A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nyári veszélyek - Vízmérgezés kutyáknál

2021. július 16., 14:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Jóból is megárt a sok, és ha kutyánk előszeretettel játszik a vízben vagy a kerti slaggal, a szükségesnél nagyobb mennyiségű vizet nyelhet le, mely rövid idő alatt életveszélyes állapothoz vezethet. Tudj meg többet a vízmérgezésről és megelőzési lehetőségeiről!



 

 

Felelős gazdiként jól tudjuk, mennyire fontos, hogy a kutya előtt mindig legyen friss, tiszta víz, melyből kedvére ihat. Nemcsak a vízivás hiánya miatt kiszáradás lehet veszélyes (dehidratáció), hanem annak ellentéte, a túlzott vízfogyasztás is, habár előbbi mélyebben ül a köztudatban.

 

A vízmérgezés hiponátrémiához vezethet, mely a nátriumszint életveszélyes lecsökkenését jelenti. Viszonylag ritkán fordul elő, de a tünetek kései észlelése miatt halálos kimenetelű lehet. A legmagasabb kockázatnak azok vannak kitéve, akik előszeretettel pancsolnak a vízben hosszabb időn át. De legalább ugyanilyen veszélyes lehet a slagból vagy szökőkútból folyó vízzel való játék is azoknak, akik imádják elkapni, harapni a vízsugarakat. Nem kell feltétlen vízpartra menni ahhoz, hogy megtörténjen a baj.

 

Mi történik, ha a kutya túl sok vizet nyel le?

 

Hiponátrémia (nátriumhiány) léphet fel, amikor több víz kerül a szervezetbe, mint amit fel tud dolgozni. A túlzott vízmennyiség miatt a testben található folyadékok felhígulnak, mely az elektrolit-háztartás egyensúlyának veszélyes eltolódásához vezethet.

 

Vízpartokon mindig figyeljünk kutyánkra
Vízpartokon mindig figyeljünk kutyánkra
Fotó: Twitter

 

A nátrium fontos feladata a vérnyomás, az ideg- és izomfunkció optimális szinten történő tartása. Ha a nátrium koncentrációja leesik, a sejtek vízzel telítődnek, ahogy a szervezet megpróbálja kiegyensúlyozni a sejten belüli nátrium-szintet, miközben sejten kívül is csökken a szint. A víz beáramlása miatt a sejtek duzzadni kezdenek, beleértve az agysejteket is. A központi idegrendszer és a belső szervek sejtjei is érintettek, tehát a vízmérgezés súlyos, életveszélyes állapotot okozhat.

 

A vízmérgezés tünetei

 

Minél hamarabb felismerjük a jeleket, annál hamarabb segíthetünk kutyánknak. Ha az elején elkapjuk, a gyógyulás esélyei is jobbak. Kezdeti tünetek:

  • letargia, bágyadtság
  • hányinger, hányás
  • felfúvódás
  • kitágult pupillák, üveges tekintet
  • fokozott nyálzás
  • sápadt fogíny
  • mozgáskoordinációs problémák
  • bizonytalanul mozog, tántorog, dülöngél
  • izomrángás, izomremegés

A folyamat előrehaladásával a tünetek is súlyosbodnak. Ha alábbiak közül bármelyiket észleljük, azonnal induljunk az állatorvoshoz:

  • botladozik járás közben
  • lihegés, légzési nehézségek
  • képtelen kontrollálni a húgyhólyagját
  • súlyos izomgörcsök
  • rohamok, rángatózás
  • eszméletvesztés, váltakozva a tudatosság visszanyerésével
  • kóma
Búvárkodás közben is sok vizet nyelhet le a kutya, mikor a labda után bukik le
Búvárkodás közben is sok vizet nyelhet le a kutya, mikor a labda után bukik le
Fotó: rover.com

 

Melyek a legveszélyeztetettebb ebek?

 

Bármely kutyánál kialakulhat, ugyanakkor az állapot leginkább azokat érinti, akik szeretnek úszni, pancsolni és szívük szerint a vízben töltenék a nap javarészét. Azoknál is fennáll a vízmérgezés veszélye, akik előszeretettel kergetik, harapdálják a kerti slagból és a szökőkutakból előtörő vízsugarakat. A búvárkodás megszállottjai is túl sok vizet nyelhetnek le, miközben lebuknak a víz alá, hogy megszerezzék az elsüllyedt labdát, egyéb tárgyat.  

Feljegyeztek már olyan eseteket is, ahol a kutya megerőltető testmozgás (sporttevékenység, munka, stb.) vagy heves játék közben, illetve azt követően túl sok vizet vett magához.

A vízmérgezés tehát bármilyen méretű, korú és fajtájú kutyát érinthet, beleértve a keverékeket is, néhány tényező azonban fogékonyabbá tehet egyeseket:
 

  • A kistestű kutyák és a kölykök általában hamarabb mutatják a tüneteket, mivel rövidebb idő szükséges ahhoz, hogy túlzott vízmennyiség halmozódjon fel a szervezetükben.
     
  • A vízimádó ebek mellett nem árt résen lennünk, mert akaratlanul is több vizet nyelhetnek le, miközben önfeledten játszanak, pancsolnak a vízben. Ide tartoznak azok is, akik szeretnek a vizestáljukkal vagy a kerti medencében játszani, és bármennyit képesek meginni belőle.
     
  • A sovány testalkatú kutyák fokozottabban érzékenyek lehetnek a vízmérgezésre. Szakértők szerint ez a gyorsabb anyagcserének köszönhető, melynek eredményeként gyorsabban szívódik fel a szervezetben a nagyobb mennyiségű víz.

A vízmérgezés rövid idő alatt (akár 1-2 óra) súlyosbodhat, életveszélyessé válhat, ezért ha a kutya hosszasan játszott a vízben vagy vízzel, és bármely, fent felsorolt tünetet mutatja, mielőbb vigyük állatorvoshoz. Életmentő lehet!

 

A kerti slaggal való játék során is rengeteg vizet nyelhet le a kutya
A kerti slaggal való játék során is rengeteg vizet nyelhet le a kutya
Fotó: housemydog.com

 

A kezelés létfontosságú

 

Otthoni kezelés nem létezik és nem is javasolt, csak állatorvos segíthet a beteg kutyán. Annyit azonban megtehetünk, hogy a tünetek észlelése esetén ne engedjük, hogy több vizet vegyen magához, míg beérünk a rendelőbe. A vízmérgezés rövid idő alatt is súlyossá válhat, a kutya akár 1-2 órán belül is eszméletét vesztheti.

 

A gyors reagálás kiemelt jelentőséggel bír. Habár a kutya már nem iszik többet, a szervezetében továbbra is felszívja a már lenyelt vizet, amely órákon belül az agy károsodásához vezethet. A kezelések csökkenthetik a vízmérgezés hatásait, de a már kialakult károsodást nehezebb rendbe hozni. Alábbiakra számíthatunk:

  • infúzió az elektrolitok pótlására
  • vízhajtók a vizelés támogatására
  • gyógyszerek a koponyán belül nyomás csökkentésére

Fontos, hogy minden rendelkezésünkre álló információt megosszunk állatorvosunkkal, pl. hogyan viselkedett a kutya a tünetek megjelenése előtt és közben, mit csinált, milyen környezetben volt (kert, vízpart, stb.), milyenek voltak a körülmények, stb.

Az általunk tapasztaltak közlése megkönnyítheti a diagnózis felállítását, néhány betegség tünetei ugyanis hasonlóak a vízmérgezéshez: fejsérülések, fizikai túlterhelés, alacsony testhőmérséklet (kihűlés, hipothermia), sómérgezés.

 

Labda helyett választhatunk keskeny frizbit, amelyet könnyen meg tud fogni a kutya a vízben
Labda helyett választhatunk keskeny frizbit, amelyet könnyen meg tud fogni a kutya a vízben
Fotó: figopetinsurance.com

 

Hogyan előzhető meg a vízmérgezés?

 

Itt is érvényes a mondás, miszerint könnyebb megelőzni a bajt, mint kezelni. Néhány egyszerűen betartható tipp segítségével tehetünk ennek érdekében:
 

  • Korlátozzuk a vízben történő játék idejét, főleg, ha kutyánk előszeretettel hozza vissza a játékait. Ha sűrűn dobálunk neki labdát, és boldogan visszaúszik vele, fontoljuk meg, hogy áttérünk egy keskenyebb tárgyra (pl. vékony dummy, textilfrizbi). Ezáltal csökkenthető az esélye, hogy véletlenül túl sok vizet nyeljen le, miközben ráharap a labdára.
     
  • Ha a kutya imádja a vizet, ügyeljünk arra, hogy mindig felügyelet alatt legyen víz közelében. Ha ismétlődően visszahozza a labdáját vagy játékát, botot a vízből, tartsunk szüneteket sűrűn, hogy pihenhessen, és üríthessen.
     
  • Figyeljük meg, hogyan viselkedik a kutyánk víz közelében. Ha szája sokat van nyitva, még akkor is, ha labdát vagy botot tart benne, akaratlanul is több vizet nyelhet le. Ugyanez érvényes azokra a kutyákra is, akik szeretnek búvárkodni, és a tó vagy medence aljára lemerülni a játékért.
     
  • Ha a kutya szeret játszani a kerti slag vagy szökőkutak vízsugarával, figyeljünk rá. A vízsugarak ugyanis nyomás alatt távoznak a csőből, és meg lennénk lepődve, mekkora mennyiséget képesek lenyelni milyen rövid idő alatt. Bármennyire is szeretjük elnézni önfeledt játékát, ne vigyük túlzásba a mókát!
     
  • Ha kertünkben öntözőrendszert működtetünk, vagy egyéb vizes pontok vannak (medence, kád a nyári hűsölésre), ne hagyjuk felügyelet nélkül az ebet.
     
  • Megerőltetőbb testmozgás, gyakorlás vagy heves játék után legyünk óvatosak, mennyi vizet adunk kutyánknak. Ha azonnal kiisssza az egész tálat, hagyjuk pihenni, várjunk az újratöltés előtt. Ha a kutya rendkívül aktív sétákon, kirándulásokon, sport- vagy munka közben, vigyünk magunkkal vizet, hogy többször is megitathassuk, és elkerüljük a kiszáradást.
     
  • Ha a kutya hajlamos túl sokat inni, korlátozhatjuk a vízhez való hozzáférését, míg egyedül van. Ne legyen előtte túl nagy mennyiségű víz, vödör helyett elegendő egy tál. Az itatótál méretét természeten a kutya méretéhez kell igazítani, illetve attól is függ, van-e valamilyen betegsége, mely befolyásolja a vízfogyasztást, pl. cukorbetegség, hormonális rendellenesség, vesebetegség, stb. ( További tudnivalók: Mekkora a kutyák vízigénye? )
  • Mindig legyen a kutya előtt friss, tiszta víz. Ez ellentmondásosnak tűnhet, de a kutya jóval többet ihat, ha hihetetlenül szomjas. Ha mindig van előtte egy kis tálban víz, csökkenthető a kockázat.
Tengerparti nyaralásnál is figyeljünk kutyánkra, hogy játék közben inkább ne igyon a sós vízből
Tengerparti nyaralásnál is figyeljünk kutyánkra, hogy játék közben inkább ne igyon a sós vízből
Fotó: dogsaholic.com

 

Édesvíz vs. tengervíz

 

A vízimádó ebekre leselkedő másik veszély a túlzásba vitt sós vízi pancsolás, mely hipernátrémiához vezethet. Ha a szervezetbe nagy mennyiségű nátrium kerül, sómérgezés alakulhat ki. Kezdeti jelei: hányás, hasmenés (a kutya képtelen kontrollálni a bélműködését), kiszáradás (dehidratáció). Az állapot általában gyorsan rosszabbodik: a kutya idegrendszeri tüneteket mutat, úgymint a mozgáskoordináció elvesztése, rángógörcsök, rohamok, depresszió és súlyos agyduzzanat alakulhat ki. Életveszélyessé válhat, ezért gyanú esetén azonnali ellátást igényel!

 

Ha kedvencünkkel tengerpartra látogatunk, és imád úszkálni, vigyünk magunkkal friss vízzel feltöltött palackokat, és rendszeres időközönként kínáljuk meg vele, így elkerülhető, hogy a sós tengeri vízből igyon. Mérsékeljük a vízi játékot, tárgyak dobálását, apportozást.

 

 

Összegzés

 

Jegyezzük meg a vízmérgezés tüneteit és figyeljük kutyánk megjelenését, viselkedését, amikor a vízben játszik. Míg a kutyák önmaguktól is felépülhetnek a kisebb mértékű vízmérgezésből, az állapot gyors romlásának kockázata miatt nem érdemes kivárni otthon. A felépülés esélyei jók, ha időben kerül állatorvoshoz, ám legtöbbször túl későn észlelik a tüneteket. Vigyázzunk kedvencünk egészségére, ne feledjük a rendszeres állatorvosi ellenőrzéseket, hiszen veseproblémák és egyéb betegségek is kihathatnak a szervezet vízigényére és kiválasztási képességére.

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

Forrás: healthypets.mercola.com, topdogtips.com
Indexkép forrás: Twitter
Cikk első megjelenése: 2020. augusztus 07.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Buktak az állatvédők? Hírek - Címlapon
Buktak az állatvédők?
Csontot a rosszcsont ebeknek! Hírek - Címlapon
Csontot a rosszcsont ebeknek!