A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért remeg a kutyám? II. - Érzelmek és a "kiskutya-remegés"

2021. november 27., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Izgatott? Fél? Szorong és stresszes? A fizikai tényezők mellett érzelmi okok is kiválthatják a remegést kedvenceinknél, melyre hatással lehet a testméret is. Tudj meg többet!



 

Cikkünk első részében a remegés lehetséges fizikai okait ismertettük - a folytatásban az érzelmekről és arról az úgynevezett "kiskutya-remegésről" szeretnénk bővebb információt adni.

 

 

Izgalom

 

A gazdi hazaérkezése, találkozás a kutyapajtásokkal, autózás a parkba, labdázás, szimatolós játék, etetés előtt a tál látványa… és még sorolhatnánk, mi minden válthat ki izgalmat kedvencünkből. Ahogy belépünk az ajtón, örömében felugrálhat ránk, fel-alá rohangálhat, körözhet maga körül, boldog vakkantásokat hallathat, és maga alá is csurranthat – mindezt a felgyülemlett és hirtelen kiengedett energia okozta remegés kíséretében. Idővel kinőhetik ezt a felfokozott érzelmi alapú viselkedést, de mi magunk is segíthetünk csökkenteni. Ha üdvözléskor nyugodtan viselkedünk, átirányítjuk a fókuszt (pl. leültetjük, kérünk tőle egy pacsit), vagy pár percre ignoráljuk, hamarabb visszaállhat a nyugodt állapotba, melyet simogatással jutalmazhatunk is.

 

 

Félelem

 

A remegés kutyánk érzékenységétől függően megmutatkozhat vihar, tűzijáték esetén, hangos utcai zajoktól (pl. építkezés, fúrás), akár vendégek érkezésekor, gyermekek körül, de az állatorvosnál is – gyakorlatilag bármilyen szituációban, amelyben korábban negatív élmények érték a kutyát, és félelmet váltottak ki belőle. Különböző stresszorok alakulhatnak ki, és ha újból szembekerül velük, akkor remeghet, akár nemkívántos viselkedést is mutathat, pl. ugatás, vonyítás, rombolás (ajtó kaparása, berendezési tárgyak megrágása, stb.)

Ha olyan helyzetekben lép fel, mely kutyánkat frusztrálja, félelemmel tölti el, a reszketés – az érzelem erősségétől függően – egészen súlyos mértékig fokozódhat, míg a kutya egész testében rázkódik. Kutyaviselkedés-szakértő vagy félős kutyák terápiázása terén tapasztalt kiképző segítségét is érdemes megfontolni, hiszen a félelem az egyik legősibb, alapvető érzelem, melynek átformálása bizony hosszabb időbe is telhet. Szélsőséges esetben szorongásoldó készítményekre is szükség lehet.

 

A félelem és a stressz kérdése összetett, ennek megfelelően komplex megközelítést igényel. Kölyök vagy fiatal kutyák félénken reagálhatnak az új környezetben, ugyanígy az éppen örökbefogadott felnőtt kutya is viselkedhet eleinte bizonytalanul új otthonában. Fokozatos szoktatás, pozitív megerősítés, figyelemelterelés (pl. játék), mind segíthetnek az „oldódásban” és a régi rossz élmények felülírásában, kellemesre cserélésében. Kérjük ki állatorvosunk és kutyaviselkedési szakértők véleményét a hagyományos és az alternatív lehetőségekről is (pl. akupunktúra, akupresszúra, relaxáló masszázs, aromaterápia, stb.)

 

 

Remegés kutyáknál - félelmében az ágy alatt is menedéket kereshet
Remegés kutyáknál - félelmében az ágy alatt is menedéket kereshet
Fotó: comfortzone.com

 

 

Tanult viselkedés

 

Próbáltad már szeretgetéssel, simogatással nyugtatni kutyádat, amikor megijedt valamitől és félelmében reszketni kezdett? Ha igen, előfordulhat, hogy a későbbiekben akkor is produkálja e viselkedést, mikor valójában nem indokolt, pusztán figyelemre vágyik. Mivel a remegés korábban „már bevált”, vagyis a gazdi figyelemmel és szeretettel halmozta el a kutyát, olyan helyzetben is folyamodhat e figyelemfelkeltő megoldáshoz, mikor nincs semmi félelmetes a közelben, nem dúl vihar, sem tűzijáték.

 

 

Kiskutya-remegés

 

Néhány kistestű kutya esetében olybá tűnhet, mintha a remegés az élet természetes velejárója lenne. Gyakran megfigyelhető, ahogy különböző helyzetekben reszketni kezdenek, e viselkedés pontos okai azonban egyelőre ismeretlenek. Előfordulhat, hogy kedvencünk ily módon szeretne velünk közölni valami fontosat hangulatáról, de a remegés egészségi állapotának megváltozására is visszavezethető lehet.

 

 

1. Fázik

 

A kistestű kutyák méretükből adódóan hamarabb kihűlnek, mint a nagytestű ebek. A testmérethez viszonyított bőrfelület magasabb aránya miatt rövidebb idő alatt több hőt veszítenek bőrükön keresztül. Hidegben ezért hamarabb reszketni kezdenek – e reflex a test belső energiatartalékainak elégetésével igyekszik hőt termelni, hogy megfelelő szinten tartsa saját testhőmérsékletét a külső hőmérsékleti körülményekhez képest. Ám a kistestűeknél hamarabb elfogy a hőtermelésre felhasználható energia is, ezért csak átmeneti megoldást jelenthet a reszketés. Igazi ajándék lehet ilyenkor egy meleg kötött pulóver, s ha korából vagy betegségéből fakadóan nehezen tud mozogni, akkor takaróval kibélelt hordozóban is elvihetjük sétálni, hogy egy kis friss levegőhöz, és a szimatolás, nézelődés által új élményekhez juthasson.

 

 

2. Szorongás, félelem

 

Hátracsapott fülek, kikerekedett szemek, tág pupillák és a remegés rendszerint megfigyelhető, ha a kutya stresszel. Korábbi cikkünkben részletesen ismertettük a stressz lehetséges jeleit itt. Kutyánként változó, melyikük hogyan reagál a számára ijesztő dologra, helyzetre, például menekül az otthonunkba látogató vendég elől vagy a vihar, tűzijáték rettenetes zajától bebújik az ágy alá. Városi sétán vagy kutyatársaságban is megjelenthet a kiskutya-remegés: gondoljunk csak bele, az ő szemszögükből nézve mennyivel hatalmasabbnak és ezáltal ijesztőnek is tűnhet bármi, ami náluk nagyobb. 

 

 

Remegés kutyáknál - a nagytestű kutya félelmet kelthet a kistestűben, ám a legjobb barátokkál is válhatnak
Remegés kutyáknál - a nagytestű kutya félelmet kelthet a kistestűben, ám a legjobb barátokkál is válhatnak
Fotó: thehappypuppysite.com

 

 

Ha nemrég vettük magunkhoz kedvencünket, idegenül érezheti magát otthon, a remegés néhány hét alatt várhatóan el fog múlni, de legalábbis csökkenni fog. Nyugtató hatású gyógynövényes készítményekhez is folyamodhatunk, ám ebben az esetben mindig kérjük ki állatorvosunk és alternatív gyógymódokban (pl. aromaterápia) jártas szakember segítségét!

 

 

3. Türelmetlenség

 

Autózás közben nemcsak a szorongás, hanem a felfokozott izgalmi állapot miatt is remeghet a kutya. Néhány alkalom elegendő, hogy megjegyezze az útvonalat, szinte megérzi, hova megyünk: ha kedvenc sétahelyére vagy a kutyafuttatóra, izgatottságában remeghet, nyüszöghet, ugathat is, hiszen alig várja már, hogy újra szaladgálhasson, barátaival játszhasson. A remegés megjelenhet akkor is, ha az ablakon kibámulva vagy a kerítésen át észrevesz egy macskát, mókust vagy bármi olyan élőlényt, tárgyat, mely izgalmat vált ki belőle.

 

 

4. Alacsony vércukorszint

 

A kistestű kutyákat érzékenyebben érintheti a vércukorszint ingadozása. Kölyök- és időskorban is kiemelt figyelemmel legyünk irántuk, mert szervezetük számára nehézségekbe ütközhet a vércukorszint szabályozása. A remegés, gyengeség, elesettség és letargia mind-mind figyelmeztető jelek, súlyosabb esetben pedig hipoglikémiás roham is kialakulhat. Ha hosszú órák óta nem evett és remegése ennek tudható be vagy a megszokottnál nagyobb aktivitással járó tevékenységben vett részt (pl. túrázás, sport), adjunk neki enni. Az alacsony vércukorszint azonban étvágytalanságot is okozhat, ilyenkor megpróbálhatunk egy kis mennyiségű mézet dörzsölni a fogínyére. A kistestű kutyák számára a napi háromszori étkezés az ideális, ha erre nincsen mód, jutalomfalatok, rágcsálnivalók is szóba jöhetnek az étkezések között a megfelelő vércukorszint fenntartása érdekében.

