A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Megható videón a segítőkutya, aki újra és újra megmenti súlyos beteg gazdija életét

2023. február 24., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
"Tudja, hogy nem mehet fel a konyhapultra, mégis megszegte ezt a szabályt értem, hogy a kezembe adhassa a gyógyszeremet, mielőtt elájultam volna." 

Katie Graham és segítőkutyája, Bailey már négy éve töltik együtt mindennapjaikat – a speciálisan képzett eb nélkül teljesen más lenne a fiatal hölgy élete.

 

Többféle betegséget diagnosztizáltak nála, ezek közül az ún. POTS* a legsúlyosabb, mely a nap bármely pillanatában életveszélyes állapotot idézhet elő nála. 

A vegetatív idegrendszer zavaráról van szó, melynek többek között a szívritmus, a vérnyomás, a testhőmérséklet és a verejtékezés szabályozása a feladata. A keringést érintő probléma, a POTS esetében a szívverés egyik pillanatról a másikra változik meg, a pulzusszám veszélyesen megugrik, melynek következtében a beteg elájulhat. 

 

Katie azzal a tudattal éli életét, hogy bármikor bekövetkezhet egy roham, Bailey azonban nem hagyja, hogy elcsüggedjen

 

 

Katie Graham és segítőkutyája, Bailey
Katie Graham és segítőkutyája, Bailey
Fotó: Katie Graham

 

 

A fiatal lány állapota árnyékot vethetne élete minden percére, de négylábú társának köszönhetően sokkal magabiztosabban néz szembe a nehézségekkel. Bailey képes előre figyelmeztetni gazdáját az eszméletvesztéssel járó roham közeledtére, hiszen érzékeli, amikor a lány szíve szaporábban kezd el verni:

 

„Így elegendő időm van arra, hogy leüljek, és biztonságos testhelyzetet vegyek fel, ha úgy adódna, hogy elájulok. Bailey ilyenkor rámfekszik, és a mélynyomás-terápia alkalmazásával segíti elő, hogy normálisra csökkenhessen a szívritmusom, egyúttal pedig a vérkeringésemet is serkenti. Ennek hála ébren maradok, nem ájulok el. Bailey a gyógyszereimet is oda tudja hozni nekem, meg bármit, amit éppen kérek tőle: a telefonomat, egy palack vizet, takarót, egy csomag rágcsálnivalót, stb. Olyan, mintha egyszerűen tudná, mire van szükségem” - mesélte hálásan a lány.

 

 

Bailey mindent megtesz, hogy gazdija jól érezze magát a betegsége ellenére
Bailey mindent megtesz, hogy gazdija jól érezze magát a betegsége ellenére
Fotó: Katie Graham

 

 

Bailey imád segíteni gazdijának, és mindig biztos akar lenni abban, hogy mellette van, amikorcsak Katie-nek szüksége van rá. A helyzettől függően minden tőle telhetőt megtesz érte, még akkor is, ha váratlanul olyasmivel kerülnek szembe, melyre nem képezték ki. Nemrégiben Katie éppen a tiszta edényeket pakolta el , amikor a kutya megérezte szívritmusa emelkedését, ami ájulással fenyegeti a lányt. Arra biztatta gazdiját, üljön le, eközben kezébe adta a telefonját a pultról, ha úgy ítélné meg, hogy segítséget kell hívnia. Aztán újból felkapaszkodott a pultra, de nem érte el Katie gyógyszerét, ezért felugrott, pedig tudta, hogy azt nem szabad:

 

„Nagyon meglepődtem, amikor azt láttam, hogy Bailey a pulton mászkál, de szívem legmélyén tudtam, hogy értem teszi, hiszen csak így juthatott hozzá a gyógyszeremhez. Mindent megtenne értem, hogy jól legyek. Rendkívül határozott tud lenni ilyenkor, egyszerűen nem adja fel. Nálunk tilos a pultra történő felugrálás, Bailey mégis félretette jólneveltségét az egészségem érdekében, és azért is, hogy biztonságban tudhasson engem.”

 

 

@serviceaussiebailey The daily struggle with POTS is often a silent fight. People do not understand how debilitating it is on a daily basis. My condition worsens as I try to just keep my life in order. It’s so unbelievably heartbreaking to realize your body can’t even handle doing dishes anymore. #pots #potssyndrome #potsawareness #spoonless #disability #POTS #fyp #foryou #servicedog #GetCrackin ♬ original sound - iconic films

 

 

Bailey tisztában volt a szabályszegés lehetséges következményével, de csakis az érdekelte, hogy odaadhassa szeretett gazdijának a gyógyszert. Mindennél fontosabb számára, hogy Katie jól legyen. Miután kezébe tette az orvosságot, kinyitotta a hűtőt, kivett egy üveg vizet, és odaadta a lánynak.

 

A jelenetet videókamera rögzítette, a felvétel láttán pedig rengetegen méltatták Bailey hőstettét. Sorra érkeztek a kedves és bátorító üzenetek, melyekben mind kiemelték, mennyire szeretheti gazdiját, hogy érzései még a tiltást is felülírták.

 

„Az emberek nemcsak azt tartják lenyűgözőnek, hogy Bailey képes megérezni a közelgő rohamot, hanem az is, hogy milyen elszántan akar nekem segíteni a bajban” - mondta el Katie, aki nem győz hálát adni négylábú segítőjének. Szívesen ír a betegségekkel tűzdelt mindennapjairól, hiszen sorstársai is láthatják, hogy ők sincsenek egyedül.

 

„Bailey az én kősziklám. Mindig mellettem van, a legnehezebb időkben is számíthatok rá.”

 


 

*POTS - Poszturális (testhelyzettől függő), ortosztatikus (álló helyzetben bekövetkező)

Tachycardia (megemelkedett pulzusszám) Szindróma.

 

Forrás: thedodo.com
Indexkép forrás: TikTok/@serviceaussiebailey

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyák a történelemben: Sigmund Freud és Jofi, a csau csau Kutyák a történelemben: Sigmund Freud és Jofi, a csau csau
Magánéletében és hivatásában is hűséges társra talált egy kedves szőrmók személyében.

Nyakig betemetve találtak rá egy kutyára - aztán kétségbeesett nyüszítést hallottak a föld alól Nyakig betemetve találtak rá egy kutyára - aztán kétségbeesett nyüszítést hallottak a föld alól
Nem lehetett tudni, hányan vannak még odalent, így puszta kezével ásta ki a kölyköket a férfi.

Miért dől nekem a kutyám? Miért dől nekem a kutyám?
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!

A vonatozó kutyus mindenkinek mosolyt csal az arcára A vonatozó kutyus mindenkinek mosolyt csal az arcára
Hála a tündéri kutyusnak mindenkinek jobb kedvvel folytatódik a napja, aki összefut vele munkába vagy épp hazafelé menet a vonaton. Lássuk be! Minden járatra kellene egy ilyen csodás hangulat-felelős!

10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk 10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk
Vannak azonban a szeretetnek olyan kifejezési módjai, ami emberek között rendben van, a kutyák viszont nem szeretik, de a gazdájuk iránti odaadásból mégis eltűrik. Aztán olykor, ha túlmegyünk egy ponton, akkor bizony odakapnak. Sok ember pedig ilyenkor meglepődik és nem is érti, hogy miért történt a baleset. Rosszabb esetben pedig a kutyát hibáztatják. Nézzünk meg néhány ilyet.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Brimo partysátor Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fokozott nyáladzás kutyáknál - mi okozhatja? Hírek - Címlapon
Fokozott nyáladzás kutyáknál - mi okozhatja?
Különös betegségek kutyáknál: a narkolepszia és a kataplexiás rosszullét Hírek - Címlapon
Különös betegségek kutyáknál: a narkolepszia és a kataplexiás rosszullét