A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért ásnak a kutyák?

2016. június 11., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés




A kutyák előszeretettel rejtik el a számukra fontos dolgokat, legyen az a vacsorájuk maradéka vagy egy használati tárgyunk - egy gödör mélyén vagy a kanapé mögött is rájuk bukkanhatunk. De miért csinálja a kutya, és hogyan szoktassuk le róla?



Megrágott csontok, játékok, a távirányító… ”Kincsek”, melyek a ház vagy a kert legkülönbözőbb pontjain leledzenek. A “Hogyan kerültek oda?” kérdés kapcsán valószínűleg kutyánk képe ugrik elénk, ahogy elragadtatott örömmel dolgozik újonnan megszerzett tárgyai elrejtésén.

 

Miért ás gödröket a kutya? Számos oka lehet!
Miért ás gödröket a kutya? Számos oka lehet!
Fotó: 3milliondogs.com

 

Ösztönös viselkedésük sok ezer évvel ezelőttről ered, amikor a kutyák még falkákban éltek a vadonban. Rengeteg időt és energiát emésztett fel a préda felkutatása, becserkészése és leterítése, de a vadászat itt még nem ért véget, hiszen a falkának meg kellett védenie a nehézségek árán megszerzett táplálékot a többi ragadozótól. Egy-egy sikeresebb vadászat után viszont előfordult, hogy kutyáink ősei nem tudták elfogyasztani a felhalmozott élelmet, s mi lehetne jobb megoldás mindkét problémára, mint a tetem megmaradt részeinek gondos elrejtése? Azáltal, hogy elásták a földbe a csontokat és a húst, a gödröt borító föld és sár természetes védőréteget képzett a napfény és oxigén beáramlása ellen, így megőrizte frissességét, valamint elfedte a többi ragadozó elől a szagát.

 

Kedvenceinknek manapság már nem kell aggódniuk az élelem miatt. Mégis, számos gazdi tapasztalja, hogy kutyája bizonyos tárgyak, játékok, egy-egy finom falat elrejtése céljából lyukakat ás a kertben. Függetlenül attól, hogy kutyád minden nap megkapja a várva-várt ételadagját, természetes “raktározási ösztöne” továbbra is működik, mely arra készteti, hogy gondoskodjon jövőbeli ellátásáról. Az éhezéstől való félelem igen erős motiváció, amit nemcsak a táplálék elrejtéséből, hanem az asztalnál könyörgő tekintetekből is jól ismerünk.

 

Ha a gazdi túlzottan nagylelkűen bánik az étellel és a jutalomfalatokkal, lehet, hogy egy idő után a kutya számára is soknak bizonyul, így inkább elteszi későbbre, hogy újra élvezhesse az ízét. Ha nem szeretnénk a kertben vagy otthonunkban ételmaradékokkal találkozni, annyit adjunk enni kutyánknak, amennyit elfogyaszt, a többit vegyük el előle.

 

Néhány kutya előszeretettel ássa el játékait a kertben
Néhány kutya előszeretettel ássa el játékait a kertben
Fotó: meridianjacobs.wordpress.com

 

Az ásás, mint unaloműző póttevékenység a felgyülemlett energia levezetésének egyik ösztönös módja lehet. Ha a kutya túl sokat van egyedül otthon, ne csodálkozzunk, ha elkezdi feltúrni a kertet vagy kaparászni a padlót. Vigyük el kutyánkat egy kiadós sétára, biciklizni vagy jó időben úszniAdjunk neki feladatot, tanítsunk neki új trükköket, hogy szellemileg lefárasszuk. Kipróbálhatunk különböző kutyás sportokat (agility, flyball, Treibball), nyáron vízi sportokkal is ismerkedhetünk. Állítsuk kihívások elé, hogy ne érezze a kényszert gödrök ásására, és megóvhassuk kertünket attól, hogy romhalmazzá váljon... 

 

Ha a kutya elhanyagolva érzi magát, megpróbálhatja magára vonni gazdája figyelmét egy-egy értékesebb tárgyának elcsenésével. Ez lehet egy a cipő, a telefon vagy egy csillogó ékszer is. Szerzeményének elásásával játékra is invitálhatja a gazdit. Ha észrevesszük, mire készül, még azelőtt vegyük el tőle a “kincset”, mielőtt az egy gödör mélyén végezné. Ha a lopás és ásás után szidjuk le a kutyát, jutalomként is megélheti, hiszen ötlete “bevált”, a gazdi felfigyelt rá, végre foglalkozik vele. Inkább előzzük meg egy rossz szokás kialakulását.

