A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya a vízben - mire figyeljünk?

...hogy számukra is legyen élmény az úszás!


2015. július 24., 06:00


Szerző: MateKrisz


Kategória: Jó tudni!




Az úszás pontosan azért jó mozgásforma a kutyáknak, amiért nekünk, ráadásul nagy részük gyönyörűen rákattan és szenvedélyes pancsolóvá válik. Akkor pedig miért ne adnánk meg nekik ezt az örömet?



Az első lépések
 
Szinte mindenki ismerik azt a kutyát, amelyik a partra leérve ész nélkül berohan és alig lehet kikönyörögni a vízből. Zsákmányos kutyával nem nehéz a dolgunk, elég bedobni a labdát/botot a térdig, majd szügyig, aztán nyakig érő vízbe, és amikor a kutya gátlástalanul vetődik a vízbe játéka után, azt el lehet hajítani oda, ahol már úsznia kell érte. A fokozatosság a legvérmesebb kutyánál is fontos, teljesen fölösleges megijeszteni őket.
 
Passzívabb egyedeket meg lehet próbálni behívni. A gazda (családostul) bemegy a (eleinte sekély, majd egyre mélyebb) vízbe és távolodva maga után hívja a kutyát. Az először fel-alá fog rohangálni a parton, majd bemegy. Amikor beérkezik, jöhet a jutalomfalat és engedjék vissza, ne terheljék túl, a kutya így megtanulja, a vízben jutalom és simogatás, csupa jó dolog várja. A sikerhez nem árt egy jó kutya-gazda kapcsolat, hiszen a kutyának az engedelmeskedéshez félelmet, gátlást kell legyőznie, ami egy behívhatatlan, szökős kutyánál nem fog sikerülni, az állat simán leléphet.

 

Dalmata a vízben
Versenyfutás a vízben
Forrás: dalmatamentes.hu

 

Értelemszerűen következik, hogy egy problémás egyeddel nem kell egy ilyen helyzetbe belemenni, a kapcsolatépítés előbbre való, először foglalkozzanak azzal, hiszen közös pancsolás helyett egy lelépett kutya keresése, és a környék teleplakátolása lesz a hétvégi program.
 
Tilos
 
A kutyát erőszakkal berángatni, bedobni, a vízben büntetni, lenyomni. Lehet, hogy jó poén (nem az) egy fiúkoleszos strandoláson egymás vízbe lökése, lefröcskölése és víz alá nyomása, de a legkeményebb ötvenkilós kankutya sem egy hülye kamasz, nem is kell vele úgy viselkedni.
 
Játék a vízben
Játék a vízben
Forrás: http://www.reneedemartinphotographyanddesign.com/
 
Zsákmányos kutya rámehet vadkacsákra, hódra, vidrára, ezt tiltsák, ugyanis a vadállatok ilyen formában zaklatása, pláne elpusztítása törvénybe ütközik. Itt ismét visszakanyarodunk az előző témához, hogy úszni csak kézben lévő, tiltható kutyával menjenek, mert vad vidéken egy szabad kutyával az esetleges következmények sokkal kellemetlenebbek lehetnek, mint egy kutyafuttatós kergetőzéskor, ami behívásnak indult.
 
Veszélyek
 
Örvényes, erős sodrású, erősen hullámzó vízbe ne engedjék be a kutyát. Meglepően jól úsznak, de nem halak, a víz könnyen elviheti őket és az idegen közeg veszélyeit sem feltétlenül tudják jól felmérni, erre a gazdának kell odafigyelni.
 
A kutya simán beleiszik a fürdővízbe, ami egy fertőzött víz esetében akár pusztulásához is vezethet. Ne úsztassanak olyan helyen, ami nem tiszta, és emlékezzenek, áradáskor különösen nagy a fertőzésveszély.
 
Kála a mólón
Tavaly a Falkastrandon
 
Nem csak gyomra, a kutya bőre is lehet érzékeny, például a kék algára, vagy bármilyen fertőzésre, ezért érdemes előre tájékozódni a vízminőség felől, és bőrallergiás kutyák fürdetéséről kikérni az állatorvos véleményét. A tengervíz nem árt a kutyának, de érdemes fürdés után lemosni szőrükről a sót.
 
Vitt már el nagy harcsa kicsi kutyát, legyenek résen, és ne engedjék maguktól távol a kutyát. (Természetesen nálunk nem, de érdemes más helyeken erre odafigyelni. Nálunk ilyen veszély nincs.) 
 
A kutyák imádnak dögöt zabálni, belefetrengeni, és a haldög, hát az a legcsodálatosabb dög a világon. Mivel vízpartokon sokkal nagyobb az egy négyzetméterre jutó rohadó halak aránya, mint az Erzsébet körúton, legyenek résen és legyen tiltható a kutyájuk, különben a fürdésből nem móka lesz, hanem kényszermosdatás.
 
Hol? 
 
Ha közösen akarnak pancsolni a kutyával, az alábbi helyeken van erre legális lehetőség. A kutyabarát strandok listája ITT található.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: http://nemunyizd.reblog.hu/tud-uszni-mer-atusz

Témába vág

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért
A négyéves Jack Russell Terrier nap, mint nap elkápráztatja rajongóit bravúrjaival.

Még gazdija se tudta kiszedni a kutyát a szökőkútból, annyira élvezte a pancsolást Még gazdija se tudta kiszedni a kutyát a szökőkútból, annyira élvezte a pancsolást
Rettentően jól szórakozott, esze ágában sem volt kijönni a vízből!

Kezdődik a suli – Így készítsd fel kutyádat a változásra Kezdődik a suli – Így készítsd fel kutyádat a változásra
Közeledik a szünidő vége, de mi lesz a kutyusunkkal?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH Rehabportál EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kisállat-biztosítás az Aegon Biztosítótól Hírek - Címlapon
Kisállat-biztosítás az Aegon Biztosítótól
Kutya és Balaton Hírek - Címlapon
Kutya és Balaton