A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyapancsoló: biztonságos, ha a gyerekmedencében játszik a kutyám?

2022. július 01., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Könnyen rávágjuk, hogy „naná”, de talán kevesen vannak tisztában a lehetséges veszélyekkel. Lássuk, melyek ezek!Remek kikapcsolódást nyújthat a vízimádó ebeknek, ha van otthon egy kisebb medence vagy pancsoló kád, amelyben hűsölhetnek. Nem árt azonban figyelembe vennünk néhány fontos szempontot, mielőtt engednénk, hogy kedvencünk belevesse magát a játékba:

 

 • A medence pereme csak annyira legyen magas, hogy könnyen bele tudjon lépni, így elkerülhető, hogy ugrándozás közben megcsússzon és megsérüljön.
   
 • Annyi vizet töltsünk bele, hogy ha kedvencünk szeretne lefeküdni a medencében, feje a víz szintje felett legyen, ne merüljön el benne.
   
 • A nyári kánikulában a kutyák vízigénye is fokozódik, kézenfekvő, hogy pancsolás közben a medencéből is igyon. A kevesebb-néha-több elve ezen a ponton is érvényesül, mert ha rövid idő alatt túl nagy mennyiséget iszik a kutya, akár baja is származhat belőle.
   
 • A fertőzésveszély miatt gyakran cseréljük ki a vizet, ha földes, koszos lett. Ne fertőtlenítsük klóros készítménnyel, mert mérgezést okozhat, ha a kutya lenyeli (márpedig le fogja nyelni a vizet).
   
 • Kölykökre és idős kutyákra figyeljünk még jobban, hogy időben beavatkozhassunk, ha gond adódik (például nem tud kimászni, elfárad és elszundít, elmerül a buksija, stb.) 

 

Kutya a gyerekmedencében - Játék csak felügyelet alatt
Kutya a gyerekmedencében - Játék csak felügyelet alatt
Fotó: Pinterest

 

 

Mennyi ideig hagyjuk játszani?

 

A kutya rendszerint érzi, mikor volt elég, de vannak olyan vízimádó ebek, akik megszállottan képesek pancsolni, szinte kifulladásig. Ilyenkor a gazdinak kell közbelépnie, és félbeszakítani a tevékenységet, mielőtt túlságosan kifáradna a kutya. Van az a pont, amikortól a játék már nem játék, és ha kényszeres viselkedést észlelünk kedvencünkön, nekünk kell leállítanunk. Hívjuk ki a medencéből, öntsük ki a vizet, és tegyük el a kádat a kutya szeme elől. Hagyjuk, hogy egy kicsit napozzon vagy leheveredjen az árnyékba pihenni.

 

Hiába tűnik jó ötletnek lekötni a kutya energiáit egy kis pancsolással, ha közben folyamatosan pörög, mondhatni „túltolja” a szórakozást, mert ez – különösen hőség idején – ugyanúgy megterheli szervezetét, mintha kellemes időben órákon át labdázna vagy naphosszat rohangálna.

 

Fontos, hogy tartsunk szünetet a játék – így a medencés móka – közben is, s hogy mikor jön el az ideje, hamar észrevehetjük az alábbi jelekből: a kutya erősen liheg, ami már túlmutat azon a ponton, ami teste hűtését szolgálja, túlságosan izgatott, a kimerültség határához közeledik. Vigyük árnyékba, hogy szusszanjon egyet.

 

 

Pancsolás közben különösen figyeljünk a kölykökre
Pancsolás közben különösen figyeljünk a kölykökre
Fotó: romper.com

 

 

Vízparton és a nagyobb medencében is figyeljünk erre, bőven elég, ha néhány alkalommal eldobjuk a kutyának a labdát, frizbit, hogy kihozhassa a vízből, aztán pihenjen kicsit. Ő persze menne még tizedjére, századjára is, de extrém időjárási körülmények között különösen fontos résen lennünk, hogy egészsége ne szenvedjen kárt. Extrém körülmények alatt értendő például az, amikor a hőmérő 35-38 fokot mutat, miközben a víz hőmérséklete 22-25 fok. Ha az eb ki-be rohangászik, és még jó sok vizet is nyel közben, teste elérhet arra a pontra, amikor kifárad. Rövid távon is gond lehet belőle!

 

 

Veszély pancsolás közben - A vízmérgezés halálos lehet!

