A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kistestű kutya a családban - 10 gyakori betegség, melyről tudnunk kell

2021. október 16., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Picik, kedvesek és szeretnivalóak. A kis méret azonban jónéhány olyan gondot rejthet magában, mellyel felelősségteljes gazdiként fontos tisztában lennünk. Összegyűjtöttük a legjellemzőbbeket, hogy időben léphessünk kutyánk jólléte érdekében.Egészségügyi problémák mindegyik kutyánál felléphetnek, de egyes fajták (és keverékeik) fogékonyabbak lehetnek bizonyos betegségekre. Míg a nagytestű és óriás ebeknél többek között a gyomorcsavarodás, ízületi problémák jellemzőbbek, addig a kistermetű és mini fajtársaiknak is megvannak a maguk „nyűgjei”. Sajnos nem lehet minden nehézséget elkerülni, de odafigyeléssel tehetünk a megelőzés érdekében. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk az „apróságokra” gyakrabban jelentkező gondokra.

 

1. Térdkalács ficam (patella luxatio)

 

Ha a kutya térdkalácsa (patella) elmozdul helyéről, ficam következhet be. A mozgás iránya a normális anatómiai pozícióból felfelé történik, a combcsont (femur) irányába. Bármely fajtánál és keverékeknél is előfordulhat, de kistestű és mini kutyáknál gyakoribb. A kificamodott térdkalács változatos tüneteket okoz, melyek az állapot súlyosságától és attól is függnek, milyen régóta áll fenn a probléma.

 

Jellemzően megváltozik a kutya járása, az érintett hátsó láb billeghet, akár kattogó hangot is hallhatunk, ahogy a kutya behajlítja a térdét. A sántítás mellett a végtag gyengesége is megfigyelhető, a láb nem képes megtartani a ránehezedő súlyt. A kutya lassan és nehezen kel fel, akár már pár lépés után lefekszik. Az állapot fájdalommal is jár, minél erősebb, annál kevésbé használja a kutya a lábát, míg idővel már nem tud ráállni. Fizioterápia segíthet, de gyakran csak műtéttel orvosolható a probléma.  

 

A kistestű kutyák egyik gyakori betegsége a térdkalács ficam
A kistestű kutyák egyik gyakori betegsége a térdkalács ficam
(A képen: Yorkshire Terrier) 
Fotó: Shutterstock

 

2. Porckorongsérv

 

Ennél a kórképnél a gerincet alkotó csigolyák közötti (egy vagy több) porckorong mozdul el a helyéről, rendellenes állása miatt érintkezésbe kerülhet a gerincvelővel. Tipikus jelei: az idegekre nehezedő nyomás rendkívüli fájdalommal járhat a kutya számára, s ha nem csillapítják, az állandó fájdalom kihatással lehet viselkedésére. Ingerlékennyé válhat, a beteg testrész érintésénél nyüszít, felsír, oda is kaphat. Gyengeség jelentkezhet, ilyenkor a kutya egyre kevésbé terheli hátsó végtagjait. Részleges vagy teljes bénulás is bekövetkezhet. A rövid lábakkal és hosszú  testtel megáldott fajták (pl tacskó, basset hound) és keverékeik hajlamosabbak e betegségre hosszabb gerincük miatt. Az állapot mielőbbi ellátásra szorul, ne késlekedjünk kutyánkat állatorvoshoz vinni!

 

3. Hasnyálmirigy-gyulladás

 

Elhízás, túlsúly, fertőzés, mérgezés, anyagcsere-betegség, hiányos táplálás, trauma, rák… Megannyi kiváltó oka lehet a kutyák hasnyálmirigy gyulladásának. A pankreatitisz bármely fajtánál és keverékeknél is megjelenhet, de jellemzőbb a kistestű és toy ebeknél (pl. miniatűr uszkár). Tünetei: hányinger, hányás, hasmenés, kiszáradás, az enyhétől a súlyosig terjedő alhasi fájdalom. Szakszerű ellátást igényel!

 

A kistestű kutyáknál, különösen hosszú gerinc esetén kialakulhat porckorongsérv
A kistestű kutyáknál, különösen hosszú gerinc esetén kialakulhat a porckorongsérv
(A képen: Rövidszőrű tacskó)
Fotó: Pinterest

 

4. Brachycephal szindróma

 

A rövid orrú kutyákra jellemző súlyos légzőszervi betegség. A „brachycephal légúti obstrukciós szindróma” valójában egy összefoglaló név, a felső légutakat érintő problémákat értjük alatta. Mopsz, angol bulldog, francia bulldog, Shih Tzu, pekingi palotakutya csupán néhány azon népszerű fajták közül, melyeknél kialakulhat az állapot anatómiai felépítésük miatt. A nyomott orr miatt a kutya orrjárata és a légutak veleszületetten rövidebbek, szűkebbek, ez pedig jelentősen megnehezítheti a normális légzést.

 

Sporttevékenység és a nyári hőség kifejezetten megterhelheti ezeket az ebeket, hiszen a légáramlás akadályozottsága miatt kevesebb oxigénhez jutnak, valamint lassabban és nehezebben tudnak lehűlni, bármennyire is lihegnek. Esetükben nagyobb a hőguta, a fulladás és egyéb légúti problémák kockázata is. Szerencsére ma már elérhető olyan műtéti eljárás, mely megkönnyíti a kutya légzését. Kérjük állatorvosunk tanácsát a lehetőségekkel kapcsolatosan!

Kistestű kutyafajta - Mopsz
A rövidorrú kutyák és keverékeik számára gyakran nehézséget okoz a természetes légzés is
(A képen: Mopsz)
Fotó: Pinterest

 

5. Fogbetegségek

 

A kisméretű koponya mellett gyakran a kutya állkapcsa is rövidebb, melyben nehezen fér el mind a 42 fog. Azt gondolhatnánk, hogy a „természet megoldja”, vagyis egy kistestű kutyának kevesebb foga van, de sajnos nem ez a helyzet. A 42 fog összetorlódhat a kicsiny állkapocsban, egymás hegyén-hátán nőhetnek, kicsavart pozíciókban is. Emiatt a fogak kevésbé tudnak tisztulni, bármennyit is rág a kutya, gyakori a fogkövesedés, a fogínygyulladás, és egyéb fájdalmas szájüregi gondok is megjelenhetnek.

 

A kistestű kutyáknál tehát különösen fontos szem előtt tartani a fogak egészségét! A rendszeres fogmosás és rágás erősen ajánlott, de önmagában nem oldják meg a problémát, vagyis azt, hogy a kutya szájában kevés a hely az összes fognak. Az évente kötelező oltás mellett látogassunk el többször is az állatorvoshoz, hogy felmérje kutyánk egészségi állapotát, és mutassuk meg fogait is, mielőtt elhatalmasodna bármilyen probléma.

 

A kistestű kutyák hajlamosabbak lehetnek a fogakat érintő betegségekre
A kistestű kutyák hajlamosabbak lehetnek a fogakat érintő betegségekre
(A képen: Brüsszeli Griffon)
Fotó: Pinterest

 

6. A szem és a szemhéj betegségei

 

A rövid orrú kutyafajták fogékonyabbak lehetnek a szembetegségeknre és -sérülésekre. Anatómiai felépítése miatt a szemgödör mélysége eltér a normálistól, a kidülledő szemek a könnyszervek elvezetési problémáihoz, a könnycsatornák elzáródásához, ezáltal gyulladásos állapot kialakulásához vezethetnek:

A laza bőrű fajták (pl. spánielek) és a fent említett brachycephal szindrómával érintett, rövid orrú kutyafajták esetében öröklött hajlam lehet a szemhéjak rendellenes állása is. Két típusát különböztetjük meg:

 

