A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nyári veszélyek - Napégés kutyáknál

2023. augusztus 15., 12:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Ha végre itt a nyár, és meleg az idő… Élvezzük a napsütést, feltöltődünk, ám eközben odafigyelünk arra is, hogy védjük magunkat a napsugarak káros hatásaival szemben. Nem feledkezhetünk meg kedvenceinkről sem, hiszen ők is ki vannak téve a napégés veszélyeinek. Hogyan óvhatjuk meg őket a bajtól?



 

Nyaralás a tóparton, túrázás erdőn-mezőn, egy kiadós játék a kertben… Jól tudjuk, milyen fontos a nyári hónapokban az ultraibolya-sugárzás elleni védelem. Gondos gazdiként, kutyánk egészségét szem előtt tartva, fontos tisztában lennünk a rájuk leselkedő veszélyekre. A napégés sajnos őket is érintheti: a fájdalom, irritáció és bőrpír mellett komolyabb gondokat is okozhat. Bizonyos óvintézkedésekkel szerencsére tehetünk ellene. Mit kell tudnunk az állapotról és a megelőzésről?

 

 

Bármely kutyánál kialakulhat a napégés?

 

Igen, ugyanakkor fontos tudni, hogy bizonyos kutyafajták fogékonyabbak lehetnek a napsugarak káros hatásaira. A szőrzet vastagságától és minőségétől függetlenül a legtöbb kutyánál akadnak olyan pontok a testfelületen, ahol a bőr kevésbé védett, így az orr, a szemek környéke, a fülek, ajkak, az alhas és a lágyék (combhajlat). A meleg és a napfény hatására az orr bőre kiszáradhat, berepedezhet.

 

A fehér és világos színű kutyák bőre érzékenyebb, mivel szervezetük kevesebb melanint termel, mely elősegíti a napkárosodás elleni védelmet. A halványan pigmentált, rózsaszín vagy barna orr, szemhéj és fülek ugyancsak növelik a napégés kockázatát (pl. angol bulldog, francia bulldog, csivava, amerikai staffordshire terrier, bullterrier, dalmata, border collie, ausztrál juhászkutya, stb.)

 

 

Napégés kutyáknál - Bizonyos fajták fogékonyabbak a nap káros sugaraira Kínai meztelenkutya (szőrtelen és púderpamacs)
Napégés kutyáknál - Bizonyos fajták fogékonyabbak a nap káros sugaraira
Kínai meztelenkutya (szőrtelen és púderpamacs)
Fotó: selectadogbreed.com

 

 

A szőrtelen fajták (kínai meztelenkutya, mexikói meztelen kutya ) és a vékonyszálú szőrrel rendelkező kutyák (agarak, whippetek, stb.) jóval kevésbé védettek, esetükben nemcsak a napégés, hanem a bőrrák kialakulásának kockázata is nagyobb. A vastagabb bunda sem mindig véd, a tavaszi-nyári vedlés mellett a betegség vagy sérülés okozta szőrhullás is fogékonyabbá teszi a kutyát a napégésre.

 

Egyes gyógyszerek és krémek fényérzékenységet okozhatnak a kutyáknál is, például a tetracyclin, doxycyclin és ciprofloxacin hatóanyagot tartalmazó készítmények. Ha kedvencünknek gyógyszert kell szednie, beszéljük át állatorvosunkkal, hogyan csökkenthetjük a napégés kockázatát!

 

 

Milyen tünetek utalhatnak napégésre?

 

Huzamosabb napon való tartózkodást követően egy órán belül jelentkezhetnek a tünetek, és általában három napon belül csúcsodnak ki. A bőr kipirosodik és fájdalmassá válik, a kutya jelezheti e nagyfokú fájdalmat nyüszögéssel, sírással, különösen, ha bőrét megérintjük vagy hozzáér valamihez. Súlyosabb égésnél gyulladás léphet fel, hólyagok alakulhatnak ki. A leggyakrabban érintett területek az orr, a fülek, a szemkörnyék, de a hátán is leéghet a kutya. További tünetek: gyengeség, hőemelkedés, bágyadtság, valamint erős lihegés, reszketés, remegés és eszméletvesztés hőguta esetén.

 

A napégés jelei és tünetei kutyáknál:

  • bőrpír
  • száraz, töredezett bőr
  • az irritált bőr viszketése miatt a kutya vakarózhat
  • nyüszögés, sírás a fájdalom miatt
  • szőrhullás
  • a kutya elhúzódik az érintéstől
  • a fülek hegyénél felpöndörödik a bőr

 

 

A kutya érzékeny orra könnyen leéghet nyáron a napsugarak hatására (Weimari vizsla)
A kutya érzékeny orra könnyen leéghet nyáron a napsugarak hatására
(Weimari vizsla)
Fotó: dogtime.com

 

 

A napégés fokozatai kutyáknál:

  • Felületi: a bőr felső rétege sérül, kipirosodik, megduzzad, fájdalmas. Megfelel az embereknél kialakuló I. fokú égésnek.
  • Mély: a bőr felső rétege mellett a mélyebb rétegek is érintettek. Ez a típus az embereknél kialakuló másodfokú égési sérüléshez hasonlítható, habár a bőr ritkán hólyagosodik fel.
  • Teljes: itt a bőr teljes rétege érintett, és a bőr alatti szövetek is károsodhatnak. Kínzó fájdalommal jár, mielőbbi állatorvosi ellátást igényel!

