A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutya szaglása

2015. október 02., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




A kutyák látnak az orrukkal - tartja a mondás. Bámulatos szaglószervükkel egy olyan világ felfedezésére képesek, amely messze meghaladja mindazt, amit mi észlelni tudunk. Hogyan is működik a kutyaorr? Szemléltető videóval!



Elgondolkodtál már valaha is azon, hogyan érzékeli kutyád az őt körülvevő világot? Az első képen hozzávetőlegesen az látható, amit a szemével lát. Nem valami érdekes, ugye?

 
 
Amit a kutya a szemével és az orrával
Amit a kutya a szemével és az orrával "lát"
Fotó: 7-themes.com
A jobboldali színpompás kép azonban sokkal érzékletesebben fejezi ki mindazt, amit kutyánk "az orrával lát”. Múlt, jelen és jövő tárul fel előtte, emberi érzékeink számára láthatatlan részletekkel együtt. Ahogy beleszimatol a levegőbe, orrának nedves, szivacsos külső része segít neki megragadni a szelek szárnyán utazó illatokat. Mindkét orrjáratával külön-külön, "sztereóban" képes felvenni a szagokat, így könnyen és gyorsan meg tudja határozni a szag forrásának irányát. Így már a levegővétel első pillanataiban világossá válik a kutya számára a környezetében található dolgok minősége (élőlény vagy élettelen tárgy) és pontos elhelyezkedése az adott területen belül.
 

Ahogy a levegő belép és áthalad az orrán, egy kisebb szövetréteg két különböző részre oszlik szét: egyik a levegőtételt biztosítja, a másik a szaglás funkcióját látja el. Az orrjáraton áthaladó levegőhullám egy olyan területre jut, ahol a speciális szaglóreceptorok találhatók. Számuk hozzávetőlegesen 300 millió, amelyhez viszonyítva a mi 5 millió érzékelősejttel rendelkező szaglószervünk eléggé esetlennek tűnhet, főleg, hogy az emberi orrnál ugyanazon az útvonalon halad át a be- és kilélegzett levegő. Ezzel szemben a kutyáknál az orrcimpák külső részén át távozik a levegő, s az így keletkező kis légörvények segítik az új illatmolekulák felvételét. Ily módon az illatkoncentráció több, egymást követő szippantás által adódik össze. Ám ez a lenyűgöző orrszerkezet önmagában még nem elég. Egy fontos tényező hiányában képtelen lenne továbbítani az orrjáratokba beérkező információtömeget. 

 

Kutyaorr - a tökéletes szaglás titka
Kutyaorr - a tökéletes szaglás titka
Fotó: wallpaperscraft.com

 

A szagok továbbításában elsődleges szerepet betöltő szaglószervi rendszer valójában sokkal nagyobb relatív területet foglal el a kutya agyában, mint nálunk. Ennek segítségével ebünk illatok hihetetlen tárházát képes egymástól megkülönböztetni, egyúttal emlékezetében eltárolni. Az emberi orr által felismerhető mennyiségnél akár 100 milliószor kisebb koncentrációban megjelenő részecskéket is azonosítani tudja. Míg mi egy csepp parfüm illatát is megérezzük egy kis szobában, addig a kutyának az sem okozna gondot, ha ugyanabban a cseppben foglalt különböző illatanyagokat kellene kiszagolnia egy bezárt stadionban - és még további összetevőire is tudná bontani azt.

 

Amellett, hogy a kutya szaglása sokkal érzékenyebb a miénknél, segítségével számunkra láthatatlan dolgok felkutatására is képessé válik. A szájpadlás felett elhelyezkedő Jacobson-szerv - más néven vomeronazális szerv -, egy teljesen különálló szervrendszer. Ennek köszönhetően a kutya észlelni tudja az emberek és állatok által kibocsátott hormonokat, különbséget tud tenni barát és ellenség között, felismeri érzelmi állapotainkat, és még azt is meg tudja „mondani”, ha a gazdi várandós vagy éppen beteg.

 

A szagok észlelésének folyamata más érzékszerveknél sokkal rövidebb idő alatt, a hipotalamuszt kikerülve jut el közvetlenül a kutya agyába. Az érzelmekkel és ösztönökkel áll összeköttetésben, ezáltal négylábunk percepiója lényegesen gyorsabb a miénknél, szinte a zsigereiből fakad.

Ami azonban még ennél is bámulatosabb, az a tény, hogy a kutya orra az idő múlását is képes érzékelni. A járókelők által hátrahagyott lenyomatokban vagy a parkolásból elinduló autó nyomán megjelenik számára a múlt, s ugyanígy le tudja olvasni a gazdi ruhájáról, cipőjéről azt is, hol járt és éppen mit csinált.

 

Szaglászó kutya
Szaglászó kutya
Fotó: walls-inc.net

 

A tereptárgyak - legyen az egy tűzcsap vagy fa - komplett „illat-hirdetőtáblaként” szolgálnak a kutyaorr számára. Mindazok üzenetét hordozzák, akik ott jártak, beleértve olyan információkat, mint az általuk elfogyasztott étel és aktuális érzelmi állapotuk. A jövő a szelek szárnyán érkezik, mely figyelmezteti a kutyát arra, ki vagy éppen mi közeleg – már jóval azelőtt, hogy mi észrevennénk azt. Miközben mi egy adott pillanatban csak az előttünk lévő dolgokat látjuk, a kutyák az egész történetet "leképezik" orrukkal, az elejétől egészen a végéig.

 

A kutya-gazdi kapcsolatok talán legszebb példája az, hogy kedvenceink megosztják velünk ezeket a történeteket, aktív részvevőként vannak jelen bennük. 

Stresszhelyzetben válaszolhatnak hangulatunkra kedvességgel, s ha fenyegetést éreznek, agresszióval is reagálhatnak rá. A stressz és a harag a kutyaorr számára felismerhető hormonfelhő formájában manifesztálódik. A megfelelő kiképzés birtokában láthatatlan veszélyekre is felhívhatják figyelmünket, legyen az egy bomba, apró adathordozó vagy rákos daganat

 

Négylábú barátaink tőlünk egészen eltérően érzékelik a világot, hihetetlen orruk előtt számunkra láthatatlan dimenziók tárulnak fel. A kutya számára minden közelében lévő tárgy, minden egyes mellette elhaladó személy vagy jármű, a szomszéd szemetesládájának tartalma, minden egyes fa, minden madár és rovar egyedi, sajátos szagprofillal rendelkezik, amely pontosan elárulja neki, mi az, hol tartózkodik éppen és milyen irányban halad. Az alábbi videó remekül szemlélteti ezt. 

 

 

 

Forrás: ed.ted.com
Indexkép forrás: wallpaperscraft.com
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online Rehabportál Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Agárversenyek Ausztráliában: évi 17.000 áldozat! Hírek - Címlapon
Agárversenyek Ausztráliában: évi 17.000 áldozat!
Összefogás egy érdekért: az életért Hírek - Címlapon
Összefogás egy érdekért: az életért