 • Entropium: a szemhéjak befelé fordulnak, így a szempillák folyamatosan dörzsölik a szemgolyót. Minden egyes pislogás és a szem becsukása is fájdalmat okoz, a szem állandó irritációnak van kitéve, a fokozott könnyezés mellett gyulladás, sérülés is kialakulhat. A kutya hunyorog, kerüli az erős fényt, a szem környékén váladékozás tapasztalható. Az irritáció miatt szaruhártya a fátyolossá válik (kékes-szürkés szín), hosszantartó gyulladása pedig szaruhártya-fekélyt okozhat.
 • Ectropium: a szemhéjak kifelé fordulnak, nem záródnak megfelelően. A kötőhártya védelme csökken, könnyen kiszárad, így a kórokozók és a szennyeződések is könnyebben megtapadnak rajta. Egy esetleges fertőzés következtében gyulladás alakulhat ki, a kötőhártya vörössé válik, a szemből sűrű, gennyes váladék távozik. Hosszú távon a szaruhártya is károsodhat. Antibiotikumok, szteroidok átmenetileg enyhíthetnek az állapoton, de végleges megoldást csak a műtét biztosít.
Kistestű kutyafajta - Cavalier King Charles Spániel
Könnyezés, csipásodás, kifelé vagy befelé forduló szemhéj is megjelenhet a kistermetű kutyáknál
(A képen: Cavalier King Charles Spániel)
Fotó: pets4homes.co.uk

 

7. Légcsőszűkület, légcsőösszeesés

 

A brachycephal fajták mellett olyan kistestű kutyáknál is kialakulhat e betegség, melyek rövidebb pofával rendelkeznek. A légcsövet porcgyűrűk ölelik körbe, ezek biztosítják a merev tartását, egyúttal a rugalmasságát is. A gyűrűk nem záródnak teljesen a légcső körül, egy membrán fogja őket össze; a probléma akkor jelentkezik, ha e membránok meglazulnak, és belógnak a légcsőbe, illetve, ha a tartás megszűnésével a porcgyűrűk elvékonyodnak. A folyamatos irritáció miatt a kutya gyakran köhög, különösen éjjel, meleg időjárás esetén, valamint a nyakat érintő erősebb külső hatásra (pl. a póráz húzása). Mindenképpen állatorvosi kezelésre szorul!

 

8. Szívproblémák

 

A szívbillentyűk működési hibái sajnos kedvenceinket is érinthetik, különösen a kisebb termetűeket. A billentyűk a szív különböző üregei (pitvarok, kamrák) között helyezkednek el, feladatuk a véráramlás megfelelő szabályozása. Ha e szelepek nem zárnak rendesen, billentyűelégtelenség alakulhat ki, mivel zárt állása mellett is átáramlik valamennyi vér, így a normális kapacitás mellett több vér juthat az üregbe. Ez nemcsak a vérkeringésre, hanem a szív működésére is káros hatással lesz idővel. Kímélő életmódra lehet szükség, de mindenképpen szakszerű ellátást igényel!

 

Kistestű kutyafajta - Pomerániai törpespicc
A kistermetű kutyáknál is kialakulhatnak ízületi problémák
(A képen: pomerániai törpespicc)
Fotó: Twitter

 

9. Legg-Calve-Perthes kór

 

Leggyakrabban a kicsi és mini méretű kutyákat (pl. csivava, bichon frisé, pomerániai törpespicc, terrierek, uszkár) érintő, feltehetően örökletes betegség. Kezdetben sántítás figyelhető meg, a tünetek fokozatosan súlyosbodhatnak, a kutya egyre inkább kíméli a hátsó lábát, kerüli használatát. Rendszerint a csípőízület egyik oldalán alakul ki, néhány hét alatt, de hirtelen is felléphet. Az állapot a combcsontfej leépülésével jár, melynek következményeként az izmok fokozatosan eltűnnek, ízületi gyulladás alakul ki, és a tartás hiánya miatt a csípőízület összeesik. Rendkívül nagy fájdalommal jár, ezért fontos, hogy állatorvosunk időben diagnosztizálja a betegséget, és a gazdival közösen mindent megtegyenek a kutya életminőségének javításáért.

