A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A század kutyatartási szokásai veszélyt jelentenek az ebekre

Így mozgasd le kedvenced


2017. május 16., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Gyakorta jelentkező, és egyre súlyosbodó probléma az elhízás úgy a 21. század kutyái, mint gazdái között. A kutyatartók részéről az általános reakció, ha jelzik feléjük, hogy kórosan túlsúlyos a kedvencünk, annyi, hogy legalább nagyobb felületen lehet szeretni, vagy, hogy ilyen fajta, hajlamos rá.



A mondva csinált érvek mögött a legtöbben bele se gondolnak, hogy kutyájuk egészségét károsítják, évekkel rövidíthetik meg az életüket, bosszúságos, és megterhelő sétákat okoznak az ebnek önös érdekekből. Hiszen a legtöbb kutya azért elhízott, mert cukin kuncsorog, és a gazda nem tudja megállni, hogy ne adjon neki mindig egy kis darabot. Pillanatnyilag sajnálná megfosztani az örömtől, azonban bele sem gondol, hogy hosszú távon mekkora boldogságtól tartja távol kedvencét azzal, hogy hatalmas túlsúlyt kell magán cipelnie. Pedig jobban belegondolva kin múlik az elfogyasztott étel mennyisége, a megfelelő, vagy egészségtelen testtömeg kialakítása, és a kutya jóléte? Kizárólag a gazdán.

 

Vajon melyik a boldogabb, egészségesebb? - nem fogható a fajtára az elhízás, hiszen mindkettő labrador
Vajon melyik a boldogabb, egészségesebb? - nem fogható a fajtára az elhízás, hiszen mindkettő labrador
Fotó: fish4dogs.com

 

Nem szabadna kifogásként megemlíteni az ivartalanítást, a pórázos sétákat, és a nyugodt életmódot sem, valamint a fajtákra való hivatkozást jobb lenne végleg elfelejteni. Minden kutya hajlamos az elhízásra, akit nem táplálnak megfelelően, nem mozgatnak eleget, vagy nassoltatják. Tévhit, hogy vannak fajták, akiket nem kell sétáltatni, foglalkoztatni, feladatokat adni neki, lemozgatni. A kutya mindig kutya marad, ha kicsi, ha nagy. Szüksége van ösztönkielégítésre, falkára (ahol nem neki kell átvennie a vezető pozíciót), és mind szellemi, mind fizikai fárasztásra.

 

 

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mely fajtacsoportok milyen típusú feladatokat igényelnek:

 

Vadászkutyák

A nagyobb testű, hosszabb lábú vadászkutyák, valamint a kopók az egyik legnagyobb mozgásigényű csoport. Ide tartoznak a spánielek, a szetterek, a vizslák, retrieverek, tacskók, beaglek, és a pointerek is. Hosszú több órás erdei, szabadon engedett, szimatolós sétákat igényelnek hosszabb-rövidebb apportmunkával megspékelve. Mindig készen állnak, fáradhatatlanok.

 

A fajtáknak lételeme a munka
A fajtáknak lételeme a munka
Fotó: fieldandstream.com

 

Terelőkutyák

Egyes terelőkutyák hasonlóan aktívak, bár gyakran vehemensebb természetűek. Érdemes naponta többször sétálni velük, változatos programokat - futást, labdázást, gondolkodtató trükköket - beiktatva. Egy séta legalább fél órás legyen tele szellemi munkával.

 

Munkakutyák

A munkakutyák (értsd pl.: őrző-védő, szánhúzó) a nevükből is következtethetően munkára lettek kitenyésztve. Érdemes velük minden reggel futni, állandó kontroll alatt tartani őket, kiképezni fajtájukhoz illő sportokra, és végtelenül sokat játszani. Igénylik a következetességet, és lankadatlan a munkakedvük.

 

Biztosítsunk nekik hosszú, játékokkal, élményekkel teli sétát
Biztosítsunk nekik hosszú, játékokkal, élményekkel teli sétát
Fotó: 4strongpaws.com

 

Terrierek

A terrierek kifejezetten aktív életmódra születnek, vadászatra, kotorékozásra. Naponta biztosítsunk nekik hosszabb sétákat, lehetőség szerint inger gazdag környezetben, lecsatolva a pórázról. A sétákat mindig tarkítsa játék, dobáljunk nekik labdát. Kimondottan kedvelik a sípolós játékokat, tehát ne habozzunk beszerezni néhányat. Érdemes őket hétvégente agárpályán futtatni, vagy flyball, esetleg frizbi edzéseken részt venni. Fontos megjegyezni, hogy a westie, és a yorkie is terrierek, a fentebb leírtak rájuk ugyanúgy érvényesek!

 

Társasági kutyák

Az egyre népszerűbb társasági kutyák, mint a palotapincsi, a máltai selyemkutya, vagy a si-tzu kevesebb mozgást igényelnek, mint a különböző munkára kitenyésztett társaik. Az ő feladatuk mindössze annyi volt, hogy feküdjenek a gazdi ölében, szépen üljenek a kiállítási asztalon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell őket kutyaként kezelni, ösztöneiket kielégíteni! Igénylik a napi 3-szor 15-30 perces sétákat, más kutyák társaságát, közös játékot a gazdival, és kutyatársaikkal. Még kutyás sportokat is űzhetünk velük, hihetetlen, hogy mennyire ügyesek tudnak lenni. Ugyanúgy képesek, sőt szeretnek apportírozni, mint nagyobb társaik, így elővehetjük a játékokat is egy-egy séta alkalmával. Ne féljünk levenni róluk a pórázt! Ezeknek a kutyusoknak is szükségük van a szabadságra, természetesen a gazdi szigorú felügyelete mellett.

 

A fehér bunda ellenére ők is igénylik a kutyákhoz méltó játékot (akár sárban is)
A fehér bunda ellenére ők is igénylik a kutyákhoz méltó játékot (akár sárban is)
Fotó: chunoa.com

 

Nyomott orrú fajták

A nyomott orrú fajtákat jobb, ha nem akarjuk egyszerre túl sok mozgásra bírni. Napi 3-szor 15 perc séta is elég számukra, nem kell futtatni, vagy terhelni közben őket. Tenyésztésük során sokuknak legyengült a szíve, tömpe orruk miatt pedig nehezen veszik a levegőt. Természetesen a kímélő életmód nem jelenti azt, hogy a kutyusnak el szabad híznia. A megfelelő táplálás, és az otthoni feladatok biztosítják az egészséges testsúlyt.

 

 

Ügyeljünk kutyáinkra! Az elhízás leggyakrabban a gazdán múlik, ne nassoltassunk, ne adjunk neki dupla mennyiségű vacsorát, valamint mozgassuk, amennyit csak lehet! A séta tempós, aktív mozgás legyen, ne a padon ülés és beszélgetés a kutyatartó társakkal. Ha minden igyekezet ellenére nem fogy a kutyus betegségre is gyanakodhatunk. Ilyen esetben keressünk fel állatorvost!

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: i2.wp.com
Cikk első megjelenése: 2016. május 05.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Brimo partysátor Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Rex, a gyerekek kedvence névadója lett egy kutyás egyesületnek Hírek - Címlapon
Rex, a gyerekek kedvence névadója lett egy kutyás egyesületnek
Hány szót ismer a kutyád? Hírek - Címlapon
Hány szót ismer a kutyád?