A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

10 elképesztő tény kutyáinkról

2023. június 25., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Híresek kiváló szaglásukról, de mi a helyzet a kutyák látása és hallása terén? Vajon nekik is van ujjlenyomatuk? És tényleg mindent megértenek, amit mondunk nekik?



 

Megosztjuk velük otthonunkat és életünket, cserébe barátsággal, hűséggel és feltétel nélküli szeretetükkel ajándékoznak meg minket. Minden nap tanulhatunk tőlük, róluk valami újat - ezúttal pedig kutyás tudástárunk bővítéséhez kívánunk egy kis segítséget nyújtani.

 

 

1. Fekete-fehér vagy színes?

Sokáig úgy tartották, a kutyák fekete-fehérben látják a világot. Kutatások hatására megdőlt ez a nézet, ők is látnak színeket, csak nem olyan élénken, mint mi. A kék, zöldessárga, sárga és a szürke árnyalatait látják, ám nem tudnak különbséget tenni a piros és zöld között. Viszont nálunk jóval élesebben látnak sötétben, köszönhetően a tapetum lucidum (Tapetum: réteg, bevonat, hártya; lucidum: fényes, fénylő) nevű speciális rétegnek, mely a szemfenékről visszaveri a fényt a retinára. Erős fény mellett pupillájuk összeszűkül, sötétben kitágul, és kevés fény mellett is tisztábban látják a képet.

 

 

A kutyák is látnak színeket
A kutyák is látnak színeket
Fotó: pets4homes.co.uk

 

 

2. A kutyaorr csodája

A kutya szaglóközpontja negyvenszer nagyobb területet foglal el agyában. 300 millióra becsült szaglóreceptorainak hála szaglása 10-100.000-szer erősebb az emberénél. Egy példával élve, míg a mi orrunknak – jó esetben – feltűnik egy teáskanálnyi cukor egy csésze kávéban, addig kedvenceink ugyanennek az aprócska mennyiségnek a szagát egy sportmedence vízében is megtalálnák.

 

Nem véletlenül alkalmazzák őket megannyi „dolog kiszagolására”, a robbanóanyagoktól kezdve a kábítószereken át az emberi szervezetben bekövetkező – akár életveszélyes – változásokig. Óriási segítséget jelentenek a cukorbetegek és az epilepsziával küzdő társaink számára! A daganatok jelenlétét már a diagnosztikai eljárások előtt, korai stádiumban is képesek felismerni. De már baktériumok és kártevő rovarok detektálására is sikerrel alkalmazzák őket.

 

A kutya orra azért nedves, mert kibocsát egy vékony réteg váladékot, mely segít nekik a szagok felvételében. Azért nyalja meg az orrát, hogy mintát vegyen az illatból a száján keresztül.

 

 

Kutyaorr - a tökéletes szaglás titka

Kutyaorr - a tökéletes szaglás titka
Fotó: wallpaperscraft.com

 

 

3. Egyedi orrlenyomat

Hozzánk hasonlóan a kutyák is egyedi ujjlenyomattal rendelkeznek, bár esetükben nem ujj-, hanem orrlenyomatról beszélhetünk. A kutyaorr mintázata – barázdái és görbülete - ugyanis olyannyira egyedi, hogy tökéletesen alkalmas tulajdonosa beazonosítására. (De azért inkább ne nyomjuk bele a tintába, sem festékbe, hogy meggyőződjünk erről...)

 

 

4. Azok a bájos fülek...

Nemcsak a hallásban, hanem a kommunikációban, aktuális érzelmi állapotuk kifejezésében is fontos szerepet játszik a kutyafül. Mozgatásában tucatnyi izom vesz részt. Kutyáink a magas hangokat is kitűnően hallják: míg mi legfeljebb 20.000 Hz-ig érzékeljük a hangokat, kedvenceink hallása akár 45.000 Hz-ig is terjedhet. Az általunk hallható hangok tartományát meghaladó ultrahangokat is képesek meghallani, pl. a behíváshoz használt kutyasíp hangját.

