A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Izzik a talpunk alatt a talaj: vigyázzunk kutyáink mancsára!

2022. július 25., 15:00


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Egészség




Tappancs: a kutya legcukibb testrésze - Egyben nagyon fontos védelmi szerepe is van! A hőségben különösen fontos, hogy vigyázzunk rá!



 

A kölyök tappancsot leszámítva tapintásra olyan, mintha vastagabb, keményebb bőrréteg borítaná. Úgynevezett epidermis fedi, ami egy speciális külső hámréteg. Alatta pedig a kutyusok esetében igen vastag zsírréteg található. Ez segít benne, hogy megfelelő hőszigetelése legyen a talppárnáknak és ellenálljon a hidegnek. Továbbá a tappancsban lévő verejtékmirigyek segítenek a víz- és hőháztartás szabályozásában. Ezen kívül pedig az epidermis fontos védőréteg a bacilusokkal, fertőzésekkel szemben is.

 

 

A kutya tappancsa
A kutya tappancsa
Fotó: veteriankey.com

 

 

Azt pedig el lehet képzelni, hogy milyen fájdalmas, ráadásul nehezen gyógyuló egy tappancs sérülés, hiszen az eb mindig rálép, ráhelyezi a testsúlyát. Érthető tehát, hogy miért hangsúlyozzák a szakemberek védelmének fontosságát.

 

Most, hogy itt a nyári forróság különösen fontos szerepe van a talppárnák megóvásának, ápolásának. Sokan hajlamosak a mai napig elfelejteni, hogy mi, emberek cipőben járunk, ami megvéd a felforrósodott beton okozta égési sérülések ellen.

 

 

Négylábú barátaink azonban jellemzően nem bújnak tornacsukába, mielőtt kilépünk velük az utcára.

 

 

És mivel a fájdalomküszöbük igen magas, sajnos bekövetkezhet az égési sérülés mielőtt komolyabban elkezdenének sántikálni vagy egyéb módon jeleznék, hogy baj van.

 

 

 

De hogyan tudunk tappancsaik egészségére vigyázni?


A beton a nap melegétől nagyon gyorsan átforrósodik. Sajnos azonban a homok és tarlóra vágott fűvel borított föld is nagyon fel tud hevülni, a fémből készült csatornafedelekről nem is beszélve.
Ezért a városokban ajánlott a legmelegebb déli órákban a sétát mindenképpen elkerülni, illetve, lehetőleg csak rövid egészségügyi szünetre kimenni. Ha pedig mindenképpen el kell mennünk valahova kedvencünkkel, akkor törekedjünk rá, hogy mindig az árnyékos részeken haladjunk vele. Ha kell, akár keljünk át többször is az utca egyik oldaláról a másikra, ahol nem süti a nap a járdát. Ha úgy neveltük a kutyust, hogy zebrán való átkelés előtt leüljön, akkor - ha van rá mód - inkább egy-két lépéssel hátrébb álljunk meg és ültessük le, ahol még árnyék van.

 

 

Amit nem szabad: tűző napon, aszfalton sétálni kutyánkkal a hőség idején!
Amit nem szabad: tűző napon, aszfalton sétálni kutyánkkal a hőség idején!
A kép illusztráció!
Fotó: Unsplash - Tamara Bellis

 


Jó javaslat az is, – amit több helyen olvastam már – hogy végezzünk próbát. Azaz tegyük le a kezünket a talajra vagy bújjunk ki a papucsból és lépjünk a járdára. Ha 3-5 másodperc után azt érezzük, hogy éget a beton, akkor ott semmiképp se haladjunk kedvencünkkel.
 

Ezeken túlmenően léteznek olyan mancs védőkrémek, amik séta előtt pár perccel felkenve egy védőréteget képeznek a talppárnán. Azonban ezekkel sem lehet hosszasan a tűzforró járdán sétálgatni! Ezek általában vízálló összetételű krémek, amik abban segítenek, hogy a forróság hatására ne száradjon ki olyan gyorsan a tappancs, elkerülve így az ebből adódó sérülések, berepedezés kockázatát. Valamint séta után, a megtisztított talp visszazsírzását, fertőtlenítését segíti elő.


