A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen

2023. július 04., 15:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés




Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.



A kutyák előszeretettel rejtik el a számukra fontos dolgokat, például a vacsorájuk maradékát, kedvenc játékukat vagy egy használati tárgyunkat. Buzgón ásnak egy gödröt, belehelyezik, majd betemetik, de emellett számos más oka is lehet annak, hogy miért szeretnek ásni. Erről korábbi cikkeinkben írtunk:
 

 

Rengeteg fejfájást okozhat a gazdinak, egyfelől nem mutat valami jól a lyukakkal teli kert, kihal a fű, tönkremehet a fűnyíró, egy eddig fel nem fedezett gödörbe pedig mi magunk is beleléphetünk, és már indulhatunk is az ügyeletre egy jó kis bokaficam miatt. (Velünk megtörtént.. Egy banális dolog miatti több hetes kényszerpihenő számunkra és a kutyák számára is frusztráló volt - a szerző).

 

Az ásás, mint unaloműző tevékenység a felgyülemlett energia levezetésének egyik ösztönös módja lehet, ugyanakkor vannak olyan kutyák, akiknek egyenesen a vérében van az ásás, például a kotorékebek (pl. tacskók, terrierek), melyeket arra tenyésztettek ki, hogy a föld alatt rejtőző kisebb vadakat felkutassák, elkapják. Esetükben komoly kihívás lehet a leszoktatás, de léteznek olyan trükkök, melyek segíthetnek ebben.

 

A virágágyások kiásása sem játék, bajba kerülhet a kutya
A virágágyások kiásása sem játék, könnyen bajba kerülhet a kutya
Fotó: Pinterest

 

 

1. Ne hagyjuk kint a kutyát hosszabb időre a kertben

 

Az első és legfontosabb, hogy nem szabad a kutyát egész napra kint hagyni. Így megelőzhetjük, hogy ugatásával zavarja a szomszédokat, unalmában felássa a kertet, megszökjön vagy sérülést okozzon magának, amíg felügyelet nélkül tölti idejét.

A kutya mai falkája a család, szükségük van arra, hogy embereik közelében legyenek, és a kerten kívüli világot is felfedezhessék a gazdival együtt. Egy kiegyensúlyozott kutya nem fogja szétszedni a kanapét, vagy felforgatni a házat, kertet, amíg távol vagyunk. Viszont, ha könnyebbnek találjuk kicsukni, míg dolgozunk, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy biztonságban legyen, míg hazaérünk!

 

2. Adjunk neki játékokat

 

Egy-egy érdekes játék elterelheti a kutya figyelmét az ásásról, és remek kikapcsolódást kínálhat. Ha szeret rágcsálni, válasszunk strapabíró játékot (pl. Kong), de ügyeljünk arra, hogy ha kedvencünk elfáradt, ne kezdjen el gödröt ásni a számára. Tegyük el későbbre a játékokat, és hagyjuk, hogy pihenjen, szundítson egyet. Tudj meg többet arról, mire érdemes figyelni a játékok kiválasztásánál:

 

A szimatszőnyeg remek elfoglaltságot nyújt a kutya orrának
A szimatszőnyeg remek elfoglaltságot nyújt a kutya orrának
Fotó: happydogbarkery.com

 

 

3. Jelöljünk ki egy helyet, ahol áshat

 

Ha kedvencünket boldoggá teszi az, hogy áshat, mi is lehetne kézenfekvőbb, minthogy biztosítunk számára egy helyet, ahol kiélheti e vágyát? Kialakíthatunk kertünkben egy homokozót vagy elkeríthetünk egy helyet, amelyen kedvére áskálódhat. Így ahelyett, hogy mindenhol lyukakat kellene vadásznunk a kertben, megmaradhat a szép pázsit, és kutyusunknak sem kell lemondania hobbijáról. A szoktatásban segíthet, ha megkezdjük helyette a munkát, és elrejtünk a kis gödörbe egy játékot, amit meg kell találnia. Ha pedig olyan helyen ásna a kert többi részén, ahol nem kellene, gyengéden szóljunk rá. Dicsérjük meg, ha a kijelölt helyen tevékenykedik, így hamar meg fogja tanulni, hogy az az övé.

 

 

4. Játsszunk vele

 

A játék nagyon-nagyon fontos része egy kutya mindennapjainak. Még csak nem is kell kimozdulni hozzá, a kertben is remekül elszórakozhatunk. Ha szereti a labdát, játszhatunk visszahozósdit vagy kötéljátékkal húzókázhatunk, de az is tetszeni fog neki, ha szaladgálhat és ugrándozhat velünk csak úgy - ebbe belevehetünk egy kis birkózást is. Rossz idő esetére pedig jó, ha vannak otthon interaktív játékok is, amik egy kicsit megdolgoztatják a kutya elméjét. A szimatszőnyeg is nagyszerű kikapcsolódást kíván amellett, hogy igénybe veszi kutyánk orrát, szaglását.

