A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Napégés kutyáknál - Vigyázzunk, a szőr csak részben véd!

2023. június 19., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A napfény áldásos hatásai mellett talán nem is gondolnánk arra, hogy kedvenceinknek is meggyűlhet vele a bajuk. De hát a szőr megvédi őket, nem?



 

Nyár. Napsütés. Vízpart, kikapcsolódás, szabadság. Ám, ha nem vagyunk óvatosak, ugyanígy lehet a napszúrás, hőguta, és a fájdalmas leégés időszaka is – nemcsak a gazdi, hanem négylábú barátja számára is. Tény, hogy egyesekre fokozott hatással lehetnek a napfény okozta kellemetlenségek, de mindegyikük testén vannak érzékenyebb részek, melyek könnyen leéghetnek.

 

Kopasz vagy sem - fő a védelem!

 

A szőrtelen fajták, például a kínai kopaszkutya és a Xoloitzcuintli (mexikói kopaszkutya) esetében természetesen elengedhetetlen a fény elleni védelem, hiszen a szőr hiánya védtelenné teszi őket a napégéssel szemben. Ugyanakkor a szőrzet megléte sem nyújt teljes biztonságot. A fehér színű bunda alatt érzékenyebb bőr rejtőzik, amelybe könnyebben behatolhatnak a káros UV-sugarak. Az albínó kutyák különösen érzékenyek lehetnek a napfényre!

 

 

A fehér szőrű kutyák fogékonyabbak lehetnek a napégésre
A fehér szőrű kutyák fogékonyabbak lehetnek a napégésre
Fotó: Pinterest

 

 

Mi a helyzet azokkal a kutyákkal, akiknek sűrű, sötét színű a szőre?

 

Bár testük nagy része védelmet élvez, vannak olyan kiemelt területek, ahol a szőrzet vékonyabb (pl. a füleken és a hason), vagy hiányzik, például az orron és a talppárnákon. Napfénynek való kitettség esetén ezek a testrészek hamar leéghetnek, és nagyon csúnya, fájdalmas égési sérüléseket szenvedhetnek el.

 

 

Hogyan védjük meg kedvenceinket?

 

A legjobb, amit tehetünk, hogy elkerüljük azokat a helyeket, ahol közvetlen, erős napfény érheti a kutyát.
 

  • Ha mindenképpen ki kell tennünk a lábunkat napközben, keressük az árnyékos, fűvel borított területeket.
     
  • Ne sétáltassunk a forró betonon, mert rövid időt alatt megéghet a kutya tappancsa!
     
  • A napsugarak ellen bevethetünk egy méretes esernyőt is – akármilyen furán is néz ki, kedvencünk egészsége és jóléte érdekében használjuk. Mit számít, hogy mások mit mondanak? Ők is foghatnak egy esernyőt, hogy egy kicsit kellemesebbé tegyék kutyájuk számára a sétát.
     
  • A kertben tartott ebeknek alakítsunk ki egy árnyékos, napfénytől védett helyet, ahova behúzódhatnak a tűző nap elől. Ügyeljünk arra, hogy mindig legyen elegendő tiszta, friss víz a kutya előtt!

 

A kutyák is leéghetnek a napon - Védjük őket
A kutyák is leéghetnek a napon - Védjük őket
Fotó: Pinterest

 

 

Ha olyan helyen tartózkodunk, ahol csak egy-egy ponton van árnyék (kiállítás, verseny, szabadtéri program, stb.), tegyünk naptejet kutyánk érzékeny testrészeire, különös tekintettel orrára, füleire pocakjára. Kérjük állatorvosunk tanácsát a kutyabarát termékek kapcsán!

 

 

Mit tegyünk napégés esetén?

 

Ha minden igyekezetünk ellenére is megtörtént a baj, látogassunk el kutyánkkal az állatorvosi rendelőbe. Mielőtt elkezdenénk használni a számunkra már jól bevált krémeket, jobb, ha ő is véleményezi kutyánk állapotát, hiszen nem mindegy, milyen fokú a sérülés. Súlyos esetben például nemcsak helyi fájdalom, bőrpír, gyulladás léphet fel, de a bőr alsó rétegei is károsodhatnak – mindenképpen szakszerű ellátást igényel!

 

Ha még többet szeretnél megtudni a napégés kockázatáról és a megelőzés lehetséges módjairól, alábbi cikkünkben részletesebben is foglalkozunk a témával:

 

 

Nyári veszélyek - Napégés kutyáknál - Kutyabarát helyek

Ha végre itt a nyár, és meleg az idő… Élvezzük a napsütést, feltöltődünk, ám eközben odafigyelünk arra is, hogy védjük magunkat a napsugarak káros hatásaival szemben. Nem feledkezhetünk meg kedvenceinkről sem, hiszen ők is ki vannak téve a napégés veszélyeinek. Hogyan óvhatjuk meg őket a bajtól?

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2022. augusztus 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mire figyeljünk kutyás strandoláskor? – Állategészségügyi tudnivalók Mire figyeljünk kutyás strandoláskor? – Állategészségügyi tudnivalók
A kutyás strandolás remek lehetőség arra, hogy kedvencünkkel együtt élvezzük a nyár örömeit. Azonban ahhoz, hogy a strandolás biztonságos és élvezetes legyen mindkettőtök számára, érdemes figyelembe venni néhány fontos állategészségügyi tudnivalót!

Nagy-Britannia legrondább kutyája lett az idei Deadpool mozi sztárja Nagy-Britannia legrondább kutyája lett az idei Deadpool mozi sztárja
Peggy kutyus mindenkit levett a lábáról a forgatás során.

Ehet a kutya sárgadinnyét? Ehet a kutya sárgadinnyét?
Édes, zamatos gyümölcsünknek már a látványára is felfigyelhet kedvencünk, hiszen olyan, mint egy jókora labda. Hát még amikor szelünk belőle egy szeletet! A finom illatoknak ő sem tud ellenállni. Vajon adhatunk neki belőle?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra
Mentás tappancsok a friss leheletért, kókuszgolyó a csillogó szőrért és a gyümölcsös-kekszes muffin is ínycsiklandó elfoglaltságot nyújthat kedvencünknek. Könnyen és gyorsan elkészíthető jégkrémek a kutya igényeire szabva!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta MTI AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy örökbefogadási rendezvényen találtak rá rég elveszett kedvencükre Hírek - Címlapon
Egy örökbefogadási rendezvényen találtak rá rég elveszett kedvencükre
Örökbefogadták a menhelyi kutyát, aki átlógott a szomszédjához – és imádott barátja is vele tart! Hírek - Címlapon
Örökbefogadták a menhelyi kutyát, aki átlógott a szomszédjához – és imádott barátja is vele tart!