A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Rövidszőrű magyar vizsla

Rövidszőrű...

Mindenes vadászkutya, amelyet elsősor...

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó

Ősi magyar kutyafajta, amelyet a spec...

Kuvasz

Kuvasz

Ősi magyar pásztorkutya. Elődei a hon...

Pumi

Pumi

A XVII - XVIII. Században Magyarorszá...

További fajták


Tudástár

Egészség
Ápolás Betegségek Mérgezések Nyári veszélyek
A mancsok égési sérülései Hűsítés - csak óvatosan! Kutya a vízben - mire figyeljünk?

Az úszás pontosan azért jó mozgásforma a kutyáknak, amiért nekünk, ráadásul nagy részük gyönyörűen rákattan és szenvedélyes pancsolóvá válik. Akkor pedig miért ne adnánk meg nekik ezt az örömet?

 

Az első lépések
Szinte mindenki ismerik azt a kutyát, amelyik a partra leérve ész nélkül berohan és alig lehet kikönyörögni a vízből. Zsákmányos kutyával nem nehéz a dolgunk, elég bedobni a labdát/botot a térdig, majd szügyig, aztán nyakig érő vízbe, és amikor a kutya gátlástalanul vetődik a vízbe játéka után, azt el lehet hajítani oda, ahol már úsznia kell érte. A fokozatosság a legvérmesebb kutyánál is fontos, teljesen fölösleges megijeszteni őket.
Passzívabb egyedeket meg lehet próbálni behívni. A gazda (családostul) bemegy a (eleinte sekély, majd egyre mélyebb) vízbe és távolodva maga után hívja a kutyát. Az először fel-alá fog rohangálni a parton, majd bemegy. Amikor beérkezik, jöhet a jutalomfalat és engedjék vissza, ne terheljék túl, a kutya így megtanulja, a vízben jutalom és simogatás, csupa jó dolog várja. A sikerhez nem árt egy jó kutya-gazda kapcsolat, hiszen a kutyának az engedelmeskedéshez félelmet, gátlást kell legyőznie, ami egy behívhatatlan, szökős kutyánál nem fog sikerülni, az állat simán leléphet.

Értelemszerűen következik, hogy egy problémás egyeddel nem kell egy ilyen helyzetbe belemenni, a kapcsolatépítés előbbre való, először foglalkozzanak azzal, hiszen közös pancsolás helyett egy lelépett kutya keresése, és a környék teleplakátolása lesz a hétvégi program.

 
Tilos
A kutyát erőszakkal berángatni, bedobni, a vízben büntetni, lenyomni. Lehet, hogy jó poén (nem az) egy fiúkoleszos strandoláson egymás vízbe lökése, lefröcskölése és víz alá nyomása, de a legkeményebb ötvenkilós kankutya sem egy hülye kamasz, nem is kell vele úgy viselkedni.
Zsákmányos kutya rámehet vadkacsákra, hódra, vidrára, ezt tiltsák, ugyanis a vadállatok ilyen formában zaklatása, pláne elpusztítása törvénybe ütközik. Itt ismét visszakanyarodunk az előző témához, hogy úszni csak kézben lévő, tiltható kutyával menjenek, mert vad vidéken egy szabad kutyával az esetleges következmények sokkal kellemetlenebbek lehetnek, mint egy kutyafuttatós kergetőzéskor, ami behívásnak indult.
 
Veszélyek
Örvényes, erős sodrású, erősen hullámzó vízbe ne engedjék be a kutyát. Meglepően jól úsznak, de nem halak, a víz könnyen elviheti őket és az idegen közeg veszélyeit sem feltétlenül tudják jól felmérni, erre a gazdának kell odafigyelni.
A kutya simán beleiszik a fürdővízbe, ami egy fertőzött víz esetében akár pusztulásához is vezethet. Ne úsztassanak olyan helyen, ami nem tiszta, és emlékezzenek, áradáskor különösen nagy a fertőzésveszély.
Nem csak gyomra, a kutya bőre is lehet érzékeny, például a kék algára, vagy bármilyen fertőzésre, ezért érdemes előre tájékozódni a vízminőség felől, és bőrallergiás kutyák fürdetéséről kikérni az állatorvos véleményét. A tengervíz nem árt a kutyának, de érdemes fürdés után lemosni szőrükről a sót.
Vitt már el nagy harcsa kicsi kutyát, legyenek résen, és ne engedjék maguktól távol a kutyát. (Természetesen nálunk nem, de érdemes más helyeken erre odafigyelni. Nálunk ilyen veszély nincs.) 
A kutyák imádnak dögöt zabálni, belefetrengeni, és a haldög, hát az a legcsodálatosabb dög a világon. Mivel vízpartokon sokkal nagyobb az egy négyzetméterre jutó rohadó halak aránya, mint az Erzsébet körúton, legyenek résen és legyen tiltható a kutyájuk, különben a fürdésből nem móka lesz, hanem kényszermosdatás. 
 
Hol? 
Ha közösen akarnak pancsolni a kutyával, az alábbi helyeken van erre legális lehetőség. A kutyabarát strandok listája ITT található. A szabályokról ITT adunk részletes információkat.
 
A teljes cikk ITT olvasható.
 
 

Forrás: www.nemunyizd.reblog.hu/tud-uszni-mer-atusz


Napégés kutyáknál Toklász
Oltások Paraziták, élősködők Táplálkozás Téli veszélyek
Gazdiknak Szolgáltatóknak Utazás Kutyatár

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Rövidszőrű magyar vizsla

Rövidszőrű...

Mindenes vadászkutya, amelyet elsősor...

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó

Ősi magyar kutyafajta, amelyet a spec...

Kuvasz

Kuvasz

Ősi magyar pásztorkutya. Elődei a hon...

Pumi

Pumi

A XVII - XVIII. Században Magyarorszá...

További fajták

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube