A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra

2024. július 14., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Kreatív




Mentás tappancsok a friss leheletért, kókuszgolyó a csillogó szőrért és a gyümölcsös-kekszes muffin is ínycsiklandó elfoglaltságot nyújthat kedvencünknek. Könnyen és gyorsan elkészíthető jégkrémek a kutya igényeire szabva!



Hőség idején nagyon jól tud esni egy jégkrém, miért is tagadnánk meg kutyusunktól egy kis nyalánkságot? Sajnos az üzletekben kapható előregyártott változatok nem ideálisak a kutyák számára magas cukortartalmuk miatt, bizonyos összetevőik pedig mérgezőek is lehetnek, például a csokoládé, a makadámdió, a szőlő és mazsola. Mi sem egyszerűbb, mint otthon elkészíteni a kutyabarát jégkrémet!

 

Amire figyeljünk:

  • csak mértékkel adjunk kedvencünknek jeges finomságokat, ahogy a jutalomfalatokkal is tesszük
  • készítsünk a kutya testméretének megfelelő méretű falatokat – kicsiknek kisebbet, nagyoknak nagyobbat
  • jobb, ha lassan majszolja el, így elkerülhető, hogy a jeges finomság megártson a torkának, pocakjának

 

Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a nyári napokra
Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a nyári napokra


 

1) Mentás tappancsok a friss leheletért

 

 

A menta mellett petrezselyemmel is feldobhatjuk e jégkrémet – mindkét fűszernövénynek számos jótékony hatása bizonyított. A menta erőteljes antibakteriális, vírus- és gombaellenes hatással rendelkezik, a szájban elszaporodó baktériumokat is segít kordában tartani, a petrezselyem pedig csökkentheti a gyulladást. Még több fűszerről itt olvashattok:

Hozzávalók:

  • 1 csésze natúr görög joghurt
  • friss petrezselyemzöld
  • friss mentalevél

Kanalazzuk bele a joghurtot egy keverőtálba, adjuk hozzá a finomra aprított petrezselymet és mentát. Keverjük addig, amíg a zöldfűszerek egyenletesen eloszlanak a joghurtban. Ezen a ponton meghinthetjük egy kanál vízzel, ha szeretnénk lágyabbá tenni a jégkrém textúráját. Töltsük bele a masszát a formába, majd tegyük be a fagyasztóba. Ha összeállt, már tálalhatjuk is!

 

A natúr görög joghurt biztonságosan fogyasztható, egészséges finomság. Abban az esetben kerülendő, ha a kutya érzékeny a tejcukorra. Fehérje tartalma kiemelkedően magas a joghurtok között, probiotikus tulajdonságokkal is rendelkezik. Kis mennyiségben javíthatja a kutya emésztését, erősítheti immunrendszerét.

Nem mindegyikük tolerálja jól a tejtermékeket, így ha bármilyen szokatlan változást észlelünk kedvencünkön (pl. puffadás, hasmenés, stb.), a továbbiakban kerüljük tejtermék adását. Szerencsére enélkül is készíthetünk számára házi jégkrémet!

 

A joghurtfogyasztásról pedig korábbi cikkünkben olvashattok:

Hűsítő finomság, jégkrém kutyáknak - Mentás tappancs
Hűsítő finomság, jégkrém kutyáknak - Mentás tappancs
Fotó: parsnipsandpastries.com

 

 

2) Málnás kókuszgolyó a csillogó szőrért

 

A kókuszolaj ízletes kiegészítő, természetes vegyületeinek hála jótékonyan hat az egészségre. Javítja a bőr kondícióját, fényessé, selymessé varázsolja a kutya szőrét. Támogatja az immunrendszert, segíthet a gyógyulási folyamatokban. Egyes kutyák érzékenyen reagálhatnak rá, így ha fogyasztását követően szokatlan változást tapasztalunk kedvencünkön (pl. pocakfájdalom, hasmenés), kerüljük ezt a hozzávalót. Helyettesíthetjük natúr görög joghurttal, ha eheti a kutya, vagy sószegény húsleves alaplével.

 

Hozzávalók:

  • 1 csésze organikus kókuszolaj
  • egy marék málna (opcionális)
  • egy teáskanál méz (opcionális)

Öntsük a kókuszolajat egy tálba, majd helyezzük egy forró vízzel teli edény fölé. Várjunk, amíg a kókuszolaj felpuhul, majd keverjük hozzá a finomra aprított gyümölcsöt és a mézet. Formázzunk belőle kisebb gombócokat, helyezzük el azokat egy tálcára, majd tegyük be a fagyasztóba. Hideg hőmérsékleten a kókuszolaj megőrzi keménységét, így fagyasztást követően a hűtőben is tárolhatjuk a jégrém-golyókat, légmentesen lezárt dobozban. Ezzel a trükkel megspórolhatunk egy kis helyet a fagyasztónkban, és amint kivettük a hűtőből, pár perc után már oda is adhatjuk kedvencünknek. Ha érzékeny a torka, minimálisra csökkenthető az esélye annak, hogy a fagyos finomság miatt megfázik a torka.

 

Tipp: málna helyett választhatunk más gyümölcsöket is, például epret, kék áfonyát, almát, cseresznyét.

 

 

Hűsítő finomság, jégkrém kutyáknak - Málnás kókuszgolyó
Hűsítő finomság, jégkrém kutyáknak - Málnás kókuszgolyó
Fotó: rover.com

 

 

3) Gyümölcsös-kekszes muffin

 

Ez a jeges nasi nemcsak finom, de ínycsiklandóan is néz ki. Gyermekkorunk pálcikás jégkrémjére emlékeztethet, amit – valljuk be – még ma, felnőtt fejjel is szívesen fogyasztunk egy forró nyári napon. Tökéletes választás kutyusunk számára a kettő-az-egyben fagyi!

 

Hozzávalók:

  • 1 ½ csésze eper
  • 2 banán
  • ½ csésze kókuszolaj
  • Kutyakeksz
  • Kis víz

Mossuk meg az epreket, vágjuk le a zöld szárát, ha még rajta van. Vágjuk apróra a banánnal együtt, majd keverjük össze őket egy tálban. Az előző receptnél leírt módon puhítsuk meg a kókuszolajat, majd dolgozzuk bele a gyümölcsöket. Sűrűbb masszát kapunk, de ha túl sűrűnek találjuk, önthetünk hozzá egy kis vizet, hogy lágyabb legyen a textúrája. Ezután töltsük bele a muffin papírokba (használhatunk muffinformát is), majd fedjük le folpackkal. A fólia közepét bökjük át egy késsel, majd finoman nyomjuk bele a kutyakekszet a fagylaltba. Ez elősegíti, hogy fagyasztás során is a helyén maradjon a keksz. Helyezzük a fagyasztóba, kis idő múltán már tálalhatjuk is a gyümölcsös-kekszes jegesmuffint. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

Tipp: otthon is elkészíthetjük a kekszet, ehhez alábbi cikkünkben találtok jobbnál-jobb recepteket.

 

 

Hűsítő finomság, jégkrém kutyáknak - Gyümölcsök-kekszes muffin
Hűsítő finomság, jégkrém kutyáknak - Gyümölcsök-kekszes muffin
Fotó: petparadise.com

 

 


Figyelem! Bármennyire is ínycsiklandóak, a fent felsorolt kutyasütik nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet! Kiegészítő takarmánynak számítanak, összetételüknél fogva nem alkalmasak a mindennapos táplálásra. Jutalmazás céljából adjuk kutyánknak.

 

Forrás: rover.com
Indexkép forrás: petparadise.com/parsnipsandpastries.com/rover.com
Cikk első megjelenése: 2022. június 23.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mire figyeljünk kutyás strandoláskor? – Állategészségügyi tudnivalók Mire figyeljünk kutyás strandoláskor? – Állategészségügyi tudnivalók
A kutyás strandolás remek lehetőség arra, hogy kedvencünkkel együtt élvezzük a nyár örömeit. Azonban ahhoz, hogy a strandolás biztonságos és élvezetes legyen mindkettőtök számára, érdemes figyelembe venni néhány fontos állategészségügyi tudnivalót!

Ehet a kutya sárgadinnyét? Ehet a kutya sárgadinnyét?
Édes, zamatos gyümölcsünknek már a látványára is felfigyelhet kedvencünk, hiszen olyan, mint egy jókora labda. Hát még amikor szelünk belőle egy szeletet! A finom illatoknak ő sem tud ellenállni. Vajon adhatunk neki belőle?

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Ehet a kutya uborkát? Ehet a kutya uborkát?
Nem minden zöldség és gyümölcs egészséges a kutyák számára, de bőven akadnak olyanok, amelyeket a kutya is biztonsággal fogyaszthat. A kígyóuborka is ide tartozik – egészséges alternatívája lehet az előregyártott jutalomfalatoknak.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutya arckifejezései - Szájtartás és mimika Hírek - Címlapon
A kutya arckifejezései - Szájtartás és mimika
Lesz menőbb kutya ezen a nyáron a strandröplabdázó border collienál? Hírek - Címlapon
Lesz menőbb kutya ezen a nyáron a strandröplabdázó border collienál?