A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?

2021. január 11., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben van kedvencünkkel? Vagy épp ellenkezőleg, ideje állatorvoshoz fordulni?



A kutyák általános testhőmérséklete magasabb a miénknél: élettani értéke kb. 38-39 Celsius-fok közé esik. Csakúgy, ahogy a mi esetünkben, a kutyák testhője is változhat időnként, több okból kifolyólag:

  • fajta, életkor
  • testmozgás mennyisége
  • izgatottság vagy agresszió szintje
  • külső hőmérséklet változása
  • vemhesség
  • fertőzés, sokk, gyulladás, oltás
  • mérgek véletlen elfogyasztása és megemésztése.

A balesetektől, betegségektől eltekintve általában nem szükséges aggódnunk, sőt, talán észre sem vesszük, hogy bármi baja lenne négylábúnknak. Ennek ellenére érdemes odafigyelnünk, hiszen kivételek mindig adódhatnak. Ha kutyánk testhőmérséklete 37.5 °C alá csökken vagy eléri a 40 °C-ot, mielőbb vigyük állatorvoshoz, mert nagy valószínűséggel komoly egészségügyi problémával állunk szemben! 

 

 

A testhőmérséklet változása kihat a kutya viselkedésére
A testhőmérséklet változása kihat a kutya viselkedésére
Fotó: www.myhomeimprovement.org

 

A kutya testhőmérséklete két irányban térhet el az élettani értéktől:

 

Hipotermia esetén a testhőmérséklet lecsökken, a szervezet fokozott mértékben kihűl. 35.5 °C alatt sajnos kicsi az esélye a teljes felépülésnek. Tünetei:

  • hidegrázás
  • levertség, bágyadtság
  • izommerevség
  • kábulat
  • csökkent aktivitási szint
  • érintésre hidegnek tűnik a kutya

Hipertermia esetén a testhőmérséklet megemelkedik. 40 °C fölött már súlyos lázról beszélünk, 41.1 °C fölött pedig a kutya közel áll ahhoz, hogy elveszítse eszméletét, roncsolódhatnak létszükségletű szervei, és ez végzetes lehet számára. Tünetei:

  • túlzott lihegés
  • kitágult szemek
  • sötét vörös vagy kékes-lilás, száraz fogíny
  • sűrű nyálzás, esetleg hányás
  • zavart viselkedés 
  • a kutya elfekszik, nem tud felkelni, vagy egyik pillanatról a másikra összeesik
  • érintésre forrónak tűnik a kutya

 

Mivel mérhetjük meg a kutya hőmérsékletét?

 

Városi legenda, hogy a kutya orrának vizsgálatával megállapíthatjuk ebünk testhőmérsékletét. Ha az orra nedves, nem biztos, hogy minden rendben van. Ha viszont éppen száraz, akkor sem tudhatjuk pontosan, hogy lázas. Az egyetlen és legbiztosabb módszer a testhő mérésére a hőmérőzés.

Erre a célra ajánlott a patikákban kapható digitális hőmérő beszerzése. Lehetőleg rövid mérési idővel rendelkezőt válasszunk (pl. 10 vagy 30 másodperces, maximum 1 perces). A rugalmas érzékelő végű hőmérő vagy a digitális fülhőmérő használata előnyösebb, mivel a higanyos hőmérő nem megfelelő alkalmazás esetén akár el is törhet a kutya testében, súlyos sérüléseket okozva kedvencünknek.

 

Hőmérőzéskor nem érdemes a kutya fülének hőmérsékletére hagyatkozni. A hallójárat formája miatt megbízhatatlan eredményeket kaphatunk, mert csak a dobhártyához közel mérhető meg pontosan a testhőmérséklet. A kutya fülében lévő esetleges lerakódások, illetve a fülkagylóban található szőrszálak szintén befolyásolják a mérés pontosságát.

 

 

Lázmérés kutyánál
Lázmérés kutyánál

 

 

Hogyan néz ki a mérés a gyakorlatban?

 

Nyugodt hangon hívjuk magunkhoz a kutyát. Úgy irányítsuk, hogy álló vagy fekvő helyzetben legyen előttünk. Kérjük meg egy családtagunkat vagy barátunkat, hogy fogja meg a kutya fejét. Kenjük be a hőmérő végét egy kis vazelinnel vagy bőrápoló krémmel, majd óvatosan helyezzük be azt a kutya végbelébe (méretétől függően néhány milli- vagy centiméternyire). A mérési idő lejártáig tartsuk stabilan a kutyát és a hőmérőt is, mely csipogással jelzi, ha kész. Ekkor finoman húzzuk ki a kutya végbeléből, majd olvassuk le a kijelzőn megjelenő számokat. (Mielőtt visszatesszük a hőmérőt a dobozába, fertőtlenítsük!)

 

 

Mit tegyünk, ha kutyánk testhőmérséklete megemelkedett?

 

Ha kutyánk hőmérséklete enyhén magas, de értéke még nem minősíthető veszélyesnek, itassuk meg szabályos időközönként, nehogy kiszáradjon. Ne erőltessük, hagyjuk, hogy annyi vizet vegyen magához, amennyi jólesik neki. Semmiképpen se adjunk neki embereknek készült lázcsillapítót, mivel azok mérgezőek lehetnek a számára!

Ha kutyánk testhője a magas külső hőmérséklet (pl. hőségriadó idején) vagy kimerítő testmozgás hatására emelkedett meg, ne habozzunk azonnal cselekedni! Igyekezzünk lehűteni, hogy megelőzzük a hőguta kialakulását! Vigyük a tűző napról árnyékos, szellős helyre, törölgessük a testét egy hideg vízzel átitatott ronggyal vagy törölközővel, különös tekintettel a mancsokra és a fülekre. Fokozatosan hűtsük, mert ha a szervezetet hirtelen éri a hideg, azzal fog védekezni a külső hatás ellen, hogy még magasabbra emeli a testhőt, s így még súlyosabb károsodást szenvedhet. 

 

Vizes ronggyal töröljük át a kutya testét
Vizes ronggyal töröljük át a felhevült kutya testét
Fotó: www.drsfostersmith.com

 

Lehet, hogy kutyánk életvidám és látszólag jól érzi magát egy kiadós séta vagy játék után. Ennek ellenére is ajánlatos időnként ellenőrizni testhőmérsékletét, s ha úgy ítéljük meg, forduljunk állatorvoshoz, hiszen a testhő változása ugyanúgy utalhat egy kisebb fertőzésre, mint hosszan fennálló, krónikus betegségre (pl. Lyme-kór).

Nem érdemes találgatni, mi lehet a baj, jobb szakértő kezekre bízni mind a vizsgálatot, mind a szükséges kezelést!

 

 

 

Forrás: animalplanet.com
Indexkép forrás: kutyatanya.hu
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 24.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Három rendőrkutyát mérgeztek meg Mohácson Hírek - Címlapon
Három rendőrkutyát mérgeztek meg Mohácson
Az idős kutya már nem tud felmenni a lépcsőn, ezért a gazdijai költöztek le hozzá a nappaliba Hírek - Címlapon
Az idős kutya már nem tud felmenni a lépcsőn, ezért a gazdijai költöztek le hozzá a nappaliba