A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen

2024. április 25., 15:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.A kutyák előszeretettel rejtik el a számukra fontos dolgokat, például a vacsorájuk maradékát, kedvenc játékukat vagy egy használati tárgyunkat. Buzgón ásnak egy gödröt, belehelyezik, majd betemetik, de emellett számos más oka is lehet annak, hogy miért szeretnek ásni. Erről korábbi cikkeinkben írtunk:
 

 

Rengeteg fejfájást okozhat a gazdinak, egyfelől nem mutat valami jól a lyukakkal teli kert, kihal a fű, tönkremehet a fűnyíró, egy eddig fel nem fedezett gödörbe pedig mi magunk is beleléphetünk, és már indulhatunk is az ügyeletre egy jó kis bokaficam miatt. (Velünk megtörtént.. Egy banális dolog miatti több hetes kényszerpihenő számunkra és a kutyák számára is frusztráló volt - a szerző).

 

Az ásás, mint unaloműző tevékenység a felgyülemlett energia levezetésének egyik ösztönös módja lehet, ugyanakkor vannak olyan kutyák, akiknek egyenesen a vérében van az ásás, például a kotorékebek (pl. tacskók, terrierek), melyeket arra tenyésztettek ki, hogy a föld alatt rejtőző kisebb vadakat felkutassák, elkapják. Esetükben komoly kihívás lehet a leszoktatás, de léteznek olyan trükkök, melyek segíthetnek ebben.

 

A virágágyások kiásása sem játék, bajba kerülhet a kutya
A virágágyások kiásása sem játék, könnyen bajba kerülhet a kutya
Fotó: Pinterest

 

 

1. Ne hagyjuk kint a kutyát hosszabb időre a kertben

 

Az első és legfontosabb, hogy nem szabad a kutyát egész napra kint hagyni. Így megelőzhetjük, hogy ugatásával zavarja a szomszédokat, unalmában felássa a kertet, megszökjön vagy sérülést okozzon magának, amíg felügyelet nélkül tölti idejét.

A kutya mai falkája a család, szükségük van arra, hogy embereik közelében legyenek, és a kerten kívüli világot is felfedezhessék a gazdival együtt. Egy kiegyensúlyozott kutya nem fogja szétszedni a kanapét, vagy felforgatni a házat, kertet, amíg távol vagyunk. Viszont, ha könnyebbnek találjuk kicsukni, míg dolgozunk, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy biztonságban legyen, míg hazaérünk!

 

2. Adjunk neki játékokat

 

Egy-egy érdekes játék elterelheti a kutya figyelmét az ásásról, és remek kikapcsolódást kínálhat. Ha szeret rágcsálni, válasszunk strapabíró játékot (pl. Kong), de ügyeljünk arra, hogy ha kedvencünk elfáradt, ne kezdjen el gödröt ásni a számára. Tegyük el későbbre a játékokat, és hagyjuk, hogy pihenjen, szundítson egyet. Tudj meg többet arról, mire érdemes figyelni a játékok kiválasztásánál:

 

A szimatszőnyeg remek elfoglaltságot nyújt a kutya orrának
A szimatszőnyeg remek elfoglaltságot nyújt a kutya orrának
Fotó: happydogbarkery.com

 

 

3. Jelöljünk ki egy helyet, ahol áshat

 

Ha kedvencünket boldoggá teszi az, hogy áshat, mi is lehetne kézenfekvőbb, minthogy biztosítunk számára egy helyet, ahol kiélheti e vágyát? Kialakíthatunk kertünkben egy homokozót vagy elkeríthetünk egy helyet, amelyen kedvére áskálódhat. Így ahelyett, hogy mindenhol lyukakat kellene vadásznunk a kertben, megmaradhat a szép pázsit, és kutyusunknak sem kell lemondania hobbijáról. A szoktatásban segíthet, ha megkezdjük helyette a munkát, és elrejtünk a kis gödörbe egy játékot, amit meg kell találnia. Ha pedig olyan helyen ásna a kert többi részén, ahol nem kellene, gyengéden szóljunk rá. Dicsérjük meg, ha a kijelölt helyen tevékenykedik, így hamar meg fogja tanulni, hogy az az övé.

 

 

4. Játsszunk vele

 

A játék nagyon-nagyon fontos része egy kutya mindennapjainak. Még csak nem is kell kimozdulni hozzá, a kertben is remekül elszórakozhatunk. Ha szereti a labdát, játszhatunk visszahozósdit vagy kötéljátékkal húzókázhatunk, de az is tetszeni fog neki, ha szaladgálhat és ugrándozhat velünk csak úgy - ebbe belevehetünk egy kis birkózást is. Rossz idő esetére pedig jó, ha vannak otthon interaktív játékok is, amik egy kicsit megdolgoztatják a kutya elméjét. A szimatszőnyeg is nagyszerű kikapcsolódást kíván amellett, hogy igénybe veszi kutyánk orrát, szaglását.

 

Tippek ásás ellen - Játsszunk a kutyánkkal minél többet
Tippek ásás ellen - Játsszunk a kutyánkkal minél többet
Fotó: Flickr

 

 

5. Tanuljunk trükköket

 

Egy új trükk elsajátításával nemcsak kutyánkat mozgathatjuk meg szellemileg, de kapcsolatunkat is erősíti a közös tanulás. Gyakorolhatjuk meglévő ismereteinket is. Egy kis feladatozás, engedelmesség, gondolkodás persze nem egyenértékű egy több kilométeres kocogással, de legalább annyira intenzív tud lenni a kutya elméje számára, és ha az le van foglalva, talán kevesebb hely marad benne a „hű, de izgi lenne egy kicsi ásni” ötleteknek.

 

 

6. Munkát az ebnek

 

Azok a kutyák, amelyeket munkára tenyésztettek ki, kezdve a vadászattól, a terelésen át a javak őrzéséig, nehezen tudnak meglenni tényleges feladatok nélkül. Igénylik azt, hogy legyen valami teendőjük, ha éppen nem is egy juhnyáj egyben tartása, de a kertben szétszórt játékok összeszedése és elhelyezése egy nagyobb tárolódobozban, már segíthet lefoglalni a kutyát fizikailag és mentálisan is.

Az agilis kutyák örülni fognak egy mini agility-pályának a kertben, amin gyakorolhatunk.

Legyünk kreatívak! Próbáljunk ki valamilyen kutyás sportot. Látogassunk el a kutyaiskolába különböző foglalkozásokra, ahol újdonságokat tanulhatunk kedvencünk igényeire szabva.

 

 

Egy hely, ahol a kutya kedvére áshat
Egy hely, ahol a kutya kedvére áshat
Fotó: cannondogtraining.com

 

 

7. Tegyünk róla, hogy legyen egy biztonságos kuckója

 

Mielőtt otthonunkba fogadtuk a kutyákat, sok-sok évvel korábban kint éltek a természetben, ahol a biztonságos kuckót gyakran egy saját maguk által ásott gödör, kotorék jelentette. Ez az ösztön ma is bennük él, ezért is fontos, hogy kedvencünknek legyen egy helye, ami csak az övé, és ahol kényelmesen pihenhet.

Ez lehet egy nagyobb kennel, aminek 3 oldala, alja és teteje is zárt, ugyanakkor jól szellőzik; esőtől, hótól, és a forró napsugaraktól védett; benne egy kutyaházzal, ahova bebújhat vagy strapabíró fekhellyel. Célszerű egy méretes műanyag kosarat beszerezni, amelyet kibélelünk egy pokróccal. Magasabb oldala, puha alja szinte olyan, mint egy biztonságos kis fészek.

 

Ha nem szeretnénk, hogy egy kennel elcsúfítsa kertünket, lekeríthetünk kutyánk számára egy saját kis udvart (ásóhellyel, kutyaházzal, játékokkal és friss vízzel!), ahol eltöltheti idejét, amíg mi távol vagyunk. Ez nem a kutya élettere, hanem egy biztonságos menedék, ahova bekuckózhat a kertben.

 

 

Összegzés

 

A szép pázsit és kellemes kert gyakran azzal kezdődik, hogy türelemmel és szeretettel viseltetünk kedvencünk iránt! A pozitív megerősítés többet ér a negatívnál, és segít megőrizni a gazdi és kutya között lévő barátságot is. Kérdezzünk hozzáértő trénertől, és tanuljunk, fejlődjünk kutyusunkkal együtt!

 

 

A biztonságos kerítés elengedhetetlen, ha kutyánk szeret ásni
A biztonságos kerítés elengedhetetlen, ha kutyánk szeret ásni - ezen van még mit javítani
Fotó: Pixabay

 

Forrás: iheartdogs.com, kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2022. június 30.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre
Negyedik alkalommal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az Állatorvostudományi Egyetem és az Állatvédelem gyerekeknek Facebook-oldal, amelyre az idén csaknem ötszáz oktatási intézmény nevezése érkezett.

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Grillparti és a kutyák - erre figyelj! Grillparti és a kutyák - erre figyelj!
A melegedő tavaszi napoktól megindul a grillszezon és abba se marad, míg ősz közepén rosszra nem fordul az időjárás. A kerti sütögetés a nyár elengedhetetlen programja, ám mint mindent, ezt is okosan és odafigyelve kell csinálnunk - főleg, ha négylábú barátunk is velünk tart!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Apró gyertyalángokkal emlékeztek az állatkínzás áldozataira Hírek - Címlapon
Apró gyertyalángokkal emlékeztek az állatkínzás áldozataira
Palacsintasütéssel gyűjtöttek egy bántalmazott kiskutya műtétjére a veszprémi kollégisták Hírek - Címlapon
Palacsintasütéssel gyűjtöttek egy bántalmazott kiskutya műtétjére a veszprémi kollégisták