A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyapancsoló: biztonságos, ha a gyerekmedencében játszik a kutyám?

2022. július 01., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Könnyen rávágjuk, hogy „naná”, de talán kevesen vannak tisztában a lehetséges veszélyekkel. Lássuk, melyek ezek!Remek kikapcsolódást nyújthat a vízimádó ebeknek, ha van otthon egy kisebb medence vagy pancsoló kád, amelyben hűsölhetnek. Nem árt azonban figyelembe vennünk néhány fontos szempontot, mielőtt engednénk, hogy kedvencünk belevesse magát a játékba:

 

 • A medence pereme csak annyira legyen magas, hogy könnyen bele tudjon lépni, így elkerülhető, hogy ugrándozás közben megcsússzon és megsérüljön.
   
 • Annyi vizet töltsünk bele, hogy ha kedvencünk szeretne lefeküdni a medencében, feje a víz szintje felett legyen, ne merüljön el benne.
   
 • A nyári kánikulában a kutyák vízigénye is fokozódik, kézenfekvő, hogy pancsolás közben a medencéből is igyon. A kevesebb-néha-több elve ezen a ponton is érvényesül, mert ha rövid idő alatt túl nagy mennyiséget iszik a kutya, akár baja is származhat belőle.
   
 • A fertőzésveszély miatt gyakran cseréljük ki a vizet, ha földes, koszos lett. Ne fertőtlenítsük klóros készítménnyel, mert mérgezést okozhat, ha a kutya lenyeli (márpedig le fogja nyelni a vizet).
   
 • Kölykökre és idős kutyákra figyeljünk még jobban, hogy időben beavatkozhassunk, ha gond adódik (például nem tud kimászni, elfárad és elszundít, elmerül a buksija, stb.) 

 

Kutya a gyerekmedencében - Játék csak felügyelet alatt
Kutya a gyerekmedencében - Játék csak felügyelet alatt
Fotó: Pinterest

 

 

Mennyi ideig hagyjuk játszani?

 

A kutya rendszerint érzi, mikor volt elég, de vannak olyan vízimádó ebek, akik megszállottan képesek pancsolni, szinte kifulladásig. Ilyenkor a gazdinak kell közbelépnie, és félbeszakítani a tevékenységet, mielőtt túlságosan kifáradna a kutya. Van az a pont, amikortól a játék már nem játék, és ha kényszeres viselkedést észlelünk kedvencünkön, nekünk kell leállítanunk. Hívjuk ki a medencéből, öntsük ki a vizet, és tegyük el a kádat a kutya szeme elől. Hagyjuk, hogy egy kicsit napozzon vagy leheveredjen az árnyékba pihenni.

 

Hiába tűnik jó ötletnek lekötni a kutya energiáit egy kis pancsolással, ha közben folyamatosan pörög, mondhatni „túltolja” a szórakozást, mert ez – különösen hőség idején – ugyanúgy megterheli szervezetét, mintha kellemes időben órákon át labdázna vagy naphosszat rohangálna.

 

Fontos, hogy tartsunk szünetet a játék – így a medencés móka – közben is, s hogy mikor jön el az ideje, hamar észrevehetjük az alábbi jelekből: a kutya erősen liheg, ami már túlmutat azon a ponton, ami teste hűtését szolgálja, túlságosan izgatott, a kimerültség határához közeledik. Vigyük árnyékba, hogy szusszanjon egyet.

 

 

Pancsolás közben különösen figyeljünk a kölykökre
Pancsolás közben különösen figyeljünk a kölykökre
Fotó: romper.com

 

 

Vízparton és a nagyobb medencében is figyeljünk erre, bőven elég, ha néhány alkalommal eldobjuk a kutyának a labdát, frizbit, hogy kihozhassa a vízből, aztán pihenjen kicsit. Ő persze menne még tizedjére, századjára is, de extrém időjárási körülmények között különösen fontos résen lennünk, hogy egészsége ne szenvedjen kárt. Extrém körülmények alatt értendő például az, amikor a hőmérő 35-38 fokot mutat, miközben a víz hőmérséklete 22-25 fok. Ha az eb ki-be rohangászik, és még jó sok vizet is nyel közben, teste elérhet arra a pontra, amikor kifárad. Rövid távon is gond lehet belőle!

 

 

Veszély pancsolás közben - A vízmérgezés halálos lehet!

 

A vízmérgezésről korábbi cikkünkben írtunk már, de fontosnak tartjuk átismételni a lényeget. Vízmérgezés következhet be, ha a kutya túl sok vizet nyel le rövid időn belül. Az elektrolit-háztartás egyensúlyának hirtelen felborulása adott esetben életveszélyes állapotot idézhet elő! Olyan mennyiségű víz áramolhat be ilyenkor a sejtekbe, hogy azok nem képesek feldolgozni, emiatt a sejtek és szövetek megduzzadnak, a belső szervek károsodnak. Azonnali beavatkozás nélkül a kutya bele is halhat!

