A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Különös betegségek kutyáknál: a narkolepszia és a kataplexiás rosszullét

2023. február 23., 11:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
A jelenség ijesztőnek és súlyosnak tűnhet, de csak ritkán okoz életveszélyes állapotot. Tény, hogy fokozott odafigyelést és éberséget kíván a gazdi részéről, de az érintett kutyák is képesek teljes életet élni. Miként segíthetünk kedvencünknek ebben? 

A narkolepszia és a kataplexia a központi idegrendszer krónikus rendellenessége. Narkolepsziáról beszélhetünk, ha a kutya látványosan sokat alszik napközben is, kevés az energiája, és időnként váratlanul összesik, elveszíti eszméletét. Ezek az epizódok általában nagyon rövidek, és maguktól elmúlnak. Kataplexiás rosszullét esetén hirtelen izombénulás lép fel, de a kutya eszméleténél marad, az epizód alatt végig éber és képes követni a mozgásokat szemével. Hasonló a narkolepsziához abból a szempontból, hogy spontán következik be, rövid ideig tart és visszafordíthatatlan. Meglepő lehet, de e rendellenességek nem is olyan ritkák a kutyák körében.

 

 

Tünetek és okok

 

A narkolepszia és a kataplexia megjelenhet önmagában, vagy más betegséggel karöltve. A fizikális vizsgálat rendszerint normális fizikai és neurológiai válaszokat mutat, nyilvánvaló eltérések nélkül. A két állapot ugyan nem életveszélyes, de mindenképpen odafigyelést és éberséget kíván a gazdi részéről. A rohamok időtartalma néhány másodperctől akár 30 percig is terjedhet. Gyakran akkor következnek be, amikor a kutya eszik, játszik, izgatott, valamint tüzelés idején, amikor a párzási ösztön fokozódik. Az emelkedett érzelmi állapot jelentős szerepet játszik mindkét állapotnál, összefügg a rohamok megjelenésével.

 

 

Különös betegségek kutyáknál - Narkolepszia és kataplexiás rosszullét
Narkolepszia és kataplexiás rosszullét - Bizonyos fajtáknál örökletes
Fotó: countryliving.com

 

 

 • Narkolepsziás roham – A kutya összeesik (a földre rogy vagy eldől oldalra), izmai elgyengülnek, teste szinte alig mozdul. Úgy néz ki, mintha hirtelen mély álomba zuhant volna. A REM alvási szakasznál ismert élénk, de nem tudatos szemmozgás figyelhető meg.
   
 • Kataplexiás rosszullét esetén a kutya teste megbénul, de szemei nyitva maradnak, és a szemmozgása felett is megőrzi a kontrollt. Az epizód ideje alatt végig éber és tudatánál van, tisztában van azzal, mi történik körülötte. Jellemzően egy külső inger hatására tud kilépni ebből az állapotból, például egy erős hang hallatán vagy ha megsimogatják.

 

A narkolepszia és kataplexia tünetei:
 

 • Az epizódok hirtelen jelennek meg, mindenféle előzetes jel nélkül esik össze a kutya
 • Hirtelen bekövetkező eszméletvesztés
 • Bénulás a végtagok, fej és törzs területén
 • Egy roham néhány másodperctől akár 30 percig is eltarthat
 • A roham alatt szemmozgás figyelhető meg, a kutya nyüszöghet, izmai összerándulnak
 • Egy-egy roham rendszerint véget ér, ha a kutyát stimulus éri (pl. érintés, erős hanghatás)

 

A narkolepsziás kutya minden előjel nélkül összeesik és elalszik a roham során
A narkolepsziás kutya minden előjel nélkül összeesik és elalszik a roham során
Fotó: newsweek.com

 

 

A narkolepszia és kataplexia okai:
 

 • Örökletes betegség alábbi kutyafajtáknál: labrador retriever, uszkár, tacskó, dobermann pincser
 • Szerepet játszhat benne az immunrendszer állapota, esetlegesen zajló folyamatok
 • Neurológiai rendellenesség (pl. idegsérülés, -károsodás, stb.)
 • Idiopátiás (ismeretlen ok)

 

Diagnózis

 

Első körben egy alapos vizsgálatra lesz szükség az állatorvosnál, melynek részét képezi a vérkép és vizeletvizsgálat is, hogy kiderítsék, van-e a háttérben más betegség is. Vigyük magunkkal a kutya meglévő leleteit, hogy kórtörténetét is áttekinthessék, és mondjunk el minden olyan tünetet, melyet az utóbbi időben észleltünk kedvencünkön (akkor is, ha úgy véljük, nem feltétlen van köze a betegséghez, ami miatt ellátogattunk vele az állatorvoshoz). Mikor, milyen körülmények között jelentkeztek a rohamok, milyen gyakran fordulnak elő, meddig tartanak, mit tapasztalunk a kutya viselkedésén, stb.

Ha lehetséges, készítsünk róla felvételt – ez segíthet az állapot kialakulásához vezető mintázatot feltárni. Ha a rosszullét tipikusan egy adott tevékenységhez köthető (például evés, játék), megpróbálhatják előidézni, hogy első kézből kapjanak róla információkat. Élelem-kiváltotta tesztet is végezhetnek, mivel a kataplexiás kutyáknál gyakran evéshez köthető az epizód.