 

A kistestű kutyák gyorsabb anyagcserével rendelkeznek, vagyis rövidebb idő alatt emésztik meg a táplálékot, tehát az abból származó energiát is hamarabb elégetik. A többszöri etetés emésztőrendszerük egészsége szempontjából is fontos, egyúttal hozzájárul a megfelelő testhőmérséklet fenntartásához.

 

 

5. Ki kell mennie

 

Remegés jelentkezhet, ha kedvencünknek sürgős dolga akad vagy órák óta kénytelen volt visszatartani vizeletét, és egyre erősebb a késztetés. Megpróbálhatja felhívni magára a gazdi figyelmét nyüszögéssel, az ajtó előtti fel-alá járkálással és az ajtó kaparászásával is. Az eső, havazás, hideg viszont könnyen el is veheti a kedvét a kimenéstől, itt már a szükség, a hideg és a kettő okozta szorongás miatt is remeghet. Tehetünk rá esőkabátot, télen bélelt kabátot a sétához. Némely kistestű ebek ugyanakkor lassabban érik el a tökéletes szobatisztaságot, nehezebben tartják vissza vizeletüket, székletüket huzamosabb időn át. Balesetek előfordulása esetén használhatunk kutyapelenkát, a kutyák könnyen megtanulják, hogy egy adott helyre végezzék a dolgukat, ez pedig sokkal jobb alternatíva a padlószőnyeghez vagy az ágy lábához képest. Egészségi okai is lehetnek a bepisilésnek (ld. inkontinencia, időskori demencia, vese- és hólyagproblémák), a hasmenés hátterében pedig emésztőrendszeri panaszok is állhatnak.

 

 

Remegés kutyáknál - felfokozott izgalmi állapot is okozhatja, például imádott labdája eldobása előtt ugrál, reszket
Remegés kutyáknál - felfokozott izgalmi állapot is okozhatja, például imádott labdája eldobása előtt ugrál, reszket
Fotó: sitdropstay.com

 

 

6. Fájdalom

 

Baleset, sérülés vagy betegség következtében fellépő akut vagy krónikus fájdalom is vezethet remegéshez és erőteljes lihegéshez. Nem minden kutya mutatja e tüneteket fájdalom esetén, figyeljük meg, milyen tüneteket produkál. Ha kedvencünk láthatóan rosszul érzi magát, elhúzódik, ha bizonyos testrészeit szeretnénk megérinteni, púposan tartja a hátát, pocakja feszes vagy a lábát lógatja, nem szeretné terhelni, ne habozzunk kivizsgáltatni! A fájdalom ijesztően hat a kutya számára, remegését érzelmi alapú szorongás is fokozhatja. Ajánlatos állatorvoshoz vinni, mivel olyan belső sérülés, trauma is érhette (pl. zuhanás vagy gázolás, autóbaleset esetén), melynek a lihegésen és/vagy remegésen kívül nincsenek szemmel látható tünetei.

 

 

Ha a tünetek fokozódnak…

 

Súlyosabb egészségi problémát is jelezhet a nem szűnő remegés, amennyiben más tünetekkel is párosul. Kontrollálhatatlan szem- és izommozgások, szédülékenység, aluszékonyság neurológiai rendellenességre, daganatos megbetegedésre is utalhatnak, ezért mindenképpen érdemes elvinni kedvencünket egy alapos kivizsgálásra!

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

 

Forrás: cesarsway.com, doggiesolutions.co.uk
Indexkép forrás: thehappypuppysite.com
Cikk első megjelenése: 2019. május 30.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyajó nap volt hétvégén Szombathelyen Hírek - Címlapon
Kutyajó nap volt hétvégén Szombathelyen
Közel egy hónapot túlélt a romok alatt egy kutya a hurrikán után Hírek - Címlapon
Közel egy hónapot túlélt a romok alatt egy kutya a hurrikán után