 

 

5. Finom – nem finom?

A kutyák kb. 1700 ízlelőbimbóval rendelkeznek, míg nálunk 9000-re tehető ez a szám (a macskáknál alig éri el az ötszázat). Nyelvük érdes, felületét apró dudorok borítják, itt helyezkednek el az ízlelőreceptorok. Táplálkozásnál elsődlegesen szaga alapján döntik el, hogy az adott élelem ehető-e, ezt követően lépnek működésbe az ízlelő- és tapintó receptorok. S hogy hol érzékelik az ízeket? A savas és savanyú ízeket nyelvük egész felületén, az édeset a nyelv oldalán, míg a sósat az alján.

 

 

A kutya csak a talppárnáin keresztül tud izzadni
A kutya csak a talppárnáin keresztül tud izzadni
Fotó: cbc.ca

 

 

6. Kapar, kapar...

Ugye neked is feltűnt, hogy kedvenced dolga végeztével erőteljes kaparásba kezd, hogy „eltüntesse” nyomait? Nos, ennek pont az ellenkezője történik: a mancsukban lévő illatmirigyek segítségével jelölik meg területüket. Hőség esetén pedig talppárnáikon át izzadnak, s a folyamat közben elszaporodó baktériumok okozzák a pattogatott kukorica vagy éppen egy érlelt sajt illatához hasonlító jellegzetes kutyalábszagot.

 

 

7. Egyedi illatok

Nemcsak ismerkedés közben, hanem a barátaikkal történő találkozásnál is kíváncsian megszaglásszák egymás fenekét. Az itt található mirigyek csak az adott négylábúra jellemző illatanyagokat bocsátanak ki, mely az azonosításban elengedhetetlen segítséget nyújt.

 

 

8. Hőleadás

A kutya testhőmérséklete magasabb a miénknél, élettani értéke 38,5-39,5°C között mozog. Hőség esetén ennek megtartása nehezebben megy számukra, mivel velünk ellentétben egyedül a talppárnáikon keresztül tudnak izzadni. Felhevült testük hűtésére a lihegést használják, kis erőfeszítéssel a percenkénti 30-40 levegővétel többszörösére is nőhet ennek ritmusa.

 

 

Gazdi és kutyája tökéletes harmóniában - szívük egy ütemre dobban
Gazdi és kutyája tökéletes harmóniában - szívük egy ütemre dobban
Fotó: huffingtonpost.com

 

 

9. Mindent megért?

Egy átlagos kutya intelligencia-szintje egy kétéves gyermekének felel meg. Hihetetlen, de akár 150-200 szót is fel tudnak ismerni. Ennek is köszönhető, hogy más állatfajokhoz képest jóval könnyebben kommunikálnak velünk, és bizony könnyen rászedik a gazdit vagy kutyatársaikat, hogy elérjék, amit szeretnének, legyen szó sétáról, játékról vagy a jutalomfalatról. 

 

 

10. Szívünk egy ütemre dobban

Nyugalmi állapotban a közepes és nagytestű kutyák szívverése 60-100 között mozog percenként, akárcsak a mi esetünkben. Kistestű társaik szíve ennél jóval gyorsabban ver, elérheti a 140-et is. A számadatokon túl még egy érdekes jelenségre is fény derült: egy harmonikus, szeretetteljes kutya-gazdi kapcsolatban olyannyira egy hullámhosszra kerülhetünk kedvencünkkel, hogy szívritmusunk is idomulhat egymáséhoz. Szívmelengetően hangzik, ugye?

 

 

 

Forrás: iheartdogs.com, rd.com
Indexkép forrás: spruce.com
Cikk első megjelenése: 2017. június 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ehetnek a kutyák cseresznyét? Hírek - Címlapon
Ehetnek a kutyák cseresznyét?
Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Hírek - Címlapon
Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?