 

Tippek ásás ellen - Játsszunk a kutyánkkal minél többet
Tippek ásás ellen - Játsszunk a kutyánkkal minél többet
Fotó: Flickr

 

 

5. Tanuljunk trükköket

 

Egy új trükk elsajátításával nemcsak kutyánkat mozgathatjuk meg szellemileg, de kapcsolatunkat is erősíti a közös tanulás. Gyakorolhatjuk meglévő ismereteinket is. Egy kis feladatozás, engedelmesség, gondolkodás persze nem egyenértékű egy több kilométeres kocogással, de legalább annyira intenzív tud lenni a kutya elméje számára, és ha az le van foglalva, talán kevesebb hely marad benne a „hű, de izgi lenne egy kicsi ásni” ötleteknek.

 

 

6. Munkát az ebnek

 

Azok a kutyák, amelyeket munkára tenyésztettek ki, kezdve a vadászattól, a terelésen át a javak őrzéséig, nehezen tudnak meglenni tényleges feladatok nélkül. Igénylik azt, hogy legyen valami teendőjük, ha éppen nem is egy juhnyáj egyben tartása, de a kertben szétszórt játékok összeszedése és elhelyezése egy nagyobb tárolódobozban, már segíthet lefoglalni a kutyát fizikailag és mentálisan is.

Az agilis kutyák örülni fognak egy mini agility-pályának a kertben, amin gyakorolhatunk.

Legyünk kreatívak! Próbáljunk ki valamilyen kutyás sportot. Látogassunk el a kutyaiskolába különböző foglalkozásokra, ahol újdonságokat tanulhatunk kedvencünk igényeire szabva.

 

 

Egy hely, ahol a kutya kedvére áshat
Egy hely, ahol a kutya kedvére áshat
Fotó: cannondogtraining.com

 

 

7. Tegyünk róla, hogy legyen egy biztonságos kuckója

 

Mielőtt otthonunkba fogadtuk a kutyákat, sok-sok évvel korábban kint éltek a természetben, ahol a biztonságos kuckót gyakran egy saját maguk által ásott gödör, kotorék jelentette. Ez az ösztön ma is bennük él, ezért is fontos, hogy kedvencünknek legyen egy helye, ami csak az övé, és ahol kényelmesen pihenhet.

Ez lehet egy nagyobb kennel, aminek 3 oldala, alja és teteje is zárt, ugyanakkor jól szellőzik; esőtől, hótól, és a forró napsugaraktól védett; benne egy kutyaházzal, ahova bebújhat vagy strapabíró fekhellyel. Célszerű egy méretes műanyag kosarat beszerezni, amelyet kibélelünk egy pokróccal. Magasabb oldala, puha alja szinte olyan, mint egy biztonságos kis fészek.

 

Ha nem szeretnénk, hogy egy kennel elcsúfítsa kertünket, lekeríthetünk kutyánk számára egy saját kis udvart (ásóhellyel, kutyaházzal, játékokkal és friss vízzel!), ahol eltöltheti idejét, amíg mi távol vagyunk. Ez nem a kutya élettere, hanem egy biztonságos menedék, ahova bekuckózhat a kertben.

 

 

Összegzés

 

A szép pázsit és kellemes kert gyakran azzal kezdődik, hogy türelemmel és szeretettel viseltetünk kedvencünk iránt! A pozitív megerősítés többet ér a negatívnál, és segít megőrizni a gazdi és kutya között lévő barátságot is. Kérdezzünk hozzáértő trénertől, és tanuljunk, fejlődjünk kutyusunkkal együtt!

 

 

A biztonságos kerítés elengedhetetlen, ha kutyánk szeret ásni
A biztonságos kerítés elengedhetetlen, ha kutyánk szeret ásni - ezen van még mit javítani
Fotó: Pixabay

 

Forrás: iheartdogs.com, kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2022. június 30.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán 5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán
Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, amikor úgy hozza az élet, hogy a sétán összetalálkozunk egy segítőkutyával és gazdijával?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart Irodakutya.com Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Utazási tippek - Jó hír, ha Olaszországban szeretnél nyaralni kutyáddal Hírek - Címlapon
Utazási tippek - Jó hír, ha Olaszországban szeretnél nyaralni kutyáddal
Szimatparkot és játszóteret építettek idős menhelyi kutyáknak a lottónyertesek Hírek - Címlapon
Szimatparkot és játszóteret építettek idős menhelyi kutyáknak a lottónyertesek