 

 

Milyen hatásai lehetnek a napégésnek hosszú távon?

 

Kezdetben a leégett bőr piros elszíneződést mutat, fájdalmas és hámlás figyelhető meg rajta. A gyakori kitettség következtében azonban kisebb-nagyobb csomók és dudorok jelenhetnek meg. Az irritáció miatt a kutya nyalogathatja, vakarhatja az érintett testrészt, melynek eredményeként a bőr megvastagodhat, vérezhet, kisebesedhet, és különféle kórokozók (baktériumok, gombák), élősködők telepedhetnek meg rajta, ez pedig csúnya fertőzéshez vezethet. A napégés mindezen túl a meglévő betegségeket (pl. autoimmun kórkép, allergia, bőrprobléma stb.) is felerősítheti, valamint fokozza a bőrrák kialakulásának kockázatát.

 

 

Hogyan kezelhető a napégés?

 

Az első és legfontosabb, hogy mielőbb vigyük el kedvencünket állatorvoshoz. Kezelés nélkül egy kisebb égési sérülés komoly gondokat okozhat a későbbiekben. Ha volt már tapasztalatunk napégéssel életünk folyamán, kézenfekvő lenne házi praktikákhoz folyamodni: aloe vera, zabtejes fürdetés, bőrápoló és bőrregeneráló kenőcsök és krémek sora áll rendelkezésre emberi használatra, ám a kutya másként reagálhat e készítményekre, különösen, ha azok vegyszereket is tartalmaznak.

Minden esetben kérjük ki állatorvosunk véleményét azzal kapcsolatban, érdemes-e természetes módszert alkalmazni. A legbiztosabb, ha megvizsgálja a kutyát, és az állapotának megfelelő kezelést ír elő!

 

 

Kölyök, dán dog, harlekin, rózsaszín orr, nyári veszélyek, napégés
A rózsaszín orr könnyen leéghet a nyári napsütésben - már kölyökkortól kezdve oda kell figyelni a kutyára
Fotó: Pinterest

 

 

Hogyan védhetem meg a kutyámat a napégéstől?

 

Ha a kutya huzamosabb időt kénytelen a napon tölteni a nyári hónapokban, például kinti tartás esetén, fontos, hogy megvédjük őt a káros UV-sugaraktól. Milyen lehetőségeink vannak?

 

 

1. Legyen egy árnyékos, védett helye!

 

Ahogy mi is bemenekülünk az árnyékba a forró napsugarak elől, kedvencünk is értékelni fogja, ha biztosítunk számára egy védett, árnyékos helyet. A gondos gazdik bizonyára tisztában vannak azzal, hogy a kutyát még rövid időre sem szabad a tűző napon hagyni. Alakítsunk ki számára olyan helyet a kertben, ahova behúzódhat, ameddig csak jólesik neki. Egy megfelelően szellőző, árnyékot biztosító kutyaház vagy kuckó megvédheti a kutyát attól is, hogy túlhevüljön és hőgutát kapjon. Mindig legyen a kutya előtt tiszta, friss, hűvös víz!

 

 

2. Kenjük be naptejjel!

 

De nem mindegy, milyennel! Ma már elérhetőek kifejezetten kutyák számára készített krémek, melyek főként természetes összetevőket tartalmaznak. Az általunk használt napolaj, naptej, spray mesterséges összetevői és illatanyagai miatt irritálhatja a kutya bőrét, még véletlenül se kenjük be vele! Ez különösen fontos a legérzékenyebb pont, vagyis az orr esetében, mivel a kutya ösztönösen is lenyalhatja róla a rákent terméket, a vegyszerek pedig meg is betegíthetik. Keressünk természetes, illatmentes kutyanaptejet!

 

 

A hosszú szőrű kutyák is leéghetnek, ha túl sokat vannak a napon
A hosszú szőrű kutyák is leéghetnek, ha túl sokat vannak a napon
Fotó: Pinterest

 

 

Lehetőség szerint teszteljük, ahogy saját bőrünknél is tennék: kenjünk egy borsónyi mintát a kutya bőrére, és várjunk pár percet, jelentkezik-e bármilyen tünet (pl. allergia). Csak akkor vegyük meg a készítményt, ha nem irritálja a kutya bőrét, nem okoz pirosodást, viszketést! Ügyeljünk arra is, hogy a naptej ne kerüljön a kutya szemébe, és ne nyalja le magáról, míg beivódik bőrébe!

