A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

A század kutyatartási szokásai veszélyt jelentenek az ebekre

Így mozgasd le kedvenced


2017. május 16., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség
Gyakorta jelentkező, és egyre súlyosbodó probléma az elhízás úgy a 21. század kutyái, mint gazdái között. A kutyatartók részéről az általános reakció, ha jelzik feléjük, hogy kórosan túlsúlyos a kedvencünk, annyi, hogy legalább nagyobb felületen lehet szeretni, vagy, hogy ilyen fajta, hajlamos rá.A mondva csinált érvek mögött a legtöbben bele se gondolnak, hogy kutyájuk egészségét károsítják, évekkel rövidíthetik meg az életüket, bosszúságos, és megterhelő sétákat okoznak az ebnek önös érdekekből. Hiszen a legtöbb kutya azért elhízott, mert cukin kuncsorog, és a gazda nem tudja megállni, hogy ne adjon neki mindig egy kis darabot. Pillanatnyilag sajnálná megfosztani az örömtől, azonban bele sem gondol, hogy hosszú távon mekkora boldogságtól tartja távol kedvencét azzal, hogy hatalmas túlsúlyt kell magán cipelnie. Pedig jobban belegondolva kin múlik az elfogyasztott étel mennyisége, a megfelelő, vagy egészségtelen testtömeg kialakítása, és a kutya jóléte? Kizárólag a gazdán.

 

Vajon melyik a boldogabb, egészségesebb? - nem fogható a fajtára az elhízás, hiszen mindkettő labrador
Vajon melyik a boldogabb, egészségesebb? - nem fogható a fajtára az elhízás, hiszen mindkettő labrador
Fotó: fish4dogs.com

 

Nem szabadna kifogásként megemlíteni az ivartalanítást, a pórázos sétákat, és a nyugodt életmódot sem, valamint a fajtákra való hivatkozást jobb lenne végleg elfelejteni. Minden kutya hajlamos az elhízásra, akit nem táplálnak megfelelően, nem mozgatnak eleget, vagy nassoltatják. Tévhit, hogy vannak fajták, akiket nem kell sétáltatni, foglalkoztatni, feladatokat adni neki, lemozgatni. A kutya mindig kutya marad, ha kicsi, ha nagy. Szüksége van ösztönkielégítésre, falkára (ahol nem neki kell átvennie a vezető pozíciót), és mind szellemi, mind fizikai fárasztásra.

 

 

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mely fajtacsoportok milyen típusú feladatokat igényelnek:

 

Vadászkutyák

A nagyobb testű, hosszabb lábú vadászkutyák, valamint a kopók az egyik legnagyobb mozgásigényű csoport. Ide tartoznak a spánielek, a szetterek, a vizslák, retrieverek, tacskók, beaglek, és a pointerek is. Hosszú több órás erdei, szabadon engedett, szimatolós sétákat igényelnek hosszabb-rövidebb apportmunkával megspékelve. Mindig készen állnak, fáradhatatlanok.

 

A fajtáknak lételeme a munka
A fajtáknak lételeme a munka
Fotó: fieldandstream.com

 

Terelőkutyák

Egyes terelőkutyák hasonlóan aktívak, bár gyakran vehemensebb természetűek. Érdemes naponta többször sétálni velük, változatos programokat - futást, labdázást, gondolkodtató trükköket - beiktatva. Egy séta legalább fél órás legyen tele szellemi munkával.

 

Munkakutyák

A munkakutyák (értsd pl.: őrző-védő, szánhúzó) a nevükből is következtethetően munkára lettek kitenyésztve. Érdemes velük minden reggel futni, állandó kontroll alatt tartani őket, kiképezni fajtájukhoz illő sportokra, és végtelenül sokat játszani. Igénylik a következetességet, és lankadatlan a munkakedvük.

 

Biztosítsunk nekik hosszú, játékokkal, élményekkel teli sétát
Biztosítsunk nekik hosszú, játékokkal, élményekkel teli sétát
Fotó: 4strongpaws.com

 

Terrierek

A terrierek kifejezetten aktív életmódra születnek, vadászatra, kotorékozásra. Naponta biztosítsunk nekik hosszabb sétákat, lehetőség szerint inger gazdag környezetben, lecsatolva a pórázról. A sétákat mindig tarkítsa játék, dobáljunk nekik labdát. Kimondottan kedvelik a sípolós játékokat, tehát ne habozzunk beszerezni néhányat. Érdemes őket hétvégente agárpályán futtatni, vagy flyball, esetleg frizbi edzéseken részt venni. Fontos megjegyezni, hogy a westie, és a yorkie is terrierek, a fentebb leírtak rájuk ugyanúgy érvényesek!

