A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Megható videón a segítőkutya, aki újra és újra megmenti súlyos beteg gazdija életét

2023. február 24., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
"Tudja, hogy nem mehet fel a konyhapultra, mégis megszegte ezt a szabályt értem, hogy a kezembe adhassa a gyógyszeremet, mielőtt elájultam volna." 

Katie Graham és segítőkutyája, Bailey már négy éve töltik együtt mindennapjaikat – a speciálisan képzett eb nélkül teljesen más lenne a fiatal hölgy élete.

 

Többféle betegséget diagnosztizáltak nála, ezek közül az ún. POTS* a legsúlyosabb, mely a nap bármely pillanatában életveszélyes állapotot idézhet elő nála. 

A vegetatív idegrendszer zavaráról van szó, melynek többek között a szívritmus, a vérnyomás, a testhőmérséklet és a verejtékezés szabályozása a feladata. A keringést érintő probléma, a POTS esetében a szívverés egyik pillanatról a másikra változik meg, a pulzusszám veszélyesen megugrik, melynek következtében a beteg elájulhat. 

 

Katie azzal a tudattal éli életét, hogy bármikor bekövetkezhet egy roham, Bailey azonban nem hagyja, hogy elcsüggedjen

 

 

Katie Graham és segítőkutyája, Bailey
Katie Graham és segítőkutyája, Bailey
Fotó: Katie Graham

 

 

A fiatal lány állapota árnyékot vethetne élete minden percére, de négylábú társának köszönhetően sokkal magabiztosabban néz szembe a nehézségekkel. Bailey képes előre figyelmeztetni gazdáját az eszméletvesztéssel járó roham közeledtére, hiszen érzékeli, amikor a lány szíve szaporábban kezd el verni:

 

„Így elegendő időm van arra, hogy leüljek, és biztonságos testhelyzetet vegyek fel, ha úgy adódna, hogy elájulok. Bailey ilyenkor rámfekszik, és a mélynyomás-terápia alkalmazásával segíti elő, hogy normálisra csökkenhessen a szívritmusom, egyúttal pedig a vérkeringésemet is serkenti. Ennek hála ébren maradok, nem ájulok el. Bailey a gyógyszereimet is oda tudja hozni nekem, meg bármit, amit éppen kérek tőle: a telefonomat, egy palack vizet, takarót, egy csomag rágcsálnivalót, stb. Olyan, mintha egyszerűen tudná, mire van szükségem” - mesélte hálásan a lány.

 

 

Bailey mindent megtesz, hogy gazdija jól érezze magát a betegsége ellenére
Bailey mindent megtesz, hogy gazdija jól érezze magát a betegsége ellenére
Fotó: Katie Graham

 

 

Bailey imád segíteni gazdijának, és mindig biztos akar lenni abban, hogy mellette van, amikorcsak Katie-nek szüksége van rá. A helyzettől függően minden tőle telhetőt megtesz érte, még akkor is, ha váratlanul olyasmivel kerülnek szembe, melyre nem képezték ki. Nemrégiben Katie éppen a tiszta edényeket pakolta el , amikor a kutya megérezte szívritmusa emelkedését, ami ájulással fenyegeti a lányt. Arra biztatta gazdiját, üljön le, eközben kezébe adta a telefonját a pultról, ha úgy ítélné meg, hogy segítséget kell hívnia. Aztán újból felkapaszkodott a pultra, de nem érte el Katie gyógyszerét, ezért felugrott, pedig tudta, hogy azt nem szabad:

 

„Nagyon meglepődtem, amikor azt láttam, hogy Bailey a pulton mászkál, de szívem legmélyén tudtam, hogy értem teszi, hiszen csak így juthatott hozzá a gyógyszeremhez. Mindent megtenne értem, hogy jól legyek. Rendkívül határozott tud lenni ilyenkor, egyszerűen nem adja fel. Nálunk tilos a pultra történő felugrálás, Bailey mégis félretette jólneveltségét az egészségem érdekében, és azért is, hogy biztonságban tudhasson engem.”

 

 

@serviceaussiebailey The daily struggle with POTS is often a silent fight. People do not understand how debilitating it is on a daily basis. My condition worsens as I try to just keep my life in order. It’s so unbelievably heartbreaking to realize your body can’t even handle doing dishes anymore. #pots #potssyndrome #potsawareness #spoonless #disability #POTS #fyp #foryou #servicedog #GetCrackin ♬ original sound - iconic films

 

 

Bailey tisztában volt a szabályszegés lehetséges következményével, de csakis az érdekelte, hogy odaadhassa szeretett gazdijának a gyógyszert. Mindennél fontosabb számára, hogy Katie jól legyen. Miután kezébe tette az orvosságot, kinyitotta a hűtőt, kivett egy üveg vizet, és odaadta a lánynak.

 

A jelenetet videókamera rögzítette, a felvétel láttán pedig rengetegen méltatták Bailey hőstettét. Sorra érkeztek a kedves és bátorító üzenetek, melyekben mind kiemelték, mennyire szeretheti gazdiját, hogy érzései még a tiltást is felülírták.

 

„Az emberek nemcsak azt tartják lenyűgözőnek, hogy Bailey képes megérezni a közelgő rohamot, hanem az is, hogy milyen elszántan akar nekem segíteni a bajban” - mondta el Katie, aki nem győz hálát adni négylábú segítőjének. Szívesen ír a betegségekkel tűzdelt mindennapjairól, hiszen sorstársai is láthatják, hogy ők sincsenek egyedül.

 

„Bailey az én kősziklám. Mindig mellettem van, a legnehezebb időkben is számíthatok rá.”

 


 

*POTS - Poszturális (testhelyzettől függő), ortosztatikus (álló helyzetben bekövetkező)

Tachycardia (megemelkedett pulzusszám) Szindróma.

 

Forrás: thedodo.com
Indexkép forrás: TikTok/@serviceaussiebailey

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kölyök vizslákat mentett ki egy égő házból Arnold Schwarzenegger új videójában Kölyök vizslákat mentett ki egy égő házból Arnold Schwarzenegger új videójában
…Igaz, csak egy reklámfilm erejéig játszotta el a hős megmentőt a híresen állatbarát színész. A kis videó egyébként igazi sztárparádé!

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mennyire látnak jól a sötétben a kutyák? Hírek - Címlapon
Mennyire látnak jól a sötétben a kutyák?
Különös betegségek kutyáknál: a narkolepszia és a kataplexiás rosszullét Hírek - Címlapon
Különös betegségek kutyáknál: a narkolepszia és a kataplexiás rosszullét