 

10. Fokozott érzékenység

 

Életünkben rengeteg hatás ér minket, nemcsak a külvilágból, hanem a bennünk zajló folyamatok által is. Kulcsfontosságú, hogy alkalmazkodni tudjunk e változásokhoz, és szervezetünk is ezen „dolgozik" minden pillanatban. Minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy megtarthassa belső környezetének állandóságát, többek között például a testhőmérsékletet. A homeosztázis az állandóságot biztosító mechanizmusok összességét jelenti. A kistermetű kutyák szervezete számára olykor kihívást jelenthet ennek működtetése, hiszen – ha csak a testhőmérsékletet nézzük – érzékenyebbek mind a hideg, mind a meleg időjárásra.

  Kistestű kutyafajta - Kis olasz agár
  A kistermetű kutyák télen fázósabbak, nyáron testük hamarabb felhevülhet
  (A képen: kis olasz agár)
  Fotó: iheartdogs.com

   

   A kicsi testfelület, a vékonyabb bőr, a rövid szőr vagy az aljszőrzet hiánya, valamint az az egyszerű tény, hogy közelebb vannak a talajhoz, mind-mind befolyásolja tűrőképességeiket. Kánikulában könnyebben felhevülnek, hideg időben pedig hamarabb kihűlnek; télen különösen hálásak lehetnek egy vastag pulóverért, kabátkáért.  A homeosztázis egyensúlyába természetesen egyéb tényezők is „beleszólhatnak”, így a félelem, a szorongás, a stressz, anyagcsere-zavarok, betegségek.

   

  Összegzés

   

  Legyen bár kölyök, felnőtt vagy idős, apró termetű kedvencünk számára is fontos a szeretetteljes törődés. A minőségi táplálás, mindennapos testmozgás, közös játék és tanulás mellett szánjunk időt a rendszeres állatorvosi ellenőrzésekre is. Odafigyeléssel nemcsak a megelőzést segíthetjük elő, hanem már a tünetek jelentkezése előtt felismerhetjük a problémát. Vigyázzunk kicsi kutyánk testi-lelki-mentális és érzelmi egészségére is!

   


  Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

  Forrás: petmd.com, smalldogsplace.com
  Indexkép forrás: Shutterstock
  Cikk első megjelenése: 2021. május 27.

  Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

  kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

   

  Témába vág

  Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre? Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre?
  Vagy ha megfordítjuk a kérdést: egészségesebbek a keverék kutyák, mint fajtatiszta társaik? Egy friss tanulmány szerint téves ez a feltételezés. Lássuk, mit mutatnak az adatok!

  A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben! A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben!
  Toklász. Egyetlen apróság, mely borzasztó fájdalmat és súlyos szövődményeket okozhat a kutyának, ha utat talál testébe. Mit tehetünk a megelőzés érdekében, és hogyan segíthetünk, ha már megtörtént a baj?

  Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
  Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

  Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
  A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

  Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról
  Álomszép fehér bunda, igéző szemek, rózsaszín orr. Semmihez sem fogható megjelenésük mellett azonban különleges odafigyelést, törődést igényelnek az albínók. Mit érdemes tudni róluk?

  Minősítés

  Hogyan lehet minősített
  kutyabarát helyed?

  Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

  Tudj meg többet
  tanúsító védjegyünkről!

  Megismerem

  Kedvenceink

  Biztosítás

  Kisállat biztosítás
  bel- és
  külföldön!
  Gondoskodj kedvencedről!

  Partnereink

  MTI Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH

  Hírlevél

  A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

  kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
  FaceBook Instagram Pinterest YouTube
  Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hírek - Címlapon
  Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
  Véradással mentette meg a labrador a pici kölyök életét Hírek - Címlapon
  Véradással mentette meg a labrador a pici kölyök életét