 

Azonnali megoldásként szóba jöhet a 30-as vagy annál magasabb faktorú, kisbabák számára gyártott, vízálló naptej. Alkalmazás előtt olvassuk el az összetevőket: a cink-dioxid és a PABA (4-aminobenzoesav) például mérgezést okoz, ha a kutya lenyeli (pl. lenyalja magáról) a naptejet. A titánium-dioxid biztonságosabbnak számít, de minden esetben kérjük ki állatorvosunk véleményét, mielőtt bekennénk kedvencünket naptejjel.

 

A nap folyamán többször is érdemes bekenni a kutyát (4-6 óránként), különösen, ha vízparton töltjük időnket, az önfeledt pancsolás közben ugyanis lemosódhat a naptej. A napon való tartózkodás előtt legalább 20 perccel vigyük fel a naptejet a hatás elérése érdekében.

 

 

Napégés kutyáknál - A világos szőrű kutyák bőre érzékenyebb a nap káros hatásaira
Napégés kutyáknál - A világos szőrű kutyák bőre érzékenyebb a nap káros hatásaira
Fotó: allthingsdog.com

 

 

3. Adjunk rá védőruhát!

 

Kutyaruha nyáron? Nem lesz túl melege benne? Ilyen kérdések merülhetnek fel a gazdi fejében, amikor szükségessé válik a nap elleni védelem. Itt nemcsak a szőrtelen fajtákra kell gondolnunk, hanem azokra az ebekre is, akiknek betegség vagy sérülés miatt hiányos a szőrzete. De előfordulhat, hogy műtét miatt kellett lenyírni a szőrét testének olyan részén, melyet fokozottan ér a nap. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát a kutyák számára elérhető napvédő ruha kapcsán! Ne feledkezzünk meg a szemvédelemről sem!

 

 

Mi a helyzet a mancsokkal?

 

Őket is kell védeni? Igen! Könnyű megfeledkezni erről, hiszen a talppárnák rendszerint a talajjal érintkeznek állás és mozgás közben, így azt gondolhatnánk, kevésbé kitettek a napfény káros hatásainak. Hogyan is éghetne le a kutya mancsa? A válasz magától értetődően a hőmérsékletben keresendő: a napsugarak hatására a talaj felforrósodik, ami a különböző felületeken (beton, aszfalt, üveg, fém, homok, stb.) többszörösen érezhető.

 

A kutya tappancsa percek alatt égési sérülést szenvedhet, ami óriási fájdalommal jár, továbbá napokig, hetekig is kezelésre szorulhat. Egy – vagy több – bekötözött mancs kellemetlenséget okozhat mind a kutyának, mind a gazdinak, nem beszélve a költségekről és a vele járó „maceráról”: tisztántartás, fertőtlenítés, kötéscsere, gallér viselése, csak hogy néhányat említsünk.

 

Előzzük meg a bajt! Séta közben kerüljük a forró talajt, válasszuk a füves területeket! Időzítsük a sétákat a kora reggeli és késő esti időszakokra, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a felforrósodott talaj még azután is tárolja, és visszabocsátja a hőt a környezetbe, hogy lement a nap. Ha nem lehet elkerülni e felületeket (pl. segítőkutya, munkakutya esetén), szerezzünk be nyári kutyacipőt, mely jól szellőzik és védi az alulról érkező hőtől kedvencünk mancsait.

 

Forró téma: védjük a tappancsot! - Egészség - Kutyabarát helyek

A nyári balesetek túlnyomó része a tappancsok égési sérülései miatt következnek be. Sétára, nyaralásra, kirándulásra is fel kell készülnünk, mert a forró talaj komoly egészségügyi problémát okoz!

 

 

Biztonságban a kutyám – napos időben is!

 

Biztonság mindenekelőtt! Legyünk elővigyázatosak a nyári hónapokban, óvjuk meg kedvencünket a napégéstől! A kritikus órákban tartsuk bent a házban vagy biztosítsunk számára napfénytől védett, szellős helyet! Sérülés esetén mielőbb látogassunk el az állatorvosi rendelőbe, hogy a kutya megkaphassa a szükséges kezelést!

 

 

<<< 10 tipp Cesar Millantól a nyári meleg idejére! >>>

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: allaboutpetsprovo.com, petmd.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2021. június 30.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Brimo partysátor Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Rengetegen mentik a bajba jutott állatokat a Maui szigetén pusztító tűz után Hírek - Címlapon
Rengetegen mentik a bajba jutott állatokat a Maui szigetén pusztító tűz után
Ehet a kutya kukoricát? Hírek - Címlapon
Ehet a kutya kukoricát?