Ha kedvencünk elviseli magán, akkor kutyacipővel is próbálkozhatunk. Napjainkban már nagyon kényelmes cipellőket készítenek kutyusoknak is. Kaphatók akár külön nyári- illetve téli cipők is, de akár terepre való túra bakancsot is találhatunk a négylábúaknak.
Cipő vásárláskor a méretet nagyon gondosan válasszuk meg, hiszen, ha túl kicsi, akkor deformálhatja a lábat. Legjobb, ha rá is tudjuk próbálni a kutyusra. Valamint azt ne feledjük, hogy a cipő a talp megégésétől ugyan megvéd, de a talppárnában elhelyezkedő izzadságmirigyek működését akadályozhatja, amivel ronthatja a hőháztartás működését. Arról nem is beszélve, hogy ha a kutyus lihegés közben a talajról visszaverődő forró levegőt lélegzi be, az tovább rontja a hőleadási lehetőségeit. Ha pedig nem tudja magát megfelelően hűteni, akkor könnyebben kaphat hőgutát. Tehát még így sem javasolt hosszabban kint lenni vele a kánikulában.

 

 

Könnyen sérülés lehet a vége a forró talajon sétálásnak: a tappancs nagyon lassan gyógyul, jobb a megelőzés!
Könnyen sérülés lehet a vége a forró talajon sétálásnak: a tappancs nagyon lassan gyógyul, jobb a megelőzés!
Fotó: Unilad.co.uk

 

 

Milyen jelei lehetnek, ha mégis bekövetkezett a baj?


A kutyus nem akar továbbmenni, leül. Esetleg nyüsszög, nyüszít. Sántikálva jár. Amikor csak teheti, nyalogatja a tappancsait, esetleg rágcsálja is. Ha megvizsgáljuk, akkor pedig elszíneződést, rosszabb esetben hólyagokat, sebeket látunk rajta.
Azt is fontos tudni, hogy fürdetés, úszás közben a talppárnák epidermisze felpuhul, ezért sokkal sérülékenyebb lehet, mint szárazon!

 

 

Mi a teendő, ha mégis sérülést szenved a tappancs?
 

Először is ellenőrizzük a sérülés mértékét. Komolyabb égés esetén, ha több réteg is lepörkölődött a talppárnákról, felhólyagosodott, esetleg vérzik is, akkor azonnal irány az állatorvos, aki fertőtleníti és bekötözi.
Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy kisebb mértékű a sérülés, akkor is azonnal menjünk fel az utcáról. Öblítsük le a mancsot hideg vízzel, esetleg tegyünk rá hideg vizes borogatást, ha engedi a kutyus. Ügyeljünk rá, hogy a sérült terület mindig tiszta és fertőtlenített legyen, mert sajnos nagyon könnyen elfertőződhet. A soron következő séták alkalmával mindig kötözzük be, elkerülve ezzel a felülfertőzés lehetőségét. Hazaérve azonban célszerű a kötést levenni, hogy a melegben ne fülledjen be alatta, szabadlevegőn amúgyis gyorsabban gyógyul. Ha azonban a kutyus nyalogatni, rágcsálni akarja, és nem tudunk rá folyamatosan felügyelni, akkor nincs más választás, rajta kell hagyni a kötést.

 


Alapvetően azonban célszerű inkább úgy időzíteni a sétákat, hogy esély se legyen a tappancs megégésére, mert tényleg nagyon hosszú és nyűgös időszak mind a kutyus, mind a gazdi számára mire begyógyul egy ilyen sérülés.

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2022. július 01.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Négylábú őrangyal – Egy kóbor kutya vigasztalta meg a temetőben a síró nőt Négylábú őrangyal – Egy kóbor kutya vigasztalta meg a temetőben a síró nőt
Egyre csak adta a pacsikat, mintha mancsával próbálta volna simogatni, vigasztalni a lányt.

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül
Hozzánk hasonlóan kutyáink is szenvedhetnek szorongástól, a krónikus stressz negatív hatással lehet általános egészségükre és életminőségükre. Milyen jelekre kell figyelnünk?

Napégés kutyáknál - Vigyázzunk, a szőr csak részben véd! Napégés kutyáknál - Vigyázzunk, a szőr csak részben véd!
A napfény áldásos hatásai mellett talán nem is gondolnánk arra, hogy kedvenceinknek is meggyűlhet vele a bajuk. De hát a szőr megvédi őket, nem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart MTI Irodakutya.com Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Elvezette sérült gazdájához a mentőcsapatot a kutya, miután a férfi 20 métert zuhant a hegyoldalon Hírek - Címlapon
Elvezette sérült gazdájához a mentőcsapatot a kutya, miután a férfi 20 métert zuhant a hegyoldalon
Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hírek - Címlapon
Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez