A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Labdaőrület

2016. december 27., 12:00


Szerző: Harasztovich Erika


Kategória: Jó tudni!




Minden olyan gazdinak eszébe jut, akinek kutyája bolondul a labdákért, hogy vajon miért van ez így.



Ha a kutyák nem szeretnének ennyire játszani, labdázni, talán nehezebben váltak volna ennyire népszerűvé. Az örökérvényű és elsődleges gazdi utasítás, a “Hozd vissza!” már sok mindent jelenthet. Kutyáink manapság már segítségünkre vannak a vadászatban, a bűnüldözésben, katasztrófák esetén, a gyógyításban, sportban, és a mindennapi életben. A “Hozd vissza” utasítás először mégis a játékot juttatja eszébe minden gazdinak.

 

Mi is a labdaőrület?

Kutyáink labdaőrülete, az zsákmányüldöző ragadozó tevékenységből ered. A motiváció azonban átalakult, a kutyák már nem a táplálékszerző ösztönt követve üldözik a labdát, hanem egyszerű szórakozásból. Legegyszerűbben úgy deríthetjük ki, hogy kutyánk labdamániás-e, ha a játék közben nincsen közöttünk szemkontaktus. Azaz kedvencünk egyfolytában a labdát nézi, ránk, az arcunkra, szemünkbe, nagyon ritkán, csak a másodperc töredékére pillant bele. Ha felemeljük a labdát, de addig nem dobjuk el, amíg a kutya ránk nem néz hosszabb ideig, akkor láthatjuk, milyen mértékű a rajongás, mert a labdamániás kutya erre kevésbé képes. Ilyenkor inkább izgatottá, idegessé válnak, fel-alá sétálnak, izgatottan nyüszítenek. Nem kell aggódnunk, ha kedvencünk így viselkedik, de az ilyen mértékű labdamánia jelentheti azt is, hogy kutyánk nincs eleget mozgatva. Napjaiba kizárólag a labdázás, a játék hoz változatosságot, ezért azonnal izgalmi állapotba kerül a látványától. Nem baj, ha kutyánk ennyire szeret a labdával játszani, de az ilyen mértékű labda mánia esetén, próbáljuk többet mozgatni őt, nagyokat sétálni vele.

 

Vannak kutyák akik őrülten szeretik a labdát!
Vannak kutyák akik őrülten szeretik a labdát!
Fotó: telegraph.co.uk

 

Milyen labdát vegyek?

A labdavásárlásnál fontos tényező a kutya mérete, fajtája, kora, fogai állapota és az ízlése is. A legfontosabb, hogy olyan labdát vegyünk, amit a kutya nem tud lenyelni. Az ember néha azt hiszi, hogy amit ő maga nem nyel le, azt a kutyája sem fogja, de a kutyák képesek számukra extrém nagyságú tárgyakat lenyelni, és egyes kedvencek hajlamosak is rá. Tehát érdemes a szájába még beférő, de nagyobb méretet választani. Télen, amikor többet sétálunk sötétben, érdemes a sokak által dicsért világító labdákat használni. Ezeknek több változatuk beszerezhető, kapható már olyan is, ami akkumulátoros és tölthető, vagy elemes ledes, de nagyon jól jöhet a sima lumineszkáló labda is, ami néhány perc fényhatással feltölthető.

 

A labdaőrült kutyák bárhová követik kedvenc játékukat
A labdaőrült kutyák bárhová követik kedvenc játékukat
Fotó: pinterest.com

 

Miért nem labdázik velem?

Sok gazdi nehezményezi, hogy kutyája nem fut a labda után, nem érdeklődik iránta, nem kelti fel a figyelmét. Ennek több oka lehet. Az ilyen kutyák vagy nem szocializálódtak más kutyák között kölyök korukban, vagy gazdáik nem próbálkoztak eleget megszerettetni velük a labdázás élményét. Esetleg egyszerűen nem szeretik.

Ha mindenképpen meg akarjuk szerettetni velük a labdát, érdemes sokszor elővenni, hogy sokat lássa a kutya, pattogtatni (ha nem rémül meg a pattogástól), ide-oda gurítani, elrejteni, hogy kereshesse. Hasznos lehet egy olyan ismerős kutya(barát), aki szereti a labdát, hogy a mi kedvencünk is lássa, ez jó dolog, és le tudja másolni, át tudja venni a pozitív energiát. Ha van más játék amit szeret rágcsálni, érdemes azzal is próbálkozni.


A legfontosabb a labdázásban kutyánkkal, hogy semmit se erőltessünk, és úgy játszunk együtt a labda, a kutyánk és mi, hogy azt mindannyian élvezzük.

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: pinterest.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

Ilyen szuper iskolabusszal járnak kirándulni a kutyák - és mind imádják! Ilyen szuper iskolabusszal járnak kirándulni a kutyák - és mind imádják!
Lelkesen figyelgetnek ki az ablakon, és izgatottan várják, aznap vajon milyen csodás helyre látogatnak el.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A legjobb kutyasztorik Hírek - Címlapon
A legjobb kutyasztorik
Egy kutya, aki nem utálja a postást - sőt, követeli a levelet tőle! Hírek - Címlapon
Egy kutya, aki nem utálja a postást - sőt, követeli a levelet tőle!