 

A vízmérgezésről korábbi cikkünkben írtunk már, de fontosnak tartjuk átismételni a lényeget. Vízmérgezés következhet be, ha a kutya túl sok vizet nyel le rövid időn belül. Az elektrolit-háztartás egyensúlyának hirtelen felborulása adott esetben életveszélyes állapotot idézhet elő! Olyan mennyiségű víz áramolhat be ilyenkor a sejtekbe, hogy azok nem képesek feldolgozni, emiatt a sejtek és szövetek megduzzadnak, a belső szervek károsodnak. Azonnali beavatkozás nélkül a kutya bele is halhat!

 

Nyári veszélyek - Vízmérgezés kutyáknál

 

 

Vízmérgezés - Játék közben is sok vizet nyelhet le a kutya a vízparton
Vízmérgezés - Játék közben is sok vizet nyelhet le a kutya a vízparton
Fotó: figopetinsurance.com

 

 

A vízmérgezés főbb tünetei:

 

 • mozgáskoordinációs problémák, a kutya elveszíti egyensúlyát, nehezen jár, áll meg a lábán
 • sápadt fogíny és nyálkahártyák
 • hányinger, hányás, fokozott nyálzás
 • letargia, elesettség, légzési nehézség
 • alhasi fájdalom, puffadás

 

Egy szomorú példát hoznánk fel, melyet egy kanadai gazdi, Jessie Weninger tett közzé nemrégiben: Winter, a 18 hónapos energikus border collie egy órán át játszott a gyermekmedencében egy forró nyári napon, és egyszer csak azt vették észre, hogy bágyadt, elesett és fogínye sápadt. Ekkor bevitték a házba, a kutya nagy mennyiségű vizet hányt ki, egész testében remegett, nyáladzott és nyüszített, sírt. Állapota folyamatosan romlott, pillanatokon belül úton voltak az állatkórházba. Az első tünetek megjelenésétől addig, amíg eljutott az állatorvoshoz, nem telt el 25 perc, de már nem tudtak segíteni rajta. A legszomorúbb az egészben, hogy kellő odafigyelés mellett Winter még ma is életben lenne.

 

 

Winter, a fiatal border collie életét vesztette a vízmérgezés miatt
Winter, a fiatal border collie életét vesztette a vízmérgezés miatt
Fotó: Instagram/jesssayyw

 

 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy vonjuk meg kedvencünktől a pancsolás lehetőségét. De a legjobb, ha felügyelet mellett engedjük neki a játékot!

 

Ha kutyánkkal vízparton időzünk vagy szeret a medencében hűsölni, iktassunk be gyakrabban szüneteket, hogy úszás, játék közben tudjon pihenni, szervezete feltöltődjön. Inkább többször adjunk neki kevesebb vizet, minthogy egyszerre vagy sűrűn nagy mennyiséget vegyen magához. Kerüljük az alábbiakat:

 

 • hosszas játék a vízben, különösen, ha szeret labdát, botot hozni-vinni a szájában
 • ne merüljön sűrűn a víz alá, hogy elmerült játékát visszaszerezze
 • ha még kevésbé gyakorlott úszó, tegyünk rá egy úszómellényt, így elkerülhető, hogy elmerüljön vagy folyton csapkodja maga körül a vizet, amiből szintén nyelhet le
 • lehetőleg ne harapdálja a vizet, sem a tóban, medencében, és a slagból sem
 • ne igyon egyszerre túl sok vizet hőség idején vagy aktivitás utáni felhevült állapotban.

Balesetek előfordulnak, de nem kell, hogy végzetesek legyenek. A mi felelősségünk, hogy kutyánk egészséges maradjon, és jól érezze magát az év minden szakában. Ha szereti a vizet, adjuk meg neki a lehetőséget a pancsolásra, de szigorúan felügyelet mellett! Legyünk körültekintőek, és időben lépjünk közben – ezzel kedvencünk életét menthetjük meg!

 

 

Kutya a kerti pancsolóban - Mindig legyen tiszta a víz
Kutya a kerti pancsolóban - Mindig legyen tiszta a víz
Fotó: Shutterstock

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu, newsweek.com
Indexkép forrás: Pinterest

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra
Mentás tappancsok a friss leheletért, kókuszgolyó a csillogó szőrért és a gyümölcsös-kekszes muffin is ínycsiklandó elfoglaltságot nyújthat kedvencünknek. Könnyen és gyorsan elkészíthető jégkrémek a kutya igényeire szabva!

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Brimo partysátor Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Felháborító - Felgyújtották a Cerberos Kutyaiskolát! Hírek - Címlapon
Felháborító - Felgyújtották a Cerberos Kutyaiskolát!
Íme a legszexibbnek választott állatorvos Hírek - Címlapon
Íme a legszexibbnek választott állatorvos