 

 

Narkolepszia, kataplexia kutyáknál - Játék, szaladgálás közben is bekövetkezhet a roham
Narkolepszia, kataplexia kutyáknál - Játék, szaladgálás közben is bekövetkezhet a roham
Fotó: 7news.com.au

 

 

Hogyan kezelhető a betegség?

 

Ha sikerült felállítani egy lehetséges mintázatot a rohamok jelentkezésében, például, hogy bizonyos tevékenységekhez vagy napszakokhoz köthető, akkor képet kaphatunk arról is, nagyjából mikor számíthatunk rájuk. Rengeteget segíthet, ha odafigyelünk a legapróbb jelekre is, illetve, ha tudjuk, hogyan hozhatjuk ki finoman a kutyát az epizódból.

 

A jelenség nemcsak ijesztő, de súlyosnak tűnik, ugyanakkor nem veszélyezteti az életet, fizikai értelemben nem szenved a kutya, nem él meg fájdalmat. Ami gondot okozhat, ha éppen akkor tör rá a roham, amikor eszik, mert torkán akadhat a falat vagy félrenyelheti, és elzárhatja a légutakat. Táplálkozás közben különös gonddal figyeljünk kedvencünkre! Maradjunk nyugodtak, és a roham után nyugtassuk meg őt is, ha megijedt. Érezze, hogy mellettünk biztonságban van, bármi történik.

 

Biztonsága érdekében további lépéseket tehetünk: ha a rohamok sűrűn jelentkeznek, aggodalomra adnak okot vagy olyankor következnek be, amikor a kutya sérülékeny (pl. rohangászás, ugrándozás közben), szükség lehet gyógyszeres kezelésre. Ezt minden esetben állatorvosunkkal egyeztessük le az alapos, minden részletre kiterjedő vizsgálatokat követően!

 

 

@ruachthenarcodobbie #narcolepsy #dog #sleepy #dogsofttiktok #doberman #dobermanrescue #narcolepsyawareness #animals #sleepydog #dobermans_of_tiktok ♬ I'm So Sleepy - Yusuf / Cat Stevens

 

 

Életmód

 

Együtt élni egy narkolepsziás/kataplexiás kutyával bizony komoly odafigyelést és türelmet igényel a gazdi részéről. Minden olyan tevékenység közben szemmel kell tartani a kutyát, amely az izgalmi szint emelkedésével jár, és eredményeként bekövetkezhet egy roham. Ilyen például az etetés, a játék, séta, intenzívebb testmozgás (szaladgálás, úszás, ugrándozás), családtagok hazaérkezése, találkozás idegenekkel, az izgatottságot vagy stresszt kiváltó külső ingerek, melyekre minimális kihatásunk van (pl. tűzijáték, vihar, motoros, autó, stb.), és ide tartozik a tüzelés/párzás izgalma is. Célszerű kérni az ivartalanítási műtétet, melynek hatására legalább ez utóbbit kiküszöbölhetjük – az érintett kutyákat amúgy is ki kell vonni a tenyésztésből, mert átörökíthetik a betegséget utódaikra.

 

Roham idején legyünk mellette, vigyázzunk testi épségére. Amennyiben magára kell hagynunk kedvencünket, teremtsük meg számára a biztonságos környezetet otthon, ahol nyugalomban töltheti az egyedüllét idejét.

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: countryliving.com
Cikk első megjelenése: 2022. október 26.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Mindenki imádta a kutyát, aki berobbant a pályára, hogy ellopja a focilabdát Mindenki imádta a kutyát, aki berobbant a pályára, hogy ellopja a focilabdát
Még akkor sem akarta elengedni a focilabdát, amikor felemelték, hogy kicipeljék az arénából.

Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi? Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi?
Aligha létezik jobb dolog egy fárasztó nap után, mint csóváló farkincára hazaérni. Elfordítjuk a kulcsot a zárban, belépünk az ajtón és hallgatjuk a mancsok tipegését. És négylábú barátunk megjelenik kedvenc játékával a szájában. Miért csinálja?

Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel
A pólónkon lévő minta láttán kellemetlen érzés foghatja el kedvencünket, és még nyugtalanságot, félelmet is kelthet benne. Miért van ez így?

Miért kaparják a kutyák a helyüket lefekvés előtt? Miért kaparják a kutyák a helyüket lefekvés előtt?
Három-négy lerótt kör a kutyaágyon, vagy épp annak kaparása lefekvés előtt - sok kutyánál figyelhető meg ez, de vajon mi lehet ennek az oka?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Beagle Club Online MTI JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Megható videón a segítőkutya, aki újra és újra megmenti súlyos beteg gazdija életét Hírek - Címlapon
Megható videón a segítőkutya, aki újra és újra megmenti súlyos beteg gazdija életét
A gyógyulás útjára lépett a kutya, aki hónapokon át élt prérifarkasok között a sivatagban Hírek - Címlapon
A gyógyulás útjára lépett a kutya, aki hónapokon át élt prérifarkasok között a sivatagban