A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Apró hibák – így nevelheted félre kölyökkutyád, mikor harapja a kezed

2023. február 27., 06:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Na jó, legtöbbször a kezed. De attól sem jön zavarba a kis gombóc, ha éles fogacskáival a nadrágszáradra csimpaszkodhat. Végtére jó móka azon utazni. Hogy vérző sebek, bosszús pillantások maradnak utána a te részedről, nos, ez a legkevésbé szegi kedvét. Minden kutya tudja, hogy rágni jó. Ő pedig nagy és veszélyes vadászkutya – legalábbis álmaiban. Így hát rágnia kell. Nem mindegy azonban, hogy mit és mikor.



 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

Van néhány tanítási, nevelési típushiba, amit a gazdik hajlamosak elkövetni. Ha figyelsz ezekre, Te egész biztosan nem fogod olyanra tanítani a kutyusod, amire valójában nem szeretnéd. Sem olyan helyzetbe hozni, ami kellemetlen neki.

 

 

 

1.  „Éles a kölyök foga. Ráhúzok a karomra egy pulcsit, abban játszom vele.”

 

 Ne tedd! Ezzel pont az ellenkezőjét éred el: arra tanítod meg, téged aztán bármekkora harapáserősség érhet, meg sem kottyan. Fel sem szisszensz, ott sem hagyod, ha túl erősen mélyeszti fogacskáit a testedbe. Gondolj bele, ha ehhez szokik hozzá a kiskutya, később hogyan fog játszani? Amikor mondjuk 30-40 kg-os súlyra tesz szert? Egy ekkora kutyus könnyedén roppant magának a rágcsinak szánt méteres bikacsökből darabkát. Ehhez képest ugyan mi neki az ujjad csontja? Érdemes inkább éles hangon fellépni a túl erős fogás, csípés esetén és azonnal befejezni a játékot, megszakítani a kutyussal bő negyedórára minden kapcsolatot. Ha fenti helyzetekben mindig így teszel, hamar megtanulja: akkor részesül további játékban és a figyelmedben, ha szabályozza a testi adottságai biztosította képességeit és óvatos veled szemben.

 

 

Fektessük le a határokat játék közben is
Fektessük le a határokat játék közben is
Fotó: Unsplash - Veronika Jorjobert

 

 

 

2.  Megharapott kötélhúzás közben. Orrba legyintem, abból majd tanul.

 

Az biztos. Csak épp nem azt, amit leckének szánsz. Sokkal inkább a veled szembeni bizalmatlanságot és félelmet. Ugye nem ez a célod? Kutyusod nem fogja összekötni a kapott verést a számára teljesen természetes viselkedési elemmel. Mi több! Kutyául gondolkozva nem is fogja érteni, mi bajod. Hiszen ő csak ugyanazt a mozdulatot alkalmazta veled szemben, amit az alomban is a tesók között. Ott világos volt az üzenet: ő a főkutya, övé a játék, a tér, a hely a mama meleg bundájához férkőzve. A testvérei nem csináltak nagy ügyet az egészből. Te pedig fájdalmat okozol neki. Akkor veled nem is lehet játszani? A kölyökben mindez a gondolatmenet rögzülhet. Ami következményeként megszűnik oldottan viselkedni a közeledben. Később kerülheti simogatásod, beszüntetheti a veled való játékot egy életre, vagy túl félénkké válhat egy korai, emberi kéz okozta ütés, „legyintés” miatt! És ez cseppet sem túlzás! Láttam már ilyet élőben. Nincs annál szomorúbb, mint amikor egy okos, csodálatos és hűséges kutya a saját otthonában kényszerül szorongani.

 

 

Ne játszuk el a kölyökkutya bizalmát kétértelmű jelekkel, következetlenséggel!
Ne játszuk el a kölyökkutya bizalmát kétértelmű jelekkel, következetlenséggel!
Fotó: Unsplash - Mathris Jrdl

 

 

 

3.  Rákapott kisgyereked lábszárára. Aki nevetve vonszolja végig a melegítőjén lógó kutyát a lakáson. Ez tulajdonképpen olyan cuki.

 

Egyáltalán nem az. Különösen nem, ha kutyusod fajtája szerint terelésre lett például szelektálva évtizedeken keresztül. Ekkor a vérében van, hogy úgy hozhatja mozgásba a rábízott állatokat, a nyájat, ha csipkedi őket. Lehetőleg minél közelebb a földhöz, saját szintjéhez, tehát a lábszárnál. Egyrészt családtagjaid nem részei semmiféle nyájnak, másfelől pedig van egy fogalom, amit testi épségnek hívnak. Ha kölyökkutyád végigmegy az érzékeny szocializációs fázisokon (a korai, pár hetes érzékeny fejlődési szakasztól az ivarérésen és a bevésődésen át egészen a tenyészérettség koráig) korrekció nélkül, úgy fogja értelmezni: neked tetszik, amit csinál, tehát jól viselkedik. Belegondoltál már abba, mennyire nehéz meggyőzni ennek az ellenkezőjéről egy 2-3 éves kutyát, akiben féléveken át rögzültek a viselkedési elemek és tartalmak? Netán zokon veheti, ha most hirtelen módosítani szeretnél ezeken. Pláne, ha eddig következmények nélkül konfrontálódhatott az emberi testtel. Jó eséllyel a tiéd lesz a következő ilyen élménye. Érdemes pici gyerekednek is elmagyarázni a saját nyelvén, életkori sajátosságainak megfelelően a fenti folyamatot. Bölcsis, ovis gyerekekkel eljátszhatjátok az egészet akár egy plüsskutyussal. A gyerekek 6-7 éves korig sokat tanulhatnak a modellezés által. Ha születésétől jó példát lát maga körül kisgyermeked, később saját viselkedése is magabiztos, az épségét szavatoló lesz a kutyák közelében.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Cikk első megjelenése: 2021. október 22.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Hamis adatokkal szállított kölyökkutyákat koboztak el egy bolgár férfitól Hamis adatokkal szállított kölyökkutyákat koboztak el egy bolgár férfitól
Meghamisított adatokkal szállított kölyökkutyákat egy bolgár férfi, akit az M1-es autópálya Komárom-Esztergom vármegyei szakaszánál ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt. MOL Nyrt. Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Svájcból egészen Budapest közelébe vándorolt egy fiatal farkas Hírek - Címlapon
Svájcból egészen Budapest közelébe vándorolt egy fiatal farkas
Mennyire látnak jól a sötétben a kutyák? Hírek - Címlapon
Mennyire látnak jól a sötétben a kutyák?