A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

10 tipp Cesar Millantól a nyári meleg idejére

2018. május 29., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




A legmelegebb évszak sok boldog percet okoz nekünk: szabadság, napsütés, strandolás… De az éremnek két oldala van, a hőségben sok dologra kell odafigyelnünk mind a saját, mind kutyáink egészségének megőrzése érdekében.



Ahhoz, hogy a nyári hónapokat igazán élvezhessük kedvencünkkel tudnunk kell, mire kell igazán odafigyelnünk. A kánikula a legnagyobb ellenségünk nyáron, sajnos nem egy baleset, rosszul lét tudható be ennek. A Csodálatos Kutyadoki, Cesar Millan tanácsait szedtük össze, mire kell odafigyelnünk a nyári napokon!

 

1.A kora reggeli és az esti mozgás, tréning előnyben

A mozgást, gyakorlást érdemes a reggeli és/vagy az esti órákra időzíteni, ezek a napszakok ugyanis kevésbé forróak, mint a délutáni órák. Fontos a kutya rendszeres mozgását biztosítani, hiszen ez az egyik alappillére egészségüknek. Nyáron a kánikulában azonban kíméletesnek kell lenni: az edzés hosszát, intenzitását lejjebb kell venni.

 

A reggeli vagy az esti órákra időzítsük a kutyasétáltatást
A reggeli vagy az esti órákra időzítsük a kutyasétáltatást
Fotó: icluodpicture.com

 

2. Védelem a kutya mancsainak

Nem szabad elfelejteni, hogy a napsütésben felforrósodik az aszfalt: a járdák, úttestek ilyenkor komoly sérüléseket is okozhatnak! Ha van rá mód, kerüljük ilyenkor a sétát! Ha mégis elkerülhetetlen utcára mennünk kutyánkkal ilyenkor, gondoljunk a mancsok védelmére! Használhatunk speciális krémet, vaxot a mancson, de segíthet a kutyacipő is - nem csak télen vehetjük hasznát, az égési sérülések ellen is védi a kutya lábát!

 

3. Ismerjük fel a dehidratáció jeleit!

A kutyák nem tudnak izzadni, lihegéssel hűtik magukat. Nagyon fontos, hogy felismerjük a dehidratáció jeleit: letargikussá válik a kutya, véreres lesz a szeme, és úgy tűnhet, hogy sápadt. Ha megemeljük a bőrét, azt tapasztaljuk, hogy az lassabban húzódik vissza a helyére mint általában.

 

Kutyasétáltatás közben mindig legyen nálunk víz!
Kutyasétáltatás közben mindig legyen nálunk víz!
Fotó: gwdhumanesociety.org

 

4. Hidratálás

Kellő odafigyeléssel megelőzhető a dehidratáció! Minden kutya más és más - így különbözőek az igényeik is. Például egy fekete bunda jobban elnyeli a hőt, mint a világosabb. A túlsúlyos kutyáknál sokkal nagyobb a kiszáradás veszélye, mint normál alkatú táraiknak. A sétákra mindig vigyünk magunkkal egy üveg vizet! Remek megoldás, ha a kutya maga viszi a vizét: a hámjára erősített palack víz ugyanis egyben hűti is a testét.

 

5. Kreativitás a kutya hűtésének érdekében

Nincs légkondicionáló otthon? Nem gond! Egy lehetőleg árnyékos helyen pont elférhet egy gyerekmedence az udvaron - akár együtt is hűsölhetünk benne kedvencünkkel. Jó megoldás, ha egy nedves törölközőt teszünk le az árnyékba, amin elfekhet a kutya. De van olyan is, ahol vízpermettel hűtik magukat és kutyájukat a gazdák.

 

Játék és hűsölés a kutyának
Játék és hűsölés a kutyának
Fotó: peacelovefoster.com

 

6. Nem mindegy a hűtés módja sem!

A szabály: alulról felfele! A mancsokkal, a lábbal és a hastájékkal kezdjük a vízzel, vízpermettel való hűtést!

 

7. Hadd ásson!

A kutya feltalálja magát, nagyon jól tudja, hogyan hűtheti le felhevült testét! A kutyák nem azért ásnak, mert minket, gazdikat akarnak bosszantani. Az őseik ásással találtak maguknak élelmet, vagy épp elrejtették azt, elrejtették a gödrökben, lyukakban a kölykeiket - vagy épp ebbe belefekve hűtötték testüket. A kánikulában tehát ne szidjuk le azonnal, ha az árnyékban gödröt ás magának!

 

8. Hagyjuk, hogy “leellenőrizze”, milyen odakint az idő!

A kutyáink nem értik az időjárás-jelentést a híradók végén - így azt sem tudják, miért nem megyünk azonnal egy hosszú sétára a szokott időben. Hagyjuk, hogy kimenjen egy kicsit, körbenézzen, a saját bőrén tapasztalja meg, milyenek is a lakáson kívül a körülmények. Ösztönösen érzi és megérti, hogy a kánikulában nem tanácsos hosszan kint tartózkodni, hogy miért kell a sétának rövidebbnek lennie - sőt, ő maga fog visszakívánkozni a hűvös lakásba.

 

Soha ne hagyjuk a forró autóban a kutyát!
Soha ne hagyjuk a forró autóban a kutyát!
Fotó: partymenu.eu

 

9. Nem maradhat a forró autóban!

Nem lehet eleget beszélni róla: nem szabad a napon parkoló autóban állatot hagyni! Kiszáradás, pánikroham, klausztrofóbia, hőguta… Egyiknek sem szeretnénk kitenni kedvencünket, igaz? Ha hosszabb útra indulunk, mindenképpen legyen nálunk víz, és lehetőleg használjunk légkondicionálót!

 

10. Érv és ürügy: az úszás!

A hőségben ússzunk kutyánkkal minél gyakrabban! A legjobb testmozgás a nyári melegben: mozgat, fáraszt és egyben hűt is. Felér egy sétával is! Nem mellesleg hatalmas élmény együtt lubickolni kedvenc négylábú barátunkkal, legyen az tó vagy medence...

Forrás: cesarsway.com
Indexkép forrás: icluodpicture.com
Cikk első megjelenése: 2016. június 01.

Témába vág

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán 5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán
Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, amikor úgy hozza az élet, hogy a sétán összetalálkozunk egy segítőkutyával és gazdijával?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Összefogás az elütött kutyáért - találjuk meg Mwambát! Hírek - Címlapon
Összefogás az elütött kutyáért - találjuk meg Mwambát!
Repülőtéren születtek meg a segítőkutya kölykei Hírek - Címlapon
Repülőtéren születtek meg a segítőkutya kölykei