A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hány szót ismer a kutyád?

2017. május 14., 14:45


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Nevelés
Egy ember átlagosan 70 ezer szót ismer. A minimumot körülbelül 15 ezerre, a maximumot pedig úgy 150 ezerre becsülik. Egy másfél éves 50 kifejezéssel van tisztában, míg egy három éves már magáénak tudhat akár 3600-at is. De mi a helyzet a kutyákkal?Ha egy baba kimondja az első szavát, vagy új ismerettel lesz gazdagabb, amit lelkesen emleget is, annak az egész család nagyon örül, és feltétlenül értesítik az egész rokonságot, baráti kört is az örömteli eseményről. A kutyák szókincsét azonban nem ilyen egyszerű nyomon követni. Tisztában vagyunk vele, hogy értelmezni képesek azokat a parancsokat, melyekre megtanítottuk őket, így az „ül”, „fekszik”, „marad” stb. vezényszavakat.

 

Dr. Stanley Coren, a kutyák intelligenciájával foglalkozó kutató szerint az ebek átlagosan körülbelül 165 szó felismerésére, megjegyzésére, és értelmezésére képesek. Ez természetesen bővíthető sok foglalkozással, tanítással. Coren azt állítja, hogy a tudatos fejlesztés leglényegesebb pontja a következetesség. Amíg mi kajának, a család egy más tagja pedig vacsorának hívja az esti etetést, addig az eb nem fogja megszokni, zavaró lesz számára a különböző jelzők használata. Míg ha egységesen mindenki azonos szót alkalmaz, akkor a négylábú ezt meghallva készülni fog a menüre.

 

Játék közben a legkönnyebb tanulni
Játék közben a legkönnyebb tanulni
Fotó: chelseadogs.com

 

A kutyák intelligenciájának kutatása akkor vált igazán érdekessé, amikor egy német tévéműsorban feltűnt Rico, a border collie, akik 200 különböző szó birtokosa volt. A további etológiai kutatások során Rico bizonyította, hogy képes kitalálni ismeretlen szavak jelentését, valamint visszaemlékszik az egy hónappal korábban tanult, és az azóta többször nem hallott szavakra is.

 

Rico tartotta a világrekordot mindaddig, amíg meg nem jelent Chaser a maga hihetetlen 1022 szavával. Gazdája a pszichológus John W. Pilley 2004-ben kezdte tanítani. Minden nap két játéknak a nevét ismertette meg Chaserrel. A három éves periódus alatt az eb óriási szókincsre tett szert, miközben hatalmas játékkészletet gyűjtött. Chaser hőstettét egy tudományos lapban, a Behavioural Processes Journal-ban publikálták először 2011 januárjában.

 

A kutyák legkönnyebben úgy értik meg a szavakat, ha valamilyen cselekvéshez, vagy tárgyhoz tudják kötni azokat – mint ül, vagy labda – sokkal inkább, mint elvont fogalomhoz. Hamarabb felkapják a fejüket, ha jutalmat emlegetünk, mintha ugyanazzal a hangsúllyal fejtjük ki nekik, hogy mennyire szeretjük őket. Bármekkora kedvesség is árad belőlünk, a jutalom szó jelentését ismerik, kötni tudják valamihez, örülnek neki.

 

Elnevezésnél is odafigyelünk, hogy az ebek legtöbbször a keményebb (pl.: t, r) hangokat hallják jobban, és előnyben részesítik a rövid, egyszerű szavakat. Például könnyen megtanítható, és megértethető a napi ritmus a „séta” és „munka” vezényszavakkal.

 

Chaser és gazdája Pilley
Chaser és gazdája Pilley
Fotó: livescience.com

 

Segíthetjük a tanulást az egyszerű beszéddel, rövid, és könnyen érthető szavak használatával – állítja Dr. Pamela Reid. Néhány esetben a kutyák nem figyelnek az egész kifejezésre, csak az első szótagra, vagy betűre, azonban szinte mindig figyelemmel kísérik az emberi testbeszédet, mimikát.

 

A szavak ismeretének elsajátításában szerepet játszik az ebek kora, és a genetika. Egy idősebb kutya nehezebben tanul, akárcsak mi, emberek idősebb korban, emiatt kevesebb tárgynév, vagy feladat megtanulására képesek. Rico és Chaser mindketten border collie-k, akiket több száz éven keresztül munkára tenyésztettek. A fajta különösen magas intelligenciájáról híres, valamint óriási munkabírásáról, és lelkesedéséről.

 

Egy eredetéből fakadóan okos kutyával sokkal könnyebb dolgunk lesz, de tanítani bárkit lehet, és kell is! Türelemmel, szeretettel és következetességgel bárkiből lehet igazi zseni a szavak ismerete terén.

 

Forrás: animalplanet.com, mno.hu
Indexkép forrás: zastavki.com
Cikk első megjelenése: 2015. október 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz 7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz
De megéri, mert a kettőnk közt létrejövő szeretetteljes kapcsolat igazi ajándék. Néha azonban nem is olyan könnyű összeegyeztetni életünket, mégis haladunk a változással, hiszen fontos, hogy kedvencünk is jól érezze magát.

Karácsonyi gaztettek – Így "szépítik meg" kedvenceink az ünnepet Karácsonyi gaztettek – Így "szépítik meg" kedvenceink az ünnepet
Még legjobb barátaink is képesek olykor-olykor felborítani a karácsony rendjét.

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog? Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog?
Gömbölyű, pattogós, csipogós vagy sípolós, rágcsálható… Bármilyen is legyen a kedvenc játékszere, látványára kutyánk tekintete egyből felcsillan. Mire figyeljünk, amikor a megfelelőt keressük?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Beagle Club Online Ebugatta Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A század kutyatartási szokásai veszélyt jelentenek az ebekre Hírek - Címlapon
A század kutyatartási szokásai veszélyt jelentenek az ebekre
Kutyabarát iroda a kutyával utazókért Hírek - Címlapon
Kutyabarát iroda a kutyával utazókért