 

Társasági kutyák

Az egyre népszerűbb társasági kutyák, mint a palotapincsi, a máltai selyemkutya, vagy a si-tzu kevesebb mozgást igényelnek, mint a különböző munkára kitenyésztett társaik. Az ő feladatuk mindössze annyi volt, hogy feküdjenek a gazdi ölében, szépen üljenek a kiállítási asztalon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell őket kutyaként kezelni, ösztöneiket kielégíteni! Igénylik a napi 3-szor 15-30 perces sétákat, más kutyák társaságát, közös játékot a gazdival, és kutyatársaikkal. Még kutyás sportokat is űzhetünk velük, hihetetlen, hogy mennyire ügyesek tudnak lenni. Ugyanúgy képesek, sőt szeretnek apportírozni, mint nagyobb társaik, így elővehetjük a játékokat is egy-egy séta alkalmával. Ne féljünk levenni róluk a pórázt! Ezeknek a kutyusoknak is szükségük van a szabadságra, természetesen a gazdi szigorú felügyelete mellett.

 

A fehér bunda ellenére ők is igénylik a kutyákhoz méltó játékot (akár sárban is)
A fehér bunda ellenére ők is igénylik a kutyákhoz méltó játékot (akár sárban is)
Fotó: chunoa.com

 

Nyomott orrú fajták

A nyomott orrú fajtákat jobb, ha nem akarjuk egyszerre túl sok mozgásra bírni. Napi 3-szor 15 perc séta is elég számukra, nem kell futtatni, vagy terhelni közben őket. Tenyésztésük során sokuknak legyengült a szíve, tömpe orruk miatt pedig nehezen veszik a levegőt. Természetesen a kímélő életmód nem jelenti azt, hogy a kutyusnak el szabad híznia. A megfelelő táplálás, és az otthoni feladatok biztosítják az egészséges testsúlyt.

 

 

Ügyeljünk kutyáinkra! Az elhízás leggyakrabban a gazdán múlik, ne nassoltassunk, ne adjunk neki dupla mennyiségű vacsorát, valamint mozgassuk, amennyit csak lehet! A séta tempós, aktív mozgás legyen, ne a padon ülés és beszélgetés a kutyatartó társakkal. Ha minden igyekezet ellenére nem fogy a kutyus betegségre is gyanakodhatunk. Ilyen esetben keressünk fel állatorvost!

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: i2.wp.com
Cikk első megjelenése: 2016. május 05.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!
Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

7 dolog, ami miatt kutyád boldogabb Nálad 7 dolog, ami miatt kutyád boldogabb Nálad
Majd’ kicsattan az örömtől, a boldogságtól! Folyton örül, nagyon ritka, hogy ne lenne jó kedve. De mi lehet kutyáink titka? Lessük el tőlük, tanuljunk négylábú tanítómestereinktől!

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

3 dolog, amivel a legtöbb gazdi kedveskedni akar kutyájának, ám inkább árt vele 3 dolog, amivel a legtöbb gazdi kedveskedni akar kutyájának, ám inkább árt vele
Imádjuk őket, és mindent megtennénk értük - és a lehető legtöbb módon éreztetni is akarjuk ezt velük. Kutyáink azonban nem biztos, hogy ugyanúgy értelmezik a jeleket, mint mi - néhány ilyen szeretet-kimutatási módszerünkkel sokszor többet ártunk, mint használunk…

Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel
Kutyás szív, kutyás lélek - örökké. Ha az újévben szeretnénk még jobbá, boldogabbá tenni kutyánkkal közös életünket, fogadalmainkba őket is beleszőhetjük. Összegyűjtöttünk egy csokorra valót, fogadjátok szeretettel!

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez 10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez
Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.

Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell
A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálattal tölti el a külső szemlélőt. Barátságuk életreszóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekik. Íme 10 tipp, amellyel könnyebbé tehetjük mindennapjainkat.

Nyugtató jelek - “Calming signals” Nyugtató jelek - “Calming signals”
Az ösztönösen alkalmazott jelek hivatalos neve “calming signals”, mely kutyáinknál annyit tesz, mintha mi egy fehér zászlót lengetnénk betérve az ellenséges területre. A jelek száma 28 és 30 közé tehető, melyeket kóbor és plázakutya egyaránt megért a világ bármely pontján.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com MTI AEGON Magyarország Zrt. Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Rex, a gyerekek kedvence névadója lett egy kutyás egyesületnek Hírek - Címlapon
Rex, a gyerekek kedvence névadója lett egy kutyás egyesületnek
Kutyánkra is veszélyes a mérgező kaukázusi medvetalp Hírek - Címlapon
Kutyánkra is veszélyes a mérgező kaukázusi medvetalp