 

Nyári veszélyek - Vízmérgezés kutyáknál

 

 

Vízmérgezés - Játék közben is sok vizet nyelhet le a kutya a vízparton
Vízmérgezés - Játék közben is sok vizet nyelhet le a kutya a vízparton
Fotó: figopetinsurance.com

 

 

A vízmérgezés főbb tünetei:

 

 • mozgáskoordinációs problémák, a kutya elveszíti egyensúlyát, nehezen jár, áll meg a lábán
 • sápadt fogíny és nyálkahártyák
 • hányinger, hányás, fokozott nyálzás
 • letargia, elesettség, légzési nehézség
 • alhasi fájdalom, puffadás

 

Egy szomorú példát hoznánk fel, melyet egy kanadai gazdi, Jessie Weninger tett közzé nemrégiben: Winter, a 18 hónapos energikus border collie egy órán át játszott a gyermekmedencében egy forró nyári napon, és egyszer csak azt vették észre, hogy bágyadt, elesett és fogínye sápadt. Ekkor bevitték a házba, a kutya nagy mennyiségű vizet hányt ki, egész testében remegett, nyáladzott és nyüszített, sírt. Állapota folyamatosan romlott, pillanatokon belül úton voltak az állatkórházba. Az első tünetek megjelenésétől addig, amíg eljutott az állatorvoshoz, nem telt el 25 perc, de már nem tudtak segíteni rajta. A legszomorúbb az egészben, hogy kellő odafigyelés mellett Winter még ma is életben lenne.

 

 

Winter, a fiatal border collie életét vesztette a vízmérgezés miatt
Winter, a fiatal border collie életét vesztette a vízmérgezés miatt
Fotó: Instagram/jesssayyw

 

 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy vonjuk meg kedvencünktől a pancsolás lehetőségét. De a legjobb, ha felügyelet mellett engedjük neki a játékot!

 

Ha kutyánkkal vízparton időzünk vagy szeret a medencében hűsölni, iktassunk be gyakrabban szüneteket, hogy úszás, játék közben tudjon pihenni, szervezete feltöltődjön. Inkább többször adjunk neki kevesebb vizet, minthogy egyszerre vagy sűrűn nagy mennyiséget vegyen magához. Kerüljük az alábbiakat:

 

 • hosszas játék a vízben, különösen, ha szeret labdát, botot hozni-vinni a szájában
 • ne merüljön sűrűn a víz alá, hogy elmerült játékát visszaszerezze
 • ha még kevésbé gyakorlott úszó, tegyünk rá egy úszómellényt, így elkerülhető, hogy elmerüljön vagy folyton csapkodja maga körül a vizet, amiből szintén nyelhet le
 • lehetőleg ne harapdálja a vizet, sem a tóban, medencében, és a slagból sem
 • ne igyon egyszerre túl sok vizet hőség idején vagy aktivitás utáni felhevült állapotban.

Balesetek előfordulnak, de nem kell, hogy végzetesek legyenek. A mi felelősségünk, hogy kutyánk egészséges maradjon, és jól érezze magát az év minden szakában. Ha szereti a vizet, adjuk meg neki a lehetőséget a pancsolásra, de szigorúan felügyelet mellett! Legyünk körültekintőek, és időben lépjünk közben – ezzel kedvencünk életét menthetjük meg!

 

 

Kutya a kerti pancsolóban - Mindig legyen tiszta a víz
Kutya a kerti pancsolóban - Mindig legyen tiszta a víz
Fotó: Shutterstock

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu, newsweek.com
Indexkép forrás: Pinterest

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel? Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel?
Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a jelekkel, mert a fagyálló mérgezés életveszélyes állapotot okoz!

Elhízás - Az első számú egészségügyi veszély! A te kutyád is érintett? Elhízás - Az első számú egészségügyi veszély! A te kutyád is érintett?
A felmérés ugyan az Egyesült Államokban készült, de a szakemberek szerint az egész világon fennálló problémára világít rá. Jelenleg ugyanis ez a legnagyobb egészségügyi probléma, ami a házi kedvenceket sújtja. Milliókat öl meg idő előtt, óriási fájdalmat és szenvedést okoz, és sok pénzébe is kerül a gazdáknak. A legérdekesebb pedig, hogy egyszerűen elkerülhető lenne, ha hajlandóak lennének a gazdik nyitott szemmel járni, felismerni a problémát és változtatni bizonyos szokásokon.

Ilyen boldogan feküdt bele a sárba a kutya fürdetés után, pedig utálja a koszt Ilyen boldogan feküdt bele a sárba a kutya fürdetés után, pedig utálja a koszt
Hófehéren ragyogó bundájával nyakig merült a dagonyában, hatalmas vigyorral a fején nézett gazdijára. Mindezt pont a kutyakozmetika után...

„Ő az életem fénypontja” - 16 évesen is remek formában van Venus Williams kedvence „Ő az életem fénypontja” - 16 évesen is remek formában van Venus Williams kedvence
Különleges kapcsolatot ápol kutyusával a világhírű teniszezőnő. Minden győzelme eltörpül amellett, mennyire szeretik egymást Harryvel, a kisöreggel.

A kutyák 5 érzékszerve: Tudtad, hogy egész másképp működnek, mint az emberé? A kutyák 5 érzékszerve: Tudtad, hogy egész másképp működnek, mint az emberé?
Ha jobban elmélyedünk benne kiderül, hogy bizony sokkal több mindenben tér el érzékelésük az emberétől. Ennek köszönhetően pedig másképp fogják fel a körülöttük lévő világot. Így már talán érthető, hogy miért is találnak bizonyos dolgokat például ijesztőnek, ami nekünk fel sem tűnik. De nézzük, hogy hogyan is működik az 5 érzékszerv szőrös barátainknál!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így olvad a csoki a forró autóban - te benne hagynád kutyádat? Hírek - Címlapon
Így olvad a csoki a forró autóban - te benne hagynád kutyádat?
Egyre több állatbántalmazási esetben lép közbe a BRFK Hírek - Címlapon
Egyre több állatbántalmazási esetben lép közbe a BRFK