A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Kutya a vízben - mire figyeljünk?

...hogy számukra is legyen élmény az úszás!


2015. július 24., 06:00


Szerző: MateKrisz


Kategória: Jó tudni!
Az úszás pontosan azért jó mozgásforma a kutyáknak, amiért nekünk, ráadásul nagy részük gyönyörűen rákattan és szenvedélyes pancsolóvá válik. Akkor pedig miért ne adnánk meg nekik ezt az örömet?Az első lépések
 
Szinte mindenki ismerik azt a kutyát, amelyik a partra leérve ész nélkül berohan és alig lehet kikönyörögni a vízből. Zsákmányos kutyával nem nehéz a dolgunk, elég bedobni a labdát/botot a térdig, majd szügyig, aztán nyakig érő vízbe, és amikor a kutya gátlástalanul vetődik a vízbe játéka után, azt el lehet hajítani oda, ahol már úsznia kell érte. A fokozatosság a legvérmesebb kutyánál is fontos, teljesen fölösleges megijeszteni őket.
 
Passzívabb egyedeket meg lehet próbálni behívni. A gazda (családostul) bemegy a (eleinte sekély, majd egyre mélyebb) vízbe és távolodva maga után hívja a kutyát. Az először fel-alá fog rohangálni a parton, majd bemegy. Amikor beérkezik, jöhet a jutalomfalat és engedjék vissza, ne terheljék túl, a kutya így megtanulja, a vízben jutalom és simogatás, csupa jó dolog várja. A sikerhez nem árt egy jó kutya-gazda kapcsolat, hiszen a kutyának az engedelmeskedéshez félelmet, gátlást kell legyőznie, ami egy behívhatatlan, szökős kutyánál nem fog sikerülni, az állat simán leléphet.

 

Dalmata a vízben
Versenyfutás a vízben
Forrás: dalmatamentes.hu

 

Értelemszerűen következik, hogy egy problémás egyeddel nem kell egy ilyen helyzetbe belemenni, a kapcsolatépítés előbbre való, először foglalkozzanak azzal, hiszen közös pancsolás helyett egy lelépett kutya keresése, és a környék teleplakátolása lesz a hétvégi program.
 
Tilos
 
A kutyát erőszakkal berángatni, bedobni, a vízben büntetni, lenyomni. Lehet, hogy jó poén (nem az) egy fiúkoleszos strandoláson egymás vízbe lökése, lefröcskölése és víz alá nyomása, de a legkeményebb ötvenkilós kankutya sem egy hülye kamasz, nem is kell vele úgy viselkedni.
 
Játék a vízben
Játék a vízben
Forrás: http://www.reneedemartinphotographyanddesign.com/
 
Zsákmányos kutya rámehet vadkacsákra, hódra, vidrára, ezt tiltsák, ugyanis a vadállatok ilyen formában zaklatása, pláne elpusztítása törvénybe ütközik. Itt ismét visszakanyarodunk az előző témához, hogy úszni csak kézben lévő, tiltható kutyával menjenek, mert vad vidéken egy szabad kutyával az esetleges következmények sokkal kellemetlenebbek lehetnek, mint egy kutyafuttatós kergetőzéskor, ami behívásnak indult.
 
Veszélyek
 
Örvényes, erős sodrású, erősen hullámzó vízbe ne engedjék be a kutyát. Meglepően jól úsznak, de nem halak, a víz könnyen elviheti őket és az idegen közeg veszélyeit sem feltétlenül tudják jól felmérni, erre a gazdának kell odafigyelni.
 
A kutya simán beleiszik a fürdővízbe, ami egy fertőzött víz esetében akár pusztulásához is vezethet. Ne úsztassanak olyan helyen, ami nem tiszta, és emlékezzenek, áradáskor különösen nagy a fertőzésveszély.
 
Kála a mólón
Tavaly a Falkastrandon
 
Nem csak gyomra, a kutya bőre is lehet érzékeny, például a kék algára, vagy bármilyen fertőzésre, ezért érdemes előre tájékozódni a vízminőség felől, és bőrallergiás kutyák fürdetéséről kikérni az állatorvos véleményét. A tengervíz nem árt a kutyának, de érdemes fürdés után lemosni szőrükről a sót.
 
Vitt már el nagy harcsa kicsi kutyát, legyenek résen, és ne engedjék maguktól távol a kutyát. (Természetesen nálunk nem, de érdemes más helyeken erre odafigyelni. Nálunk ilyen veszély nincs.) 
 
A kutyák imádnak dögöt zabálni, belefetrengeni, és a haldög, hát az a legcsodálatosabb dög a világon. Mivel vízpartokon sokkal nagyobb az egy négyzetméterre jutó rohadó halak aránya, mint az Erzsébet körúton, legyenek résen és legyen tiltható a kutyájuk, különben a fürdésből nem móka lesz, hanem kényszermosdatás.
 
Hol? 
 
Ha közösen akarnak pancsolni a kutyával, az alábbi helyeken van erre legális lehetőség. A kutyabarát strandok listája ITT található.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: http://nemunyizd.reblog.hu/tud-uszni-mer-atusz

Témába vág

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Hivatalosan is megnyílt a Kőszegi Kutyastrand Hivatalosan is megnyílt a Kőszegi Kutyastrand
Vidám kutyák, mosolygó gazdik, pancsolás, játék és faültetés - így zajlott pár szóban leírva Vas megye első kutyastrandjának hivatalos megnyitója.

4+1 kutyás strand a Krk-szigeten 4+1 kutyás strand a Krk-szigeten
Horvátország rendkívül kedvelt nyaralási célpont a magyarok körében, és egyre több kutyás is felfedezi az adriai államot. Horvátország meglepően kutyabarát, a négylábú turistákat is szívesen látják! Rövid látogatásunk alkalmával ezt mi is tapasztaltuk: tárt karokkal fogadtak minket a Krk-szigeten!

