A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Napégés kutyáknál - Vigyázzunk, a szőr csak részben véd!

2023. június 19., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A napfény áldásos hatásai mellett talán nem is gondolnánk arra, hogy kedvenceinknek is meggyűlhet vele a bajuk. De hát a szőr megvédi őket, nem?



 

Nyár. Napsütés. Vízpart, kikapcsolódás, szabadság. Ám, ha nem vagyunk óvatosak, ugyanígy lehet a napszúrás, hőguta, és a fájdalmas leégés időszaka is – nemcsak a gazdi, hanem négylábú barátja számára is. Tény, hogy egyesekre fokozott hatással lehetnek a napfény okozta kellemetlenségek, de mindegyikük testén vannak érzékenyebb részek, melyek könnyen leéghetnek.

 

Kopasz vagy sem - fő a védelem!

 

A szőrtelen fajták, például a kínai kopaszkutya és a Xoloitzcuintli (mexikói kopaszkutya) esetében természetesen elengedhetetlen a fény elleni védelem, hiszen a szőr hiánya védtelenné teszi őket a napégéssel szemben. Ugyanakkor a szőrzet megléte sem nyújt teljes biztonságot. A fehér színű bunda alatt érzékenyebb bőr rejtőzik, amelybe könnyebben behatolhatnak a káros UV-sugarak. Az albínó kutyák különösen érzékenyek lehetnek a napfényre!

 

 

A fehér szőrű kutyák fogékonyabbak lehetnek a napégésre
A fehér szőrű kutyák fogékonyabbak lehetnek a napégésre
Fotó: Pinterest

 

 

Mi a helyzet azokkal a kutyákkal, akiknek sűrű, sötét színű a szőre?

 

Bár testük nagy része védelmet élvez, vannak olyan kiemelt területek, ahol a szőrzet vékonyabb (pl. a füleken és a hason), vagy hiányzik, például az orron és a talppárnákon. Napfénynek való kitettség esetén ezek a testrészek hamar leéghetnek, és nagyon csúnya, fájdalmas égési sérüléseket szenvedhetnek el.

 

 

Hogyan védjük meg kedvenceinket?

 

A legjobb, amit tehetünk, hogy elkerüljük azokat a helyeket, ahol közvetlen, erős napfény érheti a kutyát.
 

  • Ha mindenképpen ki kell tennünk a lábunkat napközben, keressük az árnyékos, fűvel borított területeket.
     
  • Ne sétáltassunk a forró betonon, mert rövid időt alatt megéghet a kutya tappancsa!
     
  • A napsugarak ellen bevethetünk egy méretes esernyőt is – akármilyen furán is néz ki, kedvencünk egészsége és jóléte érdekében használjuk. Mit számít, hogy mások mit mondanak? Ők is foghatnak egy esernyőt, hogy egy kicsit kellemesebbé tegyék kutyájuk számára a sétát.
     
  • A kertben tartott ebeknek alakítsunk ki egy árnyékos, napfénytől védett helyet, ahova behúzódhatnak a tűző nap elől. Ügyeljünk arra, hogy mindig legyen elegendő tiszta, friss víz a kutya előtt!

 

A kutyák is leéghetnek a napon - Védjük őket
A kutyák is leéghetnek a napon - Védjük őket
Fotó: Pinterest

 

 

Ha olyan helyen tartózkodunk, ahol csak egy-egy ponton van árnyék (kiállítás, verseny, szabadtéri program, stb.), tegyünk naptejet kutyánk érzékeny testrészeire, különös tekintettel orrára, füleire pocakjára. Kérjük állatorvosunk tanácsát a kutyabarát termékek kapcsán!

 

 

Mit tegyünk napégés esetén?

 

Ha minden igyekezetünk ellenére is megtörtént a baj, látogassunk el kutyánkkal az állatorvosi rendelőbe. Mielőtt elkezdenénk használni a számunkra már jól bevált krémeket, jobb, ha ő is véleményezi kutyánk állapotát, hiszen nem mindegy, milyen fokú a sérülés. Súlyos esetben például nemcsak helyi fájdalom, bőrpír, gyulladás léphet fel, de a bőr alsó rétegei is károsodhatnak – mindenképpen szakszerű ellátást igényel!

 

Ha még többet szeretnél megtudni a napégés kockázatáról és a megelőzés lehetséges módjairól, alábbi cikkünkben részletesebben is foglalkozunk a témával:

 

 

Nyári veszélyek - Napégés kutyáknál - Kutyabarát helyek

Ha végre itt a nyár, és meleg az idő… Élvezzük a napsütést, feltöltődünk, ám eközben odafigyelünk arra is, hogy védjük magunkat a napsugarak káros hatásaival szemben. Nem feledkezhetünk meg kedvenceinkről sem, hiszen ők is ki vannak téve a napégés veszélyeinek. Hogyan óvhatjuk meg őket a bajtól?

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2022. augusztus 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Hírstart AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Hírek - Címlapon
Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a hátsójukat, derekukat? Hírek - Címlapon
Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a hátsójukat, derekukat?