A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Apró hibák – így nevelheted félre kölyökkutyád, mikor harapja a kezed

2021. október 22., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Na jó, legtöbbször a kezed. De attól sem jön zavarba a kis gombóc, ha éles fogacskáival a nadrágszáradra csimpaszkodhat. Végtére jó móka azon utazni. Hogy vérző sebek, bosszús pillantások maradnak utána a te részedről, nos, ez a legkevésbé szegi kedvét. Minden kutya tudja, hogy rágni jó. Ő pedig nagy és veszélyes vadászkutya – legalábbis álmaiban. Így hát rágnia kell. Nem mindegy azonban, hogy mit és mikor. 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

Van néhány tanítási, nevelési típushiba, amit a gazdik hajlamosak elkövetni. Ha figyelsz ezekre, Te egész biztosan nem fogod olyanra tanítani a kutyusod, amire valójában nem szeretnéd. Sem olyan helyzetbe hozni, ami kellemetlen neki.

 

 

 

1.  „Éles a kölyök foga. Ráhúzok a karomra egy pulcsit, abban játszom vele.”

 

 Ne tedd! Ezzel pont az ellenkezőjét éred el: arra tanítod meg, téged aztán bármekkora harapáserősség érhet, meg sem kottyan. Fel sem szisszensz, ott sem hagyod, ha túl erősen mélyeszti fogacskáit a testedbe. Gondolj bele, ha ehhez szokik hozzá a kiskutya, később hogyan fog játszani? Amikor mondjuk 30-40 kg-os súlyra tesz szert? Egy ekkora kutyus könnyedén roppant magának a rágcsinak szánt méteres bikacsökből darabkát. Ehhez képest ugyan mi neki az ujjad csontja? Érdemes inkább éles hangon fellépni a túl erős fogás, csípés esetén és azonnal befejezni a játékot, megszakítani a kutyussal bő negyedórára minden kapcsolatot. Ha fenti helyzetekben mindig így teszel, hamar megtanulja: akkor részesül további játékban és a figyelmedben, ha szabályozza a testi adottságai biztosította képességeit és óvatos veled szemben.

 

 

Fektessük le a határokat játék közben is
Fektessük le a határokat játék közben is
Fotó: Unsplash - Veronika Jorjobert

 

 

 

2.  Megharapott kötélhúzás közben. Orrba legyintem, abból majd tanul.

 

Az biztos. Csak épp nem azt, amit leckének szánsz. Sokkal inkább a veled szembeni bizalmatlanságot és félelmet. Ugye nem ez a célod? Kutyusod nem fogja összekötni a kapott verést a számára teljesen természetes viselkedési elemmel. Mi több! Kutyául gondolkozva nem is fogja érteni, mi bajod. Hiszen ő csak ugyanazt a mozdulatot alkalmazta veled szemben, amit az alomban is a tesók között. Ott világos volt az üzenet: ő a főkutya, övé a játék, a tér, a hely a mama meleg bundájához férkőzve. A testvérei nem csináltak nagy ügyet az egészből. Te pedig fájdalmat okozol neki. Akkor veled nem is lehet játszani? A kölyökben mindez a gondolatmenet rögzülhet. Ami következményeként megszűnik oldottan viselkedni a közeledben. Később kerülheti simogatásod, beszüntetheti a veled való játékot egy életre, vagy túl félénkké válhat egy korai, emberi kéz okozta ütés, „legyintés” miatt! És ez cseppet sem túlzás! Láttam már ilyet élőben. Nincs annál szomorúbb, mint amikor egy okos, csodálatos és hűséges kutya a saját otthonában kényszerül szorongani.

 

 

Ne játszuk el a kölyökkutya bizalmát kétértelmű jelekkel, következetlenséggel!
Ne játszuk el a kölyökkutya bizalmát kétértelmű jelekkel, következetlenséggel!
Fotó: Unsplash - Mathris Jrdl

 

 

 

3.  Rákapott kisgyereked lábszárára. Aki nevetve vonszolja végig a melegítőjén lógó kutyát a lakáson. Ez tulajdonképpen olyan cuki.

 

Egyáltalán nem az. Különösen nem, ha kutyusod fajtája szerint terelésre lett például szelektálva évtizedeken keresztül. Ekkor a vérében van, hogy úgy hozhatja mozgásba a rábízott állatokat, a nyájat, ha csipkedi őket. Lehetőleg minél közelebb a földhöz, saját szintjéhez, tehát a lábszárnál. Egyrészt családtagjaid nem részei semmiféle nyájnak, másfelől pedig van egy fogalom, amit testi épségnek hívnak. Ha kölyökkutyád végigmegy az érzékeny szocializációs fázisokon (a korai, pár hetes érzékeny fejlődési szakasztól az ivarérésen és a bevésődésen át egészen a tenyészérettség koráig) korrekció nélkül, úgy fogja értelmezni: neked tetszik, amit csinál, tehát jól viselkedik. Belegondoltál már abba, mennyire nehéz meggyőzni ennek az ellenkezőjéről egy 2-3 éves kutyát, akiben féléveken át rögzültek a viselkedési elemek és tartalmak? Netán zokon veheti, ha most hirtelen módosítani szeretnél ezeken. Pláne, ha eddig következmények nélkül konfrontálódhatott az emberi testtel. Jó eséllyel a tiéd lesz a következő ilyen élménye. Érdemes pici gyerekednek is elmagyarázni a saját nyelvén, életkori sajátosságainak megfelelően a fenti folyamatot. Bölcsis, ovis gyerekekkel eljátszhatjátok az egészet akár egy plüsskutyussal. A gyerekek 6-7 éves korig sokat tanulhatnak a modellezés által. Ha születésétől jó példát lát maga körül kisgyermeked, később saját viselkedése is magabiztos, az épségét szavatoló lesz a kutyák közelében.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Különleges kölyköknek adott életet egy labrador: a sárga, barna és fekete szín is megtalálható az alomban Különleges kölyköknek adott életet egy labrador: a sárga, barna és fekete szín is megtalálható az alomban
A szépséges labrador mama 10 imádnivaló kicsit hozott a világra októberben. Ami igazán páratlanná teszi őket az az, hogy a fajtára jellemző mindhárom szín képviselteti magát. Nézzétek, milyen gyönyörűek!

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

Véradással mentette meg a labrador a pici kölyök életét Véradással mentette meg a labrador a pici kölyök életét
Perceken múlt a haldokló kiskutya élete. Altatás várt volna rá, annyira rossz állapotban volt, de egy segítőkész kutyának hála szerencsés fordulatot vett sorsa.

Mikor vagy jó gazdi? – A kutyusod szerint Mikor vagy jó gazdi? – A kutyusod szerint
A szeptember, ha lehet ilyet írni, igazi doggy-boom volt. Sokatoknál került új kiskutya a családba, jövő héten is például két új szőrmikével fogok dolgozni. Egyre többen mondjátok, hogy szeretnétek jó gazdik lenni és a szívetek szakad meg, amikor úgy érzitek, nem tudtok valami miatt segíteni kutyatársatoknak...

Bántalmazott pitbull kölyköt fogadott örökbe Dave Bautista Bántalmazott pitbull kölyköt fogadott örökbe Dave Bautista
Nyakába belenőtt a lánc. Magányosan próbált túlélni az utca félelmetes világában... Ám a szerencse rámosolygott, története a hírességhez is eljutott, és ma már egy családot alkotnak. Megható örökbefogadás!

A kutyatréner kulisszái mögött – Hol húzok határvonalat? A kutyatréner kulisszái mögött – Hol húzok határvonalat?
Azon kutyusok jólétét, akikkel dolgozom, egy bizonyos pont után, hangozzék ez bármily keményen is, nem befolyásolhatom. Sajnos! Mert nem vállalhatok értük felelősséget. Nem az én kutyusaim. Nincs módom átírni sorsuk alakulását. Miről beszélek? Amikor a gazdi professzionálisan táplálja, gyógyíttatja kutyusát, „szereti őt”, lám, még trénert is hívott hozzá személyemben… A kutyus jó kondiban van, egészséges fizikailag, testi kényelemben él. Csak épp…

Többféle névre is hallgathat a kutya? Többféle névre is hallgathat a kutya?
Igen, van a kutyámnak egy "rendes neve". Meg egy rakás másik. Ismerős? És vajon mindegyikre ugyanúgy hallgat? Mitől függ, ha igen és mitől függ, ha nem?

Egy cipőhöz bújva húzta meg magát a szemétre kidobott, aprócska kölyök Egy cipőhöz bújva húzta meg magát a szemétre kidobott, aprócska kölyök
„Tudta, hogy én lehetek az egyetlen, utolsó esélye.” - Egy váratlan találkozás és csodás gazdisodás megható története.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Mondial Assistance GesmbH AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Vizslatúra

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Négykutyás kirándulós hétvége, egy igazán kutyabarát szálláshellyel Hírek - Címlapon
Négykutyás kirándulós hétvége, egy igazán kutyabarát szálláshellyel
Hiányzunk a kedvencünknek, amikor elmegyünk otthonról? Bunny, a beszélő kutya elárulja Hírek - Címlapon
Hiányzunk a kedvencünknek, amikor elmegyünk otthonról? Bunny, a beszélő kutya elárulja