Bányatavak - csak a kijelölt helyen fürödj! Bányatavak - csak a kijelölt helyen fürödj!
A forróság kínozza az embert és az állatot egyaránt. Olyan jól esne ilyenkor csobbanni a hűsítő vizekben… Talán ezért is vagyunk hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a bányatavak nem véletlenül kerültek tiltólistára a fürdés tekintetében.

Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát? Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát?
Természetes, hogy kedvencünk időről-időre megtisztogatja a mancsait, ám a túlzásba vitt nyalogatás, rágcsálás komolyabb problémát is elfedhet, melyet érdemes kivizsgáltatni.

Plüsskutya miatt törte be a napon parkoló autó szélvédőjét Plüsskutya miatt törte be a napon parkoló autó szélvédőjét
Nagyon benézte a dolgot az állatbarát idegen. Mégse tudjuk teljesen elítélni - sajnos nagyon sok esetben történik tragédia a gondatlan gazdák miatt.

Kutyára és emberre is veszélyes betegséget terjeszthetnek a szúnyogok Kutyára és emberre is veszélyes betegséget terjeszthetnek a szúnyogok
Az éghajlatváltozásnak köszönhetően hazánkban is megjelent a Leishmaniasis nevű betegség, mely házikedvenceinket és minket, gazdikat is érinthet. Mit tegyünk a betegség gyanúja esetén és hogyan védekezzünk ellene?

Kutyabarát strandok és fürdőhelyek Magyarországon - 2019 Kutyabarát strandok és fürdőhelyek Magyarországon - 2019
A nyáron hullámokban érkező kánikulák során egyre magasabbra kúsznak a hőmérők higanyszálai, a rekkenő hőség egyre hosszabb ideig tombol. Hol máshol lehetne legjobban átvészelni a forró napokat, mint a vízparton? Nagyon nem mindegy azonban, hogy merre indulunk útnak, ha kutyával vagyunk!

Kutya a medencében - mire figyeljünk? Kutya a medencében - mire figyeljünk?
Mit vigyünk magunkkal? Szükséges-e a mentőmellény? Ártalmas a klór? - Minden, amit tudni kell a medencés fürdőzésről, a kutyák szemszögéből.

Kiemelt híreink

18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya? 18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya?
Jégbe fagyott, mumifikálódott négylábút vizsgálnak a kutatók: még nem tudni, kutya, vagy farkas lehet-e.

Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára
“Jól néz ki Instán” és “Vonzza a lájkokat és követőket”. Tényleg ez az elsődleges szempont kutya-választásnál?

Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot
Végleg bezáratják azt a laboratóriumot, ahol nem csak állatkísérletek folytak, de a dolgozók brutális kegyetlenséggel bántak a kísérleti alanyokkal. A reménykeltő hírt azonban beárnyékolják...

Rossz hatással van kutyánkra, ha kiabálunk vele Rossz hatással van kutyánkra, ha kiabálunk vele
Ezt a mondatot a legtöbb gazdi felvont szemöldökkel fogadhatja: alapvető, hogy nem üvöltözünk kedvenceinkkel. De legyünk őszintén: tényleg nem volt még egy-két alkalom, amikor kutyánk...

Dél-Koreáig utazott egy brit nő, hogy megmentsen egy mozgássérült kutyát a húspiac elől Dél-Koreáig utazott egy brit nő, hogy megmentsen egy mozgássérült kutyát a húspiac elől
Az emberek világa a végleteké - nagyszerűen bizonyítja ezt Jindol története. A kutya megismerhette az emberi gonoszság legjavát, ugyanakkor az önzetlen szeretet és békés otthon fogalmát...

Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben? Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben?
Köztudott, hogy a kutyák nagyon élvezik, ha sétálni visszük őket. Eközben pedig szinte folyamatosan a földet szimatolják. De mért is olyan fontos ez nekik?

10 érv, hogy a gyereked kutya mellett nőjön fel 10 érv, hogy a gyereked kutya mellett nőjön fel
A gyerekek odavannak a kutyákért – jó okkal! Kedves, bújós és barátságos négylábú társaink jelenléte jótékony hatással bír a gyermek fizikai, pszichológiai és szociális fejlődésére...

Miért olyan boldog a kutyád, ha meglát téged? Miért olyan boldog a kutyád, ha meglát téged?
Természetesen minden kutya nagyon boldog, ha viszontláthatja gazdáját néhány magányos óra után. Lehet nem is sejtjük, mennyi mindent megtudhatnak a megérkezésünk utáni pillanatokban arról...

Tüsszög, szipog, köhög... Náthás a kutyám? Tüsszög, szipog, köhög... Náthás a kutyám?
A hideg, nyirkos idő beálltával – hozzánk hasonlóan – kutyáinknál is kialakulhat a nátha. Súlyosabb légzőszervi betegségeknek is elejét vehetjük, ha időben odafigyelünk a tünetekre...

A négylábú barátok még otthonosabbá teszik az otthont A négylábú barátok még otthonosabbá teszik az otthont
A magyarok 70 százalékának van kutyája vagy macskája, és ez nem véletlen: a lakosság 77 százaléka szerint otthonosabb az a ház vagy lakás, amelyben élnek négylábúak is, és közel ugyanennyien...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kisállat-biztosítás az Aegon Biztosítótól Hírek - Címlapon
Kisállat-biztosítás az Aegon Biztosítótól
Kutya és Balaton Hírek - Címlapon
Kutya és Balaton