A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Nevelés

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hány szót ismer a kutyád?

2017. május 14., 14:45


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Nevelés
Egy ember átlagosan 70 ezer szót ismer. A minimumot körülbelül 15 ezerre, a maximumot pedig úgy 150 ezerre becsülik. Egy másfél éves 50 kifejezéssel van tisztában, míg egy három éves már magáénak tudhat akár 3600-at is. De mi a helyzet a kutyákkal?Ha egy baba kimondja az első szavát, vagy új ismerettel lesz gazdagabb, amit lelkesen emleget is, annak az egész család nagyon örül, és feltétlenül értesítik az egész rokonságot, baráti kört is az örömteli eseményről. A kutyák szókincsét azonban nem ilyen egyszerű nyomon követni. Tisztában vagyunk vele, hogy értelmezni képesek azokat a parancsokat, melyekre megtanítottuk őket, így az „ül”, „fekszik”, „marad” stb. vezényszavakat.

 

Dr. Stanley Coren, a kutyák intelligenciájával foglalkozó kutató szerint az ebek átlagosan körülbelül 165 szó felismerésére, megjegyzésére, és értelmezésére képesek. Ez természetesen bővíthető sok foglalkozással, tanítással. Coren azt állítja, hogy a tudatos fejlesztés leglényegesebb pontja a következetesség. Amíg mi kajának, a család egy más tagja pedig vacsorának hívja az esti etetést, addig az eb nem fogja megszokni, zavaró lesz számára a különböző jelzők használata. Míg ha egységesen mindenki azonos szót alkalmaz, akkor a négylábú ezt meghallva készülni fog a menüre.

 

Játék közben a legkönnyebb tanulni
Játék közben a legkönnyebb tanulni
Fotó: chelseadogs.com

 

A kutyák intelligenciájának kutatása akkor vált igazán érdekessé, amikor egy német tévéműsorban feltűnt Rico, a border collie, akik 200 különböző szó birtokosa volt. A további etológiai kutatások során Rico bizonyította, hogy képes kitalálni ismeretlen szavak jelentését, valamint visszaemlékszik az egy hónappal korábban tanult, és az azóta többször nem hallott szavakra is.

 

Rico tartotta a világrekordot mindaddig, amíg meg nem jelent Chaser a maga hihetetlen 1022 szavával. Gazdája a pszichológus John W. Pilley 2004-ben kezdte tanítani. Minden nap két játéknak a nevét ismertette meg Chaserrel. A három éves periódus alatt az eb óriási szókincsre tett szert, miközben hatalmas játékkészletet gyűjtött. Chaser hőstettét egy tudományos lapban, a Behavioural Processes Journal-ban publikálták először 2011 januárjában.

 

A kutyák legkönnyebben úgy értik meg a szavakat, ha valamilyen cselekvéshez, vagy tárgyhoz tudják kötni azokat – mint ül, vagy labda – sokkal inkább, mint elvont fogalomhoz. Hamarabb felkapják a fejüket, ha jutalmat emlegetünk, mintha ugyanazzal a hangsúllyal fejtjük ki nekik, hogy mennyire szeretjük őket. Bármekkora kedvesség is árad belőlünk, a jutalom szó jelentését ismerik, kötni tudják valamihez, örülnek neki.

 

Elnevezésnél is odafigyelünk, hogy az ebek legtöbbször a keményebb (pl.: t, r) hangokat hallják jobban, és előnyben részesítik a rövid, egyszerű szavakat. Például könnyen megtanítható, és megértethető a napi ritmus a „séta” és „munka” vezényszavakkal.

 

Chaser és gazdája Pilley
Chaser és gazdája Pilley
Fotó: livescience.com

 

Segíthetjük a tanulást az egyszerű beszéddel, rövid, és könnyen érthető szavak használatával – állítja Dr. Pamela Reid. Néhány esetben a kutyák nem figyelnek az egész kifejezésre, csak az első szótagra, vagy betűre, azonban szinte mindig figyelemmel kísérik az emberi testbeszédet, mimikát.

 

A szavak ismeretének elsajátításában szerepet játszik az ebek kora, és a genetika. Egy idősebb kutya nehezebben tanul, akárcsak mi, emberek idősebb korban, emiatt kevesebb tárgynév, vagy feladat megtanulására képesek. Rico és Chaser mindketten border collie-k, akiket több száz éven keresztül munkára tenyésztettek. A fajta különösen magas intelligenciájáról híres, valamint óriási munkabírásáról, és lelkesedéséről.

 

Egy eredetéből fakadóan okos kutyával sokkal könnyebb dolgunk lesz, de tanítani bárkit lehet, és kell is! Türelemmel, szeretettel és következetességgel bárkiből lehet igazi zseni a szavak ismerete terén.

 

Forrás: animalplanet.com, mno.hu
Indexkép forrás: zastavki.com
Cikk első megjelenése: 2015. október 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szánkót kapott a nehézkesen járó öreg kutyus, hogy ő is élvezhesse a havat Szánkót kapott a nehézkesen járó öreg kutyus, hogy ő is élvezhesse a havat
Fájós lábai miatt csak pár lépést tud megtenni az idős kutya, de gazdáinak hála minden nap élményteli sétákra indulhat. Szívmelengető videók!

Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben
A kutyákhoz hasonlóan a lovak is évezredek óta velünk élnek, ez a közelség mind fizikai, mind érzelmi értelemben is megállja a helyét. A közöttük lévő óriási különbségek ellenére képesek a békés együttélésre és a játékra is.

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből?
Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

10 elképesztő tény kutyáinkról 10 elképesztő tény kutyáinkról
Híresek kiváló szaglásukról, de mi a helyzet a kutyák látása és hallása terén? Vajon nekik is van ujjlenyomatuk? És tényleg mindent megértenek, amit mondunk nekik?

Bájos tolvaj: többször is megpróbálta ellopni a plüss egyszarvút a boltból a kóbor kutya Bájos tolvaj: többször is megpróbálta ellopni a plüss egyszarvút a boltból a kóbor kutya
Annyira megszerette a polcon heverő plüss unikornist, hogy újra és újra visszalopózott érte az üzletbe...

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

5 dolog, amit a legtöbb gazdi csinál, ám a kutyák értetlenül fogadják 5 dolog, amit a legtöbb gazdi csinál, ám a kutyák értetlenül fogadják
A kutyáink rendkívül intelligensek, könnyen tanulnak. Mégis, van, hogy elfelejtjük: ők nem emberek. Az embertársainkkal való kommunikációnk nem biztos, hogy érthető a kutyák számára is.

Kiakadt a tacskó, amikor meglátta a mosógépben szeretett játékát Kiakadt a tacskó, amikor meglátta a mosógépben szeretett játékát
Kérdőn nézett gazdájára, mintha azt mondta volna: „Szent Kolbászcsücsök! Ezt mégis hogy gondoltad? Ki kell szedned őt onnan! Most azonnal!"

5 dolog, amit a kutyád szívesen elmondana Neked, ha tehetné 5 dolog, amit a kutyád szívesen elmondana Neked, ha tehetné
Bárcsak beszélni tudna – kívánjuk nap, mint nap kedvencünkre nézve. Vajon, mi járhat az okos kis buksijában? Mit üzenne nekünk, ha lehetősége adódna rá?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online JULIUS-K9 Hírstart MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
A század kutyatartási szokásai veszélyt jelentenek az ebekre Hírek - Címlapon
A század kutyatartási szokásai veszélyt jelentenek az ebekre
Kutyabarát iroda a kutyával utazókért Hírek - Címlapon
Kutyabarát iroda a kutyával utazókért
fb-text