 

A föld alatt élő rágcsálók, ragadozók szaga néhány kutya számára különösen vonzó, felkelti vadászszenvedélyüket. Bizonyos kutyafajták pedig arra lettek kitenyésztve, hogy azok elejtésében segítsenek gazdáiknak. A kotorékebek (tacskók, terrierek) például eredeti feladatukból fakadóan szeretnek ásni. Ezt megelőzendő, vigyük el kutyánkat olyan foglalkozásra, ahol vadászösztönét megfelelő keretek között élheti ki. 

 

Ha kutyánk a kertnek egy bizonyos pontján ás, borítsuk be azt egy műanyag- vagy falappal, de kijelölhetünk számára egy saját “ásóhelyet” is, pl. egy elkerített kis részt, ahol kedvére "alkothat".

 

A kotorékebek (tacskók és terrierek) általában véve szeretnek ásni
A kotorékebek (tacskók és terrierek) általában véve szeretnek ásni
Fotó: celebritydachshund.com

 

Vihar vagy tűzijáték idején tapasztalhatjuk, hogy kutyánk elkezdi a padlót, szőnyeget kaparni. Félelmében búvóhelyet keres, ahol biztonságban érezheti magát. A félős kutya feszültségét oldhatjuk játékkal, zene vagy a televízió felhangosításával, melynek zaja elfedi a dörgés ijesztő hangját, súlyosabb esetben alkalmazhatunk enyhe nyugtatót is - kizárólag állatorvosi javaslatra!

 

Vemhes szukáknál is megfigyelhető az ásás. Ellés előtt néhány nappal egy számára védettnek ítélt helyen elkezdhet ásni, vackolni, hogy ott biztonságban hozhassa világra kölykeit. Mutassuk meg neki az elletőládát, helyezzük el benne kedvenc takaróját, játékát - fokozatosan szoktassuk hozzá, míg magáénak tekinti.

 

A nyári hőségben kutyánk hűvös menedéket kereshet egy földbeásott gödörben. Biztosítsunk számára egy árnyékos, szellős helyet, ahová behúzódhat a meleg elől, s mindig legyen előtte friss víz! Ha a kutya télen is kint van tartva, a hideg elleni védekezésképpen áshat magának egy gödröt, melybe belekucorodva igyekszik melegen tartani magát. Készítsünk számára hőszigetelt kutyaházat, melyben kényelmesen elfér.

 

Ha a kerítés aljánál találunk kisebb-nagyobb lyukakat, akkor szökési kísérletre kell gyanakodnunk. Lehet, hogy kutyánk egyszerűen kíváncsi arra, mi van a kerítésen túl, hiányzik neki a kapcsolat fajtársaival. Ebben az esetben vigyük rendszeresen sétálni, teremtsük meg számára annak lehetőségét, hogy más kutyákkal barátkozhasson, játsszon. Tüzelési időszakban is megpróbálhat kijutni a kertből a kan - erre megoldás lehet az ivartalanítás, de ha nem szeretnénk, akkor inkább alakítsuk át a kerítést, tegyük szökésbiztossá.

 

Lyukak a kerítés mellett. Lehet, hogy a kutya szökni szeretne?
Lyukak a kerítés mellett. Lehet, hogy a kutya szökni szeretne?
Fotó: the7msnranch.com

 

Tartsuk észben, hogy a kutyák remek megfigyelők, és könnyen tanulnak egymástól - ez az ásásra is vonatkozik! A legjobb módja, hogy megakadályozzuk a rejtegetési ösztönt, ha minimalizáljuk a kutya által elérhető dolgok számát. Cserélgessük játékait, hogy a választék érdekesebb legyen számára. Továbbá ne feledjük, hogy a kertben használt vegyszerek ártalmasak is lehetnek kedvencünk egészségére, ezért ha rosszullét jeleit látjuk rajta, azonnal vigyük állatorvoshoz!

 

Forrás: cesarsway.com, kutyapalota.hu
Indexkép forrás: mirtoportoistana.com
Cikk első megjelenése: 2015. november 17.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen
A bátor kutya sajnos lebukott, de ennél cukibb letartóztatásról aligha számolhatott be a rendőrség.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Hírstart MTI EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mindenét feláldozta a kutyákért Hírek - Címlapon
Mindenét feláldozta a kutyákért
Kizárta a nő az erkélyre a kutyáját a kánikulában - három év börtönt kaphat Hírek - Címlapon
Kizárta a nő az erkélyre a kutyáját a kánikulában - három év börtönt kaphat