kutyánál felléphetnek, de egyes fajták (és keverékeik) fogékonyabbak lehetnek bizonyos betegségekre. Míg a nagytestű és óriás ebeknél többek között a gyomorcsavarodás, ízületi problémák jellemzőbbek, addig a kistermetű és mini fajtársaiknak is megvannak a maguk „nyűgjei”. Sajnos nem lehet minden nehézséget elkerülni, de odafigyeléssel tehetünk a megelőzés érdekében. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk az „apróságokra” gyakrabban jelentkező gondokra.

 

1. Térdkalács ficam (patella luxatio)

 

Ha a kutya térdkalácsa (patella) elmozdul helyéről, ficam következhet be. A mozgás iránya a normális anatómiai pozícióból felfelé történik, a combcsont (femur) irányába. Bármely fajtánál és keverékeknél is előfordulhat, de kistestű és mini kutyáknál gyakoribb. A kificamodott térdkalács változatos tüneteket okoz, melyek az állapot súlyosságától és attól is függnek, milyen régóta áll fenn a probléma.

 

Jellemzően megváltozik a kutya járása, az érintett hátsó láb billeghet, akár kattogó hangot is hallhatunk, ahogy a kutya behajlítja a térdét. A sántítás mellett a végtag gyengesége is megfigyelhető, a láb nem képes megtartani a ránehezedő súlyt. A kutya lassan és nehezen kel fel, akár már pár lépés után lefekszik. Az állapot fájdalommal is jár, minél erősebb, annál kevésbé használja a kutya a lábát, míg idővel már nem tud ráállni. Fizioterápia segíthet, de gyakran csak műtéttel orvosolható a probléma.  

 

A kistestű kutyák egyik gyakori betegsége a térdkalács ficam
A kistestű kutyák egyik gyakori betegsége a térdkalács ficam
(A képen: Yorkshire Terrier) 
Fotó: Shutterstock

 

2. Porckorongsérv

 

Ennél a kórképnél a gerincet alkotó csigolyák közötti (egy vagy több) porckorong mozdul el a helyéről, rendellenes állása miatt érintkezésbe kerülhet a gerincvelővel. Tipikus jelei: az idegekre nehezedő nyomás rendkívüli fájdalommal járhat a kutya számára, s ha nem csillapítják, az állandó fájdalom kihatással lehet viselkedésére. Ingerlékennyé válhat, a beteg testrész érintésénél nyüszít, felsír, oda is kaphat. Gyengeség jelentkezhet, ilyenkor a kutya egyre kevésbé terheli hátsó végtagjait. Részleges vagy teljes bénulás is bekövetkezhet. A rövid lábakkal és hosszú  testtel megáldott fajták (pl tacskó, basset hound) és keverékeik hajlamosabbak e betegségre hosszabb gerincük miatt. Az állapot mielőbbi ellátásra szorul, ne késlekedjünk kutyánkat állatorvoshoz vinni!

 

3. Hasnyálmirigy-gyulladás

 

Elhízás, túlsúly, fertőzés, mérgezés, anyagcsere-betegség, hiányos táplálás, trauma, rák… Megannyi kiváltó oka lehet a kutyák hasnyálmirigy gyulladásának. A pankreatitisz bármely fajtánál és keverékeknél is megjelenhet, de jellemzőbb a kistestű és toy ebeknél (pl. miniatűr uszkár). Tünetei: hányinger, hányás, hasmenés, kiszáradás, az enyhétől a súlyosig terjedő alhasi fájdalom. Szakszerű ellátást igényel!

 

A kistestű kutyáknál, különösen hosszú gerinc esetén kialakulhat porckorongsérv
A kistestű kutyáknál, különösen hosszú gerinc esetén kialakulhat a porckorongsérv
(A képen: Rövidszőrű tacskó)
Fotó: Pinterest

 

4. Brachycephal szindróma

 

A rövid orrú kutyákra jellemző súlyos légzőszervi betegség. A „brachycephal légúti obstrukciós szindróma” valójában egy összefoglaló név, a felső légutakat érintő problémákat értjük alatta. Mopsz, angol bulldog, francia bulldog, Shih Tzu, pekingi palotakutya csupán néhány azon népszerű fajták közül, melyeknél kialakulhat az állapot anatómiai felépítésük miatt. A nyomott orr miatt a kutya orrjárata és a légutak veleszületetten rövidebbek, szűkebbek, ez pedig jelentősen megnehezítheti a normális légzést.

 

Sporttevékenység és a nyári hőség kifejezetten megterhelheti ezeket az ebeket, hiszen a légáramlás akadályozottsága miatt kevesebb oxigénhez jutnak, valamint lassabban és nehezebben tudnak lehűlni, bármennyire is lihegnek. Esetükben nagyobb a hőguta, a fulladás és egyéb légúti problémák kockázata is. Szerencsére ma már elérhető olyan műtéti eljárás, mely megkönnyíti a kutya légzését. Kérjük állatorvosunk tanácsát a lehetőségekkel kapcsolatosan!

Kistestű kutyafajta - Mopsz
A rövidorrú kutyák és keverékeik számára gyakran nehézséget okoz a természetes légzés is
(A képen: Mopsz)
Fotó: Pinterest

 

5. Fogbetegségek

 

A kisméretű koponya mellett gyakran a kutya állkapcsa is rövidebb, melyben nehezen fér el mind a 42 fog. Azt gondolhatnánk, hogy a „természet megoldja”, vagyis egy kistestű kutyának kevesebb foga van, de sajnos nem ez a helyzet. A 42 fog összetorlódhat a kicsiny állkapocsban, egymás hegyén-hátán nőhetnek, kicsavart pozíciókban is. Emiatt a fogak kevésbé tudnak tisztulni, bármennyit is rág a kutya, gyakori a fogkövesedés, a fogínygyulladás, és egyéb fájdalmas szájüregi gondok is megjelenhetnek.

 

A kistestű kutyáknál tehát különösen fontos szem előtt tartani a fogak egészségét! A rendszeres fogmosás és rágás erősen ajánlott, de önmagában nem oldják meg a problémát, vagyis azt, hogy a kutya szájában kevés a hely az összes fognak. Az évente kötelező oltás mellett látogassunk el többször is az állatorvoshoz, hogy felmérje kutyánk egészségi állapotát, és mutassuk meg fogait is, mielőtt elhatalmasodna bármilyen probléma.

 

A kistestű kutyák hajlamosabbak lehetnek a fogakat érintő betegségekre
A kistestű kutyák hajlamosabbak lehetnek a fogakat érintő betegségekre
(A képen: Brüsszeli Griffon)
Fotó: Pinterest

 

6. A szem és a szemhéj betegségei

 

A rövid orrú kutyafajták fogékonyabbak lehetnek a szembetegségeknre és -sérülésekre. Anatómiai felépítése miatt a szemgödör mélysége eltér a normálistól, a kidülledő szemek a könnyszervek elvezetési problémáihoz, a könnycsatornák elzáródásához, ezáltal gyulladásos állapot kialakulásához vezethetnek:

A laza bőrű fajták (pl. spánielek) és a fent említett brachycephal szindrómával érintett, rövid orrú kutyafajták esetében öröklött hajlam lehet a szemhéjak rendellenes állása is. Két típusát különböztetjük meg:

 

  • Entropium: a szemhéjak befelé fordulnak, így a szempillák folyamatosan dörzsölik a szemgolyót. Minden egyes pislogás és a szem becsukása is fájdalmat okoz, a szem állandó irritációnak van kitéve, a fokozott könnyezés mellett gyulladás, sérülés is kialakulhat. A kutya hunyorog, kerüli az erős fényt, a szem környékén váladékozás tapasztalható. Az irritáció miatt szaruhártya a fátyolossá válik (kékes-szürkés szín), hosszantartó gyulladása pedig szaruhártya-fekélyt okozhat.
  • Ectropium: a szemhéjak kifelé fordulnak, nem záródnak megfelelően. A kötőhártya védelme csökken, könnyen kiszárad, így a kórokozók és a szennyeződések is könnyebben megtapadnak rajta. Egy esetleges fertőzés következtében gyulladás alakulhat ki, a kötőhártya vörössé válik, a szemből sűrű, gennyes váladék távozik. Hosszú távon a szaruhártya is károsodhat. Antibiotikumok, szteroidok átmenetileg enyhíthetnek az állapoton, de végleges megoldást csak a műtét biztosít.
Kistestű kutyafajta - Cavalier King Charles Spániel
Könnyezés, csipásodás, kifelé vagy befelé forduló szemhéj is megjelenhet a kistermetű kutyáknál
(A képen: Cavalier King Charles Spániel)
Fotó: pets4homes.co.uk

 

7. Légcsőszűkület, légcsőösszeesés

 

A brachycephal fajták mellett olyan kistestű kutyáknál is kialakulhat e betegség, melyek rövidebb pofával rendelkeznek. A légcsövet porcgyűrűk ölelik körbe, ezek biztosítják a merev tartását, egyúttal a rugalmasságát is. A gyűrűk nem záródnak teljesen a légcső körül, egy membrán fogja őket össze; a probléma akkor jelentkezik, ha e membránok meglazulnak, és belógnak a légcsőbe, illetve, ha a tartás megszűnésével a porcgyűrűk elvékonyodnak. A folyamatos irritáció miatt a kutya gyakran köhög, különösen éjjel, meleg időjárás esetén, valamint a nyakat érintő erősebb külső hatásra (pl. a póráz húzása). Mindenképpen állatorvosi kezelésre szorul!

 

8. Szívproblémák

 

A szívbillentyűk működési hibái sajnos kedvenceinket is érinthetik, különösen a kisebb termetűeket. A billentyűk a szív különböző üregei (pitvarok, kamrák) között helyezkednek el, feladatuk a véráramlás megfelelő szabályozása. Ha e szelepek nem zárnak rendesen, billentyűelégtelenség alakulhat ki, mivel zárt állása mellett is átáramlik valamennyi vér, így a normális kapacitás mellett több vér juthat az üregbe. Ez nemcsak a vérkeringésre, hanem a szív működésére is káros hatással lesz idővel. Kímélő életmódra lehet szükség, de mindenképpen szakszerű ellátást igényel!

 

Kistestű kutyafajta - Pomerániai törpespicc
A kistermetű kutyáknál is kialakulhatnak ízületi problémák
(A képen: pomerániai törpespicc)
Fotó: Twitter

 

9. Legg-Calve-Perthes kór

 

Leggyakrabban a kicsi és mini méretű kutyákat (pl. csivava, bichon frisé, pomerániai törpespicc, terrierek, uszkár) érintő, feltehetően örökletes betegség. Kezdetben sántítás figyelhető meg, a tünetek fokozatosan súlyosbodhatnak, a kutya egyre inkább kíméli a hátsó lábát, kerüli használatát. Rendszerint a csípőízület egyik oldalán alakul ki, néhány hét alatt, de hirtelen is felléphet. Az állapot a combcsontfej leépülésével jár, melynek következményeként az izmok fokozatosan eltűnnek, ízületi gyulladás alakul ki, és a tartás hiánya miatt a csípőízület összeesik. Rendkívül nagy fájdalommal jár, ezért fontos, hogy állatorvosunk időben diagnosztizálja a betegséget, és a gazdival közösen mindent megtegyenek a kutya életminőségének javításáért.

 

10. Fokozott érzékenység

 

Életünkben rengeteg hatás ér minket, nemcsak a külvilágból, hanem a bennünk zajló folyamatok által is. Kulcsfontosságú, hogy alkalmazkodni tudjunk e változásokhoz, és szervezetünk is ezen „dolgozik" minden pillanatban. Minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy megtarthassa belső környezetének állandóságát, többek között például a testhőmérsékletet. A homeosztázis az állandóságot biztosító mechanizmusok összességét jelenti. A kistermetű kutyák szervezete számára olykor kihívást jelenthet ennek működtetése, hiszen – ha csak a testhőmérsékletet nézzük – érzékenyebbek mind a hideg, mind a meleg időjárásra.

    Kistestű kutyafajta - Kis olasz agár
    A kistermetű kutyák télen fázósabbak, nyáron testük hamarabb felhevülhet
    (A képen: kis olasz agár)
    Fotó: iheartdogs.com

     

     A kicsi testfelület, a vékonyabb bőr, a rövid szőr vagy az aljszőrzet hiánya, valamint az az egyszerű tény, hogy közelebb vannak a talajhoz, mind-mind befolyásolja tűrőképességeiket. Kánikulában könnyebben felhevülnek, hideg időben pedig hamarabb kihűlnek; télen különösen hálásak lehetnek egy vastag pulóverért, kabátkáért.  A homeosztázis egyensúlyába természetesen egyéb tényezők is „beleszólhatnak”, így a félelem, a szorongás, a stressz, anyagcsere-zavarok, betegségek.

     

    Összegzés

     

    Legyen bár kölyök, felnőtt vagy idős, apró termetű kedvencünk számára is fontos a szeretetteljes törődés. A minőségi táplálás, mindennapos testmozgás, közös játék és tanulás mellett szánjunk időt a rendszeres állatorvosi ellenőrzésekre is. Odafigyeléssel nemcsak a megelőzést segíthetjük elő, hanem már a tünetek jelentkezése előtt felismerhetjük a problémát. Vigyázzunk kicsi kutyánk testi-lelki-mentális és érzelmi egészségére is!

     


    Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

    Forrás: petmd.com, smalldogsplace.com
    Indexkép forrás: Shutterstock
    Cikk első megjelenése: 2021. május 27.

    Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

    kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

     

    Témába vág

    Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
    Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

    Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
    Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

    Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
    Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

    Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
    És mit tehetek, hogy segítsek neki?

    Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
    Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

    Minősítés

    Hogyan lehet minősített
    kutyabarát helyed?

    Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

    Tudj meg többet
    tanúsító védjegyünkről!

    Megismerem

    Kedvenceink

    Biztosítás

    Kisállat biztosítás
    bel- és
    külföldön!
    Gondoskodj kedvencedről!
    Beaphar - 2024

    hirdetés (X)

    Partnereink

    Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta Praktiker

    Hírlevél

    A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

    kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
    FaceBook Instagram Pinterest YouTube
    Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hírek - Címlapon
    Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
    Véradással mentette meg a labrador a pici kölyök életét Hírek - Címlapon
    Véradással mentette meg